20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 július 02, csütörtök

Kálium tartalom a talajban

Szerző: Tejfalussy András

A Magyar Tudományos Akadémia és az Agráregyetemek ma azt taníttatják, hogy „kifogy a kálium a talajból”, ha a gazdák nem vásárolnak kálium műtrágyát is. Ezzel kapcsolatban a talajlaboratóriumok talajminta mérési adataira hivatkoztak.

Arra, hogy ha nem használtak kálium műtrágyát kevesebb, ha pedig használtak, akkor több a talajban a növények által könnyen felvehető („vízoldható”) kálium. A káliummal nem műtrágyázott talajokban kb. 90 mg/kg. A káliummal műtrágyázottban akár négyszer több is lehet.

A hazai talajokban 1% és 6% közötti az összes kálium tartalom. (A már vízoldható állapotban lévő és a még agyagásványhoz kötött kálium, együtt.) Ez azt jelenti, hogy ha 1 köbdeciméter talaj 1,5 kilogramm és 2% a káliumtartalma, akkor ez 30 grammnyi kálium. Ilyenkor 30 kg kálium van 1 köbméter talajban. Például az én 1000 négyzetméteres kertemben, 2% káliumtartalom esetén, 150.000 kg kálium van az 5 méteres gyökérzónában. Egy 2% káliumtartalmú talajos, 10.000 négyzetméter (1 hektár) termőterület 5 méteres gyökérzónájában másfél millió kilogramm tömegű kálium tárolódik. Ha a káliumtartalma 6%, akkor a káliumkészlete háromszor ennyi, 4,500.000 kg

Az említett akadémiai és egyetemi kutatók szerint 1 hektár termőföldből 12 tonna kukoricatermés kb. 200 kg káliumot vesz ki. Előírják, hogy minden évben legalább ennyi káliumot kell műtrágyával pótolni. Azért, hogy a talajban 300 mg/kg körüli legyen a vízoldható kálium. Megfigyelték, hogy természetes módon a termőtalajban csak annyi kálium pótlódik az agyagásványból, hogy fennmaradjon a 90 mg/kgnyi vízoldható kálium. Azért vásároltatnak a magyar gazdákkal Izraelből és más külföldi országokból
kálium műtrágyát, mert ezek a kutatók a talajban természetesen pótlódó 90 mg/kg vízoldott kálium többszörösét tekintik optimálisnak. Ha a talajlaboratórium a többszörös káliumtartalom csökkenését jelzi, az állami szaktanácsadók, akiktől a gazdák állami támogatása is függ, kötelezően előírhatják a kálium műtrágya vásárlását.

A hazai mezőgazdasági vezetők és szaktanácsadók azt nézik, hogy mennyi vízoldható káliumot mért a talajlaboratórium a talajfelszínről vett talajmintákban. A mért vízoldható káliumtartalmat a vezető akadémiai és egyetemi talajtanos kutatók által vélelmezett több száz mg/kg-os „élettani optimálissal” hasonítják össze. Az általuk előírt kálium műtrágya dózis optimumot a nitrogén, foszfor és kálium stb. műtrágyák és dózis kombinálásaik tényleges élettani hatását vizsgálni képes hatásmérések teljes mellőzésével állapították meg.
Ha a növények által felhasznált kálium mindig a talajból pótlódna csak, s ha a hazai szaktanácsadók megelégednének a vízoldható kálium természetes, 90 mg/kg-os mennyiségével, akkor a magyar talajok természetes káliumkészlete feleslegessé tenné a kálium műtrágya vásárlást. Ha a növények által kivont kálium visszakerülhet a talajba a növényi szármaradványokkal, az állati- és emberi ürülékkel együtt, a hazai talajok kálium műtrágya nélkül korlátlan ideig termőképesek maradnának.

Egyéb módszerekkel is folyamatosan kikényszerítik a kálium műtrágya vásárlást. Például 20 évig nem nőtt a kálisóval műtrágyázott területeken az őszi búza termése. Csak a költsége nőtt. Az ezt kimutató kutatók (a Gödöllői Agrártudományi Egyetemi Kompolti Kutató Intézet) nem azt javasolta, hogy hagyják abba a kálium műtrágya használatát. Elérték, hogy díjazzák azt a pályázatukat, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, az OMFB, ami szerint ismétlődően, „periodikusan kell a káliummal műtrágyázni”. Konyhasóval kevert kálisót is engedélyezett műtrágyaként a minisztérium. Miért? Feltehetően azért, hogy ha valahol kiderül a kálisó aszálykár fokozó hatása, ráfoghassák a konyhasó talajtermékenységet rontó hatására, amit a Biblia is hangoztat. Pl. a „40%-os kálisó” nevű műtrágyákban 26% konyhasó van, lásd: http://www.tejfalussy.com/dokumentumok/emailkonyvek/52.emailkonyv:1.es.2.peticio.pdf

Az általam feltalált Antirandom mérési elrendezési software-n alapuló sokváltozós környezeti hatásvizsgáló mérés számos nemzetközi szabadalmat kapott, lásd: http://www.tejfalussy.com/antirandom/. Ezekkel több tízezer parcellás szántóföldi hatás-méréssel egyértelműen bebizonyítottuk, hogy óriás kárral jár a káliummal műtrágyázás. A melléklet szerinti speciális mérésemmel közvetlenül is láthatóvá tettem, hogy a kálium műtrágya általánosan rontja a növények stressz tűrését és fokozza az aszlykárt. Nem csak a vízhiányhoz, túlmelegedéshez való védekező képességüket csökkenti, de pl. a nitrogén és foszfor műtrágyákhoz, s a palántatűzdelési időpontokhoz alkalmazkodási képességüket is csökkenti.

Hazánkban tudatosan nem veszik figyelembe a hiteles, konkrét méréseket, amelyek szerint csökkenti a növények életképességét, alkalmazkodó képességét, ha káliumműtrágyával növelik a talajban a vízoldott kálium mennyiségét. Aki akadályozza a kálium műtrágya eladást, azt aljas rágalmakkal stb. igyekeznek ellehetetleníteni, lásd melléklet. Mindez mit bizonyít? Véleményem szerint egyértelműen csak azt, hogy A KÁLIUM TÚLADAGOLÓ MŰTRÁGYÁK TITKOS VEGYI FEGYVEREK, TEHÁT TERRORISTÁK AZ ALKALMAZTATÓI! (Az élelmiszerek konyhasó helyett kálisóval ízesítése, a hazai Stop só program is vegyi fegyver használat, mert a megnövelt káliumtartalmú élelmiszerek életrövidítő hatásúak.)

Verőce, 2015. 07. 02..
Üdv, Tejfalussy A.

Bövebben a mellékletben olvashatunk: →

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások