Print this page
2022 március 02, szerda

Miről szól valójában az orosz – ukrán háború?

Szerző: Madarász László

Kérem, először nézzék meg ezt a videót (de végig!!!) 2015-ből, ahol a „magyar” származású George Friedman, aki nagy stratéga hírében áll, ezt elmagyarázza Önöknek: Ha nem nyílna meg csak telefonon: rá kell keresni a Youtub-on, a következő beírásával: George Friedman megdöbbentő nyilatkozata az USA valódi geopolitikai stratégiájáról – 2015 február) Vagy itt az URL cím: https://youtu.be/tMd71UIw1CE azt kell bemásolni a böngészőbe! Másként nálam már nem nyílik meg!)

A videó amit előbb meg kell nézni annak aki még nemlátta: ⇒ 

Mint hallhatták Friedman elmondja, hogy az USA legnagyobb félelme Németország, már az 1871-es Poroszország vezette I. Német Birodalom megalakulásától kezdve! Arról is beszél, a németek lépései, törekvései előre nem kiszámíthatók. Kezdjük talán itt!

Majdnem kihagytam azt a tényt, hogy a jenkik nyomására Schulz fokozza a német haderőfejlesztésre szánt kiadásokat, és több, mint biztos az EU országainak is így kell eljárniuk! Ez is hatalmas anyagi megterhelés lesz, nem csak Németországnak, aki a későbbiekben ugyan profitál majd az európai megrendelések kapcsán valamelyest, ha azok nem amerikai fegyvereket vásárolnak egyáltalán!

Hirtelen ennyi jutott még eszembe! 

Angela Merkel 2014-15 között a német ipari szereplők előtt, de Davosban is arról beszél, hogy szükség lenne egy Lisszabontól Vlagyivosztokig húzódó kereskedelmi övezet létrehozására. Ha ezt értelmezzük, akkor arról van szó: a német tecnikai tudás találkozik a már nem lebecsülendő orosz tudással, olcsó munkaerővel, és leginkább az orosz nyersanyaggal! Hogy ennek mi lett volna idővel a gazdasági eredménye az egész EU –t ebbe bevonva, azt azt hiszem könnyű elképzelni! Tehát Freidman félelme a németek vezette Európai Uniótól, az USA szemével nézve :megalapozott! Azt is elmondja a stratéga, ők nem tárgyalnak az európai közösséggel, csak az abban résztvevő országokkal, külön-külön. Vagyis minden törekvésük az, hogy bármilyen áron megosszák, és lehetőleg felszámolják az EU-t, mint az egyik legnagyobb gazdasági potencionális vetélytársukat! Most, a háború kapcsán erről van szó!!! És ezt hogyan is képzelik megvalósítani?

Azt ugye tudjuk, hogy Németország a világ 4. legerősebb gazdaságával rendelkezik! A világ országainak exportja tekintetében, a német export a 3. Vagyis a német gazdaság hajtómotorja az export! Nos, erre kell lecsapniuk! Ehhez ismerni kell a német export arányait, a felvevő országok tekintetében. 2017-es adatok: USA 9%, Franciaország 8%, Hollandia- Anglia- Kína 7-7%, Egyéb: 62%. Igen ám, de a 62%-ban együttesen nagyon jelentős a német kivitel Európa országaiba, ezen belül az EU fel nem sorolt más országaiba, melyhez hozzá jön az Oroszországba irányuló nem túl nagy export is! Most ezt az „egyéb” kategóriát célozta meg az USA, mert ha mindehhez a francia és holland kivitel is társul, akkor az Európai arányok a döntő többséget adják a német kivitel felvételéből! (Remélem érthető!)

A szankciósdi „játék” miatt, Németország hatalmas nehézségekkel néz szembe, mely egész Európát – ebből legkevésbé a briteket – érinti! Mindenekelőtt kénytelenek átalakítani energia importjuk irányát, ami ugye nem megy egyik napról a másikra! (Az EU összes energiaimportjából Oroszország felől érkező energiahordozók aránya: földgáz: 40%, kőolaj: 25%, szén: 53%) Ezt képtelenség gyorsan kiváltani, mert még a szállítókapacitások sem állnak rendelkezésre! De a németek (Shulz)elindították az átalakítási folyamatot, bízva abban, hogy orosz részről nem lesznek válasz szankciók még hosszú évekig, melyek az onnan érkező energiaimportot érintik! Ez a folyamat viszont kihatással lesz az energiahordozók világpiaci árára! Az energia árak növekedése azt fogja eredményezni Európa valamennyi országában, hogy csökkentsék az importjukat, beleértve a német importot is! Viszont a német trösztök veszteségeik minimalizálása érdekében el fogják kezdeni gyártókapacitásuk kiépítését/bővítését a világ olyan pontjaira, ahol rendelkezésre áll elegendő és nem túl drága energiahordozó, olcsó munkaerő, és a német árukra a térségben elegendő kereslet is van, mely a már kiépített kereskedelmi útvonalakon elérhető! Pl. Pakisztán, India, stb. Az európai gyártókapacitásuk lassan, de biztosan el kezd leépülni. Munkahelyek szünnek meg, Németország is szabadulni igyekszik majd a kelet-európai munkavállalók egy részétől, a német emberek védelmében. Ez viszont azt eredményezi, hogy a német export szintje mégtovább csökken az Európai országok irányába, mert ott csökken a fizető kereslet! Ez egy öngerjesztő, nagyfokú inflációval együttjáró folyamat lesz! Nincs mit tenni, a németek a kialakuló gazdasági válság miatt visszahozzák a Márkát, az Euro helyett! Ezért azt már a fizetőeszköz csere miatt jó előre akkor, nagyfokú óvatosságból le is készletezték a nemzeti bankjukban. De rengeteg Márka van még kint a lakosságnál is, mert igazán ott nem bíztak az euró tartós használatában a németek! (Németország az egyetlen Európában ahol még mindig átváltják a volt fizetőeszközt Euróra!) Ha valaki emlékszik még a 2010-től kezdődő görög gazdasági válságra, az tudja, hogy a gazdasági elemzők számítottak arra, esetleg Németország már akkor kilép a valutaunióból. Ez nem történt meg, de most hatalmas ennek az esélye! És ha ez bekövetkezik, az azt jelenti: Németország nem finanszírozza tovább az EU-t, és erre Franciaország egyedül képtelen! Ne kérdezze senki, ez mikor valósulhat meg, mert nem tudok választ adni, abba más körülmények is belejátszanak! Ezek közül kiemelten a következőkre is gondolok:

Mindenki tudja, hogy az őrült Zelenszkíj ingyen fegyvereket osztogat a lakosságnak. Ennek egy része átkerül a híresen hírhedt ukrán alvilági maffiához, de jut oda a most küldött európai fegyverekből is! Az ukrán alvilág mindebből úgy csinál profitot, hogy azokat áthozza az unió hihetetlen hosszú határán, majd lekészletezi azt! Erre most van a legjobb lehetőség, hiszen a határőrök, rendőrök, katonák le vannak kötve a határokon a menekültekkel és az orosz elleni védelemmel, tehát senki nem figyel egy – egy kisebb csoport csempész tevékenységére. A cigaretta csempészet is jól ment még akkor is, amikor a határellenőrzésre oda tudtak figyelni! Akkor mi lehet most? Ezeket a fegyvereket Európa nyugati részén fogják eladni idővel, és hatalmas profittal. Lesznek rá vevők! Érkeznek az ukrán menekültek, akiken természetesen segíteni kell! De érkezni fognak majd közöttük megbújva az ukrán nacionalisták, soviniszták is, akik meg majd bosszút akarnak állni nyugaton, mert ugyan onnan biztatást azt kaptak, de fegyveres erővel mégsem avatkoztak be! És ezt a félreértelmezett nacionalizmust maga Zelenszkij is erősíti azzal, hogy a következőket tette:

  • Aláírta Ukrajna kérelmét, hogy vegyék fel őket az EU-ba. Pedig tudja, az ukrán gazdaság erre nem alkalmas, főleg nem egy éppen folyó háború esetén, tehát csak halogatással találkozhat Európa vezetői felől, már ha az utóbbiaknak van még maradék eszük!
  • Kérte az USA-t, hogy repülési tilalmat vezessen be Ukrajna légterében! A jenkik már elutasították, mert az közvetlen konfrontációt eredményezne Oroszországgal, és ez nem szerepel céljaik között!

Zelenszkij őrült ötletei szerintem már kezdenek a nyugati vezetők agyára menni egyébként, de egyelőre erről még nem beszélnek nyílvánosan!

Azt ugye mindenki tudja, Európa „tele van” az arab- és afrikai gazdasági „menekültekkel”! Hozzájuk csatlakozik az ukrán menekültek nagy száma is. Vajon meddig tudja szintentartani az unió a saját állampolgárainak életszinvonalát úgy, hogy egyébként is nagy teher a már korábbi ”menekültek” eltartása is? A gazdasági nehézségek miatt kénytelen lesz visszavenni minden ott élő, honos-, vagy nem honos polgár életszinvinalából! Hogy mi lehet ennek következménye, azt ugye sejthetjük! És közben majd jönnek az újabb gondok! Minden háború véget ér egyszer, az ukrajnai is! Mivel a jenkik által átvert unió politikusai teljes mellszélességgel támogatták/támogatják az ukránok politikáját, ki kell venni a részünket a háborús károk helyreállításából, az ukrán gazdaság talpraállításából! És ez hatalmas teher lesz egy, Európában a szankciók miatt már megindult, recessziós folyamat közepette (lásd: megemelkedett infláció), tovább mélyítve azt! Ugyanakkor az USA befolyása Ukrajnában megmarad, így remény sincs arra, hogy az oda befektetett európai anyagiakat valaha is visszakapjuk!

A Fehérházban gondolom már pezsgőt bontottak a háború megindulása után! Hamarosan újra megteszik az EU bukását látva, de akkor már pezsgőben is fürdenek! De!!! Ez jó figyelmeztetés lesz Kínának is, hogy ők is így járhatnak, ha nem hajolnak le az USA érdekei előtt!