20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 január 25, vasárnap

Csalán a fazékban

Szerző: Ismeretlen

A csalán sokféle gyógyhatásáról ismert ( >>> jatszohaz/csalan.html ), a konyhában viszont ritkábban kerül hasznosításra.

 

Tavasszal érdemes zsenge, kevésbé csípős hajtásait felhasználni ételeinkben, akár önállóan, akár más ételekhez keverve. Magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló ételeket főzhetünk belőle. Ráadásul a csalán gyorsan felszívódó organikus vasat tartalmaz, azaz a szervezetünk jól hasznosítja vastartalmát.

A zsenge hajtások még nem annyira csípősek, akár kézzel is gyűjthetőek. Egyébként használjunk gumikesztyűt, vagy ollóval vágjuk bele egyből a gyűjtőedényünkbe. A nem virágzó csalánnak a felső 3-4 levélmélységű részét kell leszedni.

Csalán ételek csalánbólHangyasavat tartalmazó mirigyszőrei miatt csípős leveleit kétféle módon is "megszelidíthetjük":

- Gyűjtsük egyből bele egy zacskóba, kb. 15-20 db szálat. A zacskóba töltsünk vizet, fogjuk össze a "száját", rázzuk jól össze, majd öntsük ki úgy a vizet, hogy bennmaradjon a csalán. Ismételjük meg mégegyszer a mosást. A csalánt hagyjuk továbbra is a zacskóba, és többször jól nyomkodjuk meg.

- Öntsűk az összegyűjtött csalánszárakat vízzel teli edénybe/mosogatóba, és a szárvégeken megfogva öblítsük le alaposan, majd dobjuk felforralt vízbe. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le és kézzel feldolgozhatóvá válik a csalán.

Csalán ételek csalánból
Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt, gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók fordulhatnak elő. Mint vizelethajtó a csalán is kimerítheti a szervezet kálium-készletét.

Kedves Olvasónk, Bodonyné Csibi Anna Bátaszékről küldte el családja által fogyasztott csalánlevesének receptjét:

"Nagyanyáról-lányra száll ez a recept a családunkban,nagyon finom és épp most van itt az ideje ennek a főzésének:

Biztonságos helyről begyűjtjük a csalán felső friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta legyen egyéb zöld növénytől mentes. Vizet felteszünk,ha forr ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a levét ne öntsük el! Akár szobanövények locsolására is felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet,így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk , aprítjuk. Lisztes rántást készítünk (ha megpirult a liszt akkor jó), amibe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük vizzel, sóval egy fej apróra vágott fokhagymával tejföllel gazdagítjuk. A végén kolbász karikákkal és felvert tojással is növelhetjük tápértékét és az ízeket...

Igazán finom ,én nem tudok betelni vele. 

Anyukám hasonló módon készít még levest a lucerna friss hajtásaiból is."

Csalán ételek csalánból

 

Medvehagyma a csalánlevesben

Mi is elkészítettük, némi változtatással: lisztes rántáshoz tönkölybúzalisztet és olívaolajat, fokhagyma helyett medvehagymát, kolbász helyett kölesgólyokat használtunk. A főzőlé felét is a leveshez adtuk, a másik felét vittük a fürdőszobába: hajöblítőnek vagy ülőfürdőnek is kiváló !

Csalán ételek csalánból

A leves valóban kitűnő lett, és az alap csalános-lisztes rántásból kiindulva készíthetünk főzeléket, vagy mártást is tésztára.

Csalánfőzelék: A megmosott zsenge csalánt forró vízben puhítsuk, majd vágjuk apróra. Pároljuk vajban vagy olíviaolajban, majd szórjunk rá kevés lisztet és kevergetve öntsük fel tejjel. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel.

csalfazek5

Csalánmártásos spaghetti: Kb. 15 szár csalánt puhítsunk meg, vágjuk apróra és adjuk a 2 evőkanálnyi lisztből készült rántáshoz. Folyamatosan kevergetve öntsük fel 1,5 - 2 dl tejszínnel és sűrűsítsük be. Ízesítsük fokhagymával, sóval, borsikafűvel. Öntsük a kifőtt tésztára, és szórjuk meg reszelt sajttal.

A csalánnal gazdagíthatjuk "hagyományos" ételek ízvilágát és legfőképp tápértékét.

Csalán ételek csalánból

Csalános fasírt kölessel: 250 gr pukykacombot, 1 db almát, 1 db vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát és kb. 10-15 leforrázott csalánszárat együtt daráljunk le. Keverjük össze 1 db tojással, 2-3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszttel, vagy tönkölybúzaliszttel. Ízesítsük sóval, borsikafűvel. Dolgozzuk jól össze a masszát, ha túl híg lenne, adhatunk hozzá búzacsírát vagy zabkorpát is. Formázzunk pogácsákat és süssük ki olajban.

Körete: 1 rész jól megmosott köleshez öntsünk 3 rész vizet. Ízesítsük sóval, bio (vagy natúr) szárított zöldségkeverékkel és főzzük puhára.

csalfazek7

Palacsinta csalános-húsos töltelékkel: Maradék csirkepörköltet ledaráljuk a leforrázott csalánnal. Tegyük lábasba és forralásig főzzük össze. Töltsük meg a palacsintákat vele. Hagyjunk egy kicsi tölteléket, melyet tejföllel összekeverve ráöntünk a kész palacsintákra. Parmezános sajttal is megszórhatjuk.

Csalános- túrós szendvicskrém: Kb. 15 megpuhított csalánszárat apróra vágunk és összekeverjük 25 dkg túróval, 2-3 evőkanál tejföllel, 2-3 gerezd áttőrt, vagy nagyon apróra vágott fokhagymával ( vagy medvehagymával), kis sóval, csipetnyi őrölt borssal ( vagy borsikafűvel). Kész is a kitűnő csalánkrém, amit kenyérre (lehetőleg barnakenyérre) kenve lehet fogyasztani.

Itt az ideje, hogy igyunk is! Készíthetünk csak csalánból teát, de keverhetjük más gyógynövénnyekkel is.

1 sz. csalántea: 2-3 szár friss csalánt ( vagy 1 púpozott evőkanál szárított csalánt) leforrázunk 1/2 liter vízzel, rövid ideig áztatjuk.

A csalántea iható fél éven keresztül is folyamatosan, de az ajánlott 3-5 csészényi (1,5 dl) napi adagot (8-12 g) ne lépjük túl.

2 sz. csalántea: 1 rész csalán + 1 rész borsmenta + 1 rész cickafark + 1 rész aranyvesszőfű keverékéből készül.

Zsenge csalánhajtásokat nemcsak tavasszal szedhetünk, hanem később is. Az elvirágzott szárakat vágjuk le tőből, hogy új hajtásokat hozzon a növény. A levágott szárakból készítsünk permetlét, vagy rakjuk a komposztba.

Az ételek elkészítéséhez és tálalásához a Cserepeskert biztosította a kerámiaedényeket. >>> Cserepekert Bt. Fazekas Ház Cserépedény kerámia

'http://www.biotippek.hu/csalan.html

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások