Print this page
2020 december 26, szombat

Petrezselyem jótékony hatásai

Szerző: világháló

A petrezselyem tartalmaz proteint, flavonoidot, illóolajat, vasat, foszfort, mangánt, szulfátot, K vitamint, béta-karotint és C vitamint tartalmaz. A petrezselyemzöld jótékony hatással van szervezetünkre. Serkenti az immunrendszer működését, gazdag C-vitamin, béta-karotin, B12 vitamin, klorofill és zsírsav tartalmának köszönhetően. Segíti a lép és a gyomor működését, a máj munkáját javítja az emésztést, megelőzi a puffadást, segíti a vese működését, víz és vizeletelhajtó hatású, tisztítja a vért és hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez.

A petrezselyem tartalmaz proteint, flavonoidot, illóolajat, vasat, foszfort, mangánt, szulfátot, K vitamint, béta-karotint és C vitamint tartalmaz.
A petrezselyem gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Allergia:
A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

Vízhólyag és vesetisztító:
Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagy mennyiségben fogyasztani nem szabad! Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Ezt elsősorban nagymennyiségű káliumtartalmának köszönhetjük. Serkenti a természetes nemi hormonok képződését a szervezetben és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a hüvelyfolyást. Ezt vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés. Vesekőnél a nyers gyökeret ajánlják rágcsálni.

Látás- és optikai idegek:
Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagymennyiségű A- vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, hatásosan támogatja a szem működését.

Emésztőrendszer:
Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. Mint tudjuk, a májnak nagyon sok feladata van, köztük az egyik a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

Cukorbetegség:
Azoknak, akiknek megemelkedett a cukorszintjük, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késlelteti a cukorbaj kialakulását. Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérjük, mert segíti a sejtek mozgásának szabályozását. A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségekben is. Természetesen a cukorbaj megelőzéséhez a táplálékozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet. Emberi szervezetben a vanádium egyes kutatások szerint csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét. Inzulin-szerű hatást képes kifejteni, így csökken a szükséges inzulinmennyiség. Növeli a az úgynevezett glutation szintet, amely a szervezet egyes méregtelenítő mechanizmusában nélkülözhetetlen.

Immunrendszer:
Azok, aki huzamosabb időn keresztül gyógyszert kénytelenek szedni, számos mellékhatás alakulhat ki, ami az immunrendszer munkáját gátolja. Ha az immunrendszer meggyengül, a körülöttünk levő baktériumok munkája testünkben megkezdődik. Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.

Étvágygerjesztő:
A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.

Vérszaporító:
A petrezselyemben sok a vas, 10 dkg petrezselyem 8 mg vasat tartalmaz. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez, valamint az oxigén felszívódáshoz.
Forrás: http://www.zetenyi-peter.eoldal.hu/cikkek/fuszernoveny/petrezselyem.html

ERNYŐSÖK (PETREZSELYEM, SÁRGARÉPA, ZELLER) GYÓGYHATÁSAI

Az ernyősök családja az ernyősvirágzatúak rendjén belül található. Csaknem valamennyi tagja lágyszárú, és az északi féltekén honos. A családba számos gyógy- és fűszernövény tartozik. Az ernyősök különlegessége, hogy több olyan anyagot tartalmaznak, amelyek antikarcinogén (rákellenes) hatásúak. Az ide tartozó növények pl. a sárgarépa, a zeller, a paszternák és a petrezselyem.Ezek a növények hat olyan fontos vegyületet is tartalmaznak, amelyek közreműködnek mind a daganatos betegségek, mind a szívbetegségek megelőzésében és gyógyításában. Az első ilyen a flavonoidok csoportja, melyek segítik megvédeni a sejtmembránt, és inaktiválják azoknak a hormonoknak a működését, amelyek amúgy a daganatot növelnék. Hasonló hatást fejtenek ki a fenolsavak is. A következő ismertebb vegyületcsoport a karotinoidok, amelyek megvédik a DNS-t a károsodástól, a kumarinok pedig a rákkeltő anyagok hatását gátolják. A szívbetegségekkel kapcsolatban csak egyet említek, hogy az ernyős virágzatúak sok antioxidáns hatású anyagot tartalmaznak, melyek segítségével csökkenthető a szív és érrendszeri betegségek kockázata. Természetesen a növények gyógyító hatásukat leginkább nyers állapotukban tudják kifejteni. Az alábbiakban három ernyős kerül részletes bemutatásra.

Petrezselyem

A petrezselymet már az ókori rómaiak is ismerték és előszeretettel fogyasztották. Nagyon tápláló növény, a középkorban gyakran kapott helyet a böjti asztalokon. Rendszeresen összekeverik a fehérrépával, ami egy ritkán fogyasztott, másik növény. A téli fagyok után még édesebb és jobb ízű, mivel a benne lévő keményítő egy része cukorrá alakul. Kiváló ételízesítő. Aki szeretne leszokni a sóról, az készíthet belőle úgy nevezett zöldsót. Ehhez 9 rész szárított petrezselymet összekeverünk 1 rész tengeri sóval, és ezt használjuk a tömény só helyett. Ez a keverék működik szárított zellerrel és pirított szezámmaggal is.

A petrezselyemlevél rendkívül gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. A benne található anyagok érzékenyek a hőkezelésre, ezért ha a gyógyító hatását szeretnénk élvezni, akkor a petrezselyemlevelet nyersen fogyasszuk. Nagyon magas a C-vitamin- és vastartalma, emellett a petrezselyemlevélben számos antioxidáns anyagot találunk. Kimutatták, hogy fogyasztását követően megnő azon enzimek aktivitása, melyek a sejtek saját antioxidáns védelméért felelősek. Daganatellenes hatását a benne lévő karotinoidok, flavonoidok és fitoösztrogének révén éri el. Ez utóbbi anyagok a prosztatadaganatoknál bizonyulnak leginkább gyógyítónak. Vízhajtó hatású, főleg a teája, emiatt segíti az ödémák, vizenyők kiürülését, jót tesz húgyúti panaszok kezelésében. Segít az öregek vizelet-visszatartási problémáinál, felfázásból eredő húgycsőgyulladásnál, vese- és hólyagkő esetén is. Enyhíti a fájdalmas vizelést, emellett puffadásgátló, emésztésjavító hatású és erősíti a mirigyrendszert. Omega 3 zsírsavakat is tartalmaz, melyek révén csökkenti a vérrögök képződését, a vérnyomást és a koleszterinszintet. Frissen fogyasztva nagyon jól illatosítja a leheletet, tehát hagyma- vagy fokhagymaevés után is ajánlott.

Sárgarépa

A sárgarépát már 5000 évvel ezelőtt is termesztették. Megtaláljuk az egyiptomiaknál, a perzsáknál, a görögöknél és a rómaiaknál is. Azokban az időkben és egészen a 18. századig létezett sárga, vörös, bíbor, fehér, fekete és aranysárga változata. A sárgarépa narancsszínű változatát Hollandiában nemesítették. A színt a benne lévő karotin adja, ami hasznos a szervezet számára. Linné nevéhez köthető, hogy tisztázta a petrezselyemgyökér és a sárgarépa különbségét.A sárgarépa féregűző hatású. Ez a probléma a gyerekeknél gyakoribb. Ha kórosan fogy, pedig rendesen eszik, akkor gyakran bélféreg állhat a háttérben. Egy féregűző keverék: a reszelt répához citromlevet és ánizst vagy köményt adunk. A sárgarépa javítja a látást, megelőzhető vele a farkasvakság, főleg magas A-vitamin tartalma révén. Sok ß-karotin található benne, ami nagyon jót tesz ízületi problémák esetén. Aki hajlamos hályogosodásra vagy már kialakult hályogja van, azoknak érdemes rendszeresen répát fogyasztani. Az összes esszenciális aminosavat tartalmazza és számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot, ezért kiváló tápanyagforrás. Mindezen pozitívumait akkor élvezhetjük, ha nyersen fogyasztjuk. Immunerősítő hatása rendszeres fogyasztás esetén érvényesül. Antioxidáns hatása is van, aminek révén enyhíti a dohányzás káros következményeit, sőt a tüdőrák kockázatát is csökkenti. A felmérések szerint a sárgarépát legalább hetente kétszer fogyasztó nőknél ritkábban alakul ki a mellrák. A sárgarépa az emésztőrendszerünk általános támogatója, mind székrekedés, mind hasmenés esetén alkalmazható. Hasmenés ellen rizzsel keverve jobb, mint a mesterséges rehidráló oldatok. A koleszterincsökkentésben is szerepet játszik. Napi 20dkg nyers sárgarépa 3 hét alatt 11%-kal viszi lejjebb a koleszterinszintet. Mindezeken túl a vércukorszintre is jótékonyan hat.

Zeller

  A zeller szintén ókori múltra tekint vissza, hasonlóképpen a fent említettekhez. Főként gyógyászati célokra használták. A rómaiak például zellerkoszorút készítettek a fejükre másnaposság ellen. Az erős ízét igyekezték nemesítéssel és egyéb módszerekkel csökkenteni, ezután terjedt el igazán, mint táplálék és ételízesítő.Antioxidáns hatása kiemelkedő, magjának olaja pedig gátolja a gyulladást elősegítő enzimek működését. Többféle daganat kezelésében bizonyult hatékonynak. Lutein és béta-karotin tartalma miatt a gyomor-, vékonybél- és vastagbélrákok megelőzésében használható. A benne található fitoösztrogén pedig a nőgyógyászati daganatok gyógyításában játszik szerepet. A zeller fogyasztása a cukorbetegség szempontjából többszörösen is előnyös. Egyrészről regenerálja a hasnyálmirigyet, másrészt a hajszálerek keringését javítja, így az inzulin könnyebben juthat el a sejtekhez. A cukorbetegség szövődményeit enyhíti, és csökkenti a szedendő gyógyszer és a beadandó inzulin mennyiségét. Magas a vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalma, melyek a nyers fogyasztás esetén hasznosulnak igazán.

Agyi keringésjavító hatását is megfigyelték. Emiatt rendszeres fogyasztása ajánlott azoknak, akik memóriazavarokkal küszködnek, szédüléses vagy fülzúgásos panaszaik vannak. Az idegrendszert erősíti, van egy természetes nyugtató hatása, ezért aki könnyen lesz ideges, feszült, annak érdemes zellert fogyasztani. A magjából nyert illóolaj még erősebb nyugtató hatású. A zeller mindemellett nagyon jó vértisztító, mozgásszervi betegségeknél, reumánál, köszvénynél is hasznosítani lehet. A petrezselyemhez hasonlóan vízhajtó, és a vesére nagyon jó hatással van. Vesehomoknál érdemes zellert vagy zellerteát fogyasztani. A fentiekentúlmenően gyógyítja a húgyhólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket; csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást; nagyszerűen enyhíti az ízületi fájdalmakat és végül, de nem utolsó sorban a zellernek pozitív hatása van a férfiasságra.

Az ernyősvirágzatúak közül más növények áldásos hatásait is élvezhetjük. Számos fűszernövény tartozik ebbe a csoportba pl. az ánizs, a koriander, a lestyán és a kapor. Az ánizs emésztésjavító, puffadáscsökkentő hatású, a koriander pedig nyersen, a kész ételhez keverve gátolja az erjedést.

A sárgarépa, a zeller és a petrezselyem úgynevezett gyökérzöldségek. Az antropozófus orvoslás szerint a növények gyökerében van a legtöbb életerő. A gyökérről azt kell tudni, hogy elsősorban az agyra és az idegrendszerre hat, és éppen ezért a gondolatvilágot befolyásolja. Gyógyászati szempontból tehát a fejjel és az idegrendszerrel kapcsolatos problémák esetén gyökérzöldségeket vagy gyökérteákat kell fogyasztani. A gyökér fejleszti és gyógyítja az érzékszerveket, a látást, a hallást stb. Ha valaki makacs és akaratos, akkor sok gyökérfélét kell neki adni, így a makacsság oldódik benne. A nyers petrezselyem, a nyers sárgarépa és a nyers zeller rendszeres fogyasztásával már sokat tehetünk a testi-lelki egészségünkért.


PETREZSELYEM TEA

A petrezselyem az egyik legismertebb és leggyakrabban használt zöldfűszerünk. Alig van olyan étel, melyhez ne kevernénk hozzá a felaprózott leveleket, de előszeretettel használjuk dekoráláshoz vagy méhcsípés esetén is. Tudtad azonban, hogy a banális kis petrezselyem mennyire jó hatással van a testedre?

A petrezselyemből készült tea felpörgeti az anyagcserét, méregtelenít, és erősíti az immunrendszert. Az már csak hab a tortán, hogy e megtisztulási folyamat által pár nem kívánatos kilótól is megszabadít. A petrezselyem zöldje C- és K-vitaminban gazdag, de jelentős mennyiségű kalcium, vas és kálium rejlik benne.

Mi kell a csodatevő bájitalhoz?

1 liter víz és 5 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld.

Hogyan készítsd el?

A forrásban lévő vízbe dobd bele a fűszernövényt, majd oltsd el a lángot, és fedd le az edényt. Hagyd állni 30 percig, aztán szűrd le. (Vigyázat, a gyógyteákhoz nem ajánlott fémszűrőt használni!) A kapott ital többé-kevésbé kesernyés ízű, ezt tompíthatod pár csepp citrom, narancs vagy grépfrút levével.

Hogyan hat a petrezselyemből készült tea?

Nők ezrei vallották, hogy a petrezselyem tea egy igazi csoda. Mivel elhajtja a fölösleges vizet a szervezetből, segít a súlyvesztésben is. Fontos, hogy a pluszban felgyülemlő folyadék távozzon a testünkből, ugyanis ebben bújik meg a toxinok és a baktériumok nagy része, melyek együttesen ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

A petrezselyem tea ellazítja az izmokat, ezáltal serkenti az emésztést.

Figyelem! A fogyasztása nagyon hatásos és ajánlott, de csak korlátozott mennyiségben. Egy liternél többet semmiképp se igyunk belőle egy nap.

A petrezselyem tea kiváló ellenszere a vesekőnek

Sokszor előfordul, hogy annyira belemerülünk a napi teendőinkbe, hogy elfelejtünk vizet inni. Ekkor jön a kiszáradás, mely komoly veszélyt jelent a vesék számára, de erre csak akkor döbbenünk rá, amikor már megbetegedtünk.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sima ivóvíz létfontosságú a testünk számára. Napi legalább 3 liter víz fogyasztása ajánlott, és mivel a testünk közel 70%-a víz, kell az utánpótlás az életfunkciók fennállásához. Amikor a testünk nem jut hozzá a megfelelő vízmennyiséghez, a bőrünk kiszárad, és elveszíti a fényességét, rugalmasságát. A vizelések száma is csökken, mely egy tucat egészségügyi problémát von maga után. Ennek legfőbb oka a méreganyagok felgyülemlése, melyeket a víz hiányában a testünk képtelen kimosni. És mivel a vesék felelnek a „nagymosásért”, ők sínylik meg a leghamarabb ezt a hiányt.

A veséknek meglepően sok vízre van szükségük ahhoz, hogy normálisan működhessenek. És ha nem kapják meg ezt a mennyiséget, akkor megjelennek a kövek, melyek további gondokhoz vezetnek.

A vesekő három okból képződhet: a kiszáradás miatt, az étkezési szokásaink következményeként, vagy genetikai alapon. A petrezselyem tea fogyasztásával azonban mindhárom tényező sikeresen kiüthető a játékból.

A petrezselyem jótékony hatásai

A zöld levelek flavonoidokban gazdagok és remek antioxidánsok, így hatékonyan fellépnek a szabad gyökök ellen. A bennük rejlő folsav, K- és E-vitamin megelőzi a meszesedést. A petrezselyem természetes vízhajtó, ami által megszabadítja a szervezetet a fölösleges folyadékoktól és sótól.

Így hajts el a vesekövet a petrezselyem levével

Petrezselyemvíz:2 kötés petrezselyemzöld, 1 citrom leve, 1/2 uborka és egy kanna víz szükséges hozzá. Tedd a vizet forrni, majd dobd bele a petrezselymet, és hagyd kb. 10 percet még főni. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Hámozd meg az uborkát, és szeleteld fel. A kihűlt léhez add hozzá az uborkát és a citromlevet. A keveréket öntsd át egy üvegbe, majd tedd a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Másnap szűrd le, és máris fogyaszthatod.

Petrezselyem tea:250 milliliter vízhez kell 1 evőkanálnyi petrezselyemzöld. Tedd a vizet forrni, majd mosd meg a leveleket, és dobd bele egy csészébe. A fövő vízzel öntsd fel, född le a csészét, és 10 percig hagyd állni. Ha erősebb ízre vágysz, akkor told ki az áztatást 20 percre. Szűrd le a teát, és fogyaszd melegen.

Beküldte: Németh László Antal