20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 június 23, szombat

A tök mint gyógynövény

Szerző: Ismeretlen

Ha betegek vagyunk, és egészségünkért harcolunk, nincs sok választásunk. Akár a tél elején is megkezdhetjük a kúrát. A májbetegek számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne fogyasszunk. Egyébként az étkezésben, nincs recept, mindenkinek a saját felszívó képességétől függ a gyógyulás.

 Sütőtök – gyógynövény

A sütőtök felhasználásban és tápanyag tartalomban különbözik a főzőtöktől. Még a felhasználás ideje is lényegesen különbözik. A főzőtök a nyári meleg hatásától véd meg, a sütőtök pedig a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől.

Tápértéke:

Hatalmas mennyiségű A vitamint tartalmaz, és minél mélyebb narancssárga, annál nagyobb az A vitamin tartalma. Természetesen a tápérték itt is attól függ, milyen földbe termett a tök. Ha a hagyomány szerint trágyafészek tetejére ültettük, biztosan jobb tápértékű táplálékot kapunk.

Gyógyhatása:

A tök állítólag az amerikai indiánoktól ered. Onnan jutott el hozzánk, de csak mint élelem. Náluk alakult ki a gyógyító hatása. Had említsük meg az ősi indián gyógyító hatást, jóllehet valakin segít, ha megpróbálja fehérvérűség gyógyítására használni. Ha megfigyeljük az ásványi tartalmát láthatjuk, hogy a kalcium, foszfor és a magnézium a tökben hasonló mennyiségben fordul elő. A felszívódásnak ez az arány az egyik feltétele. Ha a felszívódás alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erőt fejthet ki.

Gyulladások:

A sütőtök a megfázásos betegségekre hatékony. Minden elváltozás amely gyulladással jár gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő A vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A légzőszervi nyálkahártya, köhögés, tüdő és a hörgők azokra ható ingert csillapítja, és gyógyítja az ért károsodásokat. A tüdőgyulladást és egyéb tüdő károsodást is gyógyíthatjuk. Súlyosabb esetben jó ha búzacsira olajjal fogyasztjuk az A vitaminos tök lét.

Petefészek és húgyhólyag gyulladás:

A meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat szintén sikeresen gyógyítja a sütőtök lé. Hat továbbá a hüvely nyálkahártyájára, ha kúraszerűen fogyasztjuk, megszűnik a folyás is.

Allergia, bőrpanasz:

Az ásvány rendkívül jó arányban fordul elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. Az A vitaminnal ily módon jó hatással vannak a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ily módon tud érvényesülni a gyógyításában az A vitamin. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztma rohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk.

Máj működés serkentése:

A máj az a testrészünk melynek nem érezzük panaszait. Az orvostudomány is elég későn tudja megállapítani a bajt, amikor már nehéz segíteni a betegen. Ha azonban valamilyen rendellenességet tapasztalunk, szúrást, vagy tompa nyomást a jobb oldalunkon, a bőrön elváltozást, gyakori meghűlést stb. Nyugodtan gyanakodhatunk a májra. A májnak nagyon sok feladata van, s mi ahelyett hogy segítenénk működését, folyamatosan terheljük. Próbáljunk segíteni önmagunkon, a máj meghálálja a legkisebb figyelmességet is. A vértisztítás mellett fogyasszunk A vitamint kúraszerűen.

Szív és koszorúér:

A kalcium fontos a szív és véredény izomzatának felépítéséhez. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A kálium együtt a kalciummal a szív működését szabályozza. Mindezek az elemek megtalálhatók a tökben olyan mértékben és mennyiségben, amennyire az a testnek megfelel. Láthatjuk, hogy a kálium és a kalcium együtt jótékony hatással vannak a szív működésére és a koszorúérre. Ha a vér túlzottan lúgos, gátolhatja a kalcium felszívódását. Ettől azonban a mi magyar kosztunkon élve nem kell félnünk. Sokkal inkább a túlzott fehérje fogyasztástól, aminek következtében a vér savas lesz, és a kalcium kioldódik a csontokból, valamint nem történik meg az izmok kellő mértékben való ellátása kalciummal.

Prosztata problémák:

Nyugati könyvekben azt olvashatjuk, hogy a magyar cigányok nem tudják mi a prosztata rák, mert sok tökmagot fogyasztanak. Ehhez még hadd tegyük hozzá, hogy a szegény ember aki a kukoricájában annyi tököt termelt amennyit csak tudott, hogy a jószágnak legyen, no meg téli reggelire tök tepertőnek vasárnaponként rétesnek és bélesnek, nemcsak a mag fogyott, hanem a tök is, egyik fő eledel volt régen. Az A vitaminban bővelkedő tök így nemhogy a rákot, de a gyulladást sem engedte kifejlődni. S a tökmagban a test számára nélkülözhetetlen zsírtartalom kitűnően társult az A vitaminnal, ami segítette a felszívódását érvényesülését a testben. Más gyulladás sem fejlődhetett ki, mert az immunrendszer épségben őrködött az egészség felett. Talán éppen a télen elfogyasztott tök tette lehetővé, hogy az öregasszonyok az ablak mellett ülve harisnyát kötöttek este a beszűrődött holdfénynél, nem küzdöttek a szürkületi vaksággal.
sütőtök gyógynövény

Elkészítési mód:

Ha télen fogyasztjuk, vegyünk példát elődeinkről. Habár ma már nem olyan elterjedt a marhatök, aminek a magja azért jó, mert könnyen lehet megtörni, próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk. Ha nem tudunk természetes úton hozzájutni, a kertekből, szerezzük be a gyógynövény boltból. Megéri, mert a tök rendkívül egészséges táplálék, különösen akkor amikor nemigen van más zöldségféle. Ha betegek vagyunk, és egészségünkért harcolunk, nincs sok választásunk. Akár a tél elején is megkezdhetjük a kúrát. A májbetegek számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne fogyasszunk. Egyébként az étkezésben, nincs recept, mindenkinek a saját felszívó képességétől függ a gyógyulás.

 Főzőtök – gyógynövény

Durván csoportosítva a töknek két fajtáját különböztetjük meg. A sütőtök és a főzőtök. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű, de főzésre nem érleljük ki, esetleg a késő őszi termést, amikor bemeszelik a végeit, és úgy tárolják. Az érett tök tovább eláll. A növény két fajtája között még az a különbség hogy az egyik, a főzőtök guggonülő, a sütőtök indája pedig fut a kukoricásban. A sütőtök csak ősszel élvezhető, miután megcsípi a dér.

Tápértéke:

Ha gyógyhatást akarunk elérni, legjobb ha a főzőtök levét fogyasztjuk. A benne levő szerves nátriumot, sót a máj nagyon jól tudja értékesíteni.

Gyógyító hatása:

Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Ha ugyanis sokáig főleg édes gyümölcsön élnek a vegetáriánusok, krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges. Ilyen estekben a legjobb, ha naponta fogyasztunk tökfőzeléket és nyers lét is

Cukorbetegeknek:

A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma.

Hiperaktivitás:

Különösen a gyermekeknél észleljük az utóbbi időben a túlzott éberséget, mozgékonyságot, magyarán kezelhetetlenséget. Ezeket a jelenségeket a különféle ételadalék okozza, mint színesítők, tartósítók, és a nagy fehércukor tartalom. Ez mind gyakoribb jelenség a gyerekeknél, ami csupán az első megnyilvánulás, figyelmeztetés, hogy a gyerek táplálkozásában valami nincs rendben. Később ez allergiába vagy más betegségbe fajulhat. Ha időben cselekszünk, sok bajtól óvhatjuk meg a gyerekeket. A szerves só lassú adagolása a legjobb gyógyszer a hiperaktivitásra.

Hőség ellen:

Ha nagy meleg van sokat izzadunk, a test sótartalma jócskán csökkenhet. Ez vonatkozik azokra is akik napon fizikai munkát végeznek, vagy a sportolókra, akik sokat gyakorolnak. Az izzadtsággal a bőrön keresztül sok só távozhat, amit ha nem pótolunk fáradtságot, kimerültséget idéz elő. Ilyenkor a legjobb ital a testnek a nagy sótartalmú növényből készült ital. Nem szükséges, hogy hideg legyen, mert a test csak akkor kezdi hasznosítani a folyadékot a gyomrunkból, amikor az átvette a test hőmérsékletét. Napszúrás esetén is jobb ha szerves sókban gazdag növényi lét iszunk. Fogyaszthatunk citromos vizet is, de óvakodjunk a cukor használattól.

 Krónikus fáradság:

A krónikus fáradság mind gyakoribb betegség, amikor az orvos nem találja a betegség okát, mégsem érezzük jól magunkat. Ha nem teszünk ellene semmit, a helyzet romlása fokozódhat. Ilyenkor a legjobb sötét színű zsenge tököt héjastól kicentrifugázni, felönteni egy harmad rész vízzel, és egy harmad rész paradicsom lével. Evés közben fogyasszuk.

Emésztési nedv:

Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása. Ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érezünk. Ha éhesek vagyunk és ételt látunk, vagy rá gondolunk, megindul a nyál termelődés a szánkban, ami a keményítő emésztéséhez szükséges. A gyomorban a gyomorsav van, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv. Mindezek termelődéséhez szerves sóra van szükségünk, amit a tökben megtalálunk.

Csonttörés és csontritkulás:

A zöld tökben az ásványok elosztása megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium felszívódását, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarább begyógyul, sikeresebben forr össze.
tök - gyógynövény

Előállítási mód:

A zöld tök, vagy más néven főzeléktököt ha gyógyításra szeretnénk használni, legjobb ha nyersen fogyasztjuk. Mivel salátának nem szoktuk meg, centrifugázzuk ki a levét, és naponta háromszor fél pohárra fogyasszuk olyan zöldségekkel együtt amelyek tartalma szintén magas szerves sóban, nátriumban. Ha zsenge a tök, jól mossuk meg, és héjastól centrifugázzuk.

Forrás: http://isteninovenyek.hu

Beküldte: Gallery Gaal

Hozzászólás  

#2 miért nem osztható?Teréz Farkas 2018-05-22 18:19
T.cim!
szeretném kérdezni -miért nem osztható pl: Facebookon a cikk .így sokkal több érdeklődőt el tudna érni.
tisztelettel:
Teréze
#1 nyersen ettemTiricz Istvánné 2017-07-21 20:19
2014-ben Epolár Trió, teljesen szét marta a csontokat ,izmokat , még most is nagyon be tud gyulladni, Épen most a napokban is nagyon szenvedtem , tök volt , de erőm nem hogy elkészítsem . Elkezdtem nyersen enni , túrmixszoltam is , olyant éreztem , hogy a gyulladás csökkent .Nagy örömömre szolgált , hogy ezzel találkoztam . 2017.jul.21.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások