Print this page
2019 március 13, szerda

Vérmétely - 210 millió embert érint évente!

Szerző: MTI

Amerikai és kínai kutatók feltérképezték két, vérmételyt okozó parazita genetikai állományát - közölték a Nature brit tudományos folyóirat legfrissebb számában.

A betegség - amely ellen még nincs védőoltás - 210 millió embert érint világszerte.

A schistosomiasis nevű fertőzést okozó paraziták genetikai felépítésének ismerete közelebb viheti a szakembereket az ellenük hatékonynak bizonyuló gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Az édesvizekben élő, métellyel fertőzött csigák nagy számban bocsátanak ki lárvákat, amelyek a sértetlen bőrön is áthatolva fertőznek.

A Marylandi Egyetem kutatói a Schistosoma mansoni elnevezésű, bélrendszeri panaszokat kiváltó kórokozó génállományát szakaszolták. Ez a parazita Afrika szubszaharai térségében, a Közel-Keleten, Brazíliában, Venezuelában és egyes karibi szigeteken bukkant fel.

Genetikusok másik csoportja Kínában, a sanghaji Nemzeti Humángenom Központban a Schistosoma japonicum nevű parazita genetikai összetételét írták le. Ez a kórokozó Kína déli területein, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken él. Csupán Kínában egymillió ember szenved a betegségben, amelyre egy hatékony szer van: a prazikvantel, amely azonban nem akadályozza meg az újrafertőződést.

Forrás: webbeteg.hu
Beküldte: B. László