Print this page
2011 október 26, szerda

Mert megérdemeljük...

Szerző: Zsálya

Eredeti cím: Tévé Isten, mindennapi gondolatunk add meg ma! A tévé nálunk, a 60-as években jelent meg, kb. a 70-es évekre lefedte a legtöbb háztartást. Az adások még nem voltak mindennaposak, ezért erősebben volt jelen az emberek közti kommunikáció.

Vidéken pláne jellemző volt a házak előtti kispadokon való beszélgetés. Mikor besötétedett, az emberek bementek, megnézték az egyetlen filmet, nyáron talán még azt sem, mert sokáig dolgoztak a földeken vagy az otthoni veteményesben.

agymosas_TVistenFokozatosan-e vagy egész hirtelen- talán a 80-as évektől – mindez megszűnt, nemhogy a városban, vidéken is eltűntek az emberek, mindenki nézi a tévéjét reggeltől, estig. Nagyon sokan, már csak annyit termelnek, amennyi a szűk családnak elegendő, nem áll már senki a kapu előtt beszélgetve, mert a szabadidő a műsorokra kell. Még a templomi harang is megszűnt sok helyen, inkább valami dallamra cserélték.

Az általános nézetek a tévé szerepéről

(Vagyis a tévhitek, nem nézetek – a szerkesztő)

Híreket közvetít, hogy képben legyünk a világ eseményeiről, filmeket láthatunk, hogy megússzuk a mozi költségeit. Megismerhetünk tájakat, állatokat, kultúrákat, minden olyat, ahová egész életünkben el nem juthatunk. Összességében, szórakoztat, tájékoztat, kultúrát közvetít.

Mindez, ha mélyebben belegondolsz messze nem így van!

Annak, hogy az emberek között nincs valódi kommunikáció, komoly következményei vannak! Többek között az egyénenként való elkülönülés saját tévéjük előtt, ami akadályozza az emberek összefogását, véleménycseréjét, a beszélgetés színes és egyéni tartalma kikopott az emberi érintkezésekből. Hallgasd meg a munkahelyeden a beszélgetést:

- Láttad tegnap a...

- Igen, mi is azt néztük...

Már meg is van a téma! Észre sem veszed, hogy nem egy valóságos dologról beszélgetsz, hanem x szereplőkkel történtekről.

Párkapcsolatok fásulnak el a válás szintjéig, mert nincs kommunikáció a párok között. A közös időtöltés a tévénézés, szép csendben, de viszont nem esnek zavarba, ha arról van szó, kit szavaztak ki a Való Világból!

Holott, attól kellene zavarba jönnöd, hogy téged, ember, téged szavaztak ki a valódi való világból! Jobban ismeri a család a sorozatok szereplőinek megkreált életét, mint a saját családtagjaiét! Azt sem tudja némelyik ember ki is valójában a gyereke! Hallgasd meg egy buszutazás alkalmával, miről beszélnek az emberek! Mi volt a Barátok közt-ben?

Lényeges tévhit, hogy a televízió csatornák tájékoztatnak az aktuális hírekről

Melyikről? Hogy a ló a szájába vett ecsettel képes összemázolni a kifeszített vásznat? Ez nem vicc, nem poénból írtam!

Annyi hírt és úgy fognak leadni, ahogyan szeretnék, hogy tudjunk egy adott eseményről. (majdnem azt írtam, hogy gondolkodjunk a „tudjunk" helyett)

A lényeg viszont az, hogy ne gondolkodj, fogadd el azt, amit mondanak!

El is fogadod természetesen! Mert, amit elégszer bemutatnak, mondanak sokszor, berögzül az agyadba, s elkezded úgy hinni, mint egy paradigmát, egy szentírást! (Ezt hívják a tömegek kondicionálásának. – a szerk.)

Másrészt, pedig kevesen vállalják, hogy a nagy számok törvényének ellentmondanak, mert sokan úgy vannak ezzel, ha mindenki úgy tudja, akkor ez biztosan úgy van! Ezeket a hatásokat eleget bizonyították a pszichológia és agykutatás területein.

Következő tévhit: Igazi filmeket láthatunk

Idősebbek jobban tudják; azelőtt nem volt jellemző a filmekre, hogy csöpögnek a vértől, hogy a legnagyobb poén, ha minél ocsmányabbul beszélnek, nem is film, amiben nem vetkőzik mindenki. Nincs, mit elgondolkodni egy-egy film mondanivalóján, mivel nincs neki. Szórakoztatás? A filmekkel szoktatnak, és nem szórakoztatnak!

Szoktatnak az erőszakhoz, ami terjed, mint a futótűz! Aki épp nem a tévé előtt ül, az, számítógépen tanulja az ölés művészetét, játékokon keresztül!

Ez az ízlésformálás. Egy időben még volt, aki zúgolódott e miatt, mára az is nézi beletörődve, csalódottan, hogy sajnos már csak ez van! Kidobni nem lehet a ládát, mert ki emlékszik már arra, mi mindennel lehet még elütni az időt!

Ha, azt mondod nincs tévéd, az emberek teljes döbbenettel azt kérdezik:

- Úristen, akkor, mit csinálsz esténként vagy hétvégén?

A férfiaknak adtak sportműsorokat, hogy kidühönghessék magukat, a nőknek romantikus sorozatokat, hogy valahol kiéljék az érzelmi igényeiket. A gyerekkel sem kell már foglalkozni, be lehet ültetni a tévé elé, jobban fújja a reklámokat, mint a "Talpra magyart", de minek is állna talpra, ha lehet feküdni is!

Az agy- és űrkutatás területéről ismert az agy fénnyel való manipulálása, miáltal különböző állapotokba kerülhetünk: alfa, théta stb. A tévében, pedig úgy van beállítva a képfrissítési frekvencia, hogy az egybeessen az agy alfa hullámaival, így aztán sikeresen magadévá teheted az összes hamis információt, olyanná formálnak, amilyenné csak akarnak! (Ezt már évtizedek óta alkalmazzák a reklámokban, és miért ne tenné meg a hatalom is, ha a multik megteszik? – a szerk.)

Békéljetek meg a gondolattal, senki nem akar benneteket szórakoztatni, csak gondolkodás nélküli robottá vagy, ha úgy tetszik birkává alacsonyítani! Lassan eszedbe sem jut már, hogy önmagadra akarj hasonlítani, mert adtak ideálokat, akikre hasonlítani akarsz! Tudományosan kidolgozott agymosásban van részetek!

MERT MEGÉRDEMLED!

Megérdemled, mert hagyod magad elbódítani, sőt, el is várod! Mondják meg, mit egyél, mit igyál, mit tarts igaznak, kire hasonlíts, miről beszélj! Ezzé lettél ember!

Forrás: Szabad Riport