Print this page
2011 április 15, péntek

Honfoglalás kori tarsolylemezes sír került elő

Szerző: Füredi Ágnes - Rácz Tibor

 A most feltárt, klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemezen már restaurálás előtt is látszik, hogy kompozíciója egyedi, kidolgozása magas művészi és technikai színvonalat képvisel. Előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá.

 Újra egy honfoglalás kori tarsolylemezes sír tártak fel hazánkban.

Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők értesítették róla a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeit.
Tarsolylemez
 A tarsoly eredeti helyén a sírban (benne a harcos tűzszerszáma)

A szűkebb pátriájuk történelme iránt elkötelezett helyi polgárok leadták a leleteket, és kezdeményezték, illetve hathatósan támogatták a leletmentő ásatás mielőbbi megkezdését – anyagi téren és az ügyintézés folyamatában egyaránt.

A néhány napos hitelesítő, leletmentő feltárás április 5. és 8. között valósulhatott meg. Az elvégzett munka hatékonyságához jelentősen hozzájárult a bejelentők, valamint néhány civil és szakmai résztvevő önzetlen, önkéntes segítsége.

 A tarsolyos temetkezés feltárás közben

- A tarsoly kiemelésének pillanatai

 

 

 

 

Az ásatás eredményeként három korabeli sír került elő a területen, igen figyelemre méltó leletanyaggal. Az egyik sír melléklet nélkülinek bizonyult, de egy 
A hiteles körülmények között, szakemberek által feltárt tarsolylemez országosan is kiemelkedő jelentőségű leletnek tekinthető. A Kárpát-medence területén mindezidáig alig két tucat hasonló tárgy ismert, ezeknek töredéke származik megfelelően dokumentált ásatásból. Az utolsó ilyen eset a 80-as évek második felében a karosi temetők feltárása volt a Bodrogközben, Révész László vezetésével. Ezt követően még felbukkant egy tarsolylemez Bárándon (Püspökladány közelében), azonban ez a darab egy régi ház bontásakor jutott napvilágra – a padlás egyik gerendája mellett sárral betapasztva, elrejtve.

A most feltárt, klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemezen már restaurálás előtt is látszik, hogy kompozíciója egyedi, kidolgozása magas művészi és technikai színvonalat képvisel. Előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá.

Köszönetünket szeretnénk ezúton is kifejezni a megtalálóknak: Gudmon Sándornak, Kosztolányi Gyulának, Rácz Bernátnak és Tóth Györgynek, illetve az ásatást civil összefogás keretében anyagilag és technikailag nagymértékben támogató Rácz Nándornak. Ami a régió lelőhelyeinek további kutatását illeti, nagy örömünkre minden résztvevő kinyilvánította a további együttműködésre vonatkozó szándékát, ami az örökségvédelem terén országos szinten is irányt mutathat a jövőben – párhuzamban a már korábban bemutatott dabasi példával.  

 

 

 A különleges szépségű tarsolylemez, restaurálás előtti állapotban

Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Forrás:http://sirasok.blog.hu/2011/04/12/honfoglalas_kori_tarsolylemezes_sir_kerult_elo_pest_megyeben_1

Beküldte: anikogyörgyi