20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 augusztus 08, péntek

Miért halnak korábban a férfiak?!

Szerző: Körlevél

A fejlett országokban a nők átlagosan 5-10 évvel élnek tovább a férfiaknál, a 100 év felettieknek pedig a 85 százaléka nő - állítja Tom Perls, a bostoni egyetem professzora, aki a miértre adja meg a választ.

A szív- és érrendszeri problémák későbbi megjelenése az egyik oka annak, hogy a nők tovább élnek - állítja Tom Perls, a bostoni egyetem kutatója, aki arra a kérdésre adja meg a választ, hogy a nők miért élnek tovább a férfiaknál.

A gyengébbik nemnél a szívinfarktus vagy a stroke általában csak a hetvenes-nyolcvanas éveikben válik fenyegető veszéllyé - tíz évvel később, mint a férfiaknál.

A késés oka a szakértő szerint az, hogy a nők a férfiakhoz képest a menstruáció miatt vashiányosok. A vas fontos szerepet játszik azoknál a sejteknél, amelyek szabadgyököket termelnek - ezek (belopakodva a sejtmembránokba és a DNS-be) öregítik a sejteket.

A nők hosszú életének másik titka az lehet, hogy nekik két X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak az Y mellett csak egy. Amikor a sejtek károsodnak és öregedésnek indulnak, választhatnak a két kromoszóma közül, így a nők sejtjeit a másik X kromoszómában található génvariáció jobban meg tudja védeni.

Tom Perl azonban arra nem tud magyarázattal szolgálni, hogy néhány férfi látványosan roncsolja magát, iszik és dohányzik, mégis száz évig él. A szakértő szerint nekik valószínűleg különleges génvariációik vannak.

Mások azonban mindent jól csinálnak, de csak hetven-nyolcvan évig élnek- nekik valószínűleg olyan génvariánsaik vannak, amelyek hajlamossá teszik őket a betegségekre.

Tesztoszteron vihar, depresszió, káros szenvedélyek

Tom Perls további okokat is felsorol arra, miért halnak meg korábban a férfiak. Késő tinédzserkorukban, húszas éveik elején átesnek az úgynevezett "tesztoszteron viharon". A hormon szintje igen magas lehet ebben az életszakaszban, és ez veszélyes magatartáshoz vezethet: sok alkoholt isznak, agresszívek, nem kötik be a biztonsági övet. Ezek eredménye a magasabb halálozási arány.

A halálozás magasabb mértékének lehet az oka az is, hogy a depresszióban szenvedő férfiak közül többen halnak meg, és ha öngyilkosságot kísérelnek meg, nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül is nekik.

Végül a professzor három pontban foglalja össze a címben feltett kérdésre adott válaszát: a férfiak többet dohányoznak, többet esznek, és rosszabbul kezelik a stresszt.


 

Hozzászólás  

#3 nesze semmi...,úgyistudodki 2018-12-10 12:28
Teljesen jól látja az elöttem szóló a nők és a férfiak helyzetét a mai világban," nálunk! Egyik fél sem tudja ki, vagy megélni se a szerepét, se a feladatát,hiszen még egy családon belül is felcserélődnek vagy elfolytottak. Ide értve a munkahelyeket is,ahol többnyire még emberszámba se veszik . A di-stressz! Minden bajok okozója! Míg a férfinál tesztoszteron vesztést okoz,addig a nőnél termelést, amitől az utóbbi ideges,feszült,agresszív lesz,és indul a mókus kerék. Több mint 60 éve orosz kutató (magán is alkalmazta) bebizonyította ,hogy férfiak 50 év felett tesztoszteron pótláson tartva, (húsz éves fiatalnak a szintjén) megszűnnek az olyan betegségek,mint koszorúér szűkület,infarktus,stroke, cukorbetegség. A tesztoszteron hiány mozgásszegény életvitelt produkál, hasi zsírosodást okoz, ami egy sor betegséget indít el. Úgyan úgy ennek hiánya befolyásolja az agyban lévő hormonok, mint a szerotonin, dopamin,noradrenalin szintet, amelyek hatással vannak a hangulatra,feladatmegoldó képességekre,mely háromnak az arányát még az agy kutatók sem tudják. Csak duma! Ahogy a szerotonin szintet sem tudják kimutatni a vérből,mégis antidepresszánsokat írnak fel a kedélybetegeknek "alacsony szerotonin szint" címszó alatt! A tesztoszteron hatással van az anyagcserére, és a házaséletre is, így befolyása a férfi ember minden napi életére nagyon nagy jelentőségű,amit a hazai orv-osok elbagatelizálnak. Ma már amerikai orvosok is a korai öregedés és halál okát többnnyire a megváltozott,vagy tesztoszteron hiányos állapotnak tudják be. Hiszen a férfi embernek az ösztrogén a legnagyobb ellensége, a rákos sejtek viszont az ösztrogén dús környezetben érzik jól magukat.
A lényeg,hogy semmi sem jelenik meg a testen,ha nem előbb az elmében. Minden a gondolatnál kezdődik, de szerepe van annak is,hogy ötven környékén a férfiak elfogynak lelkileg. Kiégnek a mindennapok apró,ócska, (politikai szenny folyik a csapból is) vagy éppen erőt meghaladó stresszei, vagy a rajta kívül álló okok tehetetlenségei következményeként. Ide értve azon tápanyagok,vitaminok,nyomelemek,ásványianyagok,mel yek hiánya okozza az erek korai elöregedését, szívizom sorvadását.
#2 A sírás elfojtása is káros.Boróka 2014-02-26 21:50
A korábbi halálozás másik oka lehet férfiak esetében az a nevelési elv, miszerint férfinak nem szabad sírnia. Ez pedig a könnyekkel távozható méreganyagok visszamaradását és felgyülemlését jelenti, ami szintén betegségi kockázat.
#1 Nesze semmi, fogd meg jól!Boróka 2014-02-26 08:34
A professzor széles körben vizsgálódva tesz érvényes megállapításokat, végül egy bulvármagazin szintjére szabott következtetéssel zár.
Idézet:
a férfiak többet dohányoznak, többet esznek, és rosszabbul kezelik a stresszt.
Pedig korábban megállapítja, hogy az XX kontra XY kromoszómaképlet önmagában is magyarázatot ad a kérdésre. Megállapít társadalmi jelenségeket, de megkerüli a két nem szerepében meglévő különbség elemzését, illetve az ebből vonható következtetést.
A nők szerepe ugyanis a fogantatástól a halálig tart, az élet teljességét felölelve, míg a férfiak szerepe pedig az élet védelme -- lenne egy normálisan működő társadalomban. Ebből pedig automatikusan következik, hogy adott esetben az élet -- mások életének védelme a férfiak esetében elsőbbséget élvez a saját élet védelménél, ami ebben a rendszerben feláldozható, feláldozandó! A férfiak ezzel -- tudat alatt -- tisztában vannak, de a megvalósítás már nem kap szerepet, mert a társadalmi követelmények már ezt nem engedik meg.
Mivel modern társadalmunkban ez a szereposztás egyre kevésbé működik, ennek is betudható a férfiak magasabb halálozási arányát kiváltó társadalmi jelenségek megjelenése és hatása.
Nem a következményt kellene megszüntetni, hanem az okokat azzal, hogy a biológiailag meghatározott szerepek betöltését segíti a társadalom megvalósulni!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások