Print this page
2013 január 30, szerda

Maqui bogyó, a bíborszínű csoda

Szerző: Dudás Anita

Kétség sem fér hozzá, hogy a természet nagyon kegyes hozzánk. Időről- időre megvillantja előttünk egy-egy "rejtett" kincsét, ezzel is egy picit a tudatosság felé tuszkolva a XXI. század emberét... Ezúttal egy Dél-Amerikában őshonos csodaszert tárt elénk, melyet hazájában már évszázadok óta alkalmaznak a népi gyógyászatban.

Maqui Bogyó, a legújabb szupergyümölcs

Áfonya, szeder, fekete ribizli, acai, málna, bodza. Gyakorlatilag, ma már mindenki tisztában van ezeknek a gyümölcsöknek az egészségre gyakorolt jótékony hatásával. De csak kevesen hallottak a legszuperebb szupergyümölcsről, ami nem más, mint a maqui bogyó.

Maqui BogyóNemrégen utaztam a Patagónia térségbe, Chile déli részére. Itt volt szerencsém megismerni a maqui bogyót, amely hatalmas mennyiségekben terem vadon, és amelyet a Mapuche őslakos indiánok szüretelnek.

A sötét, bíborszínű maqui bogyó (Aristotelia chilensis) Dél-Chile és Argentína területein őshonos, ahol az utak mentén díszelgő, hatalmas bokrait igen könnyű észrevenni. Ezen kívül domboldalakon, mezőkön és erdők peremén is előszeretettel növekszik. Itt fontos megemlítenünk, hogy NEM művelik. Akkora mennyiség áll rendelkezésre a vadonban, hogy egyszerűen nincs szükség művelésre. Mint már említettük, Chile őslakosai, a Mapuche indiánok szüretelik, akik vad harcosokként ismertek. Ők Amerika egyetlen olyan őslakos népe, amely nem került gyarmatosítók uralma alá.

Dél-Chilei utazásom alatt ellátogattam egy Maihue nevű területre, ahol a Mapuche őslakosok egy kis közössége szüreteli tonnaszámra a vadon termő Maqui bogyót, kereskedelmi értékesítés céljából. Valójában ott tanultam rengeteget erről a figyelemreméltó bogyóról, amely utat tör magának az amerikai piacokra.

Mivel egyre nagyobb a kereslet erre a tápláló és gyógyító bogyóra, így a Mapuche indiánok is egyre nagyobb mennyiségeket szüretelnek.

Szüreti szezonban az egész Mapuche közösség kivonul, hogy leszedegessék a termést. Én pedig azt fedeztem fel, hogy a maqui bogyónak isteni íze van. Édes és elképesztően zamatos. Olyasmi, amit minden nap boldogan falatozgatnék. Fantasztikus íze mellett nem elhanyagolható az egészségre gyakorolt jótékony hatása sem.

Hogy mélyebben beleássam magam ennek a mibenlétébe, Dr. Juan Hancke főorvos kutatásaihoz fordultam, aki több éves, szenvedélyes kutatómunkát fordított ennek a gyümölcsnek a tanulmányozására.

Nem sokkal később ezt tudtam meg:

A maqui bogyó rendkívül gazdag antocianidinben, amely maga a bíbor színű növényi pigment, valamint egy antioxidáns is. Kifejezetten magas a delfinidin tartalma (ez egyfajta antocianidin), amely megtalálható még a violákban, delphiniumokban, illetve a Concorde szőlőkben. Azonban, a maqui bogyóban ezek az összetevők szokatlanul nagy mennyiségben vannak jelen. A delfinidinek erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ezért segítenek csökkenteni a degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát. Ezek a pigmentek gátolják a vastagbél rákos sejtjeinek a növekedését is.

Gyakorlatilag, a gyulladás minden degeneratív betegség része. A szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a cukorbetegségen át, egészen az ízületi gyulladásig. Minden „itis"-re végződő betegség egy gyulladásos kór. /pl. hepatitis (májgyulladás) – hepar - máj, meningitis (baktérium-okozta agyhártyagyulladás) – meningo - agyhártya, pneumonitis (tüdőgyulladás) – pneumo – tüdő. – a szerk./

Az antocianidinek éppen olyan erős gyulladáscsökkentő hatással dolgoznak, akárcsak a gyógyszerek, viszont azok negatív hatásai nélkül. A maqui bogyóban található antioxidáns összetevők segítenek a koleszterin oxidációjának a megfékezésében. Az oxidált koleszterin ugyanis nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, úgymint: szívinfarktus, agyvérzés, az ütőerek rögösödése.

A maqui bogyó, vagy az ebből készült gyümölcslé okos befektetés az egészségesebb szív- és érrendszer érdekében.

Érdekes módon, a maqui bogyó, illetve a leve növelik az inzulin hatékonyságát a szervezetben. Valójában, az összes ismert növény közül a maqui képes ezt a legjobban végrehajtani.

De mit is jelent ez?

Étkezés közben vagy után fogyasztva, a maqui bogyó (vagy annak leve) képes levinni a vércukorszintet, ezáltal pedig képes meggátolni új zsírsejtek képződését. Ennek eredményeképpen, a maqui tökéletes segítségnek bizonyulhat a súlyproblémák kezelésében.

Jelentős antibakteriális hatásának köszönhetően támogathatja az élelmiszer eredetű baktériumok okozta betegségek megelőzését.

A Mapuche őslakosok évszázadok óta fogyasztják a maqui bogyót, valamint a levét. Nagyon hosszú ideje teszik ugyanezt más, nem őshonos népek is Chilében.

Még egy olyan környezetben is, ahol a márciust szó szerint elárasztják az úgynevezett szupergyümölcsök, a Maqui – jótékony hatásainak köszönhetően - magasan kiemelkedik a többi közül.

Fordította: Dudás Anita

Forrás: AntalValicom