20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 július 24, csütörtök

Rejtett izmaink védelmében

Szerző: Ismeretlen

Talán nincs olyan nő, aki ne irigyelte volna már titokban a gésák legendásan erős gátizmait, érett korukban is kislányosan feszes melleit. Ám ők sem "így születtek"; ahogy testünk egyéb izmai, kevésbé szem előtt lévő társaik is fejleszthetők, edzhetők, formában tarthatók és javíthatók.

 

Nem új találmány

Az úgynevezett keleti kultúrákban az intim izmok erősítésének tudománya ugyanúgy öröklődött anyáról lányra, apáról fiúra, mint a háztartási teendőké vagy az "ügyes férjé/feleségé". Hazánkban ennek még nincs évszázados hagyománya, de évről évre egyre több nő és férfi ismeri fel teste rejtettebb részeinek formában tartásának jelentőségét - akár mert egészséges és az is szeretne maradni, akár mert problémák merültek fel, amelyek orvoslásában az intim izmok állapotának javítása, erősítése is fontos szerepet játszik.

Megelőzés és gyógyítás


A szülésre készülő vagy nemrég szült nők többségének leginkább talán a gátmetszés és az azzal kapcsolatban hallott érvek és ellenérvek jutnak eszébe, ha az altesti izmok, gátizmok tornájáról hall. Intim testrészeink edzésével, erősítésével azonban nem csak a szülésre készülve vagy közvetlenül azt követően kell(ene) gondot fordítanunk, hiszen a napi rutinba beépített, rendszeresen végzett gyakorlatok minden életkorban - férfiaknak és nőknek egyaránt - számos területen kedvező hatással lehetnek a szervezetre.

A medence és a gát izmainak tudatos edzésével például nem csak a szülés után esetleg "problémás" hüvely- és gátizmokat segíthetjük visszarendeződni eredeti állapotukba, de enyhíthetjük menstruációs fájdalmainkat, javíthatjuk altesti izmaink általános állapotát, állóképességét, elkerülve ezzel az altesti gyulladásokra való hajlamot, sokat tehetünk (akár megelőzésként is) az inkontinencia, a hüvelygyulladás, a prosztata megbetegedése és az aranyér kialakulása ellen, és jelentős mértékben fejleszthetjük szexuális életünket is.

Fontos szerepet játszanak

A medencealapi izmok állapota természetesen nem olyan látványos, mint például a kigyúrt bicepszé ujjatlan trikóban, de legalább annyira fontos volna odafigyelni rá. Ezek az izmok ugyanis nagyon összetett és fontos feladatot látnak el; nem csak a végbél, a hüvely és a húgycső záróizmait foglalják magukba, de a hasüregi szerveket is ők támasztják alá.

Az oly sokat emlegetett "ülő életmód" pedig nem kedvez ezeknek az izmoknak, különösen, ha helytelen testtartás is járul hozzá, és már fiatal korban is meggyengülhetnek, ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet. (Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint az aktív fizikai megerőltetéshez - sport, nevetés stb. - társuló vizelettartási problémák jelentkezése, azaz a stressz-inkontinencia a 17-25 éves korosztály felét érinti.)

Közös nevező

A medencefenék és az alhas izmainak erősítésére kidolgozott tréningek, feladatsorok közös vonása, hogy mindannyi az ott található izmok megfeszítésén és elernyesztésén alapszik. Elég egyszer rászánni az időt a gyakorlatok elsajátítására, a rendszeres edzéshez aztán nem lesz szükségünk semmiféle edzőteremre vagy külön időpontra, gyakorolhatjuk azokat postán v agy sorban állás közben vagy éppen a munkahelyünkön is.

Mindennapi praktikák

A gyakorlatok elsajátításáig is sokat tehetünk a medencefenék és az alhas izmainak rugalmasságáért.

Elsősorban ügyeljünk a megfelelő testtartásra és a kielégítő folyadékbevitelre (ez utóbbi a nyári hőségben minden szempontból nagyon fontos). A hólyag rugalmasságát is könnyebben megőrizhetjük ugyanis, ha megfelelő mennyiségű folyadékot (legalább napi 2 litert) fogyasztunk; ülés közben pedig egyenes testtartással elkerülhetjük, hogy hasi szerveink folyamatosan préselődjenek - ahogy az görbe háttal történik -, így alhasi izmainkra is kisebb nyomás nehezedik.

Különösen szülés vagy hasi műtétek után, de nagy nevetés vagy tüsszentés során is sokaknál jelentkezik vizeletszivárgás. Amíg a megfelelő gyakorlatokkal újra megerősítjük rejtett izmainkat, megelőzhetjük ezt, ha ilyenkor medencénk alsó részét kicsit előre billentjük, és amennyire sikerül, megpróbáljuk megfeszíteni záróizmainkat.

Már napi tíz perc "edzéssel" is jelentős változást érhetünk el intim testrészeink állapotában.

[origo]

 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások