20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 július 13, hétfő

Árpád és a Pozsonyi csata Emlékünnep

Szerző: Geönczeöl Gyula

Az 907-es csata Ennsburg váránál zajlott le a magyarok által birtokolt Ostmark nyugati határán.  A PRESALAUSBURG melletti csata 825 előtt zajlott le és a német birodalmi krónikák adatai szerint irt róla Aventinus, aki ezeket a lapokat 1500 után másolta le latinul.

Később a latin szöveget németre is leírták és spekuláltak, hogy Presalausburg esetleg Pozsony lenne. Ez Ortvay tevedese, mert a nemet fordításokra alapozott es nem olvasta el az eredeti latin szövegeket.
Presalausburg Boroszló, Bratislava, vagyis WROCLAV, Szilézia fővárosa, egy lengyel herceg, Vratislaus alapította 900 körül.

A Nagymoravisták Bratislaus hercegről írogatnak, hogy o morva hercegként építette /Bratislava?/ várát 900 körül. Két helyen nem lehetett várat építeni és nem lehet az építő egyszerre egyszerre morva is és lengyel is! Közben ténykérdés, hogy Wroclawot Vratislaus 900 korul építette, ez Szilezia fővárosa és ez LENGYEL történelmi tény.

Raadasul Fico prédikált Dévényben az elmúlt hétvégén. Leterítették a Báthory család által alapított középkori várat szlovák zászlóval és ünnepelték a Nagy-morvákat, Rastislav herceget, merthogy a Fuldai krónika DOWINA váráról mesél, amely Rastislav birodalmában állott. Nos Rastislav országa nagyjából a mai Szerbia és Bosznia területén volt, o volt a legközelebb a görögökhöz, ezert engedte be a görög papokat és hittérítőket. Ha pedig ott állt Dowina vára, akkor az semmi esetre sem Dévény.

Nem véletlen, hogy annyit figyelmeztetek a Pozsonyi csatara, hogy annak, HELYÉNEK téves meghatározása mennyire karos. Javasolom, hogy menjünk koszorút helyezni ENNSBURG várára, ahol a CSATA lezajlott és erről tartsunk DÉVÉNYBEN Konferenciát. A pozsonyiak segítenek megszervezni!
825 előtti csata Sziléziában nem játszódhatott le 907-ben az ENNS folyó melletti Ennsburgnál, amit a Passaui püspök 906-ban kezdett építeni a magyarok ellen, fölrúgva Arnulf halála után a magyarokkal kötött békét.

Tehát ők rúgták fel a békét és hagyjuk abba a kalandozásokról szóló germán millenniumi meséket.
A PÁNSZLÁVOK a keveredésből mesét gyártottak le arról, hogy egy Nagy-morva herceg, Brastislaus 9OO körül Pozsonyban várat épített és hozzátettek további Nagy-Morva elődökről szóló meséket a Kárpát-medencében.
És ezek-után még ezt így ünnepelik?
Hagyják már abba a pozsonyi csatát, van a bitorlókkal csata elég.


Geönczeöl Gyula
Felvidék

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások