Print this page
2010 január 01, péntek

Az agy

Szerző: Kósáné K. Mária
Az Emberi-test nevű királyságban a Szív, a király, az Agy, a királynő, és minden egyéb szerv a fővezér, a vezér, a tanácsadó, a kincstárnok, a számvető, a katona és az egyéb alattvaló szerepét tölti be. A királynő az, aki férje erős akarata és irányítása mellett, és vele teljes egyetértésben, figyel az ország legkisebb szükségletére is. 

Kinek egy utasítást, kinek egy mosolyt, kinek csak egy kézlegyintést ad. Férjén, a Szíven, és a hozzá tartozó rendszeren, (a vérkeringésen) keresztül kihat a legkisebb alattvaló jólétére is (pl. belső elválasztású mirigyek, ideg). Napjai úgy telnek, hogy bármerre jár, midig nyitva a szeme és a füle, és mindent megjegyez, anélkül, hogy azt bárki észrevenné (tudat, memória). Rendezi és központosítja a teendőket, van, hogy észrevételeit több helyre is lejegyzi, vagy másokkal megosztja (emlékezet, és vegetatív idegrendszer). Jó gazdasszony módjára osztja el a földi javakat, kinek-kinek képességei és feladatai szerint (visszautaló rendszer). Aki a királynő előtt becsben áll, a király sem veti meg. A király kegyence, pedig bőségesen részesül űrnője figyelméből is. A háttérből igazgatja magát a királyt is, de egyben teljes mértékben segíti is munkáját (szív-ideg). A király viszont elismeri társa működését, és mindenből legelsőként juttat neki (lásd érrendszer). Ha a király betegszik meg, a királynő mindent mozgósít megmentésére, - feláldozza és túlhajszolja a vezérek és alattvalók sorát, hogy megmenthesse életét (kiegyensúlyozó rendszer), s ha mégis meghal, vele együtt hal ő is. - De ha a királynő megbetegszik, azt a király és a királyság valamely része is, de valamikor az egész ország megsínyli (bénulás, csökkent működés, agyhalál) és gyászolja, míg végül a király is utána hal.
 
Az agy képletes elbeszélése szerint is látható, hogy az agy nagyon sok tevékenységet végez, vagy végeztet az emberi szervezeten belül, bár nem tudunk róla, mert a háttérben, csendben végzi a dolgát. Létezéséről általában akkor veszünk tudomást, ha valamilyen módon megbetegszik, vagy jelzi, valamely szervünk valamilyen elváltozását, figyelmeztet a bajra. Ilyenek, pl. a magas lázzal együtt járó erős fejfájások, - egyáltalán a láz és a fájdalom érzésének megjelenése a szervezetben, - vagy valamely rendszerünk csökkentett, vagy túlzott módon való működése, tünete, pl. nehézlégzés.
 
Az agyban, vagy az agy hatására lejátszódó fizikai, (elektromos,) biokémiai, és neuronhálózati, (idegi,) reakciókról már nagyon sokat megtudtunk, de még nem eleget ahhoz, hogy megbetegedéseit minden tekintetben orvosolni tudjuk. Mint köztudott az emberekkel, és főleg a legérzékenyebb és legismeretlenebb területével, az aggyal, kísérletezni egyik államban sem szabad. Az agyhalál után pedig, a volt élő szervezet tényleges működéséről csak részbeni és sokszor hiányos ismereteket vagyunk képesek csak kimutatni. Az agykéreg motorikus (mozgatás) tevékenységének ismerete, és az agykamrák feladatai, a leghatározottabb tudás az agyról. A hormonrendszeri és az idegrendszeri működésével kapcsolatosan vannak már megbízható és még kérdőjeles megállapításai az orvostudománynak. Míg az emlékezet, a memória, a kreativitás, lelki megnyilvánulok, és az elmebeli képességekkel kapcsolatban, az orvostudomány által már megállapított és elfogadott tényekre sokszor cáfol rá a furfangos természet. Az agy megismerésében sokszor a véletlenszerűen bekövetkezett balesetek segítik az orvostudományt, és így lehet következtetni az agy bizonyos területének feladataira is. Például az USA-ban összegyűjtötték az agysejteket ért traumás sérülések listáját. A listában szereplő túlélőket azóta is megfigyelésben részesítik, és ezek alapján sok információt gyűjtöttek össze az agy területeinek megismeréséhez. A legmegbízhatóbb információkat a súlyos sérültek, az agyvérzésesek, és a volt kómát szenvedettek megfigyelései alapján vonhatták le. Ilyenek voltak az agyat átfúró cölöpök, az agyban megálló kések, vagy repeszek, lövedékek is. Egy-két sérülés túlélése maga is csodaszámba ment, nemhogy még ép elmével való továbbélést is biztosíthasson, és mégis igaz. Voltak, akik a súlyos sérülés ellenére is, saját lábukon távoztak a kórházból és kisebb elváltozáson, vagy gyengeségen kívül, továbbra is teljesen egészséges életvitelt élnek. Viszont vannak közülük olyanok, akik valamilyen pszichikai vagy testi elváltozást, memória csökkenést, illetve teljes memóriavesztést, vagy az új információk megtartásának képességét is teljesen elvesztették. Van ki teljesen más személyiségjegyekkel, tulajdonságokkal éli tovább életét, mint a baleset előtt, bár teljesen egészségesen. A különböző agyi területek sérültsége alapján, az összevetett információkból levont néhány megállapításból sorolok fel néhányat.
 
Az agy, a fontosabb ösztönös, genetikai és szerzett tudást, információt egyszerre több helyen is eltárolja, ezt az élő szervezetek redundancia tulajdonságának köszönhetjük (tartalék-rendszerrel élés). Így működik a vese, a máj, és a tüdő is. Az egyik vese 1/10 részben, vagy a máj 15%-a is képes ellátni feladatát. A fél tüdővel élés sem jelent nagyobb nehézséget a szervezetnek, stb. Az agykéregben a legnagyobb ez a redundancia képesség. A kéreg, nagysága szerint, akár 1000-szer nagyobb terjedelmű, mint ami szükséges lenne. Az agykéreg sérülése esetén, ezért sokszor nem tapasztalható agyi sérülésre, bénultságra utaló jel. Az agyban tárolt öröklött vagy szerzett információ a sejtek sérülése esetén is, valahol máshol megmarad. Az agykéreg roncsolódása, a mozgásbénulásokon kívül, inkább a személyiség-jegyek megváltozásában mutatkozik meg. Ez arra mutat, hogy a kéreg, az egyéni személyiség fontos területi része az agyban. A talamusz vagy a hipokampusz bizonyos sérülése azonban már, részleges vagy teljes tudatvesztéshez vezethet, illetve az életvitelt lehetetleníti, míg a régmúlt dolgai és tudása megmaradhatnak. A talamusz sérülése mellett semmilyen új, vagy jelenleg történő dolog folyamatossága nem tanulható újra. A hipokampusz sérülése esetén azonban, lassan ugyan, de régi és új cselekménysorok is megtanulhatók, a tudatból visszahívhatók, bár maga a beteg nem tudja, hogy hogyan és mikor tanulta meg. A hipokampusz inkább a tanulási folyamatnak az információ átvitelében vehet részt, míg a talamusz, maga a képesség része, és végleges sérülése még a tudatos „jelenben élést” sem biztosítja. Állatkísérletekben, az agy bizonyos részeinek kiirtásával, eltávolításával azt a következtetést vonták le, hogy a memória, az asszociáció, a kreativitás nem lokalizálódik az agy egyetlenegy kicsiny területére, hanem egész nagy, és különböző területeket foglal el az agykéregben, míg a végtagok mozgatásáért, az agykéreg bizonyos pontjai, határozottan felelősek.
 
Az agy ismeretéről, funkcióiról, és működéséről, de még betegségeinek teljes felsorolásáról sem adhatunk ebben a könyvben elég információt. Legismertebb betegségei az agyvérzés, agylágyulás, agydaganat, agyvelőgyulladás, agyrázkódás, agyérgörcs, agytrombózis, idegi és hormonális megbetegedések, agyat érintő fertőző betegségek. stb. Ezekről a megfelelő megbetegedéseknél olvashatunk majd pár mondatban, mivel ennek a könyvnek nem az a célja, hogy az agyról és betegségeiről doktori disszertációt nyújtson be, hanem hogy a gyógynövények olyan hatására hívja fel a figyelmet, ami egy-egy agyi tevékenységre, vagy az agy zavaraira alkalmazható. A könyvesboltokban és a könyvtárakban sok érdekes szaklexikon megtalálható az aggyal kapcsolatban.
Amilyen mértékben fontos az agy az emberi szervezet számára, olyan mértékben én is bővebben kifejtettem az alant felsorolt gyógynövényeknél a hatásokat, és részletes magyarázatokat is, így adva további ismereteket az agy és az emberi szervezet összefüggéseiről.
 
 Az Árnika virág és levél a szövetre, az idegre, a vérre hat. Hatását az emésztőrendszeren, a vizeletkiválasztó rendszeren, a véren keresztül fejti ki. Izzasztó, vizelethajtó, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, hajszálértágító, vértisztító, vérzéscsillapító, oszlató, gyulladásgátló hatással rendelkezik. Használható levertség, roncsolódásból, sérülésből eredő idegbénulások, sebek, agyrázkódás, sérüléses izomfájdalom, általános rosszullét, zsibbadás, idegeket érintő megbetegedések, gerinc és hátfájdalmak, máj és vese betegségek, szívdobogás, meghűlések esetén. Erős vértisztító és erős hajszálértágító tulajdonsággal bír. Külsőleg, belsőleg, vérbőséget okoz, fokozza a vérellátást. Teaként, idegbénulások, agyrázkódás esetén fogyasztjuk. Nagyobb ellátást igénylő, orvosi kezelés mellett is, használata javallott, a baleset utáni 3-4. naptól kezdve. Külsőleges hatása rendkívüli. Használjuk akut és krónikus sérülések, izomfájdalmak, csonttörés, idegbénulások, agyrázkódás, véraláfutás, ütés esetén. Óvatosan használandó, erős hatású szer! Ellenjavallatait, és használatának részletes leírását lásd a gyógynövénynél.
 
 A Bazsalikom hat a plazmára, összes kötőszövetre, a vérre, a velőre és idegekre, és az ivarszervekre. Hatását a légzőszerveken, az idegrendszeren és emésztőrendszeren keresztül fejti ki. Izzasztó, csillapító, idegnyugtató, emésztésre ható, vizelethajtó, tejszaporító, baktériumölő, fertőtlenítő, immunrendszer erősítő hatással rendelkezik. Használható megfázás, láz, influenza, testüregi pangások, fejfájás, és a szervezet egyensúlyának bármilyen felborulása esetén. Tisztító hatású a test minden üreges járatára, szervére: arcüregre, homloküregre, tüdőre, hólyagra, méhre, epehólyagra, prosztatára és ezek vezetékeire. Old minden pangást a nyirokrendszerben, vérben, szövetekben. Általánosan alkalmazható vértisztító, baktériumölő, és fertőtlenítő. Izzasztó és általános lázcsillapító hatású gyógynövény. Enyhíti a rossz közérzethez társuló érzékek tompultságát, a szaglást és ízlelést. Erősíti az idegszöveteket és fejleszti az emlékezőkészséget. Mézzel fogyasztva hat az agy vérkeringésére, az agyszövetekre. Használható gondolkodási zavarok, ilyen jellegű született állapotok fejlesztésére, valamint idegbetegség, agyi görcsös állapotok, epilepszia, fejfájás, tompultság, depresszió esetén, kiegészítő kezelésként. Tisztítja az energiacsatornákat, pontokat, az egész auratestet. Elősegíti a különböző életenergiák (prána) áramlásának megindítását, és felerősíti az áramlás folyamatát. Kifejezett ellenjavallata nincs. Használatát csak túlsúlyba került Pitta esetén kell felfüggeszteni (lásd Köpcös testalkat). Használható napi fogyasztásra tea, por formájában, és fűszerként salátákba, élelembe keverve.
 
A Cickafark a szövetre (plazmasejtekre), a vérre, az izomra hat. Széles hatású gyógynövényünk. Alkalmazható önmagában, vagy más gyógynövényekkel együtt meg nem állapítható kórkép, vagy reményvesztett esetek alkalmával. Jót tesz magas lázzal és komoly gyulladással járó megbetegedések esetén. Nyugtató és idegerősítő hatású. A vér nyugtatása által, hat az egész szervrendszerre, az agyra, az idegekre, a felfogóképességre. Idegerősítőként Zsályával kombinálható. Altató teakeverékek alkotórésze. Tisztítja az érzékek csatornáit. Elősegíti az észlelés és az elme tisztaságát, a realitás talajára segíti a gondolatokat. Vérzéscsillapító, főleg levélzete, elállítja a külső és belső vérzéseket. A nemi érés idején, tinédzserkorban jelentkező bármely zavar esetén itassunk a fejlődő leánygyermekkel naponta két kis bögre teát. Minden ebben az időszakban jelentkező megbetegedés, szervi vagy idegrendszeri panasznál alkalmazzuk teakeverék formájában. A vérben hirtelen, vagy nagy mennyiségben megjelenő hormonok ugyanúgy felelősek az idegrendszeri zavarokért, mint a vesebetegségek. A 10-15 éveseknél megállapított skizofrénia, epilepszia, de még a nemi elferdülés, 90%-a így gyógyítható. Fiúk esetében más terápia szükséges. A nők változókori tüneteinek kezelésére szintén Cickafark teát fogyasszunk. Nem kezelt állapotban, állandó megfigyelésig, zártintézeti kezelésig fajulhat. A nőknél, de a férfiaknál is, a nemi hormonok csökkenése, leállta után, elindul az öregedési, és leépülési időszak. Fásultság, tunyaság, depresszió, alvási nehézségek, pszichés zavarok, ritkán idegek elhalása, Parkinson-kór alakul ki. A hormoncsökkenések visszahatása a szervezet mirigyrendszerére, nagymértékben felelős a vérrögképződés, magas vérnyomás, csontritkulás kialakulásában is. Mindez megelőzhető növényi női és férfi hormon pótlásával. Erős migrénes, vagy magas vérnyomásból eredő fejfájások esetén is alkalmazzuk. A fejfájásokat koponyacsont fájdalom, orrvérzés, szédülés, hányinger, a szemekben jelentkező erős fájdalom, könnyezés is kísérheti. Ezek a tünetek, fejfájás nélkül is, előjelei lehetnek az agyvérzést okozó vértolulásnak. Idegek gyulladásai esetén vegyünk fürdőket. Ezek az ideggyulladások sokszor együtt jelentkeznek visszér és ízületi gyulladásokkal. Ne használjuk hőhullámmal együtt járó klímax esetén. Férfiaknak helyette a Kálmos használata ajánlott. Egyéb ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.
Az Édesgyökér minden szövetelemre hat. Hűtő hatású. Hatását az emésztőrendszerben, légzőszervekben, idegrendszerben, reproduktív (szaporító) és vizelet kiválasztó rendszerben (vese, és húgyutak) fejti ki. Serkenti az immunrendszert, daganatellenes hatású. Hatóanyagai a mellékvesekéreg egyes hormonjaival azonos szerkezetűek. A mellékvesekéreg hormonjainak döntő szerepük van a szervezet stresszekkel és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességéért, valamint a szervezetben végbemenő változásokért és életerőért felelős, akár szellemi, akár testi értelemben. A mellékvese hiányos működésekor egyre fokozódó gyengeség, elesettség, lesoványodás, izomgyengeség, vérnyomássüllyedés, étvágytalanság, hőmérséklet-csökkenés következik be. Nőihormon-szerű hatóanyagok is találhatók az Édesgyökérben, erre legyünk figyelemmel. Megszünteti az izomgörcsöket és csökkenti a gyulladást. Felszámolja a mérgezettséget (toxicitást), ellensúlyozza a hő és a szárazság érzetét. Megújítja az egész szervezet minden szövetelemét, fiatalító hatású élelmiszer. Nyugtatja az elmét és az idegeket, elégedettséget és összhangot teremt. Tápanyaga az agynak, gyarapítja a koponyaűri- és gerincfolyadékot. Elősegíti a túlzott gondolkodás (szellemi munka) okozta, agyi kimerültség helyreállítását, megóvja az agyat, és az idegeket az összeomlástól. Fejleszti a hangot, a látást. Tápláló tulajdonsága révén, főleg túlzott lesoványodás esetén, erőt ad. Megközelíthetetlenség miatt, vagy egyéb, műtéttel el nem távolítható daganatok, például agy, fül-, fülkürt, esetén is eredményes lehet. Használjunk mellé olyan vértisztítókat, melyek az agyi hajszálereket is tágítják, és kisebb vérkeringést serkentő hatással is rendelkeznek (Csalán, Gyömbér, Kardamom, Kurkuma stb.). Az Édesgyökér erőteljes hatású gyógynövény. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.
 
A Fagyöngy a vérre, mirigyre, velőre, szövetre hat. Használható szívbetegség, vérkeringés és vérnyomás felborulása, hormonrendszer, mirigyrendszer zavarai, bélrendszer betegségei, anyagcserezavarok, hasnyálmirigy, cukorbetegség, női és férfi nemiszervi zavarok, változókor, külső és belső vérzések, láz, autoimmun, és immunbetegség, rákos daganatok, idegrendszeri megbetegedések, epilepszia, görcsös állapotok, holdkórósság, ágybavizelés, izomgyengeség esetén. Az egyik legjobban ajánlott olyan gyógynövény, mely nem ártalmas a szervezetre, és általánosan, a legjobban alkalmazható megelőzés céljára is.
A véren keresztüli tisztító hatása, és a szívre, és ezáltal, a vérkeringésre ható tulajdonságai miatt ajánlott, érszűkületre és ebből eredő vérnyomás emelkedésre, agyvérzés megelőzésére, vagy a bekövetkezést követően az agy vérellátásának mielőbbi helyreállítására. Amennyiben az agyvérzés után a vérkeringést nem igyekszünk minél előbb helyreállítani, az agyban végleges elhalásokat, agylágyulást okozhat, ez pedig további romlást eredményez. Amennyiben egy betegnek összetettebb betegsége van, a magas vérnyomás mellett, például cukros is, vagy hormonbeteg, vagy klímaxos, vagy autoimmun beteg (az immunrendszer nem megfelelő, a szervezet önmagát pusztító megbetegedése), akkor a Fagyöngy mindenképpen ajánlott gyógynövény. A Kálmosgyökéren és a Kurkumán kívül, az autoimmun megbetegedés egyik legjobb, és legeredményesebb gyógynövénye a Fagyöngy. Bebizonyosodott, hogy mindenre kiterjedően kiegyenlítő hatása van. Mirigyrendszerre, hormonrendszerre, érrendszerre. Az emberi szervezet egyensúlyállapotát, összhangját, a még visszarendezhető leghatékonyabb szintre állítja helyre.
A vérellátás és a mirigyrendszer szabályozása által, valamint a vérre és a velőre való hatása, nagymértékben hozzájárul a szervezet természetes ellenálló képességének helyreállításában, a falósejtek termelődésében, a rákelleni természetes védekezés növelésében, és autoimmun megbetegedés esetén is alkalmazható. Pajzsmirigy megbetegedések, növekedési problémák, a mirigyek nem teljes enzimhiányos, csökkent működése, nemi fejlődési problémák, és terhesség, és szülés utáni hormon és egyéb rendszerek felborulása esetén okvetlenül vegyünk hosszú távon Fagyöngykúrákat. Gyermekeknél előforduló epileptikus görcsök, vagy petit mal esetén jó hatással alkalmazható. Tapasztalataim alapján, eredményes, holdkórosság, éjszakai fogcsikorgatás és beszéd, ágybavizelés esetén is. Kiegészítő, vagy alapkezelésként alkalmazható még, minden idegrendszerre ható megbetegedés, epilepszia, idegeredetű asztma, valamint izomgyengeség, ízületi gyulladás (egyben lehet autoimmun betegség is), tífuszos láz esetén. Krónikus görcsös állapotokra és hisztériás rohamokra egyaránt ajánlott fogyasztani. Kifejezett tiltó ellenjavallata nincs. Gyermekek és mind a két nembe tartozók is alkalmazhatják. Egyéb óvó javaslatokat a gyógynövény leírásánál találhatunk.
 
A Festőbuzér a plazma-szövetekre, vérre, izomra, csontra van hatással. Hatását az emésztőrendszeren, a vizeletkiválasztó szerveken, a vérkeringési rendszereken és a női reproduktív szerveken keresztül fejti ki. Vértisztító, vérzéscsillapító, női nemi szervekre ható (emmenagogum), összehúzó, vízhajtó, kőoldó, daganat ellenes hatással rendelkezik. Használható minden vérképzési és vérzéses rendellenesség, sápadtság, traumás sérülések, rák, szívbetegség, máj vagy szív miatti vízkór, angolkór csontbeépülési zavarai, paralízis esetén. Vérzést csillapító, és képes szétoszlatni a véráramba került vérrögöket, és koleszterin lerakódásokat, így átjárhatóvá teszi a vérutakat. Ez által nagymértékben hat a vérkeringés újraindítására, és a szederjes, vagy vérhiányos területek váráramhoz való visszakapcsolására.
Trombózis veszély esetén óvatosan, de eredményesen alkalmazható. Nagyon legyengült betegeknél, beöntésként alkalmazható, úgy, hogy egy evőkanál gyökeret, 1,5 liter, már előzőleg forráspontig főzött és lehűtött vízben, áztatunk 30 percig, majd 10-30 percig, lassú tűzön gőzölésig melegítjük. Hagyjuk állni 10-15 percet, majd szűrjük, és langyos állapotban juttatjuk a végbélbe. Nagyhatású gyógyszer vérmérgezések, nemi szervi herpesz, vérbaj esetén. Magas vérnyomás esetén is alkalmazzák. A véráramban létrehozott tisztító hatása révén, gyorsítja a vér keringési sebességét, és hozzájárul a sérülések, és fertőzések miatt roncsolódott szövetek mielőbbi gyógyulásához, amennyiben minden egyéb feltétel ennek létrejöttéhez fennáll. A szövetek újjáélesztő szakában, ügyeljünk a vitaminok, építő mikroelemek, és a fehérjék megfelelő mennyiségű bevitelére a szervezetbe. Hatását, igazából nem az immunrendszer aktiválásán keresztül fejti ki, bár a vérre is nagy hatást gyakorol, és ez által az immunrendszerre is gyógyítólag, és ébresztőleg hat. De a megfigyelések azt mutatják, hogy inkább a szervezet megújító szövetállományának felszaporítását indítja be, és így hat az egész rendszerre. Ezért alkalmazható a vér és minden fontos rendszer gyógyítására, még autoimmun megbetegedés esetén is. A test saját megújult, tiszta, és jó szövetállományának térhódítása folytán nyomja el, a selejtes sejteket, de egyben pusztítólag is hat rájuk. Külsőleg masszaként, mézzel készítve, Orvosi Zilizzel, Körömvirággal, Feketeborssal stb. keverve, nagyon jól alkalmazható bőrelszíneződések, üszök, fibrin-felhalmozódás esetén. Édesgyökérrel kevert masszája, megégett vagy roncsolódott szövetek megnyugtatására alkalmas.
A legjobb Pitta gyógyító, és részben a magas Kapha gyógyítója. Vatát túlsúlyba viheti. Erős hatású szer! Ha hozzájutunk, nagyon óvatosan alkalmazzuk! (Az indiai Festőbuzér, kínai füveseknél beszerezhető.) Trombózis veszély esetén óvatosan, és orvosi felügyelet mellett alkalmazhatjuk. Több hetes kezelést és nyugodt fekvést igényel, rendszeres ellenőrzésekkel, különben szívinfarktus, tüdőembólia és agyembólia következhet be. Ugyanez vonatkozik visszérfekéllyel együtt járó állapotok esetén. Csak kívülről való alkalmazása javasolt, a fibrin lebontására és a nyirokutak duzzanata esetén. Ne használjuk, sima, fertőzésektől mentes, de súlyos meghűlés esetén, nem indokolt. Ne használjuk, sima, magas Vata esetén sem. Viszont, ha a meghűlés után bakteriális fertőzés is keletkezett, használata kis mennyiségekben javasolt. Nagyon óvatosan, fokozatos adagemelés mellett használjuk, nagyon leromlott, erőtlen betegeknél, daganatos állapotokban. Külsőleges alkalmazása ebben az esetben nem kötött.
 
A Fekete üröm virágos, leveles hajtása, a vérre, a velőre és idegekre hat. Hatását a vérkeringésen, az idegrendszeren keresztül fejti ki. Minden olyan betegségre hat, ami a csontvelő, a gerincvelő, agyvelő betegsége lehet, és összefügg az idegrendszer, a bőr, az izom, az emésztőrendszer és légzőszervek valamilyen elváltozásával, vagy gyengülésével, esetleg csak egyensúlyának felborulásával. Túlzott használata senkinek nem ajánlott, az Ürömfélék legvégül, agyi elbutulást, testi, szellemi leépülést okoznak (pl. Absint fogyasztás). Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.
  A Ginzeng, a test minden szövetelemére hatással van. Hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken, a vérkeringésen, az idegrendszeren, és a reproduktív szerveken keresztül fejti ki. Használható öregség, szenilitás, gyöngeség, lesoványodás, fáradtság, impotencia, meddőség, nemi vagy egyéb betegség utáni lábadozás, törpe, vagy alacsony növés, fájdalommal együtt járó mozgáskorlátozottság, szédülés, reszketés, energia növelésének igénye, pszichoszomatikus panaszok, idegrendszeri és pszichikai túlzott igénybevétel esetén. Kifejezetten a felnőttek gyógynövénye. Kivéve törpenövés, vagy óriásnövés, vagy betegség utáni lábadozás esetén, amikor gyermekeknek is adható. A szellemi élet frissítője. A logika, az elvont gondolattársítás, az összpontosítás és megfigyelőképesség erősödése, és javulása tapasztalható, a por vagy tea fogyasztása mellett. Az agyra, a hipofízisre, a tobozmirigyre, idegekre hat. Minden embertípus, és betegség esetén kiegyensúlyozó hatású. Alkalmazható nemi elferdülés korai szakaszában. A test és a lélek fejlődését idézi elő. Az idegszövetekre újjáépítő. Az idegszövetek elhalása esetén, nem biztos, hogy a régi idegrendszert építi újjá, hanem lassabb ütemben, de új rendszert alakíthat ki, úgy, hogy a fő idegpályákig nyúljon, és hozzákapcsolódhasson a központi idegrendszerhez. Agyvérzéses állapotok, idegbénulások, idegsokkos elhalások esetén fogyasztása ajánlott. Ajánlják sclerosis multiplex esetén is, az idegvelő újjáélesztésére. Fájdalomcsökkentő hatását, nem a fájdalmat érző idegvégződések blokkolásával, csillapításával, hanem a fájdalom elviselésének növelésével éri el. Gyengébb idegzetű, vagy alacsony fájdalomküszöbértékkel rendelkező egyéneknek is ajánlott fogyasztása. A vér koleszterinszintjét is egyensúlyban tartja, így bizonyos mértékben csökkenti a magas vérnyomást, és hat érelmeszesedés esetén is. A belső elválasztású mirigyekre is hatást gyakorol, fokozza működésüket, így hat az egész szervezetre, és a szervezetben lejátszódó, minden lelassult nemi és mirigytevékenységre. Az emberi szervezetben lejátszódó, szállítási tevékenységet is végző RNS (ribonukleinsav) fokozott újratermelése által, olyan folyamatokat hoz létre, melyek az életkornak már nem sajátosságai. Ezért terjedt el róla, hogy „fiatallá tesz”. Ezt a hatását, minden legyengült állapot esetén érdemes kihasználni, főleg nagy betegségek után, vagy idő előtti öregedési folyamatok megállítására. Elsősorban a hormonokra fejt ki serkentő hatást. A hipofízis, és az agyalapi mirigy, teljes hormonháztartására hatást gyakorol, mely egyben egyensúlyban tartásukat is biztosítja. Így alkalmas, bármely innen irányított hormon-egyensúlytalanság, vagy csökkent működés esetén. A gonadotrop hormonok termelését is növeli (nemi működést befolyásoló hormonok). Mivel befolyásolja a mirigyek tevékenységét, az ellenálló képességet is növeli. Kimutatták, a gyógynövény mellékvesehormon növelő hatását. Szedése esetén az erősödés, a fehérjebeépülés, és a fertőzésekkel szembeni ellenállás, a megnövekedett kortikoszteroidok megjelenésének köszönhető. Erős hatású gyógynövény. Ne használjuk magas vérnyomás, láz, gyulladásos betegségek, általában a magas Pitta (lásd Köpcös testalkat), és magas Ama (erős fertőzöttség) esetén. Ne használjuk elhízás esetén sem (Kapha), további súlygyarapodást eredményezhet. A fölöslegben lévő Vatát (lásd Sovány testalkat) súlyosbíthatja. Kisgyermekek részére csak indokolt esetben, kis mennyiségekben, orvosi ellenőrzés mellett adható.
 
A Kankalin a vérre, a plazmaszövetre, az izomra, az idegre hat. Hatását a véren, a légzőszerveken, a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Az orvosi Kankalin idegerősítő, vértisztító, fájdalomcsillapító, nyugtató hatással rendelkezik. Használható szívbetegség, alvási nehézségek, ideggyengeség, migrén, fejfájás, vitustánc esetén. A virágjából készült tea, nyugtató hatással van az idegekre, és szíverősítő. Feji érszűkület esetén bekövetkezhető érpattanás (szél) megelőzésére vegyünk kúrákat. A teljes növényből készült teát fájdalomcsillapító és nyugtató hatása miatt alkalmazzuk migrén, ideges gyöngeség, fejfájás, és vitustánc esetén. Ideg eredetű alvászavarok esetén, teakeverékben alkalmazzuk. Próbáljuk elhagyni a gyógyszeres altatók használatát, mivel ezek nagyban befolyásolják az alvási ciklusok természetes agyi beidegződéseit, és folyamatait. Ugyan mély alvást biztosítanak, de az idegrendszer számára fontos időszakot nem engedik érvényesülni (álom-, vagy REM-szak), ezáltal az idegrendszeri zavarok tovább súlyosbodhatnak, és még erősebb altató használatát teszi szükségessé. Aki egyáltalán nem tud aludni, és ezzel együtt testi fájdalmai, végtagfájdalmai, szemfáradsága, gyulladása is van, annak egyensúlyának létrehozására, Fagyöngy, Kálmos, Bazsalikom és Kurkuma is ajánlott. Ez a jelenség, nagyon ritkán előforduló megbetegedése az agyi mechanizmusnak, általában nem született, inkább szerzett betegség. Balesetek, vagy a szervezet rendszereinek felborulása, de sugárártalom is okozhatja. A gyógynövény ellenjavallatait lásd a leírásánál.
 
A Kardamom a szövetekre, a vérre, a velőre és az idegekre hat. Hatását az  emésztőrendszeren, a légzőszerveken, a vérkeringésen, és az idegrendszeren keresztül fejti ki. Használható asztma, ízérzékelés tompulása, felszívódási zavarok, gyermekek ideg eredetű emésztési zavarai, aluszékonyság, túlzott elhájasodás, általános gyengeség, soványság, energiahiány esetén. Édesköménnyel kis gyermekek emésztési zavarainál is használható. Főleg idegeredetű, alhasi leszorultság, izgulékonyság, vagy félelem miatt fellépő, hasi görcsös rosszullétek, állandó szorulás, székelési nehézségek esetén, a gyermekeknek mindennapi italként adható fel. Emellett, a tünetet létrehozó családi, vagy iskolai háttér mielőbbi megoldására kell törekedni. Terhesség esetén is alkalmazható, toxikus hányásnál bevált csillapító (a szervezet és a vér mérgezettségére utaló jel). A Kardamom serkenti és tisztítja a vért, az elmét és a szívet. Felerősíti az életerőt (Agnit), ezzel kiégeti, kitisztítja a szervezetből a kórokozókat. Az agyi erekre különleges hatással van, megszünteti a nehéz, túlterhelt fej érzetét, nyugtatja az idegeket, könnyűvé teszi a gondolkodást, „világosságot teremt”, könnyedebb, örömtelibb rálátást nyújt a mindennapi teendőkre. Egészséges hatással van az agyban elhelyezkedő, örömérző központra is. Szünteti a melankóliát, depressziót. Óvatosan használható külső és belső fekélyes betegségek, magas Pitta esetén, valamint köpcös testalkatú egyének (főleg, ha túlzott súlyfelesleggel rendelkeznek) csak kúraszerűen fogyasszák.
 
A Kálmosgyökér a szövetre, az izomra, a zsírra, a velőre, az idegre, mirigyrendszerre, és a nemi szervekre hat. Használható asztma, arc- és homloküregfájdalmak és gyulladások, vérszegénység, angolkór, epilepszia, görcsös vitustánc, sokkos állapotok, kóma, emlékezetvesztés, süketség, hisztéria, hipochondria, sclerosis multiplex, idegzsába esetén. Hat a gerincidegekre, így az összes szervre és az egész szervezetre. Segíti a (Prána,) szellemi életerő áramlását. Tisztítja a (meridián-) csatornák elzáródásait, és eltávolítja a mérgezettséget (toxinokat). Megtisztítja, újjáéleszti, és fiatalítja az agyat és az idegrendszert. Élénkíti az agy vérkeringését, növeli a felfogóképességet, és az emlékezetet pontosítja. Elmefejlesztő gyógynövény. Fürdő formájában alkalmazzuk vérszegénység, angolkór, bármilyen izomgörcs és kifáradás esetén. Rendszeresen alkalmazzuk abban az esetben is, ha semmilyen betegséget nem tudnak megállapítani, és reménytelenné válik a beteg helyzete. A mirigyrendszerre ható kiegyenlítő tulajdonsága hat, vesekárosodás, máj és epebántalmak, köszvény, és a gyermekek lisztérzékenysége esetén is. Megújítja, átcseréli a szervezet szöveteiben lévő pangó folyadékot, vizet. Minden szövetelemre, velőre, mirigyre és csatornára ható tulajdonsága alapján, helyreállítja a nemi képesség csökkent működését. Fiatalítja a nemi szöveteket és a gerincvelőt. Magas, le nem húzható, ártalmas láz esetén is alkalmazható, por, ital, fürdő és beöntés formájában. Az orron át bevett por sokkos (ájult), vagy kómás betegek magához térítésére hatékony szer. Ideg eredetű bántalmak esetén, görcsoldó, erősítő hatása érvényesül. Vitustánc, hisztéria, hipokondria esetén napi 6 alkalommal egy-egy evőkanál kivonat, vagy késhegynyi por, fürdők, borogatások segítenek. Minden idegeredetű bántalom, vegetatív beidegződési zavarok, fájdalmak, általános gyengeség, életuntság esetén, hosszú távon kis mennyiségben alkalmazható. A Kálmos a beszéd, az intelligencia, és önkifejezés gyógynövénye. Nyelőcsőbénulás esetén is alkalmazhatjuk. Erős hatású gyógynövény, használata óvatosságot igényel. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.
 
A Kecskeruta a vérre, a velőre, a mirigyre van hatással. Használható miden mirigy és hormon megbetegedés, bélpanaszok, vesepanaszok, fejfájások, cukorbetegség, elhízás, máj és epebetegségek, növekedési problémák esetén. Virágzó hajtását is tartalmazó teakeverék formájában, a belső elválasztású mirigyeket, hormonokat befolyásolja. A véren keresztül, hatása az egész szervezet minden mirigyrendszerére kihat. A mirigyrendszerhez tartozó, belsőelválasztású mirigyek a tobozmirigy (epifizis), agyfüggelék (hypofizis), pajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvesék, petefészek vagy here, csecsemőmirigy. Közvetlen kapcsolatban vannak az endokrin mirigyek (belsőelválasztású mirigyek), a köztiagy (hypotalamus) befolyásoltságához tartozó egyéb mirigyekkel is. Így a gyomor-bél rendszer hormonjaival, enzimjeivel, a vese által termelt hormonokkal (pl. renin, eritropotein), a szív által termelt nátrium szabályzó hormonnal, és a központi idegrendszer által képzett idegi szabályzó (neuro-) hormonok képzésével. A tobozmirigy, az agyfüggelék és a köztiagy hármasa befolyásolja és rendszerezi az egész szervezetben zajló összes mirigy- és hormonrendszer működését. Hormonképző, raktározó és elosztó, szabályzó funkciókat látnak el. Rendszerük, és bonyolult egymásra hatásuk ismerete a mi esetünkben most nem szükséges. A gyógynövény hatóanyaga a vesén és a májon keresztül választódik ki, és kerül a véráramba, majd az agyi ereken keresztül a köztiagyat befolyásolja. A köztiagy (hipotalamusz) a tobozmirigyben raktározza hormonjait. A belső elválasztású mirigyek gyógyítására alkalmazzunk teakeveréket (leírása megtalálható a gyógynövénynél). Átmeneti hatással csökkenti a vércukrot. Az inzulint nem pótolja, de rendszeres használata, hatását kiegészíti. Használható még szoptató anyák tejfokozására, és a tej tartalmasabbá, zsírosabbá tételére. Sovány asszonyok, ilyen célra ne használják. A Kecskeruta nem erős hatású szer. Gyermekek esetén is alkalmazható, de teakeverék formájában csak gyermekeknek megengedett egyéb növényekkel együtt keverhető.
 
A Kurkuma a test minden szövetelemére hat. Hatását az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a légzőszerveken keresztül fejti ki. Tisztítja az összes csakrát, és szabaddá teszi a meridián utakat. Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény, mint a Gyömbér, és a Fahéj. Elsősorban a sovány testalkatúakra (Vata) vannak, öngyógyulást, és megújulást elősegítő hatással, de minden embertípusnak jó, ha ebben a hármas keverékben alkalmazza. A szervezetben lejátszódó, nem az immunrendszerhez tartozó, de hasonló, és szintén a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segítik elő. Ilyen hatás tapasztalható a Hagymafélék esetén is. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. Ezért alkalmazható cukorbaj, máj és epebántalmak, gyomorsav ingadozás, nem jódhiányos pajzsmirigy megbetegedések, agyi és egyéb hormonok túlzott vagy csökkent működése, fejlődési és növekedési eltérések esetén is. A fejlődés, a megvilágosodás, a boldogulás és újrakezdés gyógynövénye. Észrevétlenül, folyamatosan gyógyítja a vegetatív idegrendszeri betegségeket, erősíti a tűrőképességet, a küzdeni és tenni akarást. A túlzott hiperaktivitást is gyógyítja. Felgyorsítja a felfogóképességet, és mélyítheti is a tudás iránti vágyat. A szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat lecsendesíti, míg a melankólikus, depressziós, a világ dolgaiban, vagy érzelmileg megzavarodott egyéneket „felébreszti”, és ösztönzi a továbbhaladásra. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.
 
Az Orbáncfű a vérre, az idegrendszerre, a szövetekre, a velőre, a nemi szervekre hat. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, idegerősítő, immunrendszerre ható, nemi szervi erősítő, kórokozó és vírusölő hatással rendelkezik. Használható vírus és kórokozók általi megbetegedések, immunrendszer betegsége, csökkentsége, AIDS, sclerosis multiplex, sorvadás, idegek bármely megbetegedése, szívbetegségek, nemi szervi betegségek, gerincvelő megbetegedések, mirigycsomók, sebkezelés esetén. Felhasználhatósága olyan széles, hogy azt a részletes részben ismertetem, és az ott fel nem soroltakon kívül, még sok megbetegedésben is kipróbálható. Az Orbáncfűnek kifejezetten gyógyító hatása van, mégis hasonlít, a nemcsak gyógyító, hanem a beépülést elősegítő, erősítő hatású Sáfrány minden alkalmazhatósági területével. Erősíti az immunrendszert, és a szervezetet. Hat az energiacsatornákra, és megfigyelések szerint az összes csakrára, és a hozzájuk kapcsoló szervekre, mirigyekre, és lelki megnyilvánulásokra. Legelőször hat az 1-2-3. csakrára, majd 4. csakrára, és csak később 5-6-7. csakrára. Gyors változást, a testen és az 1. auraszinten fejt ki. Részletesen olvasható, és e szerint alkalmazható, a PÁR SZÓ A CSAKRÁKRÓL…című rész alapján. Nemcsak erősíti, hanem gyógyítja is az immunrendszert. Különleges hatásként kiemelhető, hogy a sérült immunrendszer egyik helyreállítója. Az önpusztító immunrendszer, az autoimmun betegség, egyik gyógynövénye. Ilyen betegségek a szövet vagy idegpusztító megbetegedések, mint a sclerosis multiplex, izomsorvadás, AIDS, az immunrendszer felborulása miatt fellépő hormonzavar, magas vérnyomás, vércukorszint növekedés. Az AIDS esetén használata kiemelten ajánlatos, mivel kimutatták, hogy a HIV-vírust elpusztítja. Erős idegnyugtató. Különleges tulajdonsága, hogy nyugtató hatása mellett nem jelentkezik tompultság, sőt gyógyítja és erősíti az idegeket. A legjobban ajánlható minden idegrendszeri zavar, idegbetegség, ideg eredetű bénulások, elhalások, vegetatív idegrendszeri zavarok, rossz, vagy megváltozott idegi beidegződések (pl. ágybavizelés), idegi eredetű mozgási megbetegedések (pl. vitustánc) esetén. Sérülés okozta idegzavaroknál, idegsérüléseknél, szellemi kimerültségnél, fizikai megerőltetésből eredő szervi, vagy idegfájdalmaknál, az idegek felerősítésére, a leépülés megakadályozására igyuk teáját. Idegerősítő tulajdonsága depresszió, melankólia esetén nagy segítség. Beszédzavar, éjszakai felébredés, alvászavar, hisztéria, holdkórosság és ágybavizelés esetén is teakeverék alkotórésze. Hasfájós csecsemők esetén is használ. Állandósult, krónikus szívbaj esetén, a szívet érintő minden megbetegedésnél, vízkórral, fulladással együtt járó szívbaj, szív beidegződési zavar, gyenge szívműködés esetén, teakeverékek alkotórésze. Végső esetben a szív munkáját beidegző Synus-csomó elhalhat. Teljes szívideg elhalás esetén a gépi ingerületvezetőt okvetlenül be kell rakatni. Magas vérnyomás esetén önmagában vagy teakeverékek alkotórészeként fogyasztjuk. Vérszegénységnél, egyéb vérképző gyógynövényekkel, élelmekkel együtt, a gerincvelőre és a csontvelőre hatva segít. Migrén és fejfájás esetén is alkalmazzák. Elősegíti a nemi szervek erősödését, rendes kialakulását, bármely tinédzser fogyaszthatja, más ilyen típusú, terápiás gyógynövényekkel együtt a biztos nemi érés biztosítására. Változókorban mindkét nemnek ajánlott fogyasztása. Mivel erősíti az idegeket, a túlzott hormonváltozás által kiváltott idegi problémáknak is a legjobb gyógynövénye. Ilyenek a túlzott érzékenység miatti sírás, vagy dühöngés, hiszti, tettlegesség, morcosság, bezárkózási hajlam. A szülés után jelentkező hormonfelborulás ilyen jellegű megnyilvánulásai, és a szülés utáni depresszió esetén is nagy segítség. Idegi és ingerületvezetési problémák miatt is léphetnek fel mindkét nemnél, nemi aktus közben érzéscsökkenések, potenciazavarok, részleges, vagy teljes frigiditás. A gerincen átfutó ingerületek és csakrák tisztasága is befolyásolja a nemi aktus közbeni érzések minőségét. A cukorbetegség, a hajszálérszűkület után, a harmadik legsűrűbben előforduló sexuális zavart keltő ok. Mindezekre alkalmazható az Orbáncfű teája. Gyors sebgyógyító hatással rendelkezik. Balesetből eredő zúzódott, roncsolt sebek gyógyítására a teljes növényből vagy virágjából készült kivonatokat alkalmazzuk. A fájdalmat gyorsan szünteti, és a seb tisztán, gyorsan gyógyul. Nyílt sebek, sérülések esetén is alkalmazható. Erős hatású gyógynövény. Önmagában csak teljes növényként, kis mennyiségben alkalmazható, de főleg teakeverékek alkotórésze. Olyan betegek esetén, akiknél az idegek túlfokozottsága miatt a gyógyulást, csak az idegek elhalasztásával tudják megoldani, (agyi sokkterápia,) az Orbáncfű használata csak orvosi felügyelet mellett ajánlott (pl. dühöngő őrült, és alkoholisták, kábítószer élvezők esetén is).
 
A Porcsingyökér minden szövetelemre hat. Hatását a reproduktív szervek, a húgyapparátus szervei, és a vérkeringés útján fejti ki. Használható vérszegénység, idegrendszeri zavarok (neuraszténia), impotencia, derékfájás, korai őszülés vagy kopaszodás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, túlzott havi vérzés, fehérfolyás, érelmeszesedés, cukorbetegség, vese és hólyagbántalmak, máj és idegrendszeri megbetegedések esetén. Jól alkalmazható különleges vérképzési zavarok esetén, amikor valamilyen sérülés vagy a gerincvelő elöregedése miatt a vérsejtek száma nagyon alacsonnyá válik. Magára a gerincre, a gerincvelő megújításán keresztül hat. Az agy vérellátását fokozza, érelmeszesedésre visszafordító és újjáélesztő hatású. Így hat az őszülés és a kopaszodás meggátlására is A velőn, az agyon keresztül megújítja a szervezet összes mirigyrendszerét. Minden mirigyet termelő szerv működését fokozza. Nem kifejezetten gyógyszer, hanem fiatalító, illetve a leromlást megakadályozó tulajdonsága miatt közkedvelt. Főleg a férfiak gyógynövénye, de a nőkre ugyanolyan mértékben hat. Elősegíti a termékenységet mindkét nem számára, és helyreállítja, valamint kiegyensúlyozza a nemi mirigyek működését. Fiatalító hatása abban nyilvánul meg, hogy ellensúlyozza az öregedés hatásait, főleg a szövetekre van megújító hatással. Nemcsak a külső, hanem az egyén belső erőforrásait is mozgósítja, így hat idegrendszeri zavarok, neuraszténia esetén. Növeli az életerőt, munkakedvet. Mozgósítja a szervezetben még fellelhető úgynevezett „őssejt” állományt. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Királydinnye és az indiai Gotu Kola nevű gyógynövény is. Valamint őssejtre hatók még a hagymafélék, a Gyömbér, Fahéj, Kurkuma. A gyökeret ne használjuk gyenge emésztés, súlyos pangás vagy ödéma esetén. Fertőzöttség (Ama) és magas Kapha (lásd Telt testalkat) esetén használata nem ajánlott, mert súlyosbítja a tüneteket, és táplálja a fertőzést.
 
A Rózsaszirom a plazmasejtekre, a vérre, a velőre, az idegre és reproduktív szervekre van hatással. Hatását a vérkeringésen, a női nemi szervrendszeren, és az idegrendszeren keresztül fejti ki. Napi egy-két csésze tea fogyasztása megszünteti a belső hőt, a vérpangást, és a Pittára jellemző túlfűtöttséget, a túl aktív akaratot, mely nem tud érvényesülni, ezért kötözködésben, zsörtölődésben nyilvánulhat meg. A Rózsaszirom párlata, vagy illóolajának párologtatása, enyhítőleg hat a kábultság érzésére, fejfájásra, akár eszmei túlterhelésből, akár általános gyengeségből ered. Javítja az ilyen típusú agyi tompultságot. Azt mondják róla, hogy nyitottá teszi az elmét és a szívet. A Rózsavíz közkedvelt és hasznos hálószobai illat. A Szív-csakra eldugulásából vagy zártságából eredő betegségek, és az érzelmi elfojtás gyógyítója. A Rózsaszirom, normál körülmények között, a három alaptulajdonság (Vata, Pitta, Kapha) egyensúlyát képes létrehozni a szervezeten belül. Fogyasztása mindhárom testalkatú ember számára ajánlott. Használata ellenjavallt magas Kapha (lásd Telt testalkat) és erős fertőzöttség, betegség (Ama) esetén.
 
A Sárga Lórum gyökér a plazmaszövetekre, és a vérre hat. Hatását a vérkeringésen, a vizeletkiválasztó rendszeren, és a nyirokrendszeren keresztül fejti ki. Használható a vér kórokozóktól (baktérium, vírus stb.) vagy salakanyagoktól telített (toxikus) állapotai, duzzadt mirigyek, mirigydaganatok, nemi betegségek esetén. Tisztítója a vérnek és nyiroknak, elsősorban az ütőeres vérre hat. Nagymérvű kórokozókat pusztító hatással rendelkezik. Szünteti a fertőzések közben létrejött lázakat (toxikus hőt), felszámolja magát a fertőzést is. Keringésjavító és vértisztító hatása nagy hatással van az agy vérkeringésének tisztításában, és az agy élénkítésében is. Főleg magas Kapha (lásd Telt testalkat) esetén, agyi tompultság, és aluszékonyság megszüntetésében nyújt nagy segítséget. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.
 Az Orvosi Veronika a vérre, és a szövetekre hat. Hatását a légzőszerveken, a vizelet kiválasztó szerveken, és emésztőrendszeren keresztül fejti ki. A vérben felgyúlt anyagok közül, elsősorban a zsíros lerakódások felszámolásában elsőrangú, így a vér koleszterinszintjének csökkentését érjük el rendszeres 2 csésze ivásával. Csökkenti az érelmeszesedést, növeli az agy, és a belső szervek vérellátását is. Általános vértisztító. Nagy jót tesz szellemi munkát hosszú ideig végző emberek esetén, főleg ha a kimerültségükkel együtt idegi-, vagy alvászavar is fellép, ekkor túlfokozottsággal állunk szemben. Magára, a folyamatos szellemi munka további végzésére is, a szellemi frissesség fenntartására is, ihatunk egy-egy jó meleg teát, de ha elálmosodunk tőle, akkor tudnunk kell, hogy igazából már kimerültünk, és a szervezetnek nyugalomra van már szüksége, főleg a szívnek, az agynak és a szemnek. Amennyiben ezt nem tudjuk biztosítani, tudnunk kell, hogy már az idegrendszer károsodni fog. Ezért alkalmazzunk Édesgyökeret, Kardamom magot, Szegfűszeget is. Javítja a memóriát és elmulasztja a túlfeszítettségből eredő szédülésérzetet is. Vitamin, és nyomelem hiány esetén, az idegrendszer túlérzékenysége, ideggyengeség, neuraszténia, búskomorság, lustaság, vagy gyengeséggel együtt jelentkező nemtörődömség tünetei jelentkezhetnek, mely egyben a környezettel szemben, együttélési nehézségeket is hordozhat. A vérre ható Veronikafű, és a Zsurló keverékéből készült tea reggeli fogyasztásával együtt, legalább két hétig együnk olyan reggelit, mely sok vitamint és nyomelemet tartalmaz (részletes lásd a gyógynövénynél.) A vér tisztítása, és az érfal meszesedések felszámolásával együtt, a szervezet szövetei több oxigéndús vérhez jutnak, ezáltal a test visszanyeri rugalmasságát, a szövetek megújulnak.
 
A Zsálya növény a kötőszövetekre, a vérre, az idegre hat. Hatását a légzőszerveken, az emésztőszerveken, az idegrendszeren, a vérkeringésen keresztül fejti ki. Használható influenza, görcsök, izomsorvadás, scelosis multiplex, gerincfájdalmak, mirigybetegségek, végtagreszketés, éjszaka leizzadás, TBC, gyulladás, nyálfolyás, ondófolyás, elhúzódó tejfolyás, hajhullás, sorvadás, bénulás, idegi rendellenességek esetén. Agyvérzés megelőzésére, bekövetkezett agyvérzés után, pedig a bénulások kezelésére a Kakukkfűvel azonosan használható. Erős fertőtlenítő és hajszálértágító hatású. Minden vérellátási zavar, merevség, sorvadás, bénulás esetén mind külsőleg, mind tea formájában alkalmazzuk. Gerinc merevség, gerincvelőbántalmak, izom és egyéb görcsök, öregkori vagy idegrendszeri végtagreszketés, Parkinson-kór (központi idegrendszerben idegsejtpusztulás), agyvelőgyulladás utáni görcsös állapotok, érelmeszesedés, mérgezés, daganatos betegségekkel együtt jelentkező reszketések, görcsök esetén. Ilyenkor fogyasszunk más idegerősítő és vértisztító gyógynövényeket is. Más hormon kiegyenlítődést elősegítő gyógynövényekkel együtt (Kurkuma, Fagyöngy) nagyon eredményes, tinédzserkorban jelentkező, epilepsziás tüneteket mutató, görcsös rosszullétek gyógyítására. Ilyen esetben Palástfű, Angyelika és Cickafark használata is ajánlott. Nehézlégzés, szív, tüdő, vagy idegeskedésből eredő éjszakai asztma esetén Zsálya, Ökörfarkkóró levél (ha nincs, akkor jó a virág is), Útifű keverékét alkalmazzuk. Cukrosok Palástfűvel felváltva alkalmazzák. Reggel éhgyomorra egy csészényi csökkenti a vércukorszintet. Minden mirigyrendszert (lásd Mirigyrendszer) érintő gyulladásos, daganatos, vagy rákos betegség esetén igyunk teát. Önmagában két csészével, rák esetén pedig, keverékekben napi 2-3 liter mennyiségben. Csökkenti a tejkiválasztást és visszafogja az akaratlan spermaürítést, ondófolyást. Gyakori, nem előidézett, és nem alvási szakban bekövetkező serdülőkori magömlés, idegbetegséggel, elmebetegséggel együtt járó sűrű szexuális késztetés, valamint örömérzés közben jelentkező fájdalom esetén is javallt fogyasztása. Utóbbinál okvetlenül forduljunk orvoshoz is. Kismamák túlzott tejtermelésének csökkentésére alkalmas. Ez a jelenség nagyon ritkán fordul elő, de nagyon veszélyes. A tejtermelő hormon és a nyirokmirigyek gyors ütemű megnövekedésének és kiválasztásának betegsége. Ezzel együtt idegrendszeri zavarok is jelentkeznek. A köznyelvben úgy fogalmaznak „agyára ment a tej”. Maradandó idegrendszeri és hormonális elváltozásokat okozhat. A másik gyakran előforduló jelenség, hogy az utolsó gyermek szoptatása után, akár még évekig is, tejtermelés jelentkezik a mellben. A hormon és a mirigyek kis mértékben még mindíg aktívak. A tej be is tokosodhat. Jó vagy rosszindulatú daganatot képezhet. A Zsálya glutamin tartalma jelentős (lásd Tápanyagoknál). Ezért fogyasztása ajánlott szellemi, és testi fáradtság, tompultság, csökkent agyműködés, megerőltetett szellemi munka, vizsgaidőszak, szellemileg vagy testileg elmaradt gyermekek, depresszió, külső és belső fekélyes állapotok, elvonási tünetek (kábítószer, alkohol, cigaretta) és impotencia egyes eseteiben. A Zsályát agyi és idegrendszeri problémák ellen jó Pitypanggal kombinálni. A Zsálya különlegessége, hogy az elmét gyógyítja, a felgyűlt érzelmek hatása alól feloldja a gátló idegrészt. Nyugodtságot és tisztánlátást eredményez. Segít enyhíteni a mohó vágyakat és szenvedélyeket. Kihat a Harmadik-szem csakrára és a gerinc csakrákra is. Lásd Pár szó a csakrákról és auráról című részt. Specifikus a szív nyugtatására is, főleg, ha a szívzavar szorongásból ered. A Zsályákat ne használjuk túlzott soványsággal együtt járó kiszáradás alkalmával, valamint kismamák ne használják, ha még szoptatni akarnak. Első napokban mindenkinek kissé megemelheti a vérnyomását.
 
A Mezei Zsurló a szövetekre, a vérre, a zsírra, és a csontra van hatással. Hatását a vizeletkiválasztó rendszeren és a légző rendszeren keresztül fejti ki. Hűtő hatású. Vizelethajtó, kőoldó, izzasztó, vértisztító, salaktalanító, vérzéscsillapító, seb és csontgyógyító hatása van. A Zsurló különleges hatása, hogy minden szövetelemben, mirigyben és a vérben tisztító hatással rendelkezik. Feloldja és kitisztítja, a test bármely részén, a szervezetünk számára nem odaillő szövetállományt vagy kórokozót. Jó általános célú gyógynövény felhevült állapotok, meghűlések, magas vérnyomás esetén. Külsőleg is használható, a nyakra és a keresztcsonti részre rakva, oldja a meszesedéseket. A kötőszöveteket és az idegeket felszabadítva, hat a fejfájásra, a kar zsibbadására, vagy a csípőre, keresztcsontra téve, megszünteti a láb zsibbadását. Orrüreg-, arcüreg-, homloküreg gyulladása, sűrű, gennyes folyása esetén, a tea orron való felszippantása, vagy gőzölés, megkönnyebbülést hoz, de súlyosabb esetben okvetlenül forduljunk a szakrendeléshez. Belső és külső vérzések csillapítására, szinte azonnali elállítására is alkalmas. A Zsurlófüves, felmelegített dunszkötések is használhatók. A Zsurló, a vese vérellátását, erősödését segítve, kihat a mellékvese működésére is. A depressziósok és váltakozó dührohammal, vagy téveszmékkel kezelt betegeket kivizsgálva, megállapították, hogy 80% fölött, egyben vese kiválasztási zavarral, vesezsugorral, vesemedence gyulladással is küzdenek. A mellékvesehormon adására idegi problémájuk teljesen megszűnt. Ennek felismerése segítette az ideggyógyintézeti kezeltek, és a továbbiakban, az alkoholisták és kábítószer élvezők hasonló tüneteinek a megszűntét is. Napi 2-3 csésze vese, idegerősítő és gyulladásgátló teakeverékkel, elkerülhető a zárt intézetben való tartós elhelyezés. Vértisztító hatású (vértoxicitás esetén), jót tesz, fertőzés okozta láz és influenza ellen. Vértisztító hatása révén a Zsurló, Veronikafűvel együtt alkalmazva jó agyi érelmeszesedés és az emlékezőképesség gyöngülésének megelőzésére. Kiűzi az agyból és idegekből a felgyűlt hőt, és a tüzes érzelmeket. A Pitta (lásd Köpcös testalkat) jó gyógynövénye, főleg magas Pitta esetén. A Kapha (lásd Telt testalkat) számára is megfelelő gyógynövény. Irritáló, súrlódáskeltő hatását kiegyensúlyozhatjuk Orvosi Zilizzel együtt való alkalmazással. Ellenjavallatait lásd a gyógynövény leírásánál.
 
Egyéb, a népgyógyászatban, vagy egyéb orvoslásokban ajánlott gyógynövények:
Acsalapu, Angyelika, Apróbojtonján, Árvacsalán, Árvácska, Beléndek, Boglárka, Borsmenta, Citromfű, Csalán, Csipkebogyó, Diólevél, Echinacea (Bíborkasvirág), Édeskömény, Fahéj, Fekete nadály, Fűz, Gyömbér, Hagymák (vörös-, fok-, medvehagyma), Kakukkfű, Kamilla, Komló, Korpafű, Len, Levendula, Libatop, Lóhere, Lucerna, Macskagyökér, Madársóska, Majoranna, Mályvák (Papsajt, Ziliz) Medvetalp, Palástfű, Parlagfű, Repkény, Rozmaring, Sáfrány, Spárga, Szerecsendió, Szezám mag, Szil-kéreg, Szója, Tölgy, Verbéna, Zab.
 
Ajánlhatók még, a heveny betegségek lefolyta után, és a krónikus kezelésekkel együtt, fiatalító, és regeneráló tulajdonságú gyógynövények használata a betegségünk természetének, a megfelelő testtípusunknak, és a vércsoportunknak megfelelően.
 
Egyéb ajánlott készítmények:
A-provitamin vagy vitamin, B-komplex, C-vitamin, D-vitamin, bioflavonok, folsav, esszenciális zsírsavak, telítetlen szírsavak, méhpempő, propolisz, Páfrányfenyő-kivonat (ginkgo), Q-10, cink, vas, szelén, kalcium-magnézium 2:1 arányban, lecitin, RNS-DNS, 5-HTP (szerotonin, melatonin), majdnem minden mikroelem.
 
Egyéb terápiák:
Minden a speciális megbetegedésünkhöz tartozó természetgyógyászati és orvosi kezelés. Általánosan ajánlható az akupresszúra, masszázsok, csontkovács, kiropraktör, mozgásterápiák, tornák, kimozgatások, energetikai kezelések, hullámterápiák, pakolások, megkenések, fürdők, úszás.