20240416
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 október 18, vasárnap

Németországi lapszemle a H1N1 oltásokról

Szerző: Németh Krisztián

Alábbiakban németországi lapok cikkeibõl szemlézgetünk, a H1N1 oltásokat illetõleg.

http://www.heute.de/ZDFheute/inhalt/12/0,3672,7912076,00.html

A német szövetségi kormány és a Bundeswehr számára más oltószert rendeltek, mint a lakosság többi részének. Egy virológus szerint ez jobb, mint az utóbbiaknak rendelt oltóanyag.
Németországban 50 millió adagot rendeltek a lakosság részére a GlaxoSmithKline nevû gyártótól, az oltóanyag neve Pandemrix.

A kormány és a hadsereg a Baxter gyártótól rendelt a Celvapan nevû oltóanyagot. A hivatalos források szerint nincsen különbség a két szer között, csak a gyártók "koncepciójában".
Alexander Kekulé orvos mikrobiológus szerint az utóbbit jobban elviseli az emberi szervezet, különösen a terhes nõké. (Ennyi terhes nõ lenne a hadseregben és a kormányban?)
A két szer közötti különbség: a Calvepan egy ún. egész-vírusos oltóanyag, a Pandemrix pedig "hasított". A Calvepanban több az antigén, bár régebben ezért rizikósabb volt a használata is. Ezért fejlesztették ki a "hasított" oltóanyagokat, amelyek már csak részeit tartalmazzák a vírusnak, ezért jobban elviseli a szervezet, viszont veszíthetnek is a hatásukból.
Ennek ellensúlyozására járulékos anyagokat raktak az oltóanyaghoz, ún. adjuvanciákat (Adjuvantien/ Adjuvanzien). Ez viták kereszttûzében áll, mert ezek segítik ugyan az immunrendszert a vírusok elleni védekezésben, de mellékhatásai is lehetnek, elsõsorban terhes nõknél.
Terhes nõkön egyedül az USA-ban próbáltak ki eddig egy kombinációt, hasított oltóanyagot, de adjuvanciák nélkül. A német egészségügyi minisztérium jelenleg a SanofiPasteur nevû gyártóval folytat tárgyalásokat, hogy terhes nõket ilyen szerrel olthassanak be. Jelenleg azonban
Európában nincsen engedélyezve ilyen oltószer használata, tehát eltarthat egy darabig. A minisztérium érdekes módon azt állítja, hogy a többi oltóanyag is használható terhes nõknél. (Akkor most mi igaz?)
Érdekes adalékok, én eddig nem hallottam ilyenekrõl:
- Senki nem meri hangosan kimondani, hogy a H1N1-re a terhes nõk sokkal érzékenyebbek a vírusra. A kutatók már megállapították, csak hallgatnak róla.
- Az EU eddig abból indult ki, hogy mindenkit kétszer (!) kell beoltani, egy oltás nem elég. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) jövõ héten tárgyalásokat folytat majd a gyógyszergyártókkal, hogy csak egy dózist adjanak be minden polgárnak, eddig ugyanis két oltásból indultak ki.

http://www.linkezeitung.de/cms/index.php?option=com_content&task=view&id...

A cikk (valami kommunista lap lehet) szerint a Bundeswehr 250.000 katonájának szánt oltóanyagban nincsenek adalékok, mint pl. higanytartalmú hatáserõsítõk és más tartósítószerek. A cikk szerint a hadsereg vezetése ezzel elismeri, hogy a civil lakosságnak szánt oltóanyag nem megfelelõ. Olyannyira nagy lehet a rizikó, hogy a katonai vezetésnek kétségei támadtak afelõl, hogy a katonák bevethetõ állapotban tarthatóak a másik oltóanyag
segítségével.
A cikk szerint a német egészségügyi minisztérium nem tanácsolja terhes nõknek a GlaxoSmithKline által forgalmazott oltóanyag használatát.
A cikk szerint a betegség enyhe lefolyású Németországban is, ráadásul nem lett eléggé letesztelve az oltóanyag, hogy minél elõbb legyárthassák. Ezt próbálják meg azzal is erõsíteni a gyártók, hogy kevés az idõ is, mert télen jön a vírus "második hulláma", ami "összehasonlíthatatlanul veszélyesebb".
Alexander Kekulé neve itt is felmerül, akitõl azt idézik, hogy a Bundeswehr döntése "az egyedül helyes döntés."
A cikk végül megjegyzi, hogy nem csupán a lehetséges mellékhatások ismeretlenek. Ehhez adódik még annak a veszélye is, hogy a tömeges oltás következtében a lakosság kb. felében éppen annak a rizikója nõ meg, ami miatt a vírus miatti félelmet eleve szították, vagyis hogy a vírus keresztezõdik más vírusokkal. A következmény fatális lehet: egy teljesen új vírus keletkezhet, ami gyorsan terjed, nagyon aggresszív és ami ellen az immunrendszer semmilyen módon nem védett.
http://www.abendzeitung.de/panorama/138645
A cikk egy harmadik oltóanyagot is említ, ami az EU-ban engedélyezett. Ennek a neve Focetira, ami a Pandremixhez hasonló. Ennek a kettõnek a használatát nemcsak terhes nõknek, hanem gyerekeknek sem ajánlják.

 
Ulla Schmidt egészségügyi miniszter elismerte, hogy ez így van. A minisztérium viszont ennek ellentmondóan azt nyilatkozza: ez nem jelenti azt, hogy a Calvepan terhes nõknek jobb, mint a másik kettõ.
Szakértõk szerint a terhes nõknek egy az eddigieknél is gyengébb oltóanyag lenne a megfelelõ, ami azonban jelenleg nem áll rendelkezésre.
Alexander Kekulé (a Hallei Egyetemi Klinika Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója) neve itt is felmerül. Állítólag az MDR-Rádióban nyilatkozott, és azt mondta: Németország rosszul vásárolt be, de a helyzetet még meg lehetne menteni azzal, hogy az erõsítõ anyagot elhagyják, azt ugyanis csak az utolsó pillanatban (?) keverik az oltóanyagba.
http://www.seismoblog.de/2009/10/13/alle-schweinegrippe-impfstoffe-solle...http://www.handelsblatt.com/technologie/medizin/regierung-alle-schweineg...http://www.jovonk.info/2009/10/18/nemetorszagi-lapszemle-h1n1-oltasokrol
 
A kiemelések tölem>Zoli<

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások