20230206
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2011 december 14, szerda

Sekély esély

Szerző: Gavallér János

A szocialistáknak javaslom, forduljanak Franciaország felé, ahol a szocialista elnökjelölt, Jean-Pierre Chevènement, azzal a javaslattal élt, hogy népszavazást kell tartani az uniós megállapodásról, mivel az országa "a monetáris után a költségvetési szuverenitását is feladja".

 Sekély esély

Hová tartozunk? Mi a fontosabb: Az ember, a föld, esetleg számít valamit az, hogy milyen értékrend uralkodik a társadalomban és az értékrend harmóniában van-e a természettel?

Az időről-időre újrafogalmazott „Merközy-doktrína” nem képes egységben működtetni az Európai Uniót. Hónapról-hónapra tárgyalnak, ötletelnek, de minden erőfeszítés ellenére a jóléti államok további hedonizmusát képtelen biztosítani a gazdasági fejlődés. A feltörekvő, illetve a volt keleti blokk tagországainak demokratikus sarcolása, már nem nyújt fedezetet a korábbi időszakban tapasztalt, a régmúltban gyarmatosítás által biztosított gyarapodás, a valóságban indokolatlan fejlődés további fenntartásához

A hűhó-politika média-dramaturgiája csak arra szolgál, hogy tovább lehessen szűkíteni azon társadalmi csoportok létszámát, akiknek továbbra is biztosítani képes a demokratikus kapitalizmus a kiváltságos helyzetet.

Figyeljünk csak fel a „nyugati hangokra”!

Ron Paul amerikai elnökjelölt: ”Azért vagyunk nagy fenyegetettség alatt, mert sok országot nyomunk el. 130 országban vagyunk ott. 900 katonai bázisunk van világszerte. Össze fogunk roppanni.”

”Tíz év alatt irakiak százezreit bombáztuk és öltük meg. Ez nem bosszantaná Önöket? Ha nem, akkor valami nincs rendjén" - ilyen és ehhez hasonló gondolatok nem nagyon hangoztak még el amerikai elnökjelöltek szájából.

A szocialistáknak javaslom, forduljanak Franciaország felé, ahol a szocialista elnökjelölt, Jean-Pierre Chevènement, azzal a javaslattal élt, hogy népszavazást kell tartani az uniós megállapodásról, mivel az országa "a monetáris után a költségvetési szuverenitását is feladja".

Az euró, ez a megvalósíthatatlan utópia, csődöt mondott - hangsúlyozta Marine Le Pen politikusasszony, hozzátéve, ha államfővé választják, úgy az európai partnerekkel együttműködve azon fog dolgozni, hogy minél előbb ki lehessen szállni az euróból, ebből a szavai szerint őrült kísérletből, "amely annyi kárt okozott gazdaságainknak".

Szóval, Orbán Viktor, amikor nem volt képes egyértelmű állásfoglalást tanúsítani az új szabályozási egyezményről, akkor csak egy átlag európai állampolgár kételyeinek adott hangot. Mert a demokráciát tartalommal megtöltő viselkedési norma megkövetelné, az összes európai kormányfőtől, hogy lakosságát nagykorúnak, tájékozottnak és döntésképesnek tekintse, és mint ilyen, népszavazás útján döntsön további sorsáról. Ám a modern demokráciaértelmezés csak odáig tekinti partnernek az átlagembert, amíg leadja szavazatát ( „A diktatúra és a demokrácia között az a különbség, hogy a diktatúrában az egyik ember legyőzi, megalázza és kizsákmányolja a másikat. A demokráciában a másik ember teszi ugyanezt az egyikkel.”).-

Az ember mindig azt az álláspontot tekinti elfogadhatónak, amelyik közelebb áll a saját álláspontérdekével, vagyis mindig a másik oldalon állnak a gonoszok és mindig az elemző-értékelő oldalán az áldozatok. A jó és rossz örök harcából sohasem jöhet ki senki győztesen (ez üzenet Czike Lászlónak is): Ám a kölcsönös kompromisszum keresése, képessé teheti az embert a másik elviselésére, megértésére, hiszen ha a gonosz megszünteti a jót, megszűnik a gonosz is! A jó meg se próbálja megsemmisíteni a gonoszt, hiszen akkor pont önmaga valóságát kérdőjelezné meg, a cselekedetével. A belátás áldása csak onnan jöhet, ahol megszülik a tudatbefolyásolását! Az esély csekély, de vágyam e kéj!

2011. 12. 14.

Megnyitva 2198 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások