Print this page
2008 május 09, péntek

A mellrák megelőzésében is segít a kávé

Szerző: inforadio.hu

A kávé segíthet a nőknek a mellrák megelőzésében - állapították meg svéd kutatók, akik azonban arra is rámutatnak: nem szabad túlzásba vinni a fekete élénkítő ital fogyasztását. 

 Napi két-három kávé elfogyasztása tíz éven át már jótékonyan hathat a mellrák elleni küzdelemben. Erre a következtetésre jutottak két svéd egyetem kutatói is.

Megállapították, hogy a koffein segít meggátolni a rákos sejtek növekedését. Rámutatnak azonban arra is, hogy a kávé ezen hatásának pontos bizonyítása még további vizsgálatot igényel.

Korábban brit kutatók azt állapították meg, hogy napi egy adag kávé mérsékli a demencia, azaz az időskori leépülés esélyét, a koffein ugyanis sikeresen veszi fel a harcot a szervezetet romboló koleszterinnel szemben.

Az ital fogyasztásával kevesebb az esély az Alzheimer-kór kialakulására, hiszen a koffein erősíti az úgynevezett vér-agy gátat, azt a szűrőrendszert, amely megvédi a központi idegrendszert azoktól a kemikáliáktól, amely a vérárammal juthatnak az agyba.

A kutatók azonban minden esetben rámutatnak, hogy a túlzott koffeinbevitel is káros lehet, például növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Forrás: inforadio.hu