Print this page
2018 február 19, hétfő

Klórpirifoszt (rovarirtó) több különböző élelmiszer terményben !

Szerző: Új Világtudat

Ha azt gondolod, hogy az organikus gyümölcsök és zöldségek vásárlása pénzpazarlás, akkor gondold újra! Az FDA, az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala által kiadott vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy 300 különböző élelmiszerből vett mintában kimutatható volt a klórpirifoszként ismert neurotoxikus rovarirtó jelenléte.

Agykárosító neurotoxikus rovarirtót találtak több száz élelmiszerben, de a hatóságok lehetővé teszik, hogy a mérgek gyártói diktálják a politikát

Ezek a riasztó adatok egy olyan tesztsorozatból származnak, amelyet 2014 és 2015 vége között végzett az FDA Rovarirtó Maradvány Monitoring Programja, amely évente több ezer belföldi és külföldről importált élelmiszert vizsgál. Több mint 50 különböző élelmiszer terményben találtak klórpirifoszt. (1)

Az FDA összesen több mint 5500 emberi élelmiszert tesztelt. Vizsgálataik nagyon átfogóak, és még a kevésbé népszerű termékfajtákat is megvizsgálták, amelyeket a USDA (amerikai mezőgazdasági minisztérium) tesztjei nem érintettek. Összességében megállapítást nyert, hogy a hazai élelmiszerek mintegy fele és az importált élelmiszerek 43%-a tartalmaz rivarirtó maradványokat. Ez a 2010-ben és 2005-ben megfigyelt számadatokhoz képest növekedést mutat.

A klórpirifosz volt az élelmiszerekben észlelt 207 különböző rovarirtó közül a negyedik leggyakrabban észlelt méreganyag. A veszélyes anyagot olyan élelmiszerekben is megtalálták, mint például a zöldcitrom, a rizs és a csípős chili paprika, amelyet rendszeresen fogyasztanak az amerikaiak és a mexikóiak. Az EPA elemzése korábban azt állapította meg, hogy az átlagos amerikai sokkal több klórpirifoszt fogyaszt, mint amennyit biztonságosnak tartanak, és akik bizonyos élelmiszereket fogyasztanak, nagyobb kockázattal néznek szembe.

A klórpirifosz egy szerves foszfát rovarirtó, amelyet 1965 óta használnak az élelmiszer- és takarmánynövények körében a kártevők elleni védekezésben. Használják például a brokkoli, a szójabab, az áfonya és a kelbimbó esetében. (2)

A klórpirifosz

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) a lobbistáknak kedvez
Ismeretes, hogy a klórpirifosz még kis mennyiségben is káros a gyermekek agyi fejlődésére. A Kaliforniai Környezeti Egészségügyi Veszélyértékelési Hivatal "reprodukciós toxicitást okozó" anyagnak minősítette a rovarirtót, vagyis veszélyes hatással van az emberi szaporodásra. A vegyi anyagot már otthoni használatra betiltották, és alkalmazását a közterületek közelében is korlátozzák.

Tekintettel a rendkívül mérgező jellegére, az EPA a használatának megtiltását tervezi a mezőgazdaságban. Azonban a tilalom hatályba lépése előtt az új EPA adminisztrátor, Scott Pruitt megakadályozta a rovarirtó és az agrár üzletágak lobbizása eredményeképpen a tiltás bevezetését. Bejelentette, hogy az EPA 2022-ig nem fejezi be a rovarirtók biztonsági felülvizsgálatát, így időközben a hazai és az import növények esetében is használható. (3)(4)

A kiábrándító lépést követően és különösen a gyerekekre gyakorolt rendkívül káros hatása miatt az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia felszólította, hogy változtassa meg a döntést. A csoport egy levélben azt írta, hogy a rovarirtó által okozott kockázatok "egyértelműek", és rámutattak, hogy az EPA-nak nincs újabb bizonyítéka arra, hogy biztonságos lenne.

A levél részben kimondja: "Az EPA következetesen megállapította, hogy a klórpirifosz nem biztonságos, különösen az anyaméhben való kitettség és a gyermekek tekintetében.

Az amerikai gyermekek ma és a jövőben ezt megérdemlik, és nem kevesebbet követelnek."

Ezután a túlzott kitettség okozta tüneteket sorolják fel, például a hányást, a koordináció elvesztését, a görcsöket, a bénulást, a légzési problémákat és akár a halált is.

Tekintettel arra, hogy ez a vegyi anyag milyen gyakran előfordul az ételeinkben és a kormányok nem hajlandóak semmit sem tenni annak érdekében, hogy csökkentsék a használatát, fontos, hogy organikus termékeket válasszunk, vagy ha lehetséges, termeljünk több saját élelmiszert. Ismét úgy tűnik, hogy a hatalmas vállalatok a pénzükkel és a befolyásukkal felülírják az emberek érdekeit. (5)

(1) - https://www.fda.gov/downloads/Food/FoodborneIllnessContaminan
(2) - http://kockazatos.hu/anyag/klórpirifosz
(3) - https://www.epa.gov/ingredients-used-pesticide-products/chlorpyrifos
(4) - https://www.ewg.org/release/brain-damaging-pesticide-scott-pruitt-left
(5) - https://science.news/2018-02-02-brain-damaging-neurotoxic-pesticide

Forrás: Uj világtudat / Beküldte: Szalontay Béla