Print this page
2008 november 16, vasárnap

Az újraéledő szappangyártásról

Szerző: GYÖNGYÖSI ANNA

Az utóbbi néhány évtizedben már úgy tűnt, lemondhatunk egy igen érdekes anyagról, a régi idők legfontosabb tisztálkodó- és tisztítószeréről: a szappanról, de a közbülső latens idő után reneszánszát éli ez a különleges kémiai vegyület.

OLAJ, SZAPPAN, KOZMETIKA

A szappan és szappangyártás kémiája:

Szappanoknak a nagy szénatomszámú zsírsavak nátrium-, illetve kálium-sóit nevezzük. A nátronszappanok kemények, a káliszappanok lágyak.

A szappangyártás alapját a növényi és állati zsírok lúgokkal való reakciója adja:
CH2 – OOC – R CH2 – OH
CH2 – OOC – R +3NaOH = 3R – COONa + CH2 – OH
CH2 – OOC – R CH2 – OH
triglicerid lúg nátronszappan glicerin
De gyárthatunk közvetlenül zsírsavból is szappant:
R – COOH + NaOH = R – COONa + H2O
zsírsav lúg szappan víz
Ez a reakció szódával is létrehozható:
R – COOH + Na2CO3 = R – COONa + NaHCO3
zsírsav szóda szappan nátriumhidrogénkarbonát
R–COOH + NaHCO3 = R–COONa + CO2 + H2O

Manapság kellő körültekintéssel különleges, a család igényeinek megfelelő szappanokat lehet készíteni, és a hosszú téli esték egyik kedvelt kreatív tevékenysége lehet a szappankészítés.

Alapszappan készítés

11. Mérjük ki a megfelelő mennyiségű zsírt, olajt vagy méhviaszt!
12. Melegítsük lassú tűzön rozsdamentes fém- vagy zománcos edényben, amíg összeolvadnak, zárjuk el a fűtést, és hagyjuk lehűlni 54 °C-ra, időnként keverjük meg!
13. Mérjük ki a NaOH-ot és a vizet!
14. Öntsük a NaOH szemcséket a vízbe, és keverjük, amíg feloldódik! (Vigyázat!!! A reakció nagy hőfejlődéssel jár!) Hagyjuk az oldatot lehűlni 54 °C-ra. Használjunk védőszemüveget és gumikesztyűt! Ne lélegezzük be a gőzöket!
15. Adjuk hozzá a NaOH oldatot a zsírhoz, és óvatosan keverjük össze!
16. Kevergessük az oldatot a besűrűsödésig, addig a pontig, amikor még a szappan visszacsöpög a kanálról, de nyomot hagy a keverék felszínén! Ilyenkor már „ír” a szappan.
17. Adjuk hozzá a színező anyagokat, illóolajokat!
18. Keverjük össze, és öntsük az előkészített, kizsírozott formákba!
19. Takarjuk le a szappant egy takaróval vagy törölközővel, és hagyjuk állni 24 óráig, vagy a keményedésig!
10. Vegyünk fel gumikesztyűt, borítsuk ki a szappant az öntőformákból, és vágjuk fel a kívánt méretre! Utána takarjuk be ismét a szappandarabokat, és hagyjuk érni legalább 4 hétig!

RECEPTEK

A legegyszerűbb alap-szappan
500 g növényi zsír /margarin/
63 g NaOH /nátrium-hidroxid/
156 g desztillált víz vagy forrásvíz
1 kávéskanál a kedvenc illóolajból vagy a kedvenc parfümből Kb. 30 perc a reakcióidő, nagyon kellemes, apró buborékokkal habzó, finom szappant eredményez.

Gyümölcs-szappanok

Ezek a legkellemesebb szappanok, szépek, illatosak, kiváló bőrkímélő hatásuk van. Elkészítésükhöz használhatunk természetes vagy mesterséges gyümölcsaromákat, illóolajokat, de tehetünk bele friss gyümölcsöket is. Préseljük ki a gyümölcsök nedvtartalmát, és tegyük a NaOH oldatba. A tartósításukhoz használjunk néhány csepp grapefruit-mag kivonatot – erőteljesen antibakteriális hatású. Tehetünk hozzá finomra reszelt citrushéjat – remek színező szer, illetve szerkezeti anyag. Sajnos a gyümölcsök színe (pl. a feketeszeder gyönyörű sötétkékje) a NaOH hatására megváltozik, így extra színezékre van szükségünk, ha élénkebb színű szappanokat szeretnénk.

Természetes színező anyagok:

cayanne bors: rózsaszín fahéj: drapp kakaó por: barna curry por: sárga paprika: barackszín étcsokoládé: barna folyékony klorofill: világos zöld. De lehet színezni ételfestékkel is.

őszibarackos szappan-csoda

340 g margarin 280 g kókuszzsír 260 g olívaolaj 370 g desztillált víz vagy forrásvíz 125 g NaOH 1 evőkanál (15 g) glicerin 1 evőkanál (15 g) barackmag-olaj 1 teáskanál (5 g) geránium illóolaj 1 teáskanál (5 g) barack aroma vagy illóolaj.

Fahéjas téli-varázs
400 g pálmaolaj 310 g kukoricacsira-olaj 190 g margarin 370 g desztillált víz vagy forrásvíz 125 g NaOH 2 kávéskanál fahéj por 1 kávéskanál fahéj illóolaj

Kókusz-szappan
340 g kókuszzsír 140 g olívaolaj 140 g pálmaolaj 20 g mandulaolaj 310 g desztillált víz vagy forrásvíz 105g NaOH 1 teáskanál kókusz illóolaj 5 púpozott evőkanál kókuszreszelék 8–10 csepp grapefruit-mag kivonat

Csoki-szappan
560 g margarin 340 g kókuszzsír 20 g étcsokoládé 280 g forrásvíz vagy desztillált víz 120 g tej 140 g NaOH

A víz–tej elegyben oldjuk a NaOH-t. Ha nem találjuk elég sötétbarnának a szappanunk színét, a kiöntés előtt adhatunk hozzá még kakaóport a szín mélyítéséhez.

A szerző neve, beosztása és címe:
Gyöngyösi Anna, középiskolai kémia tanár

ALCHEMILLA Bt. Budapest, Villányi út 52.

http://www.mete.mtesz.hu/kiado/oszk/oszk_2002/oszk2002_6/pdf/6_6.pdf


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról