Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

H2019Jan21

2012. Március 08., Csütörtök 15:17

Javallatok meghűlés, megfázás, nátha ellen

Írta:  Kósáné K Maria
Értékelés:
(14 szavazat)
Tisztában vagyok azzal, hogy mostanában a média célkeresztje, főleg az időszakos és rendkívüli influenza járvánnyal volt elfoglalva, ezért most nem is ezt fogom taglalni, hanem a mindennapjaink bármelyik percében minket meglepő, egyszerű meghűléssel kapcsolatban vetnék fel pár lehetőséget, amit, ha nem veszünk mindjárt az elején kissé komolyabban, akkor a következményei elhúzódhatnak akár a nyár elejéig is.

Fűszernövények

 Az egyszerű kellemetlenségeket a különböző felső légúti megbetegedések, az egyszerű meghűlés, a torokgyulladás, a nátha okozhatja nekünk a legtöbbet, ebben az időszakban.

Ezek különösebben nem veszélyesek ránk nézve, de a szövődményeik már azok lehetnek. Ezek elkerülése érdekében, ajánlatos, már mindjárt az első tünetek jelentkezésével, valamilyen „kezelést” gyakorolni rájuk.

Ezek a betegségek a száj és garat nyálkahártyáján keresztül fertőznek. Az egyszerű nátha, ugyan vírusos megbetegedés, de az influenzától való megkülönböztetésére az alkalmas, hogy általában nem jár magas lázzal. Ezért, ellene. a szokásos vitaminkészítményekkel, és a felülfertőződések elkerülésével védekezhetünk, mivel az egészséges immunrendszer a további védettséget kialakítja. A nátha a garat, az orr, és a felső légutak nyálkahártyájának fertőzése. Tipikus tünete, az állandó orrfolyás, rossz közérzet, hőemelkedés.

A meghűlés, és a nem náthával együtt jelentkező torokgyulladás, egy egyszerű gyulladásos folyamat, mely vagy a nyálkahártya kiszáradásának a következménye a szobai fűtés eredményeként, vagy a kinti hőmérséklet nagyobb mértékű lehűlése miatti kihűlés, amit a szervezet már nem képes egyensúlyba hozni, mivel ez a hideg, a saját védekező baktériumait a nyálkahártyákon leöli, majd fertőzött környezetbe kerülve, ezeken a helyeken, a megbetegítő baktériumok tapadnak meg.

Természetesen a meghűlés nemcsak a felső légutakban fordulhatnak elő ilyen időszakokban, hanem a szervezet bármely területén, vagy bármely szervét érintve. Ezek közül legismertebb a vizeletkiválasztó szervek gyulladásai.

Jelen esetben, csak úgy, általánosan érintem ezeket a meghűléseket.

Alapok:

Lehetőleg maradjunk otthon, amíg betegek vagyunk, így másokat sem fertőzünk meg. Legjobb az ágy-meleg, pláne ha kívánjuk is, de pár napnál tovább ne maradjunk ágyban, mert az legyengíthet.

Megfelelő mennyiségű C-vitamint is szedjünk rendszeresen. Meghűlés esetén naponta 1000-5000 mg ajánlott. De inkább ajánlottabb a nyers zöldséglevek és akár a főzött zöldségleves turmixolt, hígított állapotban való iszogatása, mivel sok flavont tartalmaznak, s egyben a táplálkozást is, és a folyadékpótlást is garantálja.

Fontos, hogy sok folyadékot juttassunk a szervezetbe!

Naponta legalább 2 liter ásványvíz, tea, gyümölcs tea, limonádé, gyümölcslé elfogyasztása ajánlatos, amennyiben nem zöldséglevest alkalmazunk.

Orrdugulásra már hatékony orrspray-k, és cseppek kaphatók, de én nem ezeket ajánlanám, mivel rendszeres használatuk elölheti a szagérzékelő receptorokat, illetve az orrban lévő kicsiny vérereket. Helyettük nagyon alkalmas krémet/ket és egyszerű fogásokat fogok ajánlani.

Sokan alkalmazzák a gőzzel való inhalálást, amely segít a légúti váladék elfolyósításában, és enyhíti a mellkasi panaszokat is. Ha más nincs is otthon, talán azért sót mindenki tart a fiókban. A sós vízzel való gőzölés nagyon megfelel erre a célra.

Mivel a lerakódások eltávolításának gyakran egyetlen lehetősége a köhögés, ezért enyhébb esetekben hagyjuk, hogy a természet, a szervezet „tegye a dolgát”. Csak a tényleg kínzó, az alvást is lehetetlenné tevő köhögést kell megfelelő csillapítókkal enyhíteni.

Erős köhögés és levegőtlen alvás esetén aludjunk felpócolt ülésben, de azt derékaljig jól alakítsuk ki, hogy kényelmes legyen.

A láz- és fájdalomcsillapításra Algopyrint, Aszpirint, Paracetamol tartalmú gyógyszereket érdemes szedni. De itt megint igyekeznék ezeket a gyógyszereket felváltani természetes eredetű anyagokkal, mivel a „pyrin” készítmények sem olyan veszélytelen jószágok, mint azt gondolnánk róluk, s ha már mégis, akkor ajánlottabb gyógynövény formájában fogyasztani Fűzfalevél-teaként. De a sima hőemelkedésekre a zöld, a sárga és piros színű zöldségek, zöldséglevek, zöldségleves-levek is pont megfelelnek, nagy flavon tartamuk miatt.

Egy pár egyszerű, és feltételezhetően minden háztartásban fellelhető, vagy vegyes boltban beszerezhető anyagot használhatunk, megfázásunk kezelésére.

Előre is elnézést kérek, mert szűnni nem akaró, állandó kutakodásom eredményeként, olyan sok lehetőséget és anyagot tudok felsorolni, amiből Önöknek kell majd válogatniuk.

Fűszernövények:

Az Ánizs hatóanyaga megegyezik az Édeskömény fő hatóanyagával. (Az Édesköménnyel, majd a gyógynövények részben foglalkozom bővebben.) Felhasználási területeik is megegyeznek. Az Ánizs a légzőszerveken keresztül is kiválasztódik. A gyomor, a légzőszervek, és mell elnyálkásodását megakadályozza, azáltal, hogy a mirigyek termelését csökkenti. Köptető hatása a felköhögést segíti elő, mivel gyorsítja a csillámszőrök mozgását. Baktériumok kifejlődését megakadályozó anyagot is tartalmaz. Asztmásoknak is adják. Elég hevítő tulajdonságú, ezért „bővérű”, köpcös testalkató embereknek inkább az Édeskömény ajánlott.

A Bazsalikom, izzasztó és általános lázcsillapító hatású gyógynövény. Influenza és megfázás esetén eltávolítja a tüdőből, a garatból, és az orrjáratból a váladékot, tisztítja a járatokat, könnyíti a légzést, a köhögést. Enyhíti az ebből eredő, rossz közérzethez társuló érzékek tompultságát, a szaglást és ízlelést. Általánosan alkalmazható vértisztító, baktériumölő, és fertőtlenítő hatású. Teaként és pakolásként alkalmazhatjuk.

A Fahéj vértisztító, nyugtató, izzasztó és lázcsillapító (diaforetikus), nyálkaoldó, vízhajtó, gyulladást gátló, és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Használható megfázások, testüregi pangás, hörgőgyulladás és hörgőtágulat (bronchitis), hányás, hasogató idegfájdalmak, fogfájás, izomfájdalmak, szív és vesegyengeség, autoimmun betegségek, és az egész szervezet mozgósítása, vagy fiatalítása esetén. Megfázások, influenzák esetén, forró tea, vagy bor formájában („kalapkúra”), nyugtató, nyálkaoldó, és izzasztó hatású.

Külsőleg jó fájdalomcsillapító.

Fertőzések esetén, a betegség legyűrésében, és felszámolásában játszik nagy szerepet. A szív energiahiányos állapotában, szívgyengeség esetén, mindennapos italként fogyasszuk.

Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény, mint a Gyömbér, és a Kurkuma. Sokan az „őssejtek” működésének előhívásával azonosítják ilyen jellegű hatásukat. Ilyen hatás tapasztalható a Hagymafélék esetén is.

Használata nem ajánlott vérzési, és vérképzési rendellenességek esetén. Kurkumával együtt alkalmazva azonban már vérképzési zavarok esetén is fogyasztható. Óvatosan, csak kis adagokban alkalmazzák, azok, akik vérhígítót szednek.

A Feketebors

Serkentő, nyálkaoldó, szélhajtó, lázcsillapító, kórokozó elleni hatással rendelkezik. Használható láz, váltóláz, fertőző betegségek, reuma, ízületi gyulladások, hideg végtagok esetén. A szárított Gyömbér, a Feketebors, és a Pippali (indiai hosszú szárú bors) hármassal, támadható és felszámolható minden mérgezettség és fertőzés (Ama).

Minden lázas megbetegedés, malária (váltóláz) esetén alkalmazzák a betegséget okozó kórokozó elpusztítására. Indiában a szegények legmegbízhatóbb, minden betegség esetén alkalmazott keveréke. Az emésztőrendszeren kívül, a légzőszervekben, és a véren keresztül az egész szervezetben fellelhető fertőzéseket, és kórokozókat is eléri, és megsemmisíti.

Orron át gyógyszeres híg (vajba főzött drog) formájában, borsónyi mennyiségben, jól használható arcüreggyulladás, homloküreg gyulladás, gennyesedés, szemfájdalmak, szemnyomás, fejfájások esetén.

Mézzel összekeverve csökkenti a váladék termelődését, egyben nyálkaoldó, így megerőltető köhögést szüntető szer. Erős, vagy letapadt váladék felköpését elősegíti, majd csökkenti mennyiségét.

Külsőleg tesszük borogatásként megduzzadt, gyulladt felületekre, nyirokelzáródásokra, mirigyduzzanatokra.

Lehűlés, megfázás esetén kéz és lábfürdőket vehetünk főzetével. Fejtetőre rakott meleg borogatás formájában az egész fejre, és a fejbőr, az arc, a fül vérellátására is hatást gyakorol.

Túlzott használata irritációt, érzékenységet okozhat. Vérzékenyek és vérhígítót szedők óvatosan, kis mennyiségben alkalmazhatják.

A Fokhagyma

minden szövetelemre hat. ( A többi hagymafélével az Élelmiszerek részben találkozunk majd.) Használható megfázások, köhögés, asztma, szívbaj, reuma, húgyúti fertőzések, ételmérgezés, vírusos influenza, túlzott nikotinfogyasztás esetén.

Növényi antibiotikum. Az antibiotikumokra jellemző minden előnyével és hátrányával rendelkezik. Vírus és gomba ellenes hatása is van.

Megtisztítja a vért és a nyirokrendszert, a fertőzéseket okozó kórokozóktól, elhalásuk, vagy jelenlétük mérgeitől (toxinok), és minden egyéb feloldható, semlegesíthető, vagy megsemmisíthető mérgektől (Ama állapot), és a nyákos, hurutos állapotoktól (Kapha). Erős fertőzés esetén, az eredményesség érdekében, nagy mennyiségben kell fogyasztani, 5-6 gerezdet.

Megelőzésként is hat az influenzavírus okozta fertőzésekkel szemben. Bevált Spanyolnátha esetén.

Torokgyulladás, garathurut, felső légúti megbetegedések, gége és fülbajok esetén, olajban tartott felaprított fokhagymát alkalmazhatunk, napi 3-5 evőkanállal szopogassunk el belőle. Minden meghűlés esetén alkalmazható, a további bakteriális felülfertőződést is megakadályozhatjuk vele (tüszős mandulagyulladást, tüdőgyulladást, fülgyulladást, arc- és homloküreg gyulladást, szívbajt, hörgőtágulatot stb.).

„Influenza elleni borunk” egyik gyógynövénye legyen.

A-, D-vitamin tartalmát zsíros anyaggal együtt tudjuk jól érvényesíteni. B1-, B2-, C-vitamin tartalma vizes közegben nyerhető ki jobban. Sok nyomelemet, és mindkét nem számára megfelelő hormont tartalmaz. Napi népgyógyászati adagja 3 gerezd.

Túlzott használata esetén, hevítő természete megronthatja a vért, előidézhet, vagy súlyosbíthat vérzéseket, szellemi tompultságot okozhat (vérnyomáscsökkentő és kéntartalma miatt), irritálhatja a nemi (reproduktív) szerveket. Antibiotikus hatása a szervezet saját baktérium tenyészetét is károsítja, ugyanúgy, mint a gyógyszerek.

A Gyömbér

Használható megfázások, influenza, légcsőhurut, ízületi gyulladás, fejfájás, esetén. A Gyömbér az egész szervezetre összehangoló és gyógyító hatással van. Minden betegség esetén használható. Kívülről, massza vagy krém alkalmazásával, és tea vagy por bevételével, elsőrangú.

Jót tesz, megfázás miatti menstruációs görcsök esetén is. Ízületi gyulladások, fejfájás esetén is nagyon jó fájdalomcsillapító hatású, mind massza, mind meleg ital formájában. Eldugult, nehezen ürülő orrváladék esetén, a porított fűszert alkalmazzuk, krémbe vagy zsírba téve. Ezt a masszát kenjünk az orrlyukba, az orrfelszínre, a homlokra, és arcüregre. Felsebesedett orrnál, már ne az orra, hanem inkább köré kenjük.

Óvatosan alkalmazzuk gyulladásos bőrbetegségek, magas láz, vesebántalmak, vérzések és fekélyek esetén, erősen hevítő hatása miatt.

A Koriander

használható húgyúti fertőzések, égő húgycső, hólyaghurut, kiütések, égési sebek, torokfájás, hányás, emésztési nehézségek, allergia, szénanátha, magas vércukorszint, reuma, gyulladások esetén. Tibetben a Tbc és a láz ellenszere.

Használata nagyon ajánlott, mivel a három alaphatást (epe – Pitta – tűz; nyálka – Kapha- víz; szél - Vata – levegő; a levegőn itt az összes keringést kell érteni) egyensúlyba hozza a szervezeten belül.

Hasmenés és vérhas (dizentéria) ellen jó hatású. Enyhe görcsoldó tulajdonsága is van. Hányinger, hányás esetén is alkalmazzák. Teakeverékben kismamák is ihatják reggeli rosszulléteikre, vagy teltség érzetükre.

Főleg a légzőszervek, a tüdő vagy mellhártya megbetegedései, rendszeres visszafertőződése, gyengesége esetén, minden teakeverékbe rakható.

Alkalmazható a vizeletkiválasztó rendszer hurutos megbetegedései és fájdalmai esetén. Előnye, hogy a vesét nem izgatja.

Azonnali tüneti kezelésre alkalmas, fejfájásnál és hideg végtagoknál. A vérre felmelegítő hatást gyakorol.

A mag pora, külsőleg, zsírba, vagy krémbe keverve, gyulladt felületek, izomláz, ízületi gyulladások, reumás tagok, mindenféle fájdalmak helyi kezelésére alkalmas. A legjobb, ha porát, más porokkal együtt belekeverjük krémbe, és pár napig így hagyjuk állni. Nagyon jó fájdalomcsillapító, és a duzzanatokat, gyulladásokat is apasztja.

Sebes felületen ne alkalmazzuk. Tehetünk hozzá Gyömbér port is, kevés Erős paprika szeszt, Mustármagot. Ha Kálmosgyökér porát is teszünk hozzá, egyszerre ne készítsünk belőle, sokat, mert hamar romlik. Hűtőben tároljuk.

Magjának őrleménye, csípős fűszerként, a curry fűszerkeverék alkotórésze.

Nem ajánlott idegszövet-pusztulással együtt járó túlzott soványság esetén, vagy sovány testalkatú emberek (Vata), csak kúraszerűen, vagy csak külsőleg, használják. A mag túlzott, vagy hosszú ideig való fogyasztása, egyéni érzékenységet, fejfájást válthat ki.

A sima fűszer Kömény

Hatása és felhasználása ugyanaz, mint a Korianderé. Fertőtleníti és erősíti a vesét. Vesekő teák alkotórésze. Nehéz vizelés esetén vizelet kiválasztást fokozó hatása nyújthat segítséget. Vizeletürítés közben fellépő égő érzést okozó fájdalmaknál, egyéb vizelési problémák esetén Korianderrel együtt használjuk. A húgyutakra fertőtlenítő, görcsoldó.

Torokgyulladás és köhögés esetén meleg teáját ihatjuk, langyosan gargalizálhatunk vele. Fertőtlenítő és köptető hatású. Megfázás esetén teájának fogyasztása megelőzi a nyákok letapadását a hörgőkben, a tüdőben. Teája a mellkasra, pakolásként is felrakható, vagy a torok köré, meleg borogatásként. Örölve krémet is készíthetünk belőle, vagy kevés olajban felmelegítve, ruhába itatva használhatjuk, bármely felületen. (A felsőruha védelmére, tegyünk fölé nylon zacskó darabot is.)

A Kurkuma

használható emésztési nehézségek és fertőzések, köhögés, garathurut, ízületi gyulladás, vérképzési zavarok esetén. Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény, mint a Gyömbér, és a Fahéj.

Alkalmas a vér mérgezettségére, a vérsejtek életképességére, és az egész rendszer megújulására is. Melegíti és tisztítja a vért. Vérserkentő hatású, anélkül, hogy a vérnyomást befolyásolná. Hideg végtagok, erős legyengülés esetén, melegítő hatása segíti a beteg közérzetének javulását.

Természetes antibiotikum, főleg krónikussá vált fertőző betegségek esetén jól alkalmazható. Indiai gyógyszerként használják mint gyulladáscsökkentőt, szemvizet, hűlés és bőrbajok ellenszerét. A Curry nevű indiai ételízesítő része. Tibetben általános máregtelenítő, "súlyos betegségeket gyógyít, hűti és mozgatja a vért meg a levegőt".

Fórró teljbe téve porát, önnállóan is nagyon finom. Forró vizben, egyéb fűszerekkel nagyon finom "ál-levest" készíthetünk belőle. Kellemes fűszer, és a Curry fűszerkeverék alkotórésze is.

Nagy adagban, használata kismamáknak, szoptató anyáknak és gyermekeknek nem ajánlott.

Az Angyelikához hasonló anyagokat tartalmaz a Lestyán (Levisticum officinale, Umbelliferae, Levistici radix) gyökere és levele, és magja is. Hasonló a felhasználási területe is. Főleg teakeverékekben alkalmazzuk. Külsőleges, és belsőleg használata, csökkenti a kóros izzadást. Az Angyelikával ellentétben, vérhígító tulajdonsággal bír. Likőripari és konyhafűszer.

Baktériumölő, köptető, vértisztító tulajdonsága alkalmazható influenza, hörghurut, tüdőhurut, megfázások okozta tünetek esetén. A tüdőn keresztüli kiválasztódását minden légzési nehézség és a tüdőt és a hörgőket érintő megbetegedés, idült légcső- és hörghurut esetén érdemes kihasználni.

Mellkasi elhurutosodásnál, nyákos tüdő- vagy mellhártyában, önmagában, vagy teakeverékekben alkalmazzuk. Az egész mellkasra borogatás is tehető tinktúrájából, vagy teájából. Mézben eltéve, időskori elhurutosodás és gyengeség esetén értékes erősítőszer. Dezodoráló hatású. Elősegíti a bőr kipárolgását, és a bőr tisztátalanságait belülről tisztítja.

Nagy mennyiségben használni nem ajánlott.

A Majorannának

izzasztó, vízhajtó és idegnyugtató hatása van. Használható friss és szárított állapotban, mint tea. Görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyákoldó hatása jól ismert. Meghűlés idején az orrdugulást megszünteti, hogy ha a belőle készült kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kenjük. Bedörzsölőszer formájában reumás fájdalmak enyhítésére alkalmazzák. Ha huzamosabb ideig fogyasztunk Majoránnateát, az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat.
Egyes források szerint a kisgyermekek náthájának kezelésére használt Majoránnakenőcs a bőr depigmentációját - bőrfesték-hiányt - idézheti elő. Magas vérnyomásúaknak nem ajánlott.

A Metélőhagyma

gyógyítja a vesét és az erekre van jó hatással. Friss állapotban használható a konyhában, folyamatosan naponta, levesekbe, mártásokba, kenyérre, salátákhoz és tojásételekhez. Hatása inkább a Vöröshagymáéhoz hasonló, de olyan erős, mivel itt csak a levélzetet alkalmazzuk. Teát ebből is lehet készíteni gargarizáláshoz, vagy kortyolgatva fogyasztva.

A Mustár és a Torma.

Mindkettőt inkább fűszerként ismerjük. Egyiknek a magját, másiknak a gyökerét alkalmazzuk, mégis legfontosabb hatóanyaga mindkettőnek a szinigrin nevű glikozida, nagy hatásterületű antibiotikum, amely elpusztítja a baktériumokat vagy gátolja a szaporodásukat. Illóolaja is baktérium- és gombaölő (fitoncid) tulajdonságú. Már évszázadokkal ezelőtt őrölt mustármagot kevertek az agyhártya-gyulladásban szenvedők fürdővizébe vagy tormás borogatással keresték kétségbeesetten a hatásos szert a mellhártyagyulladás, a tüdőgyulladás ás a mandulagyulladás ellen.

A mustárolaj a bőrön át behatol a testbe, elpusztítja a baktériumokat, s végül a vizeletben található meg. A Torma és a Mustármag tehát, perkután (bőrön át) is fejt ki antibiotikus hatást.

Népgyógyászati javallatai és receptjei: (persze már nem agyhártyagyulladás ellen fogjuk alkalmazni)

Nátha:

tormát reszelnek, kis dőre pohárral letakarják, s amikor a nagy ereje már elment, beleszagolnak, inhalálnak. Gyakran alkalmazzák köhögés, légcső- és hörghurut, influenza esetén: háromszor napjában 1 kávéskanálnyi mézzel kevert, reszelt tormát v. tormateát kell fogyasztani.

A reszelt, ecetes torma könnyíti a légzést, a felköhögést elősegíti. A mézzel kevert torma elfolyósítja a sűrű, tapadós nyálkát, csillapítja a köhögést. Ez a gyógyító hatás nemcsak hurutra szorítkozik, hanem asztmatikus állapotokban is kedvező, a tüdőn át való illóanyag kilégzése által.

A múlt században váltóláz (malária) ellen is tormás bort, tormás pálinkát ittak. 1 liter pálinkába 3 evőkanál reszelt tormát, egy deci mézet tettek, üvegben lekötve 9 napig meleg helyen érlelték, azután 3x1 evőkanálnyit vettek be belőle naponként. Ezt régebben még tüdőbaj ellen is hatásosnak találták. Mindezek a gyógymódok a torma fitoncid hatásán alapulnak.

A hólyag- és vesemedence-gyulladás gyógyszere: háromszor napjában egy evőkanálnyi frissen reszelt, egy kevés borecettel és mézzel kevert torma (egy csapott evőkanálnyinál többet nem ajánlatos bevenni, mert a vesék túlingerlésével ártalmára lehet annak, akinek gyengébb a veseműködése).

A torma külsőleg alkalmazva a felületi szövetekben hisztamint szabadít fel, ezáltal a testfelület vérellátása fokozód, mert az ereket tágítja, fájdalomcsillapítóul is hat helyi gyulladások esetén.

Népi receptek:

Reszelt torma tiszta ruha közé téve (vászonzacskóba) derékfájás ellen; üvegbe ecetet öntenek a reszelt tormára: izomfájdalom (izomgyulladás) bedörzsölő szer. Feldarabolt tormagyökér főzetével először gőzöl, azután megfürdik benne a beteg. Torma, ecet, liszt összekeverve, ruha között: izületi fájdalom enyhítésére. 10-15 percig, illetve égésérzésig maradjon rajta. Fejfájás ellen frissen reszelt torma (pép) kendőben a tarkóra helyezve. Vigyázat! Túl nagy adagban, túl hosszú ideg alkalmazva, a bőrizgató hatás a hólyagképződésig fokozódhat.

Jó torokbántalmak és reuma ellen. Hasonlóan az antibiotikumokhoz, gyulladás gátló hatása van.

A konyhában mártásként, húsokhoz, burgonyához, halételekhez, almával, tejföllel keverve finom kiegészítő. .

Bor készítése: A felnyitott borba szegfűszeget és szegfűborsot, ánizst, fahéjat, citrom és narancshéjat és mustármagot, vagy koriandermagot tegyünk. Kössük le, és melegen tartsuk két hétig. Szűrjük át, és dugaszoljuk le. (Fogyasztására vonatkozóan, remélem kell tanácsot adnom. :)

Az erős Pirospaprika

Serkentő, fájdalomcsillapító, nyálkaoldó, vértisztító, helyi vérbőséget okozó (bőrvörösítő), hajszálértágító hatással rendelkezik. Használható arcüregi pangás, idült meghűlés, vérkeringési elégtelenség, reuma és ízületi gyulladások, izom merevség esetén. Erőteljesen serkenti a vérkeringést, szünteti a hideg érzést. Meghűlések, lázas állapotok, hideg végtagok, lehűlés esetén, vérserkentés, vérmelegítés, izzasztás céljára forró levesben, borban, külsőleg krémben bedörzsölőként, nagyon jó. Külsőleg szeszes kivonatát vagy olaját használhatjuk.

A Sáfrány

használható reuma, szemgyulladás, légúti megbetegedések, köhögés, asztma, vese megbetegedések, idült hasmenés esetén. A Sáfrányt csak az elsősegélynyújtás, és a nagy fájdalmak kibírásának esetére ajánlott használni, széleskörű helyettesítője a Kurkuma. Megújító, és minden energetikai rendszert érintő hatásuk megegyezik.

Fő felhasználási területe Európában a szembetegségeknél, a görcsös köhögésnél és a hasi kólikánál volt.

Megfelelő köptetőként, fájdalomcsillapítóként. Torok fájdalom, garat, vagy hörgők hurutossága, mandulagyulladás esetén, jó forrón fogyasztjuk, kortyonként. Tejjel készítsük el. Ha tapadós, nehezen felköphető hurutunk van, akkor csak vízzel, vagy borral készítsük, mivel a tej csak fokozza a letapadást.

Gyulladások, mirigy megvasdagodások, gümők és gyulladások esetén kenőcsöt készítsünk belőle, és így a felületre alkalmazzuk.

Alkoholos kivonatát Borsmenta vagy Kámfor illóolaj hozzáadásával, köszvény, izületi gyulladás, és ebből fakadó bénulás, valamint fagyás esetén bedörzsölőként használjuk.

Tibetben láz- és vérzéscsillapító, tüdőbaj, ízületi panaszok, köszvény, szembajok, gennyedés, szívpanaszok, ideges zavarok, hátfájás, légzési nehézség, gyomorfájás, húgyúti panaszok, májgyulladás, járászavar elleni, legendás ősi gyógyszer.

Erős hatású szer, használata óvatosságot igényel! Nagy adagban mérgező! A Sáfrányt önmagában nem nagyon alkalmazzák, hánytatógyökérrel, és hashajtóval keverik, hogy ne lehessen túladagolni, viszont fűszerként g-nyi mennyiségben kapható a boltokban is. 5-6 bibécskét alkalmazzunk egy alkalommal. Terheseknek és gyermekeknek tiltott!

A Rozmarint

Ffő hatóanyagának nagy része fahéjsav származék, cserzőanyagok, flavonok. Ezért sok tekintetben teljesen felcserélhető a Fahéj helyettesítére.

Vizelethajtó tulajdonságú, egyben fertőzés elleni hatóanyagai révén vesefertőtlenító hatású is. Teaként fogyasztva kismedencei vérbőséget okoz. Pakolásként bármely testrészre ugyanilyen hatást gyakorol, és egyben fájdalomcsillás is végezhető vele. Bedözsölőként gyógykrémek, gyógyolajok készíthetők belőle, de szeszben, borban is jól elkészíthető.

Nagyon jól alkalmazható meghülések esetén a légutak váladékainak fellazítására. Köptető teakeverékek alkotórésze.

Mindenkinek megemeli a vérnyomását, ezért magas vérnyomásúaknak nem ajánlott. Várandósság alatt fogyasztani tilos!

A Szegfűszeg

Serkentő, fertőtlenítő, nyálkaoldó, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Használható megfázások, köhögés, asztma, hányás, légcső- és gégehurut esetén. A tüdő és a gyomor hatékony, különleges ízanyagokat és illóanyagokat tartalmazó serkentőszere. Szünteti a meghűlést és fertőtleníti a nyirokrendszert. Kandiscukorral együtt eredményesen gyógyít megfázásokat, köhögést. A Torok-csakra (az Ádám csutkánál található) és a hozzá tartozó tüdő, hörgők és hangképző szervek, száj, torok, hallás, szaglás, ízlelés, beszéd gyógyítója. Készen kapható illóolaja párologtatva frissítő, közérzetjavító, levegőt fertőtlenítő hatású. Irritáló lehet, igen hevítő. Óvatosan alkalmazzuk.

A Szerecsendió

fájdalomcsillapító, hőháztartás szabályozó, az egész testet felfrissítő, érserkentő, ízjavító tulajdonságokkal rendelkezik. Használható nehéz légzés, általános gyengeség, megfázások, hideg végtagok, általános lehűlés esetén. Illóolaj formájában, készen is kapható., ebben az esetben győződjünk meg róla, hogy belsőlegesen is alkalmazható-e. Általában az igazi illóolaj drága, de belőle csak cseppek kellenek. Használható nehézlégzés, légzéskönnyítés, általános gyengeség esetén. Megfázásokra, és a testrészek felmelegítésére. Csak kúraszerűen és kis adagokban alkalmazható.

Még mindig a meghülésekkel kapcsolatban, de most a leghétköznapibb anyagok igénybevételével, nézzük meg mit tehetünk a saját gyógyulásunk érdekében a kamrában, a boltban kapható zöldségek, egyéb élelmiszer termékek segítségével.

(1. oldal / 2)
Megjelent: 18278 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. Február 03., Kedd 11:06

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 215 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.5%Serbia 1.2%
Romania 5.2%Canada 1%
United States 4.4%Switzerland 0.4%
Russian Federation 3.4%France 0.4%
Sweden 2.7%Australia 0.4%
Ukraine 2.7%Netherlands 0.3%
United Kingdom 2.2%Belgium 0.2%
Germany 2.1%Spain 0.2%
Slovakia 2%Italy 0.1%
Austria 1.3%Poland 0.1%

Today: 376
This Week: 376
Last Week: 5113
This Month: 13784
Last Month: 18088
Total: 1996320

Belépés