20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 május 01, szerda

Áll a bál a trafikok körül - Nemzeti Érzelmű Trafikosok

Szerző: Föld S Péter

Áll a bál a trafikok körül, nagy a felháborodás, amiért sajtóhírek szerint a Fideszhez közeli emberek nyerték el a pályázaton július elsejétől a dohányárusítás koncesszióját. Családi vállalkozások ezrei válhatnak meg most keresőtevékenységüktől, és adhatják át a lehetőséget a kormánypárthoz közelállóknak.

CBA főnökök nyertek a pályázaton, Fideszes polgármesterek rokonai, egy államtitkár édesanyja, de még énekes és televíziós időjós is van a nyertesek között. (Az államtitkár édesanyját azért megvédeném: amikor annak idején megszülte a fiát, még nem tudhatta, hogy államtitkár lesz belőle.)

Mielőtt csalást kiáltanánk, vegyük figyelembe, hogy minden a törvények betartásával történt. Az, hogy Rogán Antal szomszédja is nyithat trafikot, nem jelent semmit. Illetve, dehogyisnem: azt jelenti, hogy a Fidesz frakcióvezetője nem csupán Louis Vuitton táskájával, kétmilliós nyaralásával és ötmilliót érő órájával tűnik ki embertársai közül, hanem azzal is, hogy jó viszonyt ápol a szomszédjával. Lehetnének ők rossz lakótársak is, átkopoghatnának egymáshoz, hogy miért hangoskodik a másik, miért jön be az ételszag az ablakon, ismerjük az ilyet, aki társasházban lakik, ki van téve mindenféle feszültségnek.

Az pedig, hogy Palcsó Tamás énekes is elnyert öt trafikot, épp azt bizonyítja, hogy a kormány támogatja a fiatalokat. A Megasztárban feltűnt fiatalember ugyan repülőgép-műszerésznek tanult a csepeli Kossuth Lajos középiskolában, ám könnyen belátható, hogy ez a szakirány elengedhetetlen egy trafik biztonságos működtetéséhez. Nem arról van szó tehát, amire sokan gondolnak: hogy Palcsó Tamás egy csomó Fideszes rendezvényen énekelt, és a Párt így hálálja meg neki a lojalitást. Hanem arról, hogy szigorúan szakmai elvek alapján történt a kiválasztás: egy trafikra bármikor rázuhanhat egy repülőgép, jól jön ilyenkor a szakértő kéz, főként, ha még kellemes orgánum is társul mindehhez.

És ne gondolja senki, hogy Gaál Noémi, a TV2 időjósa a két szép szeméért, netán az elhíresült dekoltázsáért kapta meg a koncessziós jogot. Ellenkezőleg: az ő esetében is a hozzáértés nyomhatott a latban. Gondoljunk bele: bemegy valaki a trafikba és megkérdezi az eladót, milyen idő várható, esni fog, vagy kisüt a nap? Az meg csak áll, mint vőlegény szerszáma a lakodalomban, és lányos zavarában cigarettákról, valamint szivarokról hablatyol. Gaál Noémit azonban nem lehet ilyennel a sarokba szorítani, ha ilyen, a trafikokban úgyszólván mindennapos kérdés felvetődik, mélyen a kérdező szemébe néz, és kíméletlenül közli vele az igazságot: uram, felhős idő lesz, helyenként felmelegedés, de hajnalban még fagy is lehet, úgyhogy esernyőt feltétlenül vigyen magával.

Azok pedig, akik eddig családjukkal együtt a trafikokból éltek, siránkozás helyett gondoljanak a dolog pozitív oldalára: arra, hogy a TV2-ben egy időjós státusz felszabadul, arra lehet gyúrni. (És feltehetőleg Palcsó Tamás is kevesebbet énekel a jövőben.) Erre kellene koncentrálniuk az árusítási jogukat és megélhetésüket hamarosan elveszítő trafikosoknak. Ha meg még ettől sem lesznek boldogok, gondoljanak arra, amit a miniszterelnök mondott a minap: nem a spekuláció, hanem a munka alapú gazdaság lehet Magyarország jövője.


Forrás: http://fsp.nolblog.hu/archives/2013/04/24/Nemzeti_Erzelmu_Trafikosok/
Beküldte kunavar

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások