20240425
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2016 szeptember 17, szombat

EU-s kommunikáció: káosz a köbön

Szerző: Madarász László

Ma tartják Pozsonyban Az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóját. A napirenden feltehetően a migránsválság, az európai hadsereg felállítása, és az un. Brexit (Anglia távozása az EU-ból), mint legfontosabb ügyek kerülnek előtérbe.

A csúcstalálkozó előtt azonban igen érdekes megnyilatkozásoknak lehettünk tanúi! Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, a héten olyan értelmű nyilatkozatot tett, melyből úgy tűnt, hogy az unió feladta korábbi szilárd elkötelezettségét a „menekültek” valamilyen kvóta szerinti elosztásáról, és az önkéntes szolidaritási (befogadási) elv irányába mozdul el. Másnap Juncker szóvivője viszont azt állította, hogy rosszul értelmeztük az EB elnök szavait, vagyis szó sincs a migránsok valamilyen kvóták szerinti szétszórásának feladásáról! Azt mindannyian tudjuk, hogy Juncker nem veti meg az alkoholt, ugyanakkor azt is tudjuk, a részeg ember vagy kimondja az igazat, vagy összevissza beszél. Nem tudom, az elnök úr – megnyilvánulása előtt – mennyi pohár szesz tartalmát töltötte szabad kézzel a gallérja elé, és így azt sem vajon mennyire színeződhetett volna el a szonda, ha az évértékelő beszéde közben az, az orra előtt van? Lehet szóvivője – követve főnöke példáját – öntött fel a garatra? Mindenesetre érdekes a két ellentétes nyilatkozat! Főleg annak tükrében, hogy a V4-ek – úgy tűnik – egyértelműen elutasítják, hogy hazájukba kötelező jelleggel „menekülteket” irányítson át az unió. Úgy néz ki, a dánok is kihátrálnak a kvóta szerinti befogadás mögül, ugyanis svéd sajtóértesülések szerint, Inger Sojberg a dán migrációs miniszter kijelentette, hogy hazája nem fogad több migránst! „Egész egyszerűen Dánia megtelt” – nyilatkozta. Egyébként is: egyre több ország szigorít menekültpolitikáján. Ilyen körülmények között ugyancsak nehéz lenne az EU-ban a kvótarendszert keresztülvinni! Esetleg szó sincs már kvótákról, csak nekünk magyaroknak szóló színjáték az egész?

Tekintettel arra, hogy az utóbbi időben merkeltől is egyre többször hangzik el az „önkéntes” jelző, főleg amikor az unió országainak összefogását sürgeti, de nem cáfolja a kvóta szerinti elosztást, első hallásra talán meredek feltételezésre ragadtatom el magam. Nevezhetjük ezt egyelőre „összeesküvés-elméletnek” is akár, majd az élet meg fogja hozni rá a választ, akár így, akár úgy:

Az Európai Unión belül elsőnek Magyarországon történik meg az, hogy a „menekült”válság kapcsán, látszólag az állampolgárokat kérdezi meg népszavazás útján a kormányzat arról, hogy fogadjunk be migránsokat vagy sem? Ezért az egész EU, de kis túlzással talán az egész világ ránk figyel most. Viszont két szépséghibája is van a feltett kérdésnek:

  • • Mindjárt az első az, hogy valójában az „országgyűlést” hatalmazzuk fel arra, hogy döntsön a kötelező befogadásról, vagy annak elutasításáról, tehát nem közvetlenül a nép akaratán múlik a dolog!
  • Talán még lényegesebb: csak az „EU által ránk erőltetett” befogadás politikáját utasíthatjuk el úgymond, és szó sincs a feltett kérdésben arról, hogy az önkéntes „menekült”befogadást akarjuk-e vagy sem, de arról sincs szó, hogy a magyar állampolgárság senki által sem megvásárolható!

És itt lehet a csapda! Mi van akkor, ha Orbán már jóval korábban megegyezett az unió vezetőivel arról, hogy támogatni fogja az inváziós hadak benyomulását Európába, és így Hazánkba is? Továbbá visszafogadja, a saját anyanyelvükön is analfabéta késes- baltás boncmestereket, de kizárólag „önkéntes” módon, esetleg úgy, hogy ezért fizet (neki külön is) az EU, viszont ezt megelőzendően meg kell erősítenie az „országgyűlés”, és vele a saját legitimitását. Erre jó az október 2.-i népszavazás, a szándékosan nem egyértelműen feltett kérdéssel. Az unió vezetőinek az az érdeke, hogy ehhez a vezércselhez asszisztáljanak, hiszen nincs olyan más politikai erő ma Magyarországon, mely kormányképes lenne, egyúttal a nemzeti erők alól is ki lehet húzni a talajt. (Ez utóbbi már részben sikerült a Jobbik cukisodásával.) Ha feltételezésem helyes, akkor most Juncker elszólta magát, hiszen önkéntes befogadásról beszélt valójában, vagyis az alkohol hatása alatt most igazat mondott! A valódi – jövőbeni – elosztási elvet „helyesbítette” szóvivője: a kvóták megmaradására.

Az „összeesküvés-elméletemnek” viszont van egy buktatója: Itthon az október 2.-i népszavazás támogatottsága egyre csökken, mert már sokan látnak át a szitán. Ezért megvan a lehetőse annak is, hogy Orbán arra hivatkozva, hogy konkrét ígéreteket kapott a kötelező betelepítési kvóta alóli felmentésünkről, leállítja az eddig is több milliárdba kerülő népszavazást. Ha mégsem, és ennek van nagyobb valószínűsége, továbbá a részvételi arány nem haladja meg az 50%-ot, még mindig hivatkozhat arra, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon is csak 42.9 % volt a részvétel, különben is „a zemberek” nagy többsége „nem”-mel szavazott. Abba már bele sem merek gondolni, hogy a részvételi arány növelése érdekében esetleg átveszi Hollande jól bevált, a franciaországi rendkívüli állapotok meghosszabbítására irányuló, gyakorlatát. Nevezetesen esetleg még „időben” robban valami (focilabda durran ki), vagy erőszakosan áttörik a déli határra épített kerítést, stb. (Mindenesetre ajánlom Budaházynak, mostantól házi-őrizetét – nevezetesen azt, hogy nem hagyta el a lakását – tanukkal is igazolni iparkodjon, mert adott esetben még ezt is rákenhetik!)

Amúgy nem hiszem, hogy a pozsonyi zárónyilatkozatok után okosabbak leszünk! Általánosságokról fognak beszélni. Többek között hangsúlyozni fogják: az álláspontok közeledtek, az uniónak van jövője a Brexit után is, megvalósul a közös határőrizet, megegyeztek a teherviselésben is, és blabla blabla… Arról, hogy valójában milyen ügyben és mit döntöttek, csak október 2. után néhány héttel fogunk többet sejteni!

Madarász László

Az eredeti írás a szerző honlapján

Hozzászólás  

#1 Egy nemlétező államnak vagyunk a lakóiZoli 2016-09-21 12:49
Botrány Gyurcsányon www.youtube.com/watch?v=8fC6H-qcaUY

Tanácsot ad a szavazásra is.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások