Print this page
2012 június 11, hétfő

Negyvenezer éves kultúra

Szerző: Morgó Sapiens

"A rejtett igazság nem tesz szabaddá. Csak amit kimondunk...Ugyanaz az anyánk, az Anyaföld az, ami éltet mindannyiunkat, és mind belőle élünk. Testvérek vagyunk mindannyian."

Milyen út vezette az emberiség egyik részét ahhoz, hogy magát felsőbbrendűnek képzelhesse mindazon népeknél, akik az EGYség tudatát nem filozófiákban, nem eszmékben és ezernyi vallásban, dogmában, hanem a mindennapok élő valóságának egységében élték meg? Hogyan vált ennek az arroganciának az áldozatává a Föld egy negyvenezer éves ősi kultúrája?

Ez a történet nem csak az őshonos ausztrál bennszülöttek csodálatos civilizációjának megerőszakolásának története, hanem mindnyájunk története. Más civilizációk története is. Egy történet, melyen keresztül tükörbe nézhetünk, vagy tükröt tarthatunk másoknak még akkor is, ha ezen cselekedeteket nem mi, vagy ők követték el. Ez a történet sok egyéb tanulsága mellett feltárja, hogy hova vezet az az út, melyet a természettől való elszakadásunk, az uralmi és hatalmi őrület, a mohó birtoklási vágy kövez.

Kanyini a feltétel nélküli szeretet és felelősség tudománya, az ausztráliai őslakosok életének ez adja alapját. A világ legrégebben, mintegy negyvenezer éve létező kultúrája az utóbbi évszázadban a megsemmisülés határára jutott. Az őslakosok életformájának tragikus összeomlásáról, tervszerű elpusztításáról mesél Bob Randall, aki az Uluru-hegy, földünk legnagyobb monolitja szomszédságában él. A köztiszteletben álló őslakos vezető személyes történetén keresztül világítja meg, hogyan jutott népe a mostani nyomor és reménytelenség állapotába.

Ajánlom minden gondolkodó és a valóság másik oldalára is nyitott embertársamnak ezt az egyszerre szívbemarkoló és egyszerre elgondolkoztató filmet, mely ablakot nyit létünk alapjára, a minden élőnek forrását képező EGYségre.

Forrás: kataklizma.info