Print this page
2017 június 29, csütörtök

Rejtélyes a kétpúpú magyarországi halálozás (kiegészítéssel)

Szerző: Madarász László

Kereken 27 ezer ember halt meg az év első hónapjaiban. A KSH szerint az adatokért az influenza a felelős, más szakemberek szerint viszont a hazai lakosság egészségi állapota folyamatosan romlik – írja a Népszava.

Riasztóan megugrott a honi halálozás az év első hónapjaiban – derült ki a KSH minapi jelentéséből: januárban 26, februárban 23 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. Két évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló jelenséget mutatott a hazai statisztika. Akkor, 2015 első két hónapjában országos átlagban 16 százalékkal volt több a halálozás. A KSH mindkét esetben az influenzajárvány hatását vélte ebben felfedezni. A konkrét okokat azonban akkor és azóta sem kutatta senki. “Miután a kormányzat nem kutatja, nem is tudjuk, hogy mi okozza az extra halálozást” – mondta a Népszavának Falus Ferenc, korábbi országos tisztifőorvos. “Epidemiológus barátaimmal már két évvel ezelőtt is megnéztük, hogy van-e összefüggés az influenza és a KSH halálozási adatai között. Még nem találtunk a kérdésre valódi választ. Önmagában a szegénység és az, hogy lassan már több mint egymillió embernek nincs háziorvosa, szintén okozhat végzetes kimenetelű betegségeket. De ha van is orvosa, akkor sem biztos, hogy megkapja valaki időben az ellátást.” A volt országos tisztifőorvossal más szakemberek is egyetértenek abban: kutatni kellene az okokat.

Maga a kormányzati értékelés mondja ki, hogy 2014-ben az ellátás javításával a halálozások 14, a népegészségügyi beavatkozásokkal további 12 százalékát lehetett volna elkerülni. Mindehhez Falus Ferenc hozzáteszi, a KSH adataiból látszik, hogy “kétpúpú” a halálozás: az egyik csúcs télre, az év elején, a másik nyárra esik. Azaz a téli hideg és a hőség sokakat elvisz. Emellett igaz lehet az influenza is, hiszen botrányosan alacsony az átoltottság, évente körülbelül a térítésmentesen biztosított másfél millió védőoltás közel felét használják csak fel, ehhez a patikában további 120-150 ezer ember vásárolja meg a vakcinát. Ez összességben is csak annyit jelent, hogy a 60 év felettieknél kívánatos 75 százalékos átoltottság helyett mindössze 20 százalék szerez védettséget.

Egészségi állapotunkon lenne mit javítanunk, ugyanis jóval korábban halunk meg, mint az uniós átlag. Ha például a 100 ezer lakosra vetített éves halálesetek számát összevetjük az uniós átlaggal, akkor azt látjuk, hogy a hazai mutató közel másfélszerese az európai átlagnak. Részletek!

Kutatni kellene az okokat – állítja határozottan Poller Imre orvos, a PX Consulting egészségügyi elemző cég vezetője is. – A kórházi halálozási adatokból feltételezhető, hogy a lakosság egészségi állapota egyre gyengébb, és mind kevésbé képes tolerálni a nagy hőingadozásokat. Ha a krónikus betegek sorsát valamilyen nem várt körülmény hirtelen megnehezíti, akkor ez a szokásosnál több halálesethez vezethet. Ilyen nem várt körülmény lehet a különösen hideg tél, a fűtetlen lakás, illetve ha esetleg romlott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

Megjelent: hazipatika.com

Admin:

Az “Elfogy a magyar! …” c. írásunkban mi is foglalkoztunk a rejtélyes influenza-szerű megbetegedésekkel. Kérdéseket is tettünk fel az országos tisztifőorvosnak. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságról érkezett a válasz, mely kérdéseinket többnyire leegyszerűsítve kezelte. Így nem kaptunk választ arra sem (lásd 5. pont): “ Sikerült-e kitenyészteni azt a baktérium/vírus/gomba/parazita törzset, ami a láz nélküli tüdőgyulladásos betegek rövid időn belüli halálához vezetett?” Falus Ferenc korábbi országos tisztiorvos és Poller Imre orvos szerint is kutatni kellene az okokat, de “Miután a kormányzat nem kutatja, nem is tudjuk, hogy mi okozza az extra halálozást“. A magyar egészségügy jelenleg is gödörben van! Ha a tömeges megbetegedések okát sem kutatják, milyen mélységű lehet az a szakadék, ahová a múlt rendszerben még jól működő egészségügyünk hamarosan kerülni fog?

A cikkben általunk pirossal megjelölt gondolatok, habár szerintünk is igazak, de a problémára nem adnak kimerítő választ! Az általunk ismert, hirtelen halállal végződő esetek mindegyike olyan embereket ért, akik az átlagot meghaladóan, jobb anyagi körülmények között éltek! Ezért nem elég az okokat kizárólag csak a pirossal kiemelt gondolatokban keresni! Laboratóriumi kutatásokra is szükség lenne!

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság pedig ne térjen ki a konkrét válaszok megadása elől!

Az államtitkárság következő megjegyzését pedig visszautasítjuk: “Felettébb aggályos, ha egy honlap általánosságban kétségbe vonja a háziorvosok szakmai hozzáértését,..Talán nem csak olvasni, hanem értelmezni is kellene tudni, hiszen mi ezt írtuk:1. Mi a véleménye/tapasztalata: a háziorvosok felismerik a láz nélküli tüdőgyulladás esetét és időben kórházba küldik pácienseiket, avagy túlterhelés miatt mellőzve a sztetoszkóp használatát, a köhögés, levertség, stb. panaszok esetében automatikusan felírnak valami antibiotikumot és köptetőt?” Azaz a háziorvosok túlterheltségére tettük a hangsúlyt! Ami persze az államtitkárságot nem igazán érdekli. Ugyanis ha érdekelné, anyagiakkal jobban ösztönözné itthon-maradásra az orvosokat! Falus Ferenc állítása szerint: “…lassan már több mint egymillió embernek nincs háziorvosa…” ! Itt tartunk!

Forrás: http://magaspart.hu

Megnyitva 2627 alkalommal