20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 november 21, szombat

Lesz-e újabb orosz-ukrán gázvita, lesz-e gázhiány a télen?

Szerző: Hetesi Zsolt

Amíg az európai kormányok a felszínt veszik csak észre, amely szerint Ukrajna tranzitdíjat szed a gázért, ami nem mozog annyira föl-le, mint a gázár, és emiatt az eltérés (gázár-tranzitár eltérés) miatt állandó viták vannak, addig nem várható, hogy a valódi hatásos lépsek megtörténjenek.

Lesz-e újabb orosz-ukrán gázvita, lesz-e gázhiány a télen?

A The Oil Drum egy párizsi szakértője terjedelmes elemzést tett közzé a várható orosz-ukrán gázhelyzetről, a várható vitáról, mi ebből csak egy rövid összefoglalót adunk.

Amíg az európai kormányok a felszínt veszik csak észre, amely szerint Ukrajna tranzitdíjat szed a gázért, ami nem mozog annyira föl-le, mint a gázár, és emiatt az eltérés (gázár-tranzitár eltérés) miatt állandó viták vannak, addig nem várható, hogy a valódi hatásos lépsek megtörténjenek.

A háttérben ugyanis hatalmi-pénzügyi körök is állnak, amelyek szintén ugyanazt a gázrendszert használják, amit a hivatalos energiatovábbító ipar is, csak épp ők leszedik róla saját hasznukat. Mind a kijevi, mind a moszkvai vezetésben vannak olyan pénzügyi körök, akik maffiamódszerrrel uralják a gázpiac egy részét, saját ipari berendezéseik, gyáraik vannak és ehhez szükségük van gázra, stb.

Ezt a lehetetlen helyzetet egyébként a GAZPROM és menedzserei idézték elő, mert a "nem hivatalos" üzletekbe nagy gázfogyaztókat vontak be Ukrajnából, ezzel szinte lehetetlenné téve, hogy az ukrén Naftogaz fizessen. Bizonyos ukrán fogyasztók olcsóbban kapják a gázt ezen a "nem hivatalos" úton át, mint a Naftogaztól, azaz szembemennek a nemzeti érdekkel is, és lehetetlenné teszik, hogy Ukrajna időben fizessen és a megfelelő pénz maradjon a gázvezetékek karbantartására, amik a Naftogaz kezelésbéne vannak. Ezzel a GAZPROM a Naftogazt lehetetleníti és pénzt szipkáz el Ukrajnából. Ráadásul ezek a nagyfogyasztók (főképp acélipari cégek) mindenki más előtt férnek hozzá a gázhoz, azaz ha szűken jön a gáz, nem a lakosságé az elsőség, de még csak nem is Európáé, hanem az övék.

Ezen a háttérfronton zajlik az igzai küzdelem, a Nyugat hibája, hogy ezt nem veszi tekintetbe.

Mivel mindkét félnek valamennyire érdeke ennek a helyzetnek a tartós fennmaradása, borítékolható az újabb színház a felszínen, ami a háttér ismerete nélkül aligha érthető. Szóval -írja az elemzés - valószínűleg januárban újabb időszakos szállításkimaradás várható Európa felé. Nagyobb bajt most sem okoz, mert a tározók tele vannak, de megint lesz miről írni.

Ha mindenáron el akarja az EU kerülni az ilyen helyzeteket, be kell látnia, hogy a "nem hivataols" üzletek felszámolása Ukrajna és Oroszország viszonyában lehetetlen, tehát a következőket kellene lépni:

Amelyik kis közép-európai országnak nincs gáztározója, jó ha épít. Le kell állni az egyébként olcsó, hamar megtérülő gázerőmű építéssel Európában

 

Látható, hogy 2000 óta kétféle erőmű épült Európában: gáz (világoskék) és szél (sötétkék).

Összefoglalva

  • Újabb gázválság várható télen Ukrajna és Oroszország között, az EU megint nem fogja megérteni az okokat
  • Még több figyelmeztetés fog felbukkani az európai gázpiac deregulációjára (mely egyébként fogyasztásnövelő hatású) a kiuútkeresés helyett
  • Némely kis országot leszámítva nem lesz gázhiány
  • Az oroszok ismét eljáttszák a szigorú üzletfél szerepet
  • Ukrajna összezavartnak fog tűnni
  • A politikusok szövegelése a megszokott lesz, megoldási igény nélkül, hisze végül csak megérkezik a gáz és megoldódik a dolog.

Az igazi tanulságokat senki nem fogja levonni...

Hetesi Zsolt

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások