20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 július 17, péntek

Miért nem fordul elő fogszuvasodás a civilizálatlan népeknél?

Szerző: Nincs megadva

Weston A. Price (clevelandi fogorvos, 1870-1948) kutatásai során arra kereste a választ, hogy a nyugati civilizációtól távol élő primitív népcsoportok, mitől egészségesebbek és mitől erősebbek, és főleg szájápolási technikák híján, hogy lehet jóval optimálisabb a fogazatuk állapota, mint a legtöbb mai embernek.

Weston A. Price Utazásai során olyan primitív népeket látogatott, mint például afrikai törzsek, elzárt falvak svájcban, eszkimók, Észak amerikai Indiánok, ausztrál bennszülöttek.

←Weston A. Price

Minden esetben, ép, szabályos, lyukaktól mentes fogakat talált, valamint, kiváló fizikai és egészségügyi állapotot. Ugyanakkor azoknál a bennszülötteknél, akik már kapcsolatba kerültek a nyugati civilizáció táplálkozási szokásaival (liszt és cukorfogyasztás), viszonylag hamar, pár év elteltével szintén romlott fogakat talált.

A fogak épsége és az általános jó egészség csak azoknál a népcsoportoknál maradt fenn, akik sikeresen megtartották a hagyományos, tápanyagokban gazdag étkezési szokásaikat és nem tértek át a fehér ember étrendjére.

Price megvizsgálta a primitív népek ételeit, összehasonlította az észak amerikai modern ételekkel, és azt vette észre, hogy a bennszülöttek ételei, jóval több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Főleg a zsírban oldódó vitaminok különbsége volt megdöbbentő, ez az amerikai ételek vitamintartalmának tízszerese volt. A zsírban oldódó vitaminokhoz az állati eredetű ételekből jutottak hozzá. (zöld füvet legelő állatok tejéből készült vaj, állati belső szervek, vér, tengeri halak, halikra, állati eredetű zsíradékok.

Price minden kontinensen azt tapasztalta, hogy étrendjükben szerepel állati eredetű táplálék, sőt minden nép étrendjében ott volt a nyers állati eredetű étel.

Tehát nem módosították, nem dolgozták fel, nem finomították, hanem természetes formában fogyasztották. Valamint fontosnak tartották a megfelelő táplálkozást a terhesség előtt, közben, és a szoptatás ideje alatt, így az utódok is egészségesen, szabályos fogakkal és csontozattal jöttek világra.

Kutatásai során felfedezett egy új zsírban oldódó tápanyagot, amit elnevezett X-faktornak. Ezt a tápanyagot, megtalálta a halakban, belsőségekben és a legeltetett állatok tejéből készült vajban. Ez volt a K2 vitamin. Ez a tápanyag kivétel nélkül megtalálható volt a primitív törzsek étrendjében. Rájött hogy a szuvasodást (és a csontritkulást, érelmeszesedést) az általa X-faktornak elnevezett tápanyag hiánya okozza.

A K2 vitamin két fő feladata szabályozza a kalcium - anyagcsere folyamatot, úgy, hogy a kalciumot a megfelelő helyre szállítja (csontok), és megakadályozza a nem megfelelő helyeken való lerakódását. A természeti népeknél ezért nincs érelmeszesedés és csontritkulás.

A civilizálatlan népek kitűnő testfelépítéssel és szaporodási adottságokkal rendelkeztek, valamint mentesek voltak a különféle degeneratív betegségektől, szemben a civilizált embertársaikkal, akiknek a táplálkozását a modern élelmiszerek jellemezték.

Dr. Price a Táplálkozás és fizikális degeneráció ("Nutrition and Physical Degeneration") könyvében több tucat képpel illusztrálta a primitív emberek kitűnő egészségi állapotát szemben a civilizált emberek betegségeivel.

Forrás: http://rejtelyekszigete.com/taplalkozas/miert-nem-fordul-elo-fogszuvasodas-a-civilizalatlan-nepeknel/?honnan=Nemzeti_Hirhalo

Beküldte Kunavar

Hozzászólás  

#1 Fossano ItaliaSzendi Éva 2015-07-20 14:02
A természeti népek nem ülnek egész nap az elsötétített munkahelyükön, hanem a nap ÉLTETŐ sugarai alatt, nem kenik be magukat mindenféle mérgező löttyel, amit a legrosszabb ellenségemre sem kennék, mert megakadályozza a D vitamin termelést a bőrben. Csak egyetlen hátrányát ismertettem ezzel, de még lenne bőven mit felsorolni...
A megfelelő D vitamin szintjükhöz még a NYERS ételből nyert K2 vitamin és bőséges magnézium szint is társul, ami segít beépíteni a csontokba a kalciumot, amit a növényekből nyernek. Nem főzik, sütik a táplálékukat, legfeljebb erjesztik, az Inuitok(-eszkimó-fókaevőt jelent és gúnyos kifejezés) a fagylalt állagú nyers halat szeretik a legjobban, mert az őket erősíti és feldobja. Nem is csoda, hiszen teli van enzimekkel, a test nem fárad azzal, hogy enzimeket termeljen a megemésztéséhez! Nem esznek lisztet és liszteset sem, mert nincs! Csak hal-és hús az egyetlen táplálékuk és kitűnő egészségnek örvendenek, mint a dzsungelben élő "primitív" népek, akik ugyanúgy kerülik a gabonát maglisztet esznek ha éppen kedvük tartja és zömében NYERS táplálékot fogyasztanak... Most el lehet gondolkozni, ki is a primitív! A magnézium szintje csalóka, minden ember magnéziumhiányos, csak nem tudja. Az ősi Egyiptomban fiatalos járású és nem őszülő, nem szívbeteg öregek éltek, mert akkor még a táplálékukban volt annyi magnézium, hogy kb. napi 3g-ot kivonhatott belőle a szervezetük, A táplálékukban megvolt a megfelelő mennyiségű vitamin így sem korai elhülyülés, sem vérszegénység, nem fogott rajtuk...
Ezt ma is meg lehet csinálni: Nyers ételeket fogyasztani, pótólni a magnéziumot, sokat napozni, télen D vitamint szedni-napi 10 000 UI (termelődik 15 perc fedetlen test napoztatásával) C vitamin napi min. 8-10g (még egy kecske is 75 kg-os emberre átszámítva 12-15g mennyiséget termel, de ez a stresszel emelkedik), B12 vitamin pótlása, B17 magokban található alma, körte, meggy, sárgabarack. Ezen túl cink, szelénium, ami meggátolja a testi szellemi leépülést és az összes fent említett dologgal kölcsönhatásban működik. Ez a minimum, de ezt még lehet bővíteni pl. Q10, kurkuma, lenmag-vagy kenderolaj, parlagfű stb..

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások