20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 május 30, csütörtök

Világ a MONSANTO szerint - Vetőmagcsapda Európának

Szerző: többen

Átfogó csomagot tárgyalt a hónap elején az Európai Bizottság előterjesztése alapján a tanács a vetőmag-előállítás és -forgalmazás szabályozására. Az uniós szlengben „növényi szaporítóanyag-törvénynek" (plant reproductive material law) nevezett indítvány régóta nem tapasztalt indulatokat váltott ki a mezőgazdasággal, az élelmiszer-biztonsággal, illetve a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil csoportok körében.

Agro-biodiverzitás - A változatos helyi és tájfajták kiszorulnának a termesztésből

tájfajták a génbankbanMa világszerte 260 helyszínen – többek között Magyarországon is – Monsanto-meneteket szerveznek (a megmozdulásokat a vetőmag-kereskedelem egyik legerősebb és mindenképpen a legnagyobb befolyású multinacionális szereplőjéről nevezték el), és a tiltakozások sora még csak most kezdődik. Hogy mivel tudta ennyire felbőszíteni a többnyire békés civileket a brüsszeli bürokrácia, azt ma még csak azok sejtik, akik átrágták magukat a 150 oldalas javaslaton, és ismerik a mezőgazdaság meg a fenntarthatóság legfontosabb összefüggéseit.

Többek között azt, hogy az agro-biodiverzitás (leegyszerűsítve: a termesztett és tenyésztett fajok, illetve fajták száma) az elmúlt két-három évtizedben 75 százalékkal csökkent; hogy az elvben vetőmagexportőr Magyarország vetőmagpiacát egy európai és két amerikai gyártó dominálja, és hogy a fajtatulajdonosok erőfeszítései nyomán többnyire már csak olyasmit ehetünk, amiért az élelmiszerlánc valamelyik (vagy mindegyik) pontján multinacionális cégeknek fizetünk. Az uniós javaslat preambuluma még abszolút vállalható: arról szól, hogy erősíteni kell az élelmiszer-biztonságot, az élelmiszerpiacon az átláthatóságot és a nyomon követhetőséget, az élelmiszer-termelés ökológiai alapjait, valamint a már emlegetett agro-biodiverzitást.

A szabályozás azonban pontról pontra ellentmond ezeknek a szépen hangzó céloknak: egy olyan rezsimet erőltetne az európai agrártermelőkre, amelyben kénytelenek lennének maguk is részt venni a legkártékonyabb agroökológiai folyamatokban. Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse lapunk kérdésére két gyakorlati példával világította meg, hogy milyen korlátozásokat jelentett volna a tervezet első változata: még a saját hobbikertünkben sem tehetnénk meg (jogszerűen), hogy elültetjük az előző évi termésből maradt vetőmagot (holott ez általános gyakorlat a magyar gazdálkodók körében – nem feltétlenül takarékossági okokból, hanem mert a gazdák maguk is végeznek szelekciót és nemesítést, és szeretik a kipróbált, bevált és személyesen kiválogatott szaporítóanyagot használni), az őshonos fajtákat őrző génbankok pedig nem adhatnának magokat magánembereknek – mindenki csak az EU és a hazai fajtalistákon szereplő változatok szaporítóanyagát forgalmazhatná, illetve használhatná.

Erre a listára pedig már elvi okokból sem kerülhetnek fel a rendkívül változatos helyi és tájfajták, hanem jórészt csak a tőkeerős vetőmagmultik szabadalmaztatott fajtái (egyedül a Monsanto több mint 100 fajtaszabadalmat jegyez Európában, és 1997 óta közel 150 pert indított a jogait – saját álláspontja szerint – bitorló gazdákkal szemben), az összehasonlíthatatlanul nagyobb beltartalmi értékű magyar tájfajták és helyi fajták pedig végképp kiszorulnak a termesztésből. Ahhoz, hogy a szabályozási javaslatból uniós jogszabály legyen, az EP és a tanács közös döntése kell – aggodalomra ad okot, hogy a szöveg eddig szinte akadály nélkül ment át az egyeztető fórumokon, és nincs róla információ, hogy például a magyar kormány képviselője bármilyen ellenvetést tett volna a magyar mezőgazdaságot egyértelműen hátrányosan érintő szabályozással szemben (a hivatalos magyar kormányálláspont pedig ismeretlen) – mint ahogy nemrég az amerikai képviselőház is csont nélkül elfogadott egy olyan botrányt keltett jogszabályt, amely előre mentesíti a Monsantót a génkezelt növényei által okozott, esetleges környezeti és egészségügyi károk jogi következményei alól.

Rodics Katalin szerint a tervezet további sorsa jelentős részben azon múlik, hogy a közvélemény időben rákényszeríti-e a politikusokat a javaslat határozott elutasítására. Hosszabb távon ugyanakkor az élelmiszer-önrendelkezés olyan helyi eszközeinek igénybevételéről is el kell gondolkodni, mint a közösségi vagy a minimális helyigényű ún. horizontális kertek: egyre világosabb ugyanis, hogy az élelmiszertermelésben a „minél lokálisabb, annál biztonságosabb" elv érvényesül.

– A Monsantónak és a több vetőmag-előállítónak nemcsak az amerikai kormányra, hanem az Európai Bizottságra és az EU élelmiszer-biztonsági hatóságára is komoly befolyása van – tette hozzá Rodics, azt is hangsúlyozva: hiába van tagállami szinten (például Magyarországon is) jó szabályozás a tájfajták megőrzésére és használatára, a készülő uniós jogszabály ezeket felül fogja írni, amit most még talán a magyar illetékesek többsége sem gondolt át... Szerinte az sem véletlen, hogy a szakértők a GMO-kat, a mezőgazdasági termékeket és a szellemi tulajdont vélik a hamarosan kezdődő USA–EU szabadkereskedelmi tárgyalások legkényesebb témáinak: látható, hogy a Monsanto és társai meg akarják etetni Európával a szabadalmaztatott termékeiket – szó szerint és átvitt értelemben egyaránt.

Forrás: http://nol.hu/lap/tudomany/20130525-vetomagcsapda_europanak?ref=sso


40 országban 200 ezer ember tiltakozott a MONSANTO ellen

40 országban 200 ezer ember tiltakozott megmozdulásokon a világ egyik legnagyobb hatalmú és egyik leggyilkosabb cége, a MONSANTO ellen, mely vegyszerekkel, génmanipulált élelmiszerekkel, vetőmagvakkal egyeduralomra törekszik az egész bolygón és már most is kormányok és jogszabályok felett áll !!!
http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2011/08/vilag-monsanto-szerint-teljes.html

Nem a törvények kötelezik a Monsanto-t, hanem a törvényeket is a Monsanto hozza..... Ez már tény, főleg mióta GMObama törvénybe iktatta a "Monsanto Act" nevű rendeletet, azaz tilos a cégek és a génmanipulált termékek ellen eljárást kezdeményezni.....

tajfajtak2

Korporációk uralják a világot, melyek egymásnak anya-és leányvállalatai, tulajdonosai és a végén mindig kiderül - ha megvizsgálnánk -, hogy nagyon kevés ember áll az egész háta mögött, vagyis inkább a sok "kereszttulajdonlás" csúcsán...
(SBG Buddha) - http://www.VilagHelyzete.com/


 Világ a MONSANTO szerint - Teljes megdöbbentő film

A Monsanto itt van már határainkon belül és próbálja érdekeit az Unióban is érvényre juttatni.
Élelmiszerbiztonsági Hivatal elvileg független tudományos tanácsokkal szolgál az agrárium és az élelmiszeripar területén. Valójában a saját tagjainak véleményét tünteti fel a hatóság álláspontjának, márpedig a tagok között valamennyi nagy GMO gyártó (Monsanto, Syngenta, Bayer, BASF) szószólója megtalálható. Amerikában egészen megdöbbentő törvények meghozatalát is elérte a lobbi, tilos például feltüntetni a csomagolásokon, hogy az adott termék génmódosított.

Adott egy jelentős vegyipari konszern, a MONSANTO
, mely talán a világ legnagyobb, de mindenesetre a legbefolyásosabb cége, mely vegyi üzemként kezdte működését.

A vietnami háború révén hatalmas bevételekre tett szert, és ehhez mindössze az őserdők irtásához szükséges vegyszert kellett gyártania. Mellékes körülményként az Agent Orange nevű anyag, melyből 79millió litert permeteztek szét, több tízezer katona rákos megbetegedéséért és a helyi lakosságot tömegesen sújtó születési rendellenességekért felelős mind a mai napig.
Mint kiderült a Monsanto tudatosan meghamisította a dioxinok egészségügyi kockázatait vizsgáló jelentéseket.

Monsanto szerint a világ → videó

A Monsanto rengeteg újítást vezetett be a mezőgazdasági termelésbe, amikből hihetetlen nyereségük származik. Azonban ezek az újítások korántsem voltak olyan biztonságosak, mint ahogy a Monsanto hirdette. A múltban több esetben is bebizonyosodott, hogy a termékeik igen károsak, és csak a nagyon jó washingtoni kapcsolatrendszerüknek és az FDA-val való túl szoros együttműködésüknek köszönhetik, hogy egyáltalán forgalomba tudták hozni őket.
Magyarországon tiltott bármiféle genetikailag módosított növény termesztése (nagyon helyesen, bár engem eléggé meglep, hogy még ezen a fronton tartja magát az ország), ezért elég nagy port kavart mostanában, hogy ilyen kukoricát találtak a földeken az ország több pontján, nagy mennyiségben. 

A Monsanto jóval túllépett azon, hogy csak a termékeik eladásából szerezzenek bevételt, kidolgoztak egy sokkal ördögibb módszert is a profitjuk növelésére: A genetikailag létrehozott növényfajtáikkal tudatosan szennyezik be a természetes fajtákat, amik után már jogdíjat szedhetnek.
A genetikailag módosított növények és a természetes növényfajok keveredése talán a legvitatottabb dolog a génmanipuláció teljes témakörében, hiszen a keveredésből nem csak növényi "szörnyetegek" származhatnak, hanem a természetes faj teljes pusztulásával is végződhet.

Monsanto szerint a következő a világ: A Földön mindenhol csak az általuk kifejlesztett néhány génmódosított növényeket ültetik, amik után ők ,a vételáron felül, szabadalmi díjat is szednek, a természetes fajták eltűnnek. A növényeket az általuk gyártott műtrágyákkal és rovarirtókkal kezelik, az állatokat pedig az általuk gyártott hormonokkal. A Monsanto jó úton halad, hogy a világ teljes élelmiszer-termelését az irányítása alá vonja.

FOOD INC - Élelmiszeripar RT.... → videó

Forrás: http://vilaghelyzete.blogspot.se/2011/08/vilag-monsanto-szerint-teljes.html


Legújabb! Katt. a linkre!↓
A világban 2 millióan tiltakoztak a MONSANTO génmanipulált mérgei ellen és a média hallgat !

Hozzászólás  

+3 #2 Monsanto a maffiaNorbert 2013-05-31 12:20
Nagyon reg ota kb 15 eve hallottam eloszor errol a gengszter csapatrol meg francia foldon.
Mar akkor felismerheto volt,hogy ugy terjed ez a "rakfene" is mint a globalizacios/kozgazdasagi valsagos zsido elnyomas.
Nos csak egyvalamit szeretek megjegyezni ezekkel e totalisan elmehaborodott ongyilkos/gyilkosokkal kapcsolatban megpedig,hogy a GMO/OGM novenyek viragairol beszedett viragportol a mehek nagy szamban pusztulnak!
Jo lenne ha valaki felvilagositana ezeket a barmokat,hogy ha kiirtjak a meheket par even belul ehendoglunk mindannyian!!!
Akkor aztan kin fognak eloskodni zsidajaink??
Bocsanat az indulatos kirohanasomert de a nagy kapzsisagukkal mindent tonkrevagnak es a gyermekem jovojevel jatszanak...
Monsanto egy nagyon veszelyes es hatalmas maffia vedekezni csak egyfele keppen lehet,megpedig kitiltani oket magyar foldrol es nagyon vigyazni a magyar vetomagok minosegere!
A jovonkrol van szo es az oket tamogato lagymatag polotikusaink is veszelyesek rank nezve tehat jobblenne oket is visszakuldeni a feladonak!!
+3 #1 "Monsanto"Dobrova Éva 2013-05-31 08:33
A világ minden táján tiltakoztak,DE a "magyar?"és "független média" mélyen hallgatott!Ugyan miért is? És most akarják lenyomni a torkunkon a "földtörvényt" IS !!! 2013.június 3-án!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások