20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 szeptember 16, szerda

Orvosság vagy gyógynövény?

Szerző: Ismeretlen

Nem mindegy, hogyan kombináljuk őket! Amikor betegek vagyunk, mindent megtennénk, hogy mielőbb jobban legyünk, az orvos által felírt gyógyszer mellé gyakran a gyógynövényeket is bevetjük. Pedig lehet, hogy ezzel többet ártunk magunknak, mint használunk.

A gyógynövények hatékonyak és kíméletesek, ám ehhez az is kell, hogy megfelelően használjuk őket. Ahogy az orvosságokat, úgy a gyógyteákat, cseppeket, tinktúrákat sem szabad meggondolatlanul, összevissza szedni, mert előfordulhat, hogy nem érjük el a kívánt hatást, sőt, kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Hát még ha gyógyszerekkel is keverjük őket!

Sebgyógyításra

Aloe vera

A legbiztonságosabb és legolcsóbb „plasztikai sebész” az aloe vera, mely nemcsak külsőleg alkalmazva, de belsőleg fogyasztva is rendkívül jó hatást gyakorol a bőrre. Fiatalítja, regenerálja a sejteket, gyorsítja a sebek, horzsolások gyógyulását. A szervezetünket alkotó több mint 350-féle vegyületből 240 megtalálható az aloéban, és ezeknek az alkotórészeknek az egymáshoz viszonyított aránya a lehető legjobban igazodik a szervezetünk igényeihez.
Ne keverjük!

Az aloe vera ugyan remek természetes csodaszer, ám ha gyógyszert szedünk, érdemes mellőzni, mert hashajtó hatása miatt sok gyógyszer felszívódását gátolja. Különösen akkor legyünk óvatosak, ha szívelégtelenségre vagy szívritmuszavarra felírt gyógyszert, esetleg vízhajtót szedünk, ezek hatását ugyanis felerősítheti. Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén az a veszély is fennáll, hogy hatástalanítja a fogamzásgátló tablettát.

Fertőzésre

Fokhagyma

Ez az egyszerű növény számos készítmény alkotóeleme, tabletta, kapszula, olaj formájában is szedhető, de az ételeinknek is kiváló fűszere. Serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, hatékony baktériumfertőzés esetén, valamint légúti megbetegedések és a Candida okozta fertőzések kezelésére is.
Ne keverjük!

Vérhígító és értágító hatású, ezért véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt szedve, esetleg komoly műtétek előtt alkalmazva erős vérzést idézhet elő. Aszpirinnel és lázcsillapítóval együtt szédülést és ájulást okozhat. Felerősíti a paracetamolt tartalmazó gyógyszerek hatását, ezzel együtt a káros mellékhatásokat is, ez nagyobb adag esetén máj- és vesekárosodást okozhat. Mindez akkor igaz, ha nagy dózisban szedjük a kapszulákat. Az ételek ízesítéséhez nyugodtan használhatjuk a növényt. Ha műtétre várunk, az operáció előtt két héttel már hagyjuk abba a fokhagymatartalmú készítmények szedését!

Rosszkedvre

Orbáncfű

Az orbáncfű teája vagy alkoholos kivonata enyhe depresszió, lehangoltság esetén hatékonyan segíthet, komoly depressziónál azonban nem használ. Belsőleg epe- és májpanaszok, vegetatív problémák, gyomoridegesség kiegészítő kezelésére kiváló. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású, gyomorfekély elleni teákba is érdemes tenni. Olaja külsőleg sebgyógyító, hámregeneráló, égési sebek házi gyógyítására használható.

Ne keverjük!

Hasonló mellékhatásai lehetnek, mint az antidepresszáns szereknek, és viszonylag sok gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet. Gyorsítja például a fogamzásgátló lebomlását, ezért ha tablettával védekezünk, inkább ne alkalmazzuk! Csökkentheti a légzéskönnyítő és a szívelégtelenséget gyógyító szerek hatását is.

Álmatlanságra

Macskagyökér

A valeriána a nyugtalanság és az álmatlanság egyik legismertebb szere. Különösen akkor hatékony, ha idegi kimerültség és szellemi túlterhelés a rossz alvás oka. Nappali nyugtatóként használva csökkenti a feszültséget, ugyanakkor az agyi tevékenységet nem korlátozza, sőt, valamennyire még javítja is a koncentrálóképességet. Vizsgahelyzetekben, amikor nagyon idegesek vagyunk és ez gátol bennünket a koncentrálásban, érdemes egy kevés valeriánát bevenni. Teája enyhíti a menstruációs panaszokat is.

Ne keverjük!

Nagy dózisban alkalmazva lassítja az emésztést, valamint émelygést, fejfájást okozhat. Várandós és szoptató kismamáknak, illetve a kétévesnél kisebb gyerekeknek nem ajánlott. Tilos együtt használni más altatókkal és nyugtatókkal, továbbá ha alkoholt fogyasztunk, mert felerősíti ezeknek a szereknek a hatását.

Fáradtságra

Zöld tea

Mint már múlt héten megírtuk, a zöld tea elősegítheti a karcsúsodást, javítja a koncentrációs képességet. Élénkítő hatása tovább tart, mint a kávéé, mert lassabban szívódik fel. Rendkívül gazdag sejtvédő, rákmegelőző hatású antioxidánsban. Teaként, illetve kapszula formájában is fogyaszthatjuk.

Ne keverjük!

Csökkenti a véralvadásgátló gyógyszerek hatékonyságát, illetve gátolja a szervezetben a vas felszívódását. Ha vastartalmú táplálékkiegészítőt szedünk, egy órával a szer bevétele előtt és után ne igyunk zöld teát!

Felfázásra

Tőzegáfonya

Főként húgyúti megbetegedések gyógyítására használják, antioxidáns-tartalma is jelentős. Megelőző szerként is kiváló, a tíz legkeresettebb étrendkiegészítő közé tartozik.

Ne keverjük!

Véralvadásgátló hatású szerekkel együtt nem ajánlott szedni. Befolyásolhatja a vizeletvizsgálatok eredményét, ezért a vizsgálatot megelőző napon, valamint műtétek előtt két héttel már ne fogyasszuk.

Köhögésre

Kankalin

A kankalin a legtöbb köhögéscsillapító teában megtalálható, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. Jó nyákoldó és köptető. Allergiás betegségben szenvedőknek azonban nem ajánlott, nagyobb mennyiségben émelygést, gyomorfájást okozhat.

Ne keverjük!

A kankalin szaponin nevű hatóanyaga fokozza a véralvadásgátló szerek hatását, ezért ha ilyen gyógyszert szedünk, keressünk másmilyen köhögéscsillapítót! Ezen kívül ne kombináljuk antidepresszánsokkal, és akkor se fogyasszuk, ha gyakran veszünk be aszpirint. (Wellness)

Meglepő adatok

Ennyien vásárolnak a receptre felírt gyógyszerük mellé gyógynövénykészítményt. 18%

A gyógynövényeket ők teljesen ártalmatlannak tartják. 80%

A gyógyszereket csak ennyien vélik mellékhatásoktól mentesnek. 15%

A kórházi beutalások ekkora hányada a nem megfelelően alkalmazott gyógyszerekből, illetve azok kölcsönhatásából adódik. 3%

Hozzászólások a régi honlapról

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások