Print this page
2021 október 11, hétfő

(Magyar) 50 nap alatt komposzt a műanyagból...

Szerző: Sokszínű vidék

A világon eddig egyedülálló megoldással forradalmasítaná a műanyagok újra hasznosítását egy magyar szakemberek alkotta csapat, a Poliloop.

50 nap alatt komposzttá bontja le a műanyagot egy magyar innováció

A fiatalok egy olyan baktériumkoktélt fejlesztettek ki, amellyel például az egyszerhasználatos PET-palackok, tányérok, villák és dobozok néhány hét alatt teljesen lebomlanak. A cég az RTL Klub Fókusz című műsorában mutatta meg, hogy hol tart fejlesztésük.

Ezt a technológiát pont úgy kell elképzelni, mint a komposztálást. Ugyanaz történik: jönnek a mikroorganizmusok, amelyek esetünkben baktériumok, és felismerik a szénforrást, azaz a táplálékforrást, amelyet elfogyasztanak annak érdekében, hogy tovább tudjanak élni, szaporodni. Lényegében ugyanazt csinálják, mint mi emberek – mondta a Poliloop társalapítója az RTL Klub Fókusz című riportműsorában.

Madaras Liz a barátnőjével – későbbi alapítótársával, Lévay Krisztinával – együtt, már a diplomájuk megszerzése előtt közösen azon gondolkoztak, mihez kezdjenek a jövőben, míg végül arra jutottak, hogy nagyon szeretnének valamit, ami saját, és nagyon szeretnének tenni valamit a környezetért is, hogy az a sok, egyetemi padban eltöltött év, ne legyen hiába.

Szerencséjük volt, ugyanis ebben az időben kapott nagyobb nyilvánosságot a műanyagszennyezés környezetre gyakorolt rendkívül romboló hatása, így gyorsan elhatározták, hogy felhasználva a biomérnöki és vegyészmérnöki végzettségüket, tudásukat, valami olyan összetett módszert alkotnak, amellyel ténylegesen képesek tenni a műanyag-szennyezés ellen.

Háromszázmillió tonna műanyagszemét keletkezik évente

Egyes kutatások szerint évente mintegy háromszázmillió tonna műanyagszemét keletkezik világszerte. Ezekből nagyon keveset hasznosítanak újra, többségük hulladéklerakókba, vagy a természetbe, például az óceánokba kerül. A Greenpeace adatai szerint a Földön percenként átlagosan egy teherautónyi műanyagot öntenek a tengerekbe. Egyes országok, mint például Kanada, az USA vagy Nagy-Britannia Ázsiába és Afrikába szállítják a hulladék egy részét, aminek következtében egyes városok komplett szemétlerakóként működnek.

Egyes becslések szerint egy PET-palack négyszáz év alatt, az eldobható pelenka ötszázötven év alatt bomlik le a természetben, míg a műanyagszatyornak minimum kétszáz, de akár ezer évre is szüksége lehet, hogy teljesen eltűnjön. A probléma világszintű megoldása tehát rendkívül égető.

A Poliloop következő lépése az ipari mennyiségű műanyaghulladék kezelése

A cég eljárása szigorúan titkos, de a riportból annyi kiderült, hogy a Poliloop innovációja egy olyan biotechnológiai eljárás, amely a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszer használatos műanyagokat kevesebb, mint ötven nap alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le, miközben nem szabadul fel semmilyen káros anyag, például metán.

A lebontás már önmagában nagy eredmény, hiszen az egyszerhasználatos műanyag a legnagyobb szennyezők közé tartozik, az igazi különlegesség azonban az, hogy a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni, becsatlakozva ezzel egyfajta körforgásos gazdaságba.

A biomasszát alapvetően hasznosítani lehet, mint talajjavítót, vagy tovább lehet vinni olyan folyamatokba, ahol ez a biomassza az alapanyag. Lényegében fel tudjuk használni, mint egy természetes erőforrást

– magyarázza Madaras Liz, aki hozzátette, hogy a csapat az eljárással még nem képes ipari mennyiségű műanyagot lebontani, de éppen azon dolgoznak, hogy ezt megvalósítsák. Éppen ezért olyan cégekkel is felvették a kapcsolatot, amelyek gyártják vagy felhasználják a műanyagot.

A startupra a Budapesti székhelyű kockázati tőkealap-kezelő, a Vespucci Partners figyelt fel

A műanyagot használja az emberiség, szükség van rá, de szükségünk van olyan megoldásokra is, amelyek segítségével kezelni lehet ezt a világméretű problémát.

A Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelőnél ilyen, erősen technológiai fókuszú, innovatív technológiai megoldással rendelkező cégekre figyelünk, melyek növekedési potenciálja szinte határtalan. Lizék innovációja egy úgynevezett mély technológiai projekt, amely labor körülmények között már remekül működik. Jelenleg ezt a baktériumkoktéllal történő lebontást skálázzák fel

– mondta el Sohajda Júlia társalapító annak kapcsán, hogy a Poliloopot kétmillió dolláros, úgynevezett magvető típusú befektetéssel támogatta a Vespucci Partners.

A Poliloop életében hamarosan elkezdődik egy következő körös tőkebevonás, amelynek célja, hogy egyre nagyobb mennyiségben legyenek képesek lebontani a műanyagot, de arra is lehetőséget tartogatnak, hogy nagy, nemzetközi vállalatokkal működhessenek együtt. Ha sikerül, akár globális megoldást is nyújthat a magyar cég a szemét újrahasznosításában.

VIDEÓ ⇒ 

Forrás: Sokszínű Vidék
Beküldte: Antal Miklós