20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 április 10, péntek

Ezért veszélyes a kínai fokhagyma

Szerző: Kiss Gréta

Az ókorban varázserőt tulajdonítottak neki, és szent növényként tisztelték, a középkorban amulettként hordták a nyakukban az emberek. A fokhagyma népszerűsége mára sem csökkent, mind fűszerként, mind gyógynövényként nélkülözhetetlen. Egyes források szerint azonban az a fokhagyma, amit Kínában termelnek, többet árt, mint használ. De mi az igazság?

fokhagymaIgazi csodanövény

A fokhagyma összes jótékony hatását felsorolni is nehéz. Rendkívül erős antibakteriális és gombaellenes hatással bír, hiszen szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) is tartalmaz. Mindemellett remek antioxidáns és afrodiziákum, csökkenti a vérnyomást, de elősegíti az emésztőrendszer, valamint az epe és a máj normális működését is.

Bármit, csak kínait ne?

Nem mindegy azonban, hogy ezt a pikáns gyógy- és fűszernövényt hol termesztik. Míg a magyar fokhagymáról tudjuk, hogy jó minőségű, egyes újságcikkek tanúsága szerint a kínai fokhagyma nagyon veszélyes lehet a szervezetünkre. Pedig Kína igazi fokhagyma-nagyhatalom: 2008-ban a világ fokhagymatermelésének 78%-át adta, és az Európai Unió tagországaiba is az ázsiai országból importálják a legtöbb fokhagymát.

Magyarország sem tudta elkerülni a kínai térhódítást: az Origo információi szerint 2012-ben 6000 tonna volt a hazai fokhagyma termés, mellé – szinte kizárólag Kínából – 1485 tonna import jött be az országba.

Többet árt, mint használ

Számos újságcikk állítja, hogy Kínában nem úgy bánnak a fokhagyma-ültetvényekkel, ahogyan kellene. Állítólag számos esetben szennyvízzel öntözik a földeket, és hormonokat, valamint egyéb kémiai anyagokat használnak fel, hogy megakadályozzák a hagymák kicsírázását. A kínai fokhagymák színe sem véletlenül fehér: sok esetben klórral érik el az egészséges, vevőcsalogató külsőt.

Olyan hírek is felröppentek, hogy a fokhagymákat nem teljesen érett állapotban szedik le, ami rontja a minőségüket. A gamma sugárzás, amellyel azért kezelik őket, hogy kibírják a több ezer kilométeres utat, szintén nem tesz jót nekik.

Bár ezeknek a vitatható eljárásoknak köszönhetően a fűszer több hónapig eláll anélkül, hogy bebarnulna, se íze, se bűze nincs, vagyis jóval többet kell belőle venni, hogy a kívánt hatást elérjük. A financiális okok mellett az egészségünk szempontjából sem biztos, hogy megéri kínai fokhagymát választani: a mindenféle vegyszerekkel kezelt növény valószínűleg közel sem tartalmaz annyi jótékony összetevőt, akár többet árthat, mint használ.

Hogyan ismerheted fel a kínai fokhagymát?

Ha biztosra akarunk menni, akkor mindig a hazai fokhagymát keressük, és lehetőleg őstermelőtől, piacon, megbízható forrásból szerezzük be. A legfontosabb különbség a kínai és a magyar fokhagyma között, hogy míg előbbin nincs rajta a gyökérmaradványa, vagy homorúra ki van vágva a gyökerének a helye, a hazain jól látható a gyökér maradványa.

a k´nai és a hazai fokhagyma

Az is figyelmeztető jel lehet, hogy a magyar fokhagyma egész évben kapható, a kínai viszont karácsony környékén özönli el az országot, és mivel csak nyárig áll el, ősszel kevesebb van belőle.

Az egészségünk érdekében tehát érdemes megnéznünk, hogy mit veszünk!

Ha te is a magyar fokhagymát részesíted előnyben, akkor nyomj egy lájkot, vagy oszd meg a cikket másokkal is!

Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/veszelyes-a-kinai-fokhagyma-magyar-fokhagyma-ostermelo?page=0,0
Beküldte: Pásztori Tibor Endre

Hozzászólás  

#6 a címrőlZoli 2015-06-17 10:27
Idézet - Bogár Éva:
Igen, ez elég sajátságos, hogy a címet is kötelezően kéri :(


Kedves Éva és mindenki!

A CÍM alatt nem az utcacímet kérjük hanem, hogy a mondanivalónknak adjunk egy címet. (Töröltem a megadott utcacímet és helyettesítettem a mondanivaló címmel). Szeretettel: >Zoli
#5 A fokhagymáról...Bogár Éva 2015-06-17 08:40
Igen, ez elég sajátságos, hogy a címet is kötelezően kéri :(
A kínai-magyar fokhagyma vitához csupán annyit, hogy azért veszem a magyart, mert az - bár kisebb gerezdeket növeszt - sokkal illatosabb, zamatosabb. Azon kívül pedig, ha lehet, célszerű olyan élelmiszert: gyümölcsöt, zöldséget, gyógynövényt fogyasztani (ha lehetséges), amely az élőhelyünk környékén nő. Ezt - gondolom, a hosszabb alkalmazkodás miatt - könnyebben tudjuk megemészteni és hasznosítani.
#4 kolozsváriygyulabácsi 2015-05-03 12:06
Nem vagyok kinai ellenes. A lagkényelmesebb menőcipőm is kinai. A fokhagyma gyengébb mint a nálunk termett. Más. A döblec (sütőtök) a legjobban az emberi fekáliából készült komposzton terem a legjobban. Ennyi távirati stílusban.
#3 KínaiKovácsik József 2015-04-11 17:23
Valamelyik weboldalon olvastam, hogy a multik nem veszik a magyar pirospaprikát mert drága. Helyette kínait vesznek. Voltak képek is mindegyikről és persze magyarázat is: A magyar paprikát gázzal pörkölik, a vacak kínai pirospaprikát meg a napon száritják, mert ugy sokkal olcsóbb.
Valaha a magyar családok, mindenki napon száritotta a pirospaprikát, mint ma a [*****] kínaiak.
A napon száritott paprikáa tele van C-vitaminnal. A gázzal száritottban egy szál sincs!
Meg azt is állitják nagy mellel hogy a kínaiak nem átallják agyon permetezni a parikájukat. Mintha idehaza lehetne vegyszer nélkül termelni bármit is. Kérem én láttam jópár bevizsgálást, lévén olyan helyen dolgoztam. A magyar paprikában semmivel sincs kevesebb vegyszer mint a kínaiban.
De itt most fokhagymáról van szó.
Bárakárhol is jártam a világban, olyant nem láttam hogy külön termeltek volna belföldre és külön külföldre. Kínában is jártam. Ott sem. S vajon eszébe jutott-e valakinek, hogy a [*****] kínaiak is ugyanazt az agyonvegyszerezett fokhagymát, paprikát és miegyebet eszik, mint amit nekünk s más népeknek eladnak? Bizony ugyanazt eszik. S ha igy van (és márpedig igy van,) akkor nem lehetnek annyira hülyék hogy agyonvegyszerezzék, avagy ürülékkel öntöznék, meg ilyenek.
S vajon eszébe jutott-e már valakinek, hogy a kinaiak a paprikájukat, fokhagymájukat meg miegyebüket, nemcsak Magyarországra exportálják hanem szerte a világba? S hogy ha valóban olyan lenne az árujuk mint amilyennek itthon lefestik, akkor a kutya se kereskedne velük?

Lehet szidni a kínai holmit, de minek, amikor bármilyen nyugateurópai árut vesz az ember, mind sz@r, csak az ára ér az egekbe.
Kérem. A kíniak tudnak gyártani jót s rosszat, ugyanugy mint mindenütt a világban. Attól függően hogy milyen minőségre van igény. Gyártanak műholdakat amik nem potyognak le, szuperszámítógépeket amik tudásban nem maradnak el a nevesebb márkákéitól, stb. Ha valaki belekukkant a számítógépébe idehaza, valószinüleg nem talál benne olyan alaktrészt amit nem kínában gyártottak. És ugye hogy működik? Sőt, a legritkább esetben hibásodik meg, ellentétben néhány "európai márkával" amikről ez nem mondható el.
Kínában olcsó a munkaerő. Emiatt olcsó az árujuk, legyen a számítógépalkatrész vagy fokhagyma. A támadások a kínai árukat ezért érik oly sürün.
Persze vannak a kínai gyerekjátékok meg a kínai műanyagruhák, stb., amik egészségtelenek. Ez igaz, de én láttam vizsgálatokat, amikoris nemcsak kínai holmikat ellenőriztek igy hanem más államokbélit is, s bizony a műanyag az mindenütt a világon műanyag, ami ha olcsó, akkor van is benne jócskán rákkeltő anyag meg dioxin, stb, ami miatt elmarasztalható volna, bármely ország is állitotta elő.

Ennyi a magyarázat. Amely ugy hanzik mintha a kínait védeném. Pedig nem, sőt eszemben sincs. Csak nem hordok szemellenzőt. Ennyi az egész. S szerintem nem ártana másoknak is levetni, mert a kínai áruk szapulása felsőbb körökből indult ki és kevésbbé oktalan mint a nyugati országokéi. Vagyis az igazi ok, mint mindig, a politikában bukkan elő, ha figyelünk egy kicsit.
(Ha visszakeressük valamely cikknek a forrását amely legelőször jelent meg a kínai árukat szapulók közül, mindig érdekelséget találunk mögötte.)

Tisztelettel: Kovácsik József
#2 Kecskemét kossuth u 5neos 2015-04-10 23:33
Egyébként A kínai foghagymával kapcsolatban csak annyit,hogy ha kettévágjuk a gerezdet,és kitesszük egy tálkára a levegőre,a vágás helyén oxid zöld lesz,mint amikor a réz rozsdásodik....
#1 Kecskemét kossuth u 5neos 2015-04-10 23:31
A kibaszott címemet nem adom meg,még mit nem!!!!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások