Print this page
2014 december 12, péntek

Önellátás

Szerző: Gál Tamás

Tele a kamra, nem számít az áremelés - Ma már drágább az idő. Ezért oldjuk meg úgy az önfenntartást, hogy minden meglegyen amire szükségünk lehet a kertből, de ez ne jelentse azt, hogy teljesen leköt az ezzel járó munka. 

Ne akadályozza az önellátást a más elfoglaltságokkal való összeegyeztethetetlen idő, vagy energia. Jó lenne lazábban annál, mint ahogyan ezt a nagyszüleinknél láttuk, de vegyük át tőlük azt a tudást, amit ma már nem használunk. Lessük el más népek tudását is, alkalmazzuk a mai ötleteket és a technikát. Dolgozni most is kell, aki nem szereti a növényeket, annak ezután is teher marad a munka. Aki szereti, az okos kertésszé válhat és még több örömöt fog találni benne, kevesebb munkával !

Zöldségtermesztés - könnyítésekkel
Törekszünk arra, hogy minél többet kihozzunk, egy adott területből. A fajtaválasztással, a művelési móddal, az egymást segítő növényekkel. Szakítunk a hagyományos ágyásokkal. De figyelünk a talajerőutánpótlássra, a vegyszermentességre, a terület folyamatos beültetettségére, valamint nagyszerű ötleteket alkalmazunk.

Zöldségtermesztési ötletek >>


Nyers zöldségek
Nem újdonság, hogy 42 fok felett elpusztulnak a növények élő részei. Tudjuk, mégis főzünk. Valakik kipróbálták, hogy mi lenne, ha sok nyers zöldséget ennénk. Sőt, mi lenne, ha szinte csak ilyeneket ennénk ? Tudom, erre bekapcsol a sziréna, hogy kell enni húst .... Azért csak olvass tovább, nagyon hasznos lesz !

Nyers zöldségek >>


Akvapónia
A halak trágyája a vizet nitrátossá teszik. A növények növekedésének egy szakasza fokozottan igényli a nitrogént. Nem lehetne a kettőt összekapcsolni ? A halak vizével öntözzük a növényeket, ami a gyökérzónában megtisztul és mehet vissza a halakhoz. A halak és a növények egymást segítik. Etetjük a halakat és nőnek a növények is. Meleg helyen ez télen is működik. Így mindig van friss zöld és friss hal.


Kenyérsütés otthon
Bár ma már vannak kiváló pékségek, de még ha a szomszédunkban lenne is, nem versenyezhetnek azzal a kenyérrel, ami otthon készül. Mert hogy ez nem akármilyen kenyér !


Tartósítás
Bőséges asztal télen is, vegyszerek nélkül is. Üvegben, hordóban, padláson, polcon, pincében, veremben és még máshol is, mindenütt lehet élelmiszer. Télen is lehet enni változatos, egészséges ételeket. A "tavaszi fáradtság"-ot el is felejtheted.

Tartósítási módszerek >>


Talajerő utánpótlás
Azt mindenki tudja, hogy jó termés a jó földből lesz. És mitől lesz jó a föld ?
1. Nem mérgezzük meg a földben lakó baktériumokat és más hasznos élőlényeket. Ha ezek elpusztulnak, akkor hiába vannak ásványi anyagok a földben, nem tudja a növény jól hasznosítani.
2. Nem csak veszünk, adunk is. Vissza kell pótolni a földtől elvett értékeket.

A műtrágyázással megszegjük az első szabályt. Ha nincsen műtrágyázás, akkor meg a másodikat. Hogyan lehet mindkét szempontot betartani ?
Talajerő utánpótlás >>


Öntözés
Ez egyszerű ! Megnyitjuk a csapot és lehet is öntözni ! De ... aztán kezdenek a dolgok bonyolódni. Drága a víz, a kút, a szivattyú, vagy sok idő a rendszeres öntözéssel bajlódni. Ráadásul a csapvíz és a kútvíz nem a legjobb minőség az öntözéshez. Esővízből meg képtelenség annyit tárolni, hogy kitartson.
Mi hát a megoldás ?
Öntözés >>

És még sok - sok ötlet jó tanács képekkel vídeókkal részletesen ITT látható olvasható >>


Miért kell az önellátás ?

Azért, hogy szabad lehess, ne kelljen az életedet a legnagyobb kiadásokhoz igazítani. 
Ha megszabadulsz a jelentősebb rezsiktől, akkor nem kényszerülsz rá a magas bevételre, nyugodtabb életet élhetsz, lazább munkát is választhatsz.
A háztartásod készpénz igénye jelentősen csökken, ezért csökken a függőséged a főnöködtől, a politikától, a gazdasági helyzettől.
Mellékhatásként pedig egészségesebb lehetsz lelkileg is és testileg is.

Az önműködő önelátás nem azt jelenti, hogy minden teljesen automatizált. De azt igen, hogy úgy valósulhatnak meg a fenti célok, hogy nem válnak robottá a mindennapok.
Ha az élelmiszerönellátást is szívesen választod, akkor megismerheted az ásás, kapálás, permetezés nélküli kertészkedést éa a téli friss zöldségtermesztés önműködő lehetőségét.

A cél az, hogy  kényelmesen éljünk, anyagi biztonságban és egészségesen. Ez jó hatással van a lelkünkre és a gondolkodásmódunkra is, ami aztán kihat a környezetünkre is.

A legfontosabb területek, amik ezt megalapozzák: lakhatás, rezsicsökkentés, energiaellátás, szigeteltség, jelentősen csökkentett munkaigényű élelmiszertermelés, gyógyszer és orvosfüggőség csökkentése, nyers ételek, háztartásivegyszerek, költségcsökkentő tételek, szemléletmód

Neked még lesz nyugdíjad ? A nyugdíjrendszer Európa szerte súlyos gondokkal küzd. A nyugdíj "jár, de nem jut".
A nyugdíjas években az alacsony rezsire és az egészségre fokozottan szükség lesz.
Kezdd el kiépíteni a saját önellátásod, vagyis egy bizonyos mértékű anyagi függetlenséget. Segít a technika, és más módszerek is. Ezt egészíti ki lehetőségként a rendszeres elfoglaltság, ami a maihoz képest egy sokkal könnyedebb kertészkedést jelent. 
Az egészséges étrend mellett biztosan neked is sokkal kevesebbet kell költened gyógyszerre, orvosra.
Az öngondoskodásnak ez is egy formája. Automatizált, vagy a minimál munkaigényre kiélezett  energia és élelmiszerelőállítás. Az alacsony nyugdíj így akár nem is nyomasztó, sőt nagy az ellentét, a betegségben, kiszolgáltatottságban töltött évek és az egészséges, testileg, szellemileg is aktív, nyugodt életmód között.

Részletek: >>