Print this page
2009 december 15, kedd

A yarmouth-i rovásírásos kő

Szerző: Friedrich Klára

Friedrich Klára: A Yarmouth-i rovásírásos kő

Az új Skócia Yarmouth nevű helységében talált rovásírásos kőről a Tomory Zsuzsa által szerkesztett Magyarságtudományi Értesítő 3. számában (1998) olvastam először. Tomory Zsuzsa kereste meg a kővel kapcsolatos kérdéseivel a Yarmouthi Múzeum és Történelmi Kutató Intézet könyvtárát. 1996 december 14-én kapott választ, amelyben a kőre vonatkozó több közleményt ismertettek.

Ezek tömörítve:

A kő felfedezője 1812-ben dr. Richard Fletcher nyugalmazott katonai sebész. Egyes írásszakértők szerint ő hamisította a követ, amely 400 font súlyú, azaz 200 kiló, a teteje lapos s ezen látható a 13 betű. Ezekről számtalan különböző vélemény alakult ki, vikingek, baszkok, ójapánok, korai görögök írásának tartják, volt kutató, aki minden betűt más néptől származtatott.

A magyar eredetet Frank Kovatch vetette fel először, az 1936 január 21-én megjelent Yarmouth Heraldban, egyúttal kutatásainak eredményeként közölte a szittyák, ujgurok és az észak-amerikai indánok rokonságát. Megfejtése nem olvasható a kő feliratáról.

A Magyarságtudományi Értesítő e cikkében aláljuk még, hogy„ Yarmouth ősi felirata érthető a transylvaniai rovásbetűk sgítségével, amelyeket jobbról balra kell olvasni. Tudományos kutatás bizonyítota, hogy Lief Ericson és vikingjei ezer évvel ezelőtt, 992-ben értek Amerikába. Krónikáikban említenek egy idegent, akit Tyrkir-nek (Turk-nak) hívtak, s a yarmouthi ősi feliratot lehet, hogy ő készítette.”

A Magyarság nevű újság 1996 augusztusi számában Szilváné Rábl Mária megfejtése olvasható: „(Erik)son járt e hejen(így) is sok társával.”

Tomory Zsuzsa írja, hogy Yarmouthban 1966-ban is találtak egy rovásírásos követ, ez szerintem biztosan kizárja, hogy az 1812-es kő Fletcher doktor hamisítványa lenne.

fk_yarmouthko1

A kőről a jó minőségű képet Réthi Árpádtól kaptuk Szakács Gáborral.

Véleményem szerint a kövön az ősimagyar rovásírás betűi láthatók.

A jelek párhuzamai megtalálhatók a Tászok-tetőiköveken, (Székelyföld), Torma Zsófia tordosi leletein az újkőkorból, Baráth Tibor könyvében látható hun-székely rovásírás jegyei között, a környei avar tűtartón, a svájci hunok penszéki feliratán, a rugonfalvi templom feliraton, a Tisza műveltségben.

A Kárpát-medencén kívüli párhuzamoka franciaországi Glozel nevű település leletein és a bosnyák Nap piramis alagútjában lévő köveken fedezhetőkfel. (Összehasonlító táblázatom mellékelem, ennek segítségével Árpád is össze tudja hasonlítani a jeleket. )

A kő betűi jobbról-balra olvasva:

1. , S

2. , J (Baráth Tibor szerinti betűsorban és a svájci hun feliratban is van),

3. , N

4. , SAS ligatúra-öszerovás, amely a latin A betűre hasonlít, a Tászok-tetőn is megtalálható, továbbá a magyarvalkói templom mesterjegyei között a XVI. századból,

5. , L -Baráth Tibor szerint

6. , T- az alsó vonal talán egy T-SZ összerovást jelez,

7. , Ez a jel talán szintén T, kissé elferdülve, de pont ilyen található egy hétezer éves agyagedényen a Tisza kultúrából, Magyarországról. A hangértéke bizonytalan.

8. , I vagy J

9. , N

10. S

11. , Hangértéke bizonytalan, több újkőkori cserépen látható

12. , Ez a jel látható a rugonfalvi református templom feliratán is. Hangértéke bizonytalan. Az is lehetséges, hogy a következő Ü betűhöz kapcsolódó R összerovás

13. Ü

fk_yarmouthko2

Mivel minden jelnek van Kárpát-medencei párhuzama, feltételezhető jogosan, hogyegy Kárpát-medencei elődünk véste a jeleket a kőbe.

Értelmes szövegű megfejtést egyelőre nem adok, elkapkodott lenne, még gyűjtöm a bizonytalan hangértékű jelek párhuzamait.

2009/május

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

És most Klárika közvetlen üzenete nekem és nekünk a postaládámon keresztül:

"Kedves Zoli, köszönjük Gáborral együtt kérdésedet, azért csak én válaszolok, mert foglalkoztam ezzel a kővel néhány hónapja, de nem jutottam aztán vissza hozzá, jelenlegi elfoglaltságom miatt néhány hónapig nem is tudok. Itt küldöm, ameddig eljutottam, ezt nyugodtan közzéteheted, az írást is a rajzommal együtt. Az írást Réthy Árpádnak küldtem csak el eddig, tőle kaptam a mellékelt fényképet.

A kőről a Magyarmegmaradás honlapon jók a képek, ugyanaz a kő, kül. távolságból. Küldök még egy fényképet, jobban lehet ellenőrizni rajta a betűket. Köszönöm szépen a hozzászólók bizalmát irántam.

Nándinak üzenem, hogy a régész hölgy ígért egy kis tájékoztatást, továbbítani fogom.

Üdvözlettel: Klári."

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

majd néhány percre a másik:

"Visszatérve a kőhöz: Szerintem a Mihály olvasat a hozzászólóknál azért merült fel, mert tévedésből többször a székelyföldi Vargyasi keresztelőmedence képével cserélték össze az interneten a Yarmouthi követ."

A vargyasi keresztelőmedencén valóban olvasható a Mihály név. A honlapunkon is jeleztük ezt a gondot: www. rovasirasforrai.hu A Nyitólapon a 4. rész, legalábbis még ma este, mert aztán Karácsonyi honlapfrissítés lesz. Itt látható a vargyasi keresztelőmedence a Mihály felirattal.

Sok üdv, Klári

Nándinak magálevélben továbbitom az innen kapott utasitásokat. >Zoli<

 

 

Eltárolt hozzászólások