Print this page
2021 július 27, kedd

Vadfügefa mint vízgyűjtő szivattyú

Szerző: Nagy Annamária

Tiszta ivóvíz a levegő tavaiból… A tiszta víz hiányának problémája világszerte több mint egy milliárd embert érint. De vizet nem csak a földből nyerhetünk, a légkör mindenhol adott és tartalmazza a víz elképzelhető legtisztább formáját. Ebből kifolyólag lehetővé válik, hogy egy ügyes szerkezettel ivóvízhez jussunk még a legaszályosabb, legszárazabb helyeken is.

Így fakasztanak vizet a levegőből Etiópiában: egy fügefa féle adta az ötletet

Földünk számos országában még korunkban sem könnyű vízhez jutni, a legközelebbi „forrás” nemritkán többórányi távolságban van, a tavak sekélyek és védtelenek, ezért gyakran szennyezettek, és természetesen osztozni kell rajta az állatokkal.

Egy nemes küldetés születése

Arturo Vittori 2012-ben sorsdöntő jelentőségű látogatást tett Etiópia északkeleti régiójában, ahol elkülönült kis közösségek próbálnak boldogulni folyóvíz, áram és toalett nélkül. A lehangoló valóság súlyát ugyan némileg enyhíteni próbálja a természeti környezet szépsége, de az emberhez méltó élethez ennél mégis kicsit több szükségeltetik. Hasonlóképpen gondolhatta ezt ő is, mert mióta látta ezeket a feltételeket küldetésének tekinti, hogy megoldást találjon erre az égetően fontos problémára, és ivóvizet biztosítson a rászorulóknak. Ezért vette kezdetét a „Warka Tower” projekt megvalósítása.

Az ősi tudást követve

A Warka Water alakja egy stilizált fát jelenít meg, mely a kondenzációt elősegítő speciális hálók segítségével naponta képes akár 100 liter vizet kiszivattyúzni a száraz etióp légkörből.

Legfőbb értékei között olyan lényeges szempontokat találunk, mint hogy rendkívül könnyű, alacsony beruházási költségeket igényel, egyszerű a kivitelezése és a használata, független az infrastruktúrától, tiszteletet mutat a környezet iránt, mely kivételesen szép építészeti megoldással párosul.

Az olasz építész alázatosan tanulmányozta a helyi kultúrát, a kézművességet, az építkezési eljárásokat, az elfeledett, ősi hagyományokat, azután ezekre alapozva készítette el a terveit. Ezért nem tartja igazán magáénak ezt a „felfedezést”, sokkal inkább tekinti az elfeledett tudás felelevenítésének, mivel múltban több ősi civilizáció alkalmazott különféle stratégiákat a víz levegőből történő gyűjtésére.

2015-ben készült el az első kísérleti warka torony a dél-etiópiai Dorze-ban, ami sikerként könyvelhető el.

A szerkezet vázát bambuszból készítik, erre speciális poliészterszövet támaszkodik, ami a hideg felületén csapdába ejti a levegő víztartalmát és folyékony vízzé alakítja. A toronyból különféle formák készültek, és van már warka ház (aktív építmény) is, mely a vízgyűjtést a lakótér körül végzi, majd a víz bevezetődik a ház alatti tárolóba.

Vizet ad és közösséget kovácsol

Mind Arturo Vittorira, mind az általa megálmodott vízgyűjtő alkalmatosságra igaz, hogy körülötte találkozhatnak, összegyűlhetnek, tapasztalatokat cserélhetnek az emberek. Olyan nemes célok érintettek még ebben a projektben, mint az egészségügyi feltételek javítása, a csecsemő-halandóság csökkentése, a lakókörnyezet biztonságának javítása, a helyi gazdaság megerősítése, a kulturális értékek megőrzése, és nem utolsó sorban több időt biztosítani a nőknek a gyermekgondozásra.

A közelmúltban több helyen (Haiti, Madagaszkár, Kolumbia, Brazília, India, Sumba és Kamerun) találtak hasonló problémákat, ahol szintén elkél a segítség. Így jelenleg folyamatban van a Warka falu építése Kamerunban, és az elképzelések szerint eljuttatják Haitire és ahova még csak tudják, csak legyen elég sok nagylelkű adományozó.

vizgyujtosziv1

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Beküldte: Antal Miklós