20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 december 08, vasárnap

Délvidéken a magyarság ellen lépett a szerb zsoldban politizáló Bilicki Zoltán

Szerző: Haraszthy Ágoston

Botrány: elvitették Délvidék első Trianon-emlékművét!

Felháborító esetről számolt be Facebook oldalán Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke. A Magyar Remény Mozgalom (MRM) a mai napon szerette volna felavatni Délvidék első Trianon-emlékművét. Az eseményre Szávay István is meghívást kapott.

adatrianon1

„Ma reggel azonban Ada község magát magyarnak valló, de a Demokrata Párt színeiben, tehát szerb zsoldban politizáló polgármestere, Bilicki Zoltán utasítására a képen látható emlékművet elszállították" – adta hírül a jobbikos képviselő.

adai botrány

László Bálint, a délvidéki Magyar Remény Mozgalom elnöke és Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke bemutatják a tervezett Trianon-emlékmű üvegtábláját a vajdasági Adán, a római katolikus temető kápolnája mellett - MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szávay István ígéretet tett arra, hogy a Jobbik nem fogja szó nélkül hagyni az esetet, mindenben segítik a szervezőket, akik az ellopott oszlopot pótolni fogják, és az avatást méltó körülmények között ismét meg fogják tartani. Szávay a Jobbik nevében felajánlotta, hogy az emlékmű pótlásának költségeit a nemzeti párt magára fogja vállalni.

A jobbikos honatya továbbá azt írta Facebook oldalára: „Köszönet és elismerés illeti Rusai Józsefet, az MRM adai vezetőjét és mindazon bajtársait, akik szembe szállnak a hatósági önkénnyel, megalkuvást és meghátrálást nem tűrve kitartanak céljaik mellett!"

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Résztvevők a délvidéki Magyar Remény Mozgalom megemlékezésén a vajdasági Adán, a római katolikus temető kápolnája mellett - MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az MTI azt írja: Rusai József, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) adai községi szervezetének elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta, az avatás előtt, vasárnap kora délután szembesültek azzal, hogy ismeretlenek szombaton délután vagy vasárnap reggel elvitték a magánadományokból, egyházi területen állított emlékmű talapzatát. Az elnök hozzátette, szeretnék az emlékművet a közeljövőben a tervezett helyén fölállítani.

László Bálint, az MRM elnöke közölte, a párt az emlékmű állításáról megállapodott a katolikus egyházzal, és az avatási ünnepséget is bejelentette a rendőrségnél, és az tudomásul vette.

Az adai plébános azonban a helyi építésügyi hatóságtól kapott egy határozatot, amely egynapos határidővel elrendeli az emlékmű bontását. Ezt a lépést a település magyar nemzetiségű polgármestere kezdeményezte hivatalból. A dokumentum szerint bár tizenöt napon belül lehetőség van fellebbezésre, ez a végrehajtásra nincs halasztó hatállyal.

Mivel a magántulajdonból emelt emlékmű magánterületről tűnt el, a párt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz - mondta László Bálint.

A Pannon RTV helyszíni riportja

Szávay István magyar országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke hangsúlyozta, az emlékmű egyszerre mementója annak a tragédiának, amely a nemzettel 1920-ban történt, ugyanakkor jelképezi azt is, hogy ennek ellenére megmaradt az itteni magyarság, összetart, van hite és jövője is.

A képviselő jogi és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlannak tartja a történteket. A politikus elmondta, a Jobbik szeretné, ha mielőbb tisztázódnának az eset körülményei. Ha bebizonyosodik, hogy jogszerűtlen volt a bontásról szóló határozat, a párt elvárja a magyar kormánytól, világosan adjon hangot tiltakozásának.

Szávay István Facebook oldala és MTI, PannonRTV nyomán – alfahir.hu

Forrás: http://delhir.com/cimlap/friss-hireink/17768--botrany-elvitettek-delvidek-els-trianon-emlekmvet

Beküldte: RV

Hozzászólás  

#6 Egy cél, kát távlatleszerelt 2013-12-10 10:56
Első olvasásra úgy tűnik, hogy e két nézet egymást kölcsönösen kizárja. Úgy látom Zoli Hazánk megcsonkításának emléke fönntartását tartja fontosnak, míg Merkurius Hazánk teljes visszaszerzésére összpontosít. Szerintem mindkét nézet ugyanazt a célt szolgálja, de különböző távlatból nézve.

Hazánk megcsonkításának kőbe vésett emléke szükséges ahhoz, hogy az utókor tudja mit kell tennie. Ahhoz viszont tudnia kell, hol, melyik korban, kiknek a bűnei és bűntettei közt keresse Hazánk megcsonkítása erkölcstelenségét, törvénytelenségét, részleteit.

Ma még nincs szükség emlékműre ahhoz, hogy tudjuk mi a teendőnk. Bár már holnap visszatudnánk csatolni elrabolt területeinket. De mit fognak tudni utódaink száz év múlva ha az igazságot ma nem véssük kőbe, ha, Isten ne adja, addig kell várnunk?
#5 Gyönyörű a reggel.Merkurius 2013-12-09 01:38
Gyönyörű a reggel

Gyönyörű a reggel, zsibong az Élet,
Felszállt a köd, a táj is ébred.
Kiterítem szárnyam, a Napot hívom,
Puhaság, s a meleg Téged is óvjon!

Szívednek ablaka igya a Fényt,
Kortyonként ízlelve áradjon szét.
Testednek élet, Lelkednek szép,
Fehér szárnyamon repítlek még…

Gyönyörű a reggel, zsibong az Élet,
Sugaras fényhídon szívünkig érhet.
Szivárvány fakad, az Egeket festi,
Muzsika hangján a Világot éleszti.

Soha nem volt tereket nyit,
Megtölti Jóval, mit belőlünk vitt.
Ez lesz a csoda, vártuk már rég,
Egy lesz a Föld, s vele az Ég.

2013-12-07
08.36.

Götli Kinga Réka
#4 Re Inkább eltüntetni"! —Merkurius 2013-12-09 00:13
Szia Zoli .

Különösebben nem hiszem , hogy lenne mit ragozni ezen a dolgon . hol jelenítik meg az emlékművet . Egyáltalán kinek kell egy ilyen emlékmű ?
Egyszerűen nem értem hogy miért kell trianonnak emlékművet állítani ? Ez egy alattomosan már évszázadokkal a megvalósulása előtti egy ország szét szaggatásáról szóló tervezet volt . Ezen azt elszenvedő népeknek nincs mit megünnepelni , Részükről nem értem semmilyen emlékmű állítását . Valaki azt akarja emlékművel ünnepelni , hogy tönkre tették az ő élet lehetőségét . Nem hiszem van aki ezt ünnepelné . Ezt ünnepelni inkább azok akarják akiknek ezt sikerült valamilyen formában véghez vinni .
Másik szemszögből nézve , ha még Te sem látod át azt , hogy mi van egy trianon emlékmű mögött , ha azt a katolius egyház , és egy jelenleg a parlamentben szereplő párt támogatja , vagy esetleg akarja létrehozni .
Mindegy , hogy valaki elfogadja , vagy esetleg nem akarja elfogadni , a földi életünk elérkezett egy nagy fordulóponthoz . Ezek és az ilyen megjelenítések még esetleg képesek kihozni némi negatív energiát az emberekből , az ő számukra , ugyanis őket csak az élteti .
Az emberek félrevezetése sajnos elég nagy , de nem megváltozhatatlan .
A mértékét tekintve talán így megérted .
Ál = hamis .
Milyen nyelvi , vagy nyelvtani törvényszerűséget tudsz mondani arra amely az ál szót egy „d” képzővel ellentétes jelentésűvé változtatja ?
Az ál szót a „d” csupán cselekvővé , vagyis igévé változtatja .Ál = hamis , áld = hamisít . Mindkettő , ige a cselekvést fejezi ki
A két „d” változatban , áldd = hamisítsd , itt már a hamisban is megjelenik a „d”.
Ez nem nagy dolog de ha ezt megérted , és ilyen meglátás alapján nézed a dolgokat teljesen másképet fogsz kapni mint ahogy eddig láttad a világot
#3 Inkább eltüntetni"!Zoli 2013-12-08 23:19
Ha egy másik szögből nézem a dolgokat talán épp azért volt annyira szemet-szúró a temetőbe vitele a trianon emléknek, mert egy szimbolikus trianondiktátum temetésnek néznék az emberek.
Szerintem is hiába vitték ki onnan, abból már úgy sem lesz "trianonfeltámadás" Haldoklik már az rohadt diktátum hamarosan temetve lesz örökre!
#2 elvitették Délvidék első Trianon-emlékművét!Merkurius 2013-12-08 22:24
A katolikus egyház keze , valamint a jelen politikai pártokat egységesen irányítós korcs féreg együttesen hozta létre a trianoni helyzetet . Nem emlékművet kell trianonnak állítani hanem inkább eltüntetni , nem csak egy emlékművet , hanem az egész hatását , és vissza állítani a régi rendet .
Nem volt elég a csökött korcsoknak , hogy ezt így létrehozták , még emlékművet is ők akarnak állítani neki , sőt még ünnepeltetni is akarják az ezt elszenvedő népekkel . Jó lesz magukba nézni az ilyen hasonmásoknak mert nagyon közel van az elszámolás ideje , ahol már nem fogja őket megvédeni a hazugság ereje .
#1 elvitették Délvidék első Trianon-emlékművét!Merkurius 2013-12-08 22:14
Nagyon ügyes volt aki elvitte , csak gratulálni tudok neki .
Köszönet érte .

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások