20231208
Last updateSze, 01 nov. 2023 2pm

rovas logo

2014 szeptember 11, csütörtök

A só - egy ősi orvosság

Szerző: Antal Vali

Mint a címben is olvashatjátok, a só egy igen régi természetes képződmény. Akkoriban ugyan nem beszélhettünk finomított, jódozott, adalékolt, káliumozott, stb. konyhasóról, ez "mai" találmány. Minden rossz, ami a sóról elmondható, az a fenti élelmiszeripari képződményekre vonatkozik (asztali konyhasó). Minden jó pedig az ősi, természetben megtalálható sóra. Ezt szeretném egy kicsit helyre tenni.

SóNéhány idézet Dr. med. Fereydoon Batmanghelid A Tested Vízért Kiált! c. könyvéből

A minden élőlény számára életfontosságú. Ez különösen érvényes asztmás, allergiás és autoimmun megbetegedésekre. Víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását. A víz a szállító szerepét betöltve a sejtek anyagcsere folyamatainál keletkező bomlástermékeket távolítja el. A sejten belüli vízháztartásért a kálium felelős, mennyiségbeli arányában. A növényvilágban is a gyümölcsök húsának keménysége a kálium által megkötött víztől függ. A napi ételeink sok káliumot tartalmaznak az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek formájában, de szinte sót alig. Ezért fontos a mindennapos utánpótlása. Só vizet von el a sejtekből, így biztosítja a sejten kívüli vízháztartást. Szerveztünkben alapjában véve két "tenger" van az egyik a sejten belüli, a másik a sejten kívüli. Az egészségünk e két "tenger" egyensúlyától függ. Ezt tudjuk biztosítani elegendő víz bevitellel, káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint egy természetes só fogyasztásával.

A vízhiány hatása a szervezetre

Ha nem veszünk magunkhoz elegendő vizet, vízhiány lép fel. Ebben az esetben a szervezet a sejten kívüli vízháztartásból veszi el a szükséges vizet, a vízhiányban szenvedő sejtek életben tartásához. Végszükség esetén a szervezet a sejten kívüli vízből képes az életfontosságú sejtekbe vizet bepréselni.

Az extracelluláris víz mennyiséget a szervezetünk egy óvintézkedéssel tartja meg: a vesének parancsot ad sót visszatartani, ami a sejten kívüli vizet megköti, tehát az ödéma (vizenyő) kialakulásáért a vízhiány a felelős.

Ha az intercelluláris víz mennyiséget krónikusan az extracelluláris vízből kell a szervezetnek bepréselni, ezzel együtt növelni kell a bepréseléshez szükséges nyomást. Ez a nyomásnövekedés jelentkezik Hypertonie, azaz magas vérnyomás formájában. A felgyülemlett víz később okozhat tüdő ödémát (asthma - cardiale) is.

A terápia ezeknél a betegségeknél: a vízhiány megszüntetése.

A víz felvételével a szervezetet nem szabad túl terhelni, hanem lassan, szakaszosan kell inni, addig míg a vizelet mennyisége megegyezik a bevitt víz mennyiségével.

Ha elegendő vizet iszunk, sót mosunk ki a szervezetünkből. Ahogy csökken a só és nő a víz mennyisége, már nem kell a szervezetnek a vizenyő folyadékot visszatartani. Így meg tudunk szabadulni a szövetekben - óvintézkedésként, vízhiány miatt - megkötött víztől. Ne szedjünk vízhajtót, a víz a legjobb vízhajtó szer (diureticum).

A só csodás hatásai

A sónak a szervezetünkben, a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van, például:

 • ♦ A só egy természetes antihisztamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót.
 • Só védi a sejteket - különösen az agysejteket - az elsavasodástól.
 • A vesének szüksége van sóra a túltengésben lévő savak leépítésére, és azoknak vizelettel történő kiválasztására. Ha a szervezet sóban szegény, egyre jobban elsavasodik.
 • A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél használt Litium a sót próbálja meg helyettesíteni.
 • A só fontos szerepet tölt be az agyban a serotonin- és a melatoninszint konstans fenntartásában. Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor mint természetes antioxidánsok eltávolítják a toxikus salakanyagokat, így nem kell esszenciális aminosavakat, mint pl. tryptophan és tyrosin a szervezetnek feláldozni. Ugyanis a tryptophan szükséges a serotonin, melatonin és tryptamin képzéséhez.
 • A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek un. anaerob organizmusok, amelyek oxigénhiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben és a só megnöveli a vér mennyiséget, akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszert.
 • A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.
 • Só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában. A víz : só aránya nagyon fontos. Egy só szegény táplálkozás magas víz fogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. A logika egyszerű. Ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésbe, hogy a véredényeket teljesen feltöltse.
 • A só fontos alvás zavaroknál Egy természetes altató.
 • Cukorbetegségnél a só segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat.
 • A sejteknek szükségük van sóra a hidroelektromos energia fejlesztéséhez. Ugyanis a só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez.
 • A só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információ feldolgozásában.
 • A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához.
 • A só tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában.
 •  A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. (asztma, emfizema- tüdőtágulat, mukoviszidose)
 • A só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést.
 • A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához.
 • A só a köszvény és az arthritis (izületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be.
 • A só megakadályozza az izomgörcsöket.
 • A só megakadályozza a túlzott nyáltermelést. Túlzott nyáltermelés só hiányt jelez.
 • Az osteoporose - csontritkulás - egyes esetekben a víz és a só hiányára vezethető vissza.
 • Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez.
 • A só, mivel szerepet játszik a serotonin- és a melatonin szint konstans fenntartásában és ezek szabályozzák közérzetünket, mint pl.: önbizalom, pozitív gondolatok. Így a só közvetetten befolyásolja személyiségünket.
 • A só fontos a libido megőrzésében.
 • A só segít a toka csökkentésében. Ugyanis a só hiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést. Valamint hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények víz áteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is víz áteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze.
 • A megvéd a visszerek és a hajszálér repedéstől.
 • Asztmásoknál fontos megemlíteni, hogy amilyen fontos a só, olyan káros a sok kálium. A magas kálium tartalmú gyümölcsök- pl. narancs, banán, vagy a sportitalok asztma rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit megsózni, hogy a nátrium és kálium egyensúlyát fenntartsuk.
 • Sportolás előtt egy kevés megnöveli a tüdő kapacitását és a túlzott izzadást meggátolja.

Talán nem is gondoltátok, hogy milyen fontos a só. A lényeg a mértékletesség és az egyensúly.

Következő alkalommal megismerhetitek a só terápiás alkalmazásait.

A könyvről még itt olvashattok bővebben, valamint itt

Forrás: http://antalvali.com/a-so-egy-osi-orvossag.html

Megnyitva 5177 alkalommal

Hozzászólás   

#1 2621 Verőce, Lugosi u. 71.S. Tejfalussy András 2014-10-03 15:45
Iratjel: magyarmegmaradashoz-helyreigazitas-141003

MAGYARMEGMARADÁSHOZ HELYREIGAZÍTÁS

Sajnálatos módon a fenti írás nem „helyreteszi”, hanem – egy könyv fordításbeli elírásra alapozva – elferdíti, összezavarosítja a Batmanghelidj természettudós orvos által hátrahagyott nagy jelentőségű tanítást. Batmanghelidj ugyanis egy nemrég előkerült előadásában nem annyira kevés NaCl” konyhasó fogyasztását ajánlja, mint amennyi a könyve magyar fordításában szerepel, hanem sokkal többet! Előadásában 1/4 liter víz mellé 1/4 teáskanál, vagyis kb. 5 gramm konyhasó fogyasztását ajánl optimumként. Ezt a helyes álláspontját a Tested vízért kiált c. könyve magyar fordításában, napi 2-3 gramm NaCl konyhasó pótlás szükségességének tüntették fel. Ez a dóziscsökkentés népirtás. Napi 3 liter vízhez valójában kb. 15-25 gramm konyhasó kell pótolni az telekkel. Az infúzióval is 27 gramm gyógyszerkönyvi tisztaságú a konyhasót juttatnak be a vérbe 3 liter tiszta desztillált vízzel, abban oldva! Lásd a Ringer, Salsol, Salsola oldatokat: Mindegyiknél 110 a víz és az NaCl konyhasó dózisaránya. A Ringer oldatban kálium is van, de igen kevés, 30 a nátrium és a kálium dózisaránya! Az oldással és újra bepárlással nem tisztított sókban akármennyi mérgező kálisó is lehet. A nem desztillálással tisztított ivóvízben pedig akármennyi lehet a mérgező, fertőző anyag a hiányos ellenőrzés miatt. Hazánkban településenként kb. 8 naponként vesznek 1-1 vízmintát, és ezeket is csak néhány szennyezőfélére mérik. Csalási bűncselekmény, hogy az ÁNTSZ honlapja azt terjeszti, hogy a tiszta desztillált víz mérgező! Belátható, hogy ha tisztítatlan ( Tengeri sók, Bányasók pl. Parajdi, Himalája). Nyírtassi sók, bio-kóser BonSalt, Bonosal, Vivega stb., 10-100% kálisót tartalmazó sók és a „természetes” csapvizek, ill. Szentkirályi stb. elnevezésű ásványvizek, mindenféle „kristályvizek” stb. lennének a jobbak, biztonságosabbak, egészségesebbek, akkor valószínűleg ezekből lenne az infúzió is, nem pedig a nagytisztaságú desztillált vízből és a nagytisztaságú konyhasóból. Ugyanis az infúziós oldatokat közvetlenül a vérbe juttatják be4 És ha nem a fenti infúziós oldati dózisarányok lennének az élettanilag optimálisak, hanem a 2-3 gramm napi NaCl dózis, akkor ennyi lenne az infúziókban is, nem pedig literenként 9 grammnyi tiszta NaCl konyhasó! Sajnos egyesek valamiért állandóan összezavarják az emberek fejét a só és víztisztaság és és dózisarányok vonatkozásában. Mindezt az egészséges életmód ajánlása címén, miközben tulajdonképpen népirtási bűncselekményt folytatnak a tisztítatlan étkezési sók és a megbízhatatlan tisztaságú vizek jobbnak feltüntetésével és és az NaCl konyhasó napi 2-3 grammos dózisát optimálisnak bebeszéléssel. Nobel-díjas kutatók mérései is igazolták, hogy életrövidítő, ivartalanító hatású egészségügyi tanácsokat osztogatnak! A bizonyítékokat lásd a www.tejfalussy.com honlapon. HA TOVÁBB FOLYTATÓDIK A MAGYAR LAKOSSÁG HIBÁS SÓPÓTLÁSRA RÁBESZÉLÉSE, A „VALAKIK” A TÖMEGSÍRBAN EGYESÍTENEK MINKET!

Verőce, 2014. 10. 03. Tejfalussy András

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások