Print this page
2014 augusztus 07, csütörtök

A gombás betegségek kezelése

Szerző: InfoMed

A gombák éppen olyan betegségokozók, mint a baktériumok és a vírusok. Az orvoshoz forduló betegek egyre nagyobb része küszködik gombás megbetegedésekkel. Tíz évvel ezelőtt a bélrendszer és a belső szervek gombás betegsége még kivételnek számított, ma azonban már ez sem ritkaság!

A gombásodás a modern életmód következménye. A gombás megbetegedések kialakulásának alapvető feltétele az immunrendszer meggyengülése. Az antibiotikumok és a kortizonos kezelés, a stressz, a környezeti mérgező anyagok, az egyoldalú vagy hiányos táplálkozás és az élelmiszer-adalékok mind gyengítik az immunrendszert, vagy károsítják a szervezet természetes baktériumflóráját. Így kedvező táptalaj alakulhat ki a gombák elterjedéséhez.

ÁRTALMAS GOMBÁK

Sok szakember vallja, hogy a különböző típusú penész- és élesztőgombák legalábbis részben hozzájárulnak az olyan betegségek kialakulásához, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, reuma, ízületi gyulladás, köszvény, asztma, allergia, gasztritisz, melléküreg-gyulladás, tuberkulózis és rák.

Így pl. a mucor elnevezésű penészgomba megtámadja a vörösvértesteket és fehérvérsejteket, és ezáltal többek között vérellátási zavarokat okoz. Az aspergillus, egy másik penészgomba, előszeretettel telepszik meg a nyirokrendszerben és az ízületekben, a penicillium elnevezésű penészgomba pedig az egyes gyulladások kialakulásáért felelős.

Mindemellett a penészgombák erős mérgeket is termelnek. Legismertebb talán az aflatoxin, ami gyakran fordul elő a földimogyoróban, a dióban, és egy sor más élelmiszerben is. Egy jó adag ebből a méregből, s a máj egyes funkciói hosszú időre, de akár évekre is jelentősen károsodhatnak.

A penészgomba a természetben fordul elő, nedves helyiségekben, vagy a szobanövények földjén. Emellett olyan élelmiszereket támad meg, mint pl. a kenyér vagy a tésztaféleségek (főleg akkor, ha nejlonzacskóban vannak), a sajt, a lekvár és a gyümölcslevek. Gyakran már akkor jelen van, amikor kívülről még semmi sem látszik! De a gyümölcsök, a zöldségek és a saláták sem menekülnek meg előle.

Az "önszorgalmon kívül" a penészgombákat az élelmiszeripar egyre gyakrabban használja néhány termék elkészítésekor. Például segítségükkel lesz laza és pelyhes a liszt, a gyümölcslevek készítéséhez használt gyümölcsök "előre összetörődnek" és néhány húsárunak is jobb lesz az íze a penészgombától.

AZONNAL TÁMADNAK!

A gombák belégzés és táplálkozás során kerülhetnek a szervezetünkbe, és gyenge védekezőképesség esetén azonnal támadásba kezdenek, megtelepszenek és szaporodnak.

A penészgombákhoz társulnak az élesztőgombák. A legismertebb, a leggyakoribb és a legártalmasabb a Candida albicans, amely az egész szervezetet megtámadhatja. A mikrobiológusok és gombaszakértők eddig 25 fajtáját fedezték fel az emberi szervezetben. A nyugati ipari nemzetek lakosságának mintegy egyharmada szenved olyan betegségben, amely a Candida albicansszal áll öszszefüggésben. A Candida normális esetben kis mennyiségben a bélben is előfordul, anélkül, hogy kárt okozna. Rossz ellenálló képesség esetén azonban ez az egyébként ártalmatlan gomba elterjed, elburjánzik, nemcsak a belekben, hanem a belső szervekben pl. a tüdőben, vesében, de akár a szívben is, sőt a bőrt és a nyálkahártyákat is megtámadja.

A Candida elterjedését a bélben és a szervekben a tünetek és betegségek széles köre kíséri. Ide tartozik többek között a felfúvódás, hasmenés, kolitisz (vastagbélgyulladás), emésztőrendszeri daganatok, nőgyógyászati betegségek, mint pl. menstruációs problémák, sterilitás, és terhességgel kapcsolatos problémák, egyes férfibetegségek, mint pl. a prosztataproblémák, továbbá az allergia, a hiperaktivitás, bizonyos hormonális zavarok, szívproblémák, fejfájás, migrén, rossz emlékezőtehetség, kiegyensúlyozatlanság, fülfájás, asztma, veseproblémák és a vércukor-ingadozás.

Ezeket a tüneteket a gomba mérge okozza. A Candida majdnem száz különböző toxint termel. A mérgek egyike egy hormonszerű anyag, amely képes felborítani a szervezet hormonháztartását. Más mérgek az agyra vagy az idegekre gyakorolnak negatív hatást. A Candida nagy mennyiségű alkoholszerű anyagot is képes termelni. Japánban például egy cég elbocsátotta azokat a munkásokat, akik állandóan ittasnak tűntek. Bár bizonygatták, hogy egy csepp alkoholt sem ittak, a tesztek mégis emelkedett alkoholszintet mutattak ki. Végül kiderült, hogy mindennek a hátterében a Candida állt.

A különböző méreganyagok nagy megterhelést jelentenek a májnak, amely már nem képes megfelelően hatástalanítani a szervezetben lévő toxinokat, így fáradtság, általános levertség és rossz hangulat is társulhat a tünetekhez.

HIBÁS DIAGNÓZISOK

A szakemberek becslései szerint Németországban kb. 7000­12 000 ember hal meg évente gombás fertőzés következtében. A hagyományos orvoslás javarészt nem ismeri fel ennek a megbetegedésnek az elterjedtségét. Csak nagyon kevés orvos képes a gombás megbetegedés által kiváltott különböző tüneteket a valós kiváltóval összefüggésbe hozni.

Való igaz, hogy nem egyszerű a gombás fertőzést felismerni. A hagyományos orvoslás által felhasznált gombatesztek, pl. székletvizsgálatok nem adnak teljes bizonyosságot a fertőzéssel kapcsolatban.

Az ellenanyag-meghatározás sem mindig megbízható, mert a legyengült immunrendszer gyakran már nem tud elegendő antitestet termelni. Ilyen esetben csak a szakemberek által végzett sötétlátóteres mikroszkópos vérvizsgálat jelenthet segítséget.

A gombás betegségekről, és elsősorban a Candida albicansról eddig úgy tartották, hogy csak nehezen gyógyítható. A grépfrútmag- és teafűkivonattal kapcsolatos tapasztalatok azonban új reményt jelentenek. Alkalmazzák orvosok és klinikák is, s nagyon jó kezelési eredményekről számolnak be. Dr. Leo Galland (New York-i orvos), aki szintén nagyon sok candidás beteget gyógyított, 279 esetből csak 2 eredménytelen kezelésről számolt be. A kivonatot "nagy áttörésnek" látja olyan betegek esetén, akik élesztőgombák és paraziták által kiváltott krónikus fertőzésben szenvednek. További pluszként értékeli, hogy a kivonat sokrétű hatékonysága miatt a szervezetet olyan egyéb gombáktól és baktériumoktól is megszabadítja, amelyek a Candida gyakori kísérői.

ÁTFOGÓ PROGRAM KELL!

A grépfrútmagkivonatot a Candida gyógyítására csak egy átfogó program segítségével, szakszerű útmutatás mellett lehet használni. Ugyanis a táplálkozás átállítása, a bélrendszer kitisztítása, az egészséges bélflóra újratelepítése, valamint az ellenálló képesség erősítése nélkül a gombák nagyon gyorsan újra elszaporodhatnak.

Mindemellett a gombaölő szerek dózisának lassú emelése a kezelés során különösen fontos, mert a gombák elhalásakor erős méreganyagok szabadulnak fel (Herxheimer-reakció) a szervezetben, és ez a tünetek fokozódását idézheti elő.

A penészgomba-fertőzés grépfrútmagkivo-nattal és teafaolajjal való kezelésével kapcsolatban még nincsenek gyakorlati tapasztalatok. A labortesztek azonban alátámasztják, hogy a kivonat a penészgombák különböző fajtáira erőteljes hatást gyakorolt.

GYAKORLATI TANÁCSOK

 • * Candida albicans és más élesztőgombás megbetegedések esetén a grépfrútmagkivonatból emelkedő adagot szedjünk:

1. hét: 3­9 csepp naponta egyszer, egy pohár vízben (150­170 ml) feloldva,

2. hét: 3­9 csepp naponta kétszer, egy pohár vízben (150­170 ml) feloldva,

3. hét: 3­9 csepp naponta háromszor, egy pohár vízben (150­170 ml) feloldva.

Ezt a dózist meg lehet növelni, ha nem jelentkezik a "Herxheimer-reakció" (fáradtság, erősödő rosszullét).

A kezelést a betegség intenzitásától és elterjedtségétől függően 1­3 hónapig lehet folytatni.

 • * Tartózkodjunk az édességfogyasztás minden formájától legalább 3­6 hónapig.
 • * Térjünk át teljes értékű reformtáplálkozásra, de este kerüljük a bőséges nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztást.
 • * Hetente egyszer (soványabbak inkább csak 2-3 hetente!) tartsunk egy léböjtnapot. Ilyenkor 3 liter gyógyteát (kamilla, orbáncfű, fahéj, szegfűszeg, borsmenta...), ásványvizet, gyógyvizet (pl. Salvus) és frissen préselt, hígított levet (sárgarépa, cékla, zeller vagy narancs, grépfrút, kiwi) kell elfogyasztani.
 • * Fontos az emésztés rendezése is: étkezés előtt 2-3 teáskanál lenmagot egészben, 2 dl teával fogyasszon el, vagy napközben többször keserű gyógyvizeket, gyógyteákat (angelika, gyermekláncfű, fehérüröm, katáng, ziliz, ezerjófű...) igyon kúraszerűen. Más rostos székletlazítókat is használhat, de a hashajtókat (gyógyszerek) tartósan tilos alkalmazni!
 • * Az immunrendszer megerősítése: 1-2 hónapos vitaminkúrákat és gyógynövényeket (bíbor kasvirág, izlandi zuzmó, sédkenderfű, kamilla, csipkebogyó...) ajánlunk.
 • * A béltisztítás egyik leghatékonyabb formája a kolon-hidroterápia (magas bélmosás). Segítségével kitisztítható a bélbolyhok közt évek alatt felhalmozódott bélsár. Kiürülnek a kóros gombák és baktériumok, letisztul és megnyugszik a bélnyálkahártya.
 • * Kerüljük az antibiotikumok értelmetlen és túl gyakori használatát!
 • * A gombásodásra hajlamos nők lehetőleg ne szedjenek fogamzásgátló hormontablettákat!
 • * A penészes ételeket még az érintett rész eltávolítása után se használjuk fel!
 • * Ruháinkat ­ különösen az alsóneműket ­ főzzük ki időnként!
 • A bőrünket tartsuk szárazon, ne hordjunk műszálas ruhát, műbőr cipőt.

Forrás: http://www.informed.hu/?tPath=/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/mycosis/&article_id=34692
Beküldte Begovits László

A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InfoMed szerkesztőségének álláspontjával.

Megnyitva 4132 alkalommal