Print this page
2017 június 25, vasárnap

Elfogy a magyar / válasz

Szerző: Oláh Gyöngyvér

Kis előzmény: "Idézetek a KSH kiadványából: A halálozások számának jelentős emelkedése, valamint a születések csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. január–februári 7409-cel szemben 2017 első két hónapjában 12 388 fő volt, ami 67%-os növekedést jelent." "A 2017. év eleji jelentős halálozási többlet hátterében – a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan – most is a tetőző influenzajárvány állhatott."

Elfogy a magyar! Egészségügyért Felelős Államtitkárság válasza

Tisztelt Olvasóink! - Az "Elfogy a magyar! Kérdések az országos tisztifőorvosnak címezve." c. írásunkra megérkezett a válasz, mely az alábbiakban olvasható.

Egészségügyért Felelős Államtitkár

Tisztelt Szerkesztőség!

Köszönjük megtisztelő érdeklődését. Kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága az alábbi választ adja: 

A KSH 2017. első két hónapjára vonatkozó népmozgalmi adatok szerint a természetes népességfogyás valóban több volt, mint az előző években. Ennek csupán vélelmezett oka az influenzajárvány. Magyarországon az influenzaszerű megbetegedésekre vonatkozó klinikai adatgyűjtés (influenza-figyelőszolgálat) minden év 40. hetétől a következő év 20. hetéig tart. A figyelőszolgálatban kijelölt háziorvosok és házi-gyermekorvosok vesznek részt, akik az influenza-szerű tünetekkel hozzájuk fordulók számát jelentik hétről-hétre a területileg illetékes járási kormányhivatalok népegészségügyi osztályainak. A klinikai adatgyűjtésben is résztvevő, virológiai mintaküldésre felkért háziorvosok az influenzaszerű tünetekkel újonnan jelentkező betegektől rendszeresen, hetente legalább egy, maximum két betegtől származó vizsgálati anyagot küldenek laboratóriumi vizsgálatra kóreredet tisztázása céljából. A virológiai adatgyűjtés segítségével az egész ország területére kiterjedően jól nyomon követhető az influenza vírusok megjelenése és elterjedése.

A 2016/2017. évi influenza szezon – akárcsak Európában – Magyarországon is korábban kezdődött. 2017. második hetében az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma átlépte a járványküszöböt és a 4. héten elérte a járvány a csúcsát, amikor is 100 000 lakos közül 1042 fordult influenzaszerű tünetekkel háziorvosához.

A járvány során a légúti mintákban elsősorban az Influenza A(H3) típusát mutatták ki, kisebb mértékben Influenza A(H1N1) pdm09, illetve Influenza B vírustörzs is kimutatásra került. Az influenza vírusokon kívül a mintákban Adenovírust és RS vírusok kóroki szerepét is igazolták. 

Az influenza jellemzően szövődménymentesen zajlik, de az idősebb korosztályban különösen az influenza A(H3N2) típusa okozhat súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést. Idősebb betegeknél különösen nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata, amelyhez hozzájárul az is, hogy a 60 év felettiek általában gyakrabban szenvednek valamilyen krónikus betegségben, ezért a fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességük is gyengébb lehet. Elsősorban a szív- és érrendszeri, illetve az idült légzőszervi betegségben szenvedők a legérintettebbek.

Az influenzavírus maga is okozhat tüdőgyulladást, vagy az influenza következtében kialakuló bakteriális felülfertőződés vezet a kórkép kialakulásához.

A feltett kérdésekre vonatkozóan az alábbiakról tájékoztatom:

  1. Az egészségügyről szóló 1997. CLIV. tv. szerint a kezelőorvos joga, hogy a tudományosan elfogadott vizsgálati és terápiás módszerek közül – a hatályos jogszabályok keretei között – szabadon válassza meg az adott esetben alkalmazandó, általa, illetve az ellátásban közreműködő személyek által ismert és gyakorolt, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételek mellett végezhető eljárást.

Minden egyes eset más és más, mind a pontos diagnózishoz vezető vizsgálatok, mind a terápia tekintetében. Éppen ezért általánosságban nem ítélhető meg a háziorvosok eljárása, különösen nem a szakmai tudásuk. Felettébb aggályos, ha egy honlap általánosságban kétségbe vonja a háziorvosok szakmai hozzáértését, anélkül, hogy akár egy esetre vonatkozóan is a rendelkezésére állna ilyen tartalmú szakvélemény. 

  1. A kezelőorvos döntését a szakmai tankönyvek, szakmai kollégiumok ajánlásai alapján hozza meg. Ezen ismeretek – köztük a tüdőgyulladás (akár lázzal jár, akár láz nélkül jelentkezik) diagnosztizálására, kezelésére vonatkozó ismereteket – átadása az orvosi egyetemek, képzőhelyek feladata.
  2. A kezelőorvos kötelessége, hogy felmérje, az intézményében adottak-e a feltételek a beteg ellátásához vagy magasabb progresszivitási szintű intézménybe szükséges irányítani a beteget. Minden egészségügyi szolgáltatónál (pl. a háziorvosi rendelőben is) az azonnali életveszély elhárításához szükséges feltételeket kell biztosítani. 
  1. Minden beteg és minden megbetegedés különböző. Általánosságban elmondható, hogy számos esetben szükséges az antibiotikum terápia azonnali megkezdése, mert a beteg élete múlhat ezen. Gyakran súlyos, az immunrendszer működését nagy mértékben károsító alapbetegség az oka a láz nélküli  tüdőgyulladásnak, ilyen esetekben különösen fontos az antibiotikum terápia mérlegelése, és szükség esetén alkalmazása.

A túlzott antibiotikum használat azonban elősegítheti a kórokozókban a rezisztencia kialakulását, ezért minden esetben az orvos utasításait kell követni az antibiotikumok szedésével kapcsolatban. Az semmiképpen nem fogadható el, hogy a rezisztencia kialakulásától való félelem miatt egy beteg ne kapja meg a szükséges kezelést, és emiatt állapota súlyosbodjon, esetleg életveszélyessé váljon.

  1. Első lépésként egyedileg – az adott betegre, az aktuális betegségre vonatkozóan – szükséges a diagnózis felállítása. Amennyiben több esetnél azonosítják ugyanazt a kórokozót, akkor további tipizálási vizsgálat szükséges az azonosság igazolására vagy kizárására. A pontos orvosi diagnózis, a betegség kialakulásához vezető pathomechanizmus, illetve fertőző betegség esetén a kórokozó ismerete nélkül különböző megbetegedések között összefüggést, azonos okokat feltételezni orvosilag teljesen megalapozatlan.

Hangsúlyozzuk, hogy az influenza-szezonban végzett adatgyűjtés során influenza-szerű tünetekkel megbetegedettek adatait gyűjti a hatóság, a hasonló tünetek hátterében állhat az influenza vírus különböző típusai által okozott fertőzés, de nagyon hasonló megbetegedést okozhat közel 200 féle egyéb kórokozó. Ennek megfelelően két megbetegedés közötti kapcsolat csak alapos vizsgálat után mondható ki.

  1. Amennyiben egy konkrét esettel kapcsolatban diagnosztizálási probléma vagy egyéb, az egészségügyi ellátással kapcsolatos panasz miatt bejelentést kíván tenni, a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. tv. alapján benyújthatja azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága részére, ahol az eljárásban szakfőorvos bevonásával kivizsgálásra és az ellátás szakmai szabályainak való  megfelelőségének értékelésére kerül sor az adott esetben.
  1. Az egyes betegekre vonatkozóan a kezelőorvos joga és kötelessége a vizsgálati és terápiás módszerek meghatározása, az erre vonatkozó ismereteket az orvosi tankönyvek, jegyzetek, tudományos továbbképzések anyagai, illetve egyes esetekben irányelvek tartalmazzák.

Felhívjuk figyelmét, hogy az influenza megbetegedés és szövődményeinek elkerülésére a legfontosabb védekezési mód a védőoltás. Hazánkban az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az évben is rendelkezésre állt 1 300 000 ingyenes oltóanyag a veszélyeztetett csoportok számára, így a 60 év felettiek egészségi állapotuktól függetlenül ingyenes védőoltásban részesülhettek. Az egészségügyi szolgáltatók minden évben körlevélben értesülnek az adott influenzaszezonra vonatkozó teendőkről. A lakosság figyelmét is felhívjuk a betegség megelőzésére, az oltás fontosságára, hogy az érintettek minél szélesebb körben élhessenek a lehetőséggel.

Üdvözlettel:

Oláh Gyöngyvér
sajtóreferens
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Egészségügyért Felelős Államtitkárság
H-1051 Budapest, Arany János u. 6-8.

Forrás: http://magaspart.hu/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag-valasza/