Print this page
2014 február 04, kedd

Fahamu és faszén a tisztításban

Szerző: Jánosi-Juhász Katalin

A hamu használata falun igen széleskörű volt. Ez az első hallásra haszontalannak tűnő égéstermék egyszerre tisztította és szakralizálta a teret és a tárgyakat egyaránt. Íme, néhány ötlet a felhasználására! Minden esetben csak kezeletlen, vegyszer, ragasztó és festékmentes fából készült fahamuval dolgozzunk!

fahamu A fahamu a kertben

-talajjavító, lugosítja a földet

-távoltartja a csigákat a veteményestől

-bizonyos növényi kártevőkkel szemben tökéletes bio-védelmet biztosít, sőt növeli az alább említet növények életerejét: gyógy- és zöldségnövények közül a levendula, rozmaring, kakukkfű, burgonya, káposzta, karfiol, hagyma, paszternák, cékla, spenót. Virágaink közül a vadszőlő, bazsarózsa, rózsa, klematisz, és a nősziromfélék.

- gyümölcsfák kérgének a beszórása, nyugalmi időszakban az ágára szórva elpusztítja a pajzstetveket. Vegetációs időszakban hatásos levéltetvek ellen. Vigyázat! A fiatal hajtásokat megégeti.

A fahamu a háztartásban

Zseniálisan tisztítja az ezüstöt és a rezet, de vigyázatb(mindkét fém –különösen az ezüst- könnyen karcolódik, ezért használat előtt a fahamut szitáljuk át. Az átszitált, púder minőségű fahamuba mártott nedves szivaccsal pár könnyed mozdulattal eltávolíthatjuk a legmakacsabb oxidréteget is. A bedörzsölést követően, langyos vízzel mossuk át a tárgyakatés törüljük puha ronggyal szárazra.

Falun a rézüstöt és a rézből készült edényeket fahamus átdörzsöléssel készítették elő-szakralizálták- befőzés előtt.

Hamulúg készítése

A kályhából vödörbe kiszedett egyharmad fahamut kétharmad vízzel leöntjük és egy napig állni hagyjuk. Ha tömény oldatot kívánunk előállítani, akkor másnap felfőzzük, majd – most már szigorúan gumikesztyűben – átszűrjük. Ha az oldatba belehelyezünk egy nyers tojást és az elsüllyed, akkor körülbelül 20%-os töménységű oldatot nyerünk.

A hamulúg felhasználása

-áztatásra, előmosásra feles hígitásban

-szappanfőzésre

Faszén-erős zsírtalanító, egy spricnis üvegbe töltve kiválthathatjuk a hideg zsíroldót, zseniális koromelávolító.

-kezeletlen fakerítés, kapu, faház , kerti bútor kondicionálására kiváló

Néhány szó a faszénről

A faszén a fa tökéletlen égéséből származó, visszamardt égéstermék. Univerzális méreglekötő és ezáltal méregtelenítő csodaszer . Tömegének ezerszeresét képes megkötni. Nagyon jó eredménnyel használható gyomorbántalmak, haspuffadás, hasmenés esetén, szájon át, egy evőkanálnyi faszénpor vízben elkeverve kíváló fogfehérítő és szagtalanítja a szájat. Páratlan méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hátását használhatjuk külső borogatásként is – darabos faszénbe áztatott ronggyal -, mint például gyulladt visszér, ekcémás vagy fertőzött bőrfelületek. Cellulit elleni és egyéb, bőrőn keresztüli méregtelenítő hatása kíváló!

Helyezzünk a  fürdővízbe 1-2 darab kisebb faszén darabot és vegyünk ülőfürdöt! Csodát tesz, testnek, léleknek!


Forrás: Jánosi-Juhász Katalin

Bküldte: Kunavar