Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

P2018Aug17

2011. November 25., Péntek 06:21

Cukor és ízületi diéta

Írta:  Kósáné K Mária
Értékelés:
(6 szavazat)
A cukorbetegek, és az ízületi betegek körében többfajta étel rossz vagy nem megfelelő megemésztettsége okozza a tüneti rosszabbodást, és a betegség állandósulását.

CUKOR- ÉS ÍZÜLETI BETEGSÉGEK ÉS DIÉTÁJUK

Ez egy olyan állapot, melyben a szervezet nem tudja feldolgozni a cukrot és a keményítőt (cukrok, gabonák, keményítő tartalmú zöldségféleségek és gyümölcsök, pl. burgonya), vagy a szénhidátokat (gabonafélék, tészták, ebből készült sütemények, ebből sokat tartalmazó zöldségfélék és gyümölcsök), vagy a szénhidrogéneket (zsírok, vajak, tej és tejtermékek). Ez az állapot, sajnos maradandó állapotot hoz létre a beteg részére. Megfelelő diéta beállítása, és a beteg részére megállapított ételfajta, melytől a továbbiakban tartózkodnia kell, meghozza a megfelelő javulást, és akár végleges gyógyulást is eredményezhet.

Pár szóval ismerkedjünk meg a betegséggel kapcsolatos pár anyaggal, és a betegség alatt lejátszódó szervi változásokkal.

A gyomormirigyek váladéka a gyomornedv. Két fontos alkotórésze van, a sósav, és egy fehérjebontó enzim. A gyomorban megkezdődik a fehérjék emésztése. Az epesav a zsírbontás megindulásáért, a hasnyálmirigyenzimek a további fehérjebontásért, a szénhidrátok megkezdésének bontásáért, és az epesav által előkészített zsírok teljes bontásáért felelős.

A hasnyálmirigy által termelt inzulin, olyan mérgező anyag, amely igen káros hatással van a véredényekre, és az erek falára, így folyamatos, külsőleg bevitt (inzulinkezelés cukrosoknál,) rendszeres alkalmazása érbetegségeket okoz. Az érfalat azonban, a máj által termelt koleszterin védi. Tehát a koleszterinre az embernek szüksége van, csak az nem mindegy, hogy a máj milyen minőségű zsíranyagból készíti azt el. E szerint van „jó”, és van „rossz” koleszterin a köztudatban.

Az inzulin hormon azonban szükséges sok emésztési és beépülési folyamathoz a szervezet számára. A cukorbetegség mögött, általában súlyos vérmérgezettségi állapot áll fenn, mellyel együtt gyakran fokozott pajzsmirigyműködés is kimutatható. Az inzulinról azonban még azt kell tudni, hogy az gátolja, és visszafogja a pajzsmirigy működését, és egyben lassítja is a cukornak a májból való kiáramlását a váráramba. Az ízületi betegeknél általában a mellékvese túlműködése mutatható ki, ami azonban szintén növelheti a pajzsmirigy kiválasztását is.

A májról annyit kell tudnunk, hogy olyan különleges, és egyedi szervünk, mely kb. 500 különböző funkcióban vesz részt, a szervezetünkben végbemenő állandó változások, és folyamatok során. A bél felől áramló méreganyagok kiszűrése után, az epével kevert méreganyag, salakanyag, az epevezetéken keresztül újból a bélrendszerbe kerülhet, - ha a máj azt nem képes megfelelően méregteleníteni, - és ez, irritálhatja, az egy csőbe áramló, epe-, és hasnyálmirigy-vezetéken keresztül a hasnyálmirigyet is. A hasnyálmirigy, a mérgezett és savas epe hatására begyullad. A gyulladás következménye a hasnyálmirigy sejtjeinek degenerálódása, elhalása. Ennek következménye, pedig, az inzulin termelés csökkenése, vagy kiválasztásának teljes képtelensége. Ezt nevezzük diabétesznek, cukorbetegségnek. Maga a mérgezett epe pedig, epegyulladást, epeömlést, és bél- és gyomorfekélyt hozhat létre.

A hasnyálmirigy legfontosabb kémiai eleme a kálium. Ezért a zöldségek közül, táplálkozásunk során, olyanokat alkalmazzunk elsősorban, melyben a kálium igen nagy arányban megtalálható. Amennyiben a káliumszintet természetes, tehát szerves káliummal (ami a növényből azonnal felvehető állapotú az emberi szervezet számára), növelni tudjuk, akkor a hasnyálmirigy még meglévő kiválasztását is helyre hozzuk, és egyben a cukorbetegséggel, vagy ízületi betegséggel együtt fellépő, savas jellegű sejtmérgezettségeket is rendbe hozhatjuk a szervezeten belül.

A kálium a nátriummal együtt a szervezet vízháztartásáért felelős, valamint a sejteken belül lévő kálium segíti elő az inzulin hasznosulását a sejten belül. Tehát az energia felvételét. Kimerültség esetén, de nagyobb vércukorszint megjelenésekor is a vérben, a szervezet szövetei nem képesek a szabad cukormolekulák hasznosítására. Ilyen esetben a káliumot, krómmal együtt alkalmazva a szervezet egyensúlya hamar helyreáll.

A króm, az inzulinnal együtt, a legfontosabb alkotórésze a szénhidrát anyagcseréjének a szövetekben, és folyamatosan szabályozza is a vércukorszintet, és stabilan tartja az anyagcsere folyamatokat. Szükséges még a fehérjék szállításában, a megfelelő szövethez, valamint segíti a fehérjemolekulák beépülését, és így felgyorsítja a regenerálódási folyamatokat. A króm hiánya, maga is létrehozhat cukorérzékenységet, vagy cukorbetegséget, diabéteszt.

Nem ajánlott a szervetlen, tehát tabletta, vagy pezsgőtabletta formájában fogyasztott kálium, kalcium, magnézium, stb szedése. A szervetlen elemeket a szervezet nem tudja kellő mértékben feldolgozni, és így a vérben, nagy mennyiségben körbe, körbe keringve, azt a látszatot kelti, hogy a szervezet kálium, vagy egyéb egyensúlya megfelelő szinten van.

Kálium bevitel növelése indokolt minden csökkent vércukorszint esetén is. A II. típusú cukorbetegségnél, maga a hasnyálmirigy lehetséges, hogy csökkent mértékben állít elő inzulint, de maguk a sejtek is képtelenek azt felhasználni, így jelentkezik a megnövekedett vércukorszint. Tehát a II. típusú cukorbetegségnél (öregkori cukorbetegségnek is hívják), főleg azért növekszik meg a vér cukorszintje, mert a szervezet szövetei azt nem hasznosítják, és nem azért, mert nem termeli a hasnyálmirigy.

A kálium és a nátrium együtt, szükséges az idegek és az izmok megfelelő működéséhez is a szervezetben. A kálium egyben a gyulladás további megakadályozását is elősegíti, valamint csökkenti a víz felhalmozódását a szervezetben.

Ajánlott a kalcium és a magnézium bevitelre is figyelemmel lenni, mégpedig 2:1 arányban, mivel a csökkent vagy ingadozó vércukorszint helyreállításában nagy szerepük van, valamint támogatják az idegrendszert, főleg stresszes állapotokban, valamint hasznosak a gyulladás csökkentésében, és egyes izomcsoportok görcsei, és reszketés esetén is. Elengedhetetlenek a szabályos szívműködéshez is, és a vérkeringéshez is, valamint az idegek és izmok egészséges működéséhez.

A cink az anyagcserében, de főleg az inzulin hormon képzésében nagy szerepet játszó elem. (És pont a cukorbetegek azok, akiknek a szervezetében ez a mikroelem általában hiányzik, vagy csak kis mértékben van jelen.) A cinket, csak alkalmilag kell pótolni, viszont a cinkkel együtt a szervezetnek nagyobb A-vitamin szükséglete keletkezik. (Azt viszont tudni kell, hogy a cukrosok nem képesek a bétakarotinból (sárgarépa, sütőtök) A-vitamint képezni, ezért számukra, megfelelő adagokban, az orvos írja fel a hiányzó, „kész” A-vitamint.) A cink, ugyanis, számos enzim részét képezi, és jelenléte a szervezetben okvetlenül szükséges. A vér sav-bázis egyensúlyának is fontos eleme, valamint a fehérjebeépülés, a DNS előállításához is szükséges. Az izmok összehúzódásáért is a cink a felelős, valamint az agyi funkciók normális működésének is fontos eleme. A zsíranyagcsere és vas anyagcseréjének is nélkülözhetetlen alkotórésze. Erősíti az immunrendszert. A cink azonban az A-vitamin nélkül nem tud érvényesülni, akkor sem, ha kis mennyiségben, a szervezetben jelen van. (Túlzott cink bevitel rézhiányt eredményez a szervezetben.)

A réz maga is jó hatással van a cukorbetegek közérzetére, de inkább a vas beépülését célozza meg a vörösvértestek hemoglobinjaiba, valamint a C-vitamin beépülését segíti elő a szervezetben, valamint jelenléte megakadályozza a folyadákfelhalmozódást, ödémát, a szövetekben és a szövetközti állományokban. Megszünteti az izomgörcsös állapotokat is. A réz könnyen felszívódik a bőrön keresztül is, így egy vékony réz karkötő megfelel a réz bevitelre. (Túlzott réz bevitel cink hiányt okoz a szervezetben.)

Az A-vitamin a szem védelmének vitaminja. Ezen kívül növeli az immunrendszer hatékonyságát. Segíti a túlműködött pajzsmirigy helyreállított kiválasztását. Véd érelmeszesedés és szívpanaszok esetén. Gátlólag hat az epe és vesekő képződésére. Antioxidáns, védi az egészséges zsírokat és a vitaminokat, enzimeket a szervezetben, hogy megfelelően működhessenek. Zsírban oldódó vitamin, és a szervezetben sokáig raktározódik, ezért túltelítődhet. Külön beviteléről nem kell gondoskodni, csak a cukrosoknak. Immunrendszer erősítés céljából érdemes a cinkkel együtt alkalmazni.

Az E-vitamin, részt vesz az emésztési folyamatokban, főleg a fehérje, a zsír (szénhidrogén) és a szénhidrátok anyagcseréjében. A folyadékháztartás egyik vitaminja is. E-vitamin hatására javul az A-vitamin ellátottsága is a szervezetben. Antioxidáns, ugyanúgy, mint az A-vitamin. Hiánya esetén izomsorvadás, és vérrendszeri zavarok léphetnek fel. Az E-vitaminra a szívet érintő minden esetben érdemes figyelni, megakadályozza a szívizmok károsodását, valamint megelőzhető vele az érelmeszesedés kialakulása. Zsírban oldódó vitamin, de nagy része mégis hamar kiürül a szervezetből, ezért folyamatos, de kis mennyiségben szükséges étrendünkbe beállítani. (A cukrosok esetében még azt is megfigyelték, hogy E-vitamin, szintén, csökkent mennyiségben van jelen a szervezetükben.)

A C-vitamin bevitele is szükséges lehet. Beépülését és hatásának kiváltását mindig antioxidáns hatású más élelmiszerekkel együtt érhetjük el. Zöldségdiéta esetén ezek mindig együtt fordulnak elő. (Bár pont a C-vitaminnak a szövetekbe való beépüléséhez inzulin is szükséges. Épp ezért, a rapszodikus beépülés, állandó C-vitamin hiányt mutat a sejteken belüli szövetállományokban a cukrosoknál.)

A B-vitamin minden egyes fajtájából ajánlott fogyasztani, komplex formában. Erre legalkalmasabb az élesztő, melyben egyben sok mikroelem és egyéb vitamin is megtalálható. Az élesztő egyben közömbösíti a savakat is, és a mérgezett epét felszívja. Nátrium- és káliumforrás. Az élesztőben azonban nagy mennyiségben foszfor is található, ezért az élesztő túlzott fogyasztása esetén, a kalcium és a kalciumhoz tartozó egyéb elemek fogyasztása is ennek arányában ajánlott, mivel maga a foszfor ilyen esetben a szervezetből elvonja a kalciumot.

 A máj a méregtelenítéshez nagy mennyiségű nátriumot igényel. A természetes formában bevitt nátrium (nem konyhasó, nem kősó, nem NaCl), leveszi a terhet a vese túlzott kiválasztási ingerléséről is, mivel így, a mellékvese nincs kitéve, felesleges túltermelésnek, melyet a kősó túlzott fogyasztása szokott okozni, de a szerves nátrium a vizelettel együtt képes gyorsan kiürülni. Kősó (konyhasó, NaCl) esetén azonban, a felfokozott mellékvese hormonja ingerli tovább a vesét a túlzott kiválasztásra, de egyben ugyanez a mellékvese kiválasztás, felfokozza a pajzsmirigyműködést is, és kihat a hipofízis által termelt hormonok kiválasztására is. Ezzel azonban, már az egész emberi szervezet, minden mirigyműködése felborulhat, melyek további, különböző betegségeket hoznak majd létre.

 A cukorbetegnek és az ízületi betegnek, elsősorban a máj méregtelenítésére, és az epe savasságának elkerülésére kell törekednie, valamint, hogy a túlzott fizikai megterhelés folytán, a szövetekben ne alakulhasson ki túlzottan savas közeg.

Mivel a keményítők bomlása folytán a bélrendszerben sok ecetsav keletkezik, ezért a betegeknek nem ajánlott a keményítőt tartalmazó élelmiszerek, és az ecet fogyasztása.

Az elsavasodott szervezet, a következő tüneteket mutatja: fejfájás, köpet, vérbőség a torokban, izzadás, láz és hidegrázás váltakozása = vértolulás a májban; szívszaporaság, szívfájdalmak = vese vértolulása; általános savasság. Az ecetről azt kell tudni, hogy a szervezetből kimossa a foszfort, és egyben serkenti a pajzsmirigyműködést, de egyben lefogja a mellékvese működését. A foszfor ugyanis, szükséges a mellékvesehormon kiválasztásához, így ennek az elemnek a hiánya, csökkent mellékvese-működést hoz létre. Így megint felborul a mirigyrendszer az egész szervezetben, mivel a túlzott pajzsmirigyműködést az inzulinnak kell csökkentenie, (amiből a cukorbetegnek amúgy is csökkent a kiválasztása,) viszont a csökkent mellékvesehormon termelése, nem csökkenti a pajzsmirigy túlfokozottságát. A pajzsmirigy elégetné a rendelkezésre álló cukrokat és aminosavakat, de a mellékvesehormon csökkenése erre nem ad lehetőséget.

Az ecetsav, úgy vonja ki a szervezet foszfortartalmát, hogy a vérben található foszfor-lecitinnel, kémiailag összekapcsolódva, egy mérgező észtert hoz létre. Így lekötve a foszfort a vérben, ez az észter tovább halad, és főleg az üreges területekben, tüdőben, nyirkokban, vesemedencében, szemüregben, ízületekben gümőket alkotva lerakódik. Ezeken a területeken, legyengült immunrendszer esetén, jó táptalajt nyújtanak ezek az észterek, a bakteriális és vírusos megbetegedéseknek. Ezek közül legismertebbek, az ízületi gyulladások, ciszták, „újkori” TBC, gennyesedések.

A cukorbetegek körében legalább olyan mérvű elváltozások tapasztalhatók a nyirokutakban, mint az ízületi betegeknél, mely végsősoron tényleges ízületi elváltozásokká fajul, és izombetegségeket, ízületi betegségeket hoz létre. A két izületi megbetegedés között csak az a különbség, hogy melyik méregtelenítő szervünk elsődleges gyengesége okozza a megbetegedést.

A cukorbetegeknél a beleken keresztül felszívódott méreganyagok a májkapun keresztül a visszérhálózatot mérgezik, mégpedig kettős rendszerben is. Egyszer egyenesen a májon keresztül, egyszer, pedig a belek között elhelyezkedő nyirokutakon keresztül, melynek tartalma a kulcscsont alatti fő gyűjtővezetéken át, egyenesen a visszérhálózatba ömlik, megkerülve a máj áttisztítási lehetőségét.

A hasfalban elhelyezkedő visszérhálózat, a májba kapcsolódása előtt, a lépből is átveszi a megtisztított nyirok és egyéb vérképzésben részvevő anyagokat. De ha már a lép is megnagyobbodat (bal oldali bordaív alatt található) a sok felgyűlt só- és salakanyagtól, mely szintén a hasi nyirokutak termékei, akkor ez a nyirokváladék is mérgezett. A további nyirkok, felfelé haladva, még több nyirokcsomócskában is méregtelenítődhetnek, valamint a mandulák felé is kilökődnek, ott gyulladást és nyákos hurutot hoznak létre. De végső soron, ha a nyirokcsomócskák fokozatosan mérgeződnek, ugyanúgy elhalhatnak, mint bármelyik szövetünk a szervezetben, és így már semmi sem állítja meg a nyirokutak mérgezett formában való bekerülését a visszérrendszerve.

Az ízületi betegeknél, nem csak a hasi, hanem a veseutakon átszűrődő, a veséből kifelé törekedő méreganyagok is felszívódnak a kismedencei és hasi nyirokutakban, és onnan felfelé haladnak, szintén a kulcscsont alatti részbe, majd ott ömlenek be, szintén a máj méregtelenítési lehetőségét kikerülve.

Ennek az a következménye, hogy a máj fölött, a visszérbe belépő mérgekkel telített nyirokváladék, egyenesen a szív jobb pitvarába kerül, és ott a savas vér, a szívbelhártyát, a szívbillentyűket roncsolhatja, majd később a sérült szívsejteken megjelennek a baktériumok is, melyek súlyos gyulladásokat okoznak, végül maradandó szervi szívbajt hoznak létre.

A nyirokban és a vérben található savak és észterek, a hónaljban, a felsőkarban, a combtőnél, vagy a test bármely nagyobb nyirokgöbjénél, gümős, tapintható formában felgyűlnek, hátul, a nyaki részen púpot alkothatnak. Kemény vagy lágyabb formában jöhetnek létre. A keményebb forma a már fent említett ecettel létrejött foszforészter. A lágyabb forma vizenyőként, ödémaként jelenik meg. A kulcscsonti résznél vizenyőt, nyaki duzzanatot okozhat, nehézlégzéssel egybekötve, és ilyen formában, azokat eldugítva, a lentebb található mellhártya vizenyőjét is okozhatja. A felgyűlt vizenyő a hasfalat is kitölti. Sok esetben a máj és a szív kimozgása gátolt, a mellkasban visszafogottság és nyomás érzékelhető. Ezekben az esetekben már a vese sem képes a méregtelenítést elvégezni, és a máj méregtelenítő feladatát átvállalva, maga a vese is megbetegedett, mivel a vese nem alkalmas a salakanyagok kiürítésére.

A vese, a salakanyagokat átengedve magán, deformálódik és elhal. Főleg a vesegomolyagok (vizet átszűrők), majd később, a vesetubulusok (vizeletet továbbító utak) is károsodnak. A vese károsodása esetén valamikor nem lehet megkülönböztetni, hogy melyik történik először. Közöttük általában szakaszos rosszabbodás mutatható ki. A veseutak beszűkülnek, a vizeletgyűjtő utak gennyesednek, majd a vesék fokozatosan elhalnak. A belső veseutak körül vannak csak idegvégződések, így a vesefájdalom észlelésekor, már maga a vese, nagymértékben megbetegedett állapotban van. A vesével együtt a mellékvese is elhal.

Mindezek ismeretében a legjobban ajánlott étrend a(z I. és) II. típusú cukorbeteg, és az ízületi beteg számára a főtt, vagy párolt, keményítőmentes és cukormentes zöldségek keveréke, és az ebből főzött, majd tumixolt leves. Ezzel a módszerrel a legyengült, és kimerült hasnyálmirigy működését még megsegíthetjük, a máj méregtelenítését erősíthetjük, a vesedegenerálódást megakadályozhatjuk, a magas vérnyomást és a szívmegbetegedéseket elkerülhetjük.

A ízületi betegek körében azonban vannak még olyanok is, akik a nem megfelelő fehérjeemésztés, vagy zsíremésztés, vagy ezeknek telítettsége miatt válik beteggé. Az ő esetükben általában ki is mutatható, teljes tej allergia is. Sok esetben, ezek, látható testi deformálódásokban is megnyilvánulnak, pl. zömök, kemény, izmosnak tűnő szövetek, vagy zsírdaganatok, vagy végtagi, vízzel telt megnagyobbodások formájában.

(1. oldal / 2)
Megjelent: 5675 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. Február 03., Kedd 10:58

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 269 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.7%Serbia 1%
Romania 5.2%Canada 1%
United States 4.5%France 0.4%
Russian Federation 3.4%Switzerland 0.4%
Ukraine 2.8%Australia 0.4%
Germany 2.6%Netherlands 0.2%
Sweden 2.2%Belgium 0.2%
United Kingdom 2.1%Italy 0.2%
Slovakia 2.1%Poland 0.1%
Austria 1.3%Spain 0.1%

Today: 33
This Week: 2813
Last Week: 4431
This Month: 10644
Last Month: 26832
Total: 1897792

Belépés