Print this page
2019 június 30, vasárnap

Emlékszünk még Izlandra? Ott bebörtönözték a bankárokat

Szerző: True Activist

Izland állt talpra a leggyorsabban Európában, miután bebörtönözték a bankárokat ahelyett, hogy megmentették volna őket

Miután Izlandot súlyos csapás érte a 2008-2009-es pénzügyi válság idején, amely híres ítéleteket és számos magas rangú banki vezető bebörtönzését eredményezte, az IMF most azt állítja, hogy az országnak sikerült helyreállítania a gazdaságát úgy, hogy az nem veszélyezteti a jóléti modellt, melybe beletartozik az univerzális egészségügyi ellátás és az oktatás.

Tény, hogy Izland jó úton halad, hogy az első európai ország legyen, amely ugyan súlyos károkat szenvedett a pénzügyi összeomlás következtében, ugyanakkor képes meghaladni a válság előtti gazdasági csúcsteljesítményét, mely lényegében bizonyítja, hogy az Egyesült Államok "túl nagy, hogy csődbe menjen" bankmentése nem volt helyes út. (1)

Izland csodálatos, ámde egyedüli módon döntötte el, hogyan kezeli a katasztrófát. Egyszerűen hagyták csődbe menni a bankokat, ami 85 milliárd dollár veszteséget eredményezett - ami bőséges alapot szolgáltatott az ügyészség számára a banki vezetők vizsgálatához és elítéléséhez a különböző csalással kapcsolatos vádak következtében. A döntés annak idején sokkolónak tűnt, de a játék nyilvánvalóan kifizetődött. Egy másik utat választva az Egyesült Államok kisegítette a bankokat, és a vezetőiket bírság kiszabása után felmentették a felelősség alól, melyet végül a vállalatok fizettek meg, vagyis a vezetők, akik állítólagosan felelősek voltak a zűrzavarért, megúszták.

"Miért legyen a társadalmunknak egy olyan része, melyet nem ellenőriznek, vagy nincs felelőssége?" - ezt Olafur Hauksson különleges ügyész mondta, miután az izlandi legfelsőbb bíróság helybenhagyta három bankár ítéletét, és mindegyiküket 4 és 5 és fél év közötti büntetésre ítélte. "Veszélyes, ha valaki túl nagy ahhoz, hogy vizsgálják, ami egyfajta biztonságos menedéket ad számára." (2)
 
Hauksson egy rendőr egy kis halászfaluból, aki némi ösztökélésre nyerte el a főügyészi szerepet, miután az első kihirdetésre nem volt pályázó jelentkező. Az izlandi parlament még segített is az ügyészségnek a titoktartási törvények lazításával, mely lehetővé tette az akadály nélküli vizsgálatot, melyekhez bírósági végzések voltak szükségesek.

Hét elítélt közül hat az izlandi legfelsőbb bíróságon kötött ki, és öt ügyet februárra ütemeztek be a legfelsőbb bíróságra. További tizennégy ügyet úgy tűnik, hogy újra bíróság elé kell vinni. Ezzel szemben az amerikaiak ellenszenve a legnagyobb pénzintézetek iránt a szanálás után egyre keserűbb lett. Miután a bankok bűnösnek vallották magukat májusban a globális árfolyamok és kamatok manipulálásában, a bíróság csekély mértékű 5,7 milliárd dolláros bírságot szabott ki (3), amely egyáltalán nem érinti azokat az embereket, akik a leginkább érintettek voltak a csalásban. Izland eredményes vizsgálata és gazdasági fellendülése továbbra is irigységre ad okot az egész világ számára.

Ugyanakkor Izland gazdaságának egészségét hamarosan le fogják tesztelni.

A szigorú tőkeellenőrzésen, melyet akkor kezdtek alkalmazni, amikor a bankok a bukás szélén táncoltak hat évvel ezelőtt, most lazítani kell, lehetővé téve a külföldi befektetők számára - akiknek a vagyonát azóta lényegében befagyasztották -, hogy mással üzleteljenek. Hogy megakadályozzák az esetleges újbóli válságot, a pénzügyminiszter bejelentette, hogy 39 százalékos adót vetnek ki mindazokra, akik így tesznek. "A veszély a tőkekiáramlás, és ennek következtében a korona értékének csökkenése," - magyarázta Thorolfur Matthiasson, az Izlandi Egyetem közgazdaságtan professzora. "Ez 2008 októberével lenne egyenértékű, ami a hétköznapi emberek számára újra felidézi a rossz emlékeket, és lehetséges, hogy a legtöbb vállalkozást fenntarthatalanná tenné a mérleg szerinti problémák miatt." (4)

Bár sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, még mindig ott az óvatos optimizmus, mivel Izland korábban már túlélte a vihart.

Bennfentesek - dokumentumfilm

A film átfogó elemzést nyújt a 2008-as globális pénzügyi krízisről. Taglalja a válság okait, és okozatait. Emberek milliói maradtak munka nélkül, vesztették el otthonukat, és csaknem mindenüket a válságban, és a recesszió miatt, amely kis híján az egész világ pénzügyi összeomlásához is vezetett.
Bennfentesek - dokumentumfilm