Print this page
2008 augusztus 21, csütörtök

Előzzük meg a pajzsmirigy rendellenességeket

Szerző: orvostkeresek.hu

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez tartsuk karban immunrendszerünket, kerüljük a stresszt, és táplálkozzunk helyesen, együnk változatosan, lehetőleg természetes alapú ételeket.

A pajzsmirigy által termelt hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén fogyasz-tásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelkiállapotunkat. is.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez tartsuk karban immunrendszerünket, kerüljük a stresszt, és táplálkozzunk helyesen, együnk változatosan, lehetőleg természetes alapú ételeket. Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő jódfogyasztásra is. A napi jódszükséglet felnőttkorban 150 ug, terhesség, szoptatás és a szervezet túlterheltsége idején 180-200 ug. A jód természetes forrása a jódozott só, a tengeri só, a tengeri halak és a tenger gyümölcsei. Az anorganikus jód bevitele azonban a pajzsmirigy betegségeiben veszélyes, mert a betegség fellángolását okozhatja. Lényeges továbbá a megfelelő mennyiségű szelén bevitele (50-100 ug/nap). Fontos, hogy a betegségek egy része öröklődik, tehát amennyiben a családban pajzsmirigybetegség fordult elő, akkor erre hívjuk fel házi orvosunk figyelmét és vegyük igénybe a szakgondozókat.

Az alábbi tünetek a pajzsmirigy nem megfelelő működésére utalnak. Szánjon Ön is pár percet az egészségére, a kérdőív kitöltésével!

 

 

Tünetek-jelek

igen nem
Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás    
Depresszióra hajlam  
Hízás, csökkent étkezés mellett    
Rekedtség    
Végtagokban zsibbadásérzés    
Száraz, viszkető hideg, megvastagodott bőr    
Székrekedés    
Halláscsökkenés    
Szemhéj körüli duzzanat (ödéma)    
Menstruációs zavarok, terméketlenség    
Csökkent libido (nem vágy)    
Lassú szívműködés    
Emelkedett koleszterin szint    
Nyakduzzanat, nyakfeszülés    

Családban pajzsmirigy,ill cukorbetegség előfordulása halmozottan

   

Értékelés:

+ 5 felett kóros elváltozásra utal

2-4 között határeset, további vizsgálatok indokoltak

0-1 nincs csökkent működés

Prof. Dr. Balázs Csaba

Budai Immuno-Endokrin Központ

A Prima Medica Egészségközpontok tagja

Kapcsolódo cikk:

Meddőség, vetélések hátterében pajzsmirigy rendellenesség

2008.09.06

Milyen gyakori hazánkban a pajzsmirigy betegségek előfordulása, van-e különösen magas rizikójú csoport?

A legújabb, nagy európai populációban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés (hypothyreosis) 4,4%-ban, a fokozott működés (hyperthyreosis) 1,4%-ban fordul elő. A pajzsmirigy csökkent működése a lakosság 0,4%-ban feltűnő formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni. A probléma az, hogy a betegség gyakran, (4,0%-ban) enyhe, nehezen kimutatható formában van jelen. A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködés „idiopathiásnak” (ismeretlen eredetű, olyan kórkép, melynek a kiváltó okát nem tudjuk pontosan megállapítani) tartott formája az immunrendszer betegsége miatt jön létre, u.n. „autoimmun” eredetű. Az autoimmun pajzsmirigygyulladások u.n.„thyreoiditisek”nőkben a betegség lényegesen gyakoribbak, mint férfiakban (4-5:1).

Milyen kockázatot rejt egy fel nem ismert pajzsmirigy rendellenesség nők esetében?

A betegség korai felismerése azért is fontos, mert jelentős rizikófaktora számos betegségnek, többek között a meddőségnek, a gyakori vetéléseknek, a csökkent étvágy melletti hízásnak.

Orvosi szempontból a magzat fiziológiás “transzplantátum”, azaz olyan, mint egy átültetett szerv (pl. a vese, szív stb), amelyről tudjuk, hogy a legnagyobb veszély a szerv kilökődése. A természet csodája, hogy egy immunológiai értelemben félig “idegen” magzat egyáltalában megtapad a méhben és később pedig nem minden esetben lökődik ki. Ennek a védelemnek immunológiai és hormonális okai is vannak. Kiderült, hogy a meddőség és a gyakori abortuszok okai között gyakori a pajzsmirigy csökkent működése és a pajzsmirigy autoimmun betegsége.

Mikor gondoljunk a pajzsmirigy betegségére, milyen tünetek észlelésekor forduljunk orvoshoz?

A pajzsmirigy rendellenes működésére számos tünet utal. Az alábbi oldalon található kérdőív segítségével bárki felmérheti szükséges-e kivizsgálást végeztetnie.

Pajzsmirigy-kérdőív

Gyermekvállalás szempontjából különös figyelmet érdemel, ha

• a családban pajzsmirigybetegség volt (öröklődés!),

• meddőséget állapítottak meg,

• ismételten következett be vetélés (oka pedig nem derült ki!).

A felsorolt esetekben immunológiában jártas endokrin szakorvoshoz érdemes fordulni, aki a beteg megvizsgálása után olyan hormonális és immunológiai teszteket tud már ma végezni, amelyekkel ezt a problémát gyógyszeresen meg lehet oldani.

Forrás: Budai Allergiaközpont: www.allergiakozpont.hu

A Prima Medica Egészségközpontok tagja