Print this page
2022 május 23, hétfő

Repedések az Európai Unió gránit keménységűnek vélt falán!

Szerző: Madarász László

Mint tudjuk, minden emberkéz alkotta műtárgyon, ha repedések jelennek meg, az közelgő katasztrófára utalhat, tehát érdemleges megelőző intézkedéseket kell tenni a tragédia elkerülése érdekében! Úgy vélem elég, ha itt csak a kolontári vörösiszap zagytárolót említem, mely gátrepedésének elhalgatását-, a szükséges intézkedések megtételének hiányát, végül katasztrófa követte!

És most ilyen repedéseket látok az Európai Bizottság Ukrajnával kapcsolatosan eddig meghozott intézkedései nyomán, melyről lényegében senki nem akar tudomást venni! Az EB követi egy őrűlt – gyakorlatilag – parancsait, minden józanész ellenére. A magába szerelmesedett őrültet Zelenszkijnek hívják, aki elvárja, minden politikus és vele a népe, úgy ugrálja körül őt, ahogyan éppen neki tetszik! És mindezért Európa vezetői meg is tapsolják!

De nézzük sorjában azokat a bizonyos „repedéseket”:

Földgáz, azaz első repedés.

Mint azt mindenki tudja, Ursula von der Leyen, az EB vezetője, Oroszország bevételeinek csökkentése, azaz gyengítése érdekében embargót hirdetett az orosz földgázra. Cserébe azonnal emelkedett a földgáz világpiaci ára. Az orosz válaszlépés sem maradt el, az „ellenséges országok” tekintetében Putyin rubelalapú elszámolás fejében hajlandó gázt szállítani Európának. „Természetesen” ezt az EB nem fogadta el, és kötelezte az unió tagállamait Putyin által előírt fizetési mód, el nem fogadására! Nem tudni, hogy ezt a hozzá nem értés diktálta, vagy valami felsőbb parancs, hiszen az unió elsőszámú vezetőinek tudnia illett volna, hogy a gázüzleteket sem közvetlenül az országok kötik, hanem az országokban működő cégek, igaz állami ellenőrzés mellett! Ma már ott tartunk, von der Leyen elfogadhatónak tartja azt a megoldást, hogy az európai gázkereskedők – többnyire - euróban fizetnek a földgázért a Gazprom Banknak, amit az rubelre vált át, nyilván a valutapiaci mozgások függvényében. Mivel egy banki valutaváltás során a vételi árfolyam alacsonyabb, mint az eladási árfolyam, az átváltáskor a Gazprom banknak nyeresége képződik, ami bankok esetében nem meglepő ugye? Tehát az EB, tulajdonképpen sikeresen támogatja Oroszország további bevételének növekedését, miközben pont az ellenkezőjét szerette volna elérni!!! És a földgáz világpiaci árának emelkedéséről még nem is beszéltünk, Oroszország bevételeit illetően! Ha jól tudom mára már 54 kisebb – nagyobb gázkereskedő fizet gyakorlatilag rubelben a Gazpromnak. Ez csak és kizárólag úgy lehetséges, hogy a széles gazdasági- és ezen keresztűl politikai kapcsolatokkal rendelkező gázkereskedők „ultimátumot” adtak az adott ország politikai vezetésének, miáltal azok kénytelenek voltak szembehelyezkedni az EB elvárasaival, jó nagy rést ütve az EU „gránit szilárdságú” falán! De a politika nagy úr! Honnan származik a politikai pártok pénze? A gazdaságból, amely profit érdekelt! És a politikusok pénze? A cégektől, átengedett részvények hasznából, vagy egyéb kenőpénzéből!

Ugyan ez a helyzet a tervezett orosz kőolajimport megszüntetése kapcsán, mely nem csak a „rést” szélesítené, hanem újabb repedéseket okozna az EU-n belül. És itt nem csak Magyarországra gondolok, hanem a németekre is, akik az orosz szénexport betiltására is „beneveztek” ugyan, de a gáz után, a kőolaj beszerzésükre mért csapást már nem tudnák elviselni. Legalábbis átmenetileg egyelőre!

Milyen érdek húzódik meg a földgáz világpiaci árának gyors emelkedése mögött?:

  • Az amerikai palagáz kitermelők már korábban csökkentették a kitermelést, a magas költségekik miatt, a földgáz áremelkedése viszont már újra gazdaságossá teszi tevékenységüket.

(A palagáz kitermelés úgy történik, hogy a megfelelő mélységbe fúrt kutakba, nagy nyomáson, homokkal és vegyszerekkel kevert édesvizet juttatnak, mely a palakőzetben repedéseket okoz. Azaz a palába zárt földgáz fel tud így szabadulni. A technológia „apró” szépséghibája, hogy a földrétegbe injektált vegyszerek, az okozott repedéseken keresztül, szennyezik az ivóvízbázisokat, nem beszélve arról, hogy a létrejövő nagy nyomás, kisebb-nagyobb földrengésekhez is vezethetnek, hiszen a palakőzet egyfajta „tartószerkezet” is, mely sérül!)

  • Kevesen tudják, hogy Európában Lengyelország területén a Kárpátok mentén, hatalmas palagázmezőket fedeztek fel, melyek nagyrészt, és értelemszerűen, áthúzódnak az 1947-es békeegyezményben elvesztett volt lengyel megyék egy részére is. Ezek a területek ma (még) Ukrajnához tartoznak! De vannak ilyen palagáz mezők pl. Franciaországban is, de a fentebb említett környezetvédelmi károkozás miatt a franciák ódzkodnak egyelőre a kitemeléstől!

Az említettekből úgy vélem látható a lengyel-jenki érdek! Ha nem, hát tessék: A lengyel palagáz kitermeléshez amerikai technológia, és horribilis beruházási költség tartozik, amit részben az EU-nak kell majd finansziroznia, de azt a lengyel-amerikai tulajdonú vegyesvállalatok fogják élvezni. Ugyanakkor a palagáz piaca is meg van, ez: Európa! Ezért az egymással „szerződő felek” érdekeltek az orosz-ukrán háború elhúzódásában! Leginkább innen és nem csak a múltból - ered a lengyelek mai „orosz fóbiája”, és az ukránok pártolása. (Érdekes! A lengyelekre először rontó németekről már szó nincs!) A regnáló lengyel kormány – a jenkik sok-sok éves tapasztalatára alapozva – ezt úgy képzeli el, hogy először „békefenntartóknak” átkeresztelt fegyveres alakulatot küldene Ukrajnába, ami majd biztosítja a vegyes tulajdonú konzorcium működési lehetőségét- fegyveres őrzését is hosszabb távon, ezzel kizárva Ukrajna jövőbeni nagyobb anyagi igényeit is. Vagyis a lengyelek mai „oroszfóbiája” elsősorban innen ered, de tanulva az 1941-43 között az OUN-B (Bandera), majd az e szervezet által vezetett UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg), az ukrán területeken élő lengyelek ellen elkövetett népértásából, melyben kb. 300 ezer lengyel esett áldozatul, elengedhetetlennek tartják a lengyel katonai jelenlétet az ukrán területeken, a kitermelés ideje alatt. (Az amerikai katonai jelenlét, mit ne mondjak, nagyfokú tiltakozást eredményezne orosz részről! Így is ugyan, csak kisebbet!) Mivel a palagáz kitermelés környezetszennyezéssel jár, annak megkezdését „természetesen” ukrán területeken szeretnék megkezdeni leginkább, mert abban az országban sokkal kisebb össznépi tiltakozásra számíthatnak, mint a sűrűbben lakott lengyel területeken!

Élelmiszer/gabona válságnak hazudott félelemkeltés.

Nézzük mindenekelőtt a búzát. Ha jól tudom a búzát exportáló országok sorrendben: Oroszország, Kanada, USA, Ausztrália, Ukrajna, és 6. az EU! Ukrajnában búza nem szorulhatott be, mert azt még a háború kitörés előtt, legkésőbb januában – egyszerűen prózai okok miatt – ki kellett szállítani! A tárolókapicitások kihasználtságát mindenhol az optimumra állítják be, anyagi okok miatt. Értem alatta, hogy ugyanabban a tárolóban először az exportra szánt búzát/árpát tárolják be, majd idővel a kukoricát az előbbiek helyére! Tehát legkésőbb januárban ki kell űriteni a kenyérgabonát, hogy legyen helye a technologiailag szükséges kukorica átforgatásnak. Ugyanis minden gabona élő anyag! Azaz a tárolás folyamán melegszik, miáltal vizet párologtat. Ezért azt szellőztetni kell. Ha ezt nem tennék, az azt eredményezi, hogy a teteje kérgesedig, penészedik, miáltal a termény megromlik. A gabona átszellőztetése ventillátorok útján nem tökéletes, ezért azt át kell forgatni, egyik helyről a másikra, közben gondoskodni kell a zsizsikesedés megakadályozásáról is, azaz fertőtleníteni kell! A levegő hőmérsékletének növekedésével ezt a folyamatot egyre intenzívebbé kell tenni, azaz szükség van üres tárolókapacitásra. A műveletek energia igényesek, ezért drágák! (Természetesen a saját felhasználásra szánt kenyérgabonával is ezt kell tenni, de ezt a feladatot leginkább már a malmok látják el, saját tárolóikban.)

Azaz ami „beszorulhatott” Ukrajnában, annak döntő többsége: kukorica. (Az amerikaiak által emlegetett 20 millió tonna beszorult gabona, ami leginkább kukorica, mennyisége szerintem erősen kérdéses, de ez más lapra tartozik! De félelem felkeltésre tökéletes! Jó, ha az 3-4 millió tonna körül lehet.) Ez a mennyiség valóban hiányozhat a világpiacról, de elsősorban az etilalkohol előállítás miatt, ugyanis az a „zöldített” benzin adalékanyaga is, azon felül, hogy különböző szeszes italokat is készítenek belőle! A napraforgóolaj „hiánya” esetében az a helyzet, hogy az ukrán beszállítóktól vásárolt mennyiség, a repceolaj nagy részével együtt, megfelelő tisztítás után a gázolajba kerül, vagyis a „zöldített”, esetleg teljesen „zöld” (tisztán növényi alapanyagokból készült) gázolajba!!!

Mindezzel azt akarom mondani, hogy az unió meg tudja termelni az élelmiszer
alapanyagokat, legfeljebb rosszabb termésátlag esetén nem tud exportálni, vagy csökkenteni kellene a benzinbe-, gázolajba bekevert növénytermesztésből származó adalékok (etilalkohol, növényi olaj) mennyiségét!!!!! És a rossz termésre bizony számítani kell, legkésőbb jövő évben!!! Miért? A földgázból állítják elő a nitrogéntartalmú műtrágyákat, amik ammonium-nitrátot tartalmaznak. De az EU szankciói miatt az oroszok azt nem tudnak szállítani, az EU pedig ezt drága földgázból tudná csak pótolni! Mindezeken felül a műtrágyák további alapanyagainak jó része, pl. foszfor, az oroszoktól jött, a kálium Belorusziából, mely utóbbi ellen szintén szankciók voltak már a háborút megelőzően is! Mindezt talán kibírnánk! De a karbamidot is földgázból állítják elő! A karbamid egyfelől alapműtrágya, másfelől az állati tápok legfontosabb egyik alapanyaga a kukorica mellett! E nélkül nincs nagyhozamú állattenyésztés, kevesebb lesz a tej, tojás, a hús, ami igazán nagy árfelhajtó hatású! Ki fog állatot tartani, ha annak tartási költségei meghaladják az elvárt hasznot??? Kénytelenek lesznek a tenyészállományt csökkenteni, azaz levágni!!! Vagyis inkább előbb, mint utóbb tej-, tojás-, hús hiány lesz szerte Európában!!! A műtrágyákat, de a karbamidot is lehetne pótolni az oroszoktól, ha a nemzetközi fizetési rendszerből nem zárták volna ki Oroszországot! És ki szállít ingyen?????? 

De nézzük mit tett Oroszország: Február 2.- április 2. közötti időszakra felfüggeztette az ammonium-nitrát, és az ezt tartalmazó műtrágyák exportját. Akkor még nem volt háború! Mégis mi célból tette? A válasz az: jó előre alaposan átgondolt, és többszörösen megfontolt szándékból, ami az orosz-ukrán háború megindulása után, mindössze 3 nappal derült ki. Ekkor rombolták le ugyanis Herszonnál azt a gátat, amely 2014-től megakadályozta, hogy a krimi csatornába a Dnyeperből ivó- és öntözővíz kerüljön! (Ez az első olyan háború legalábbis Európában, mely az ivóvízért is indult! Lesz még több is!) Vagyis a műtrágya kellett a herszoni régió- és krími terület ismételt nagy hozamú mezőgazdasági művelésbe fogásához! És még azt állítják egyesek, hogy az oroszok nem értek el lényeges eredményt a hadi műveleteikkel? Dehogynem! Néhány (1-3) éven belül Oroszország megkerülhetetlen élelmiszer előállító nagyhatalom lesz, míg az egyesült Európa összedől! És mindezt az EU vezetői nem látják? Ez hihetetlen! Annál is inkább, mert a törökök látják! Mivel Törökország az orosz búza legnagyobb felvevője, már most helyezkedik! Mondvacsinált okokból ezért blokkolja Svédország és Finnország NATO felvételét! És ennek okát a máskor oly okos svédek és finnek sem látják? Majd éheznek velünk együtt! (Persze Erdogánt meg lehet győzni! Pénzzel! Nagyon sok pénzzel!)

Mindezekkel az EU akkora rést nyitott a saját sziklaszilárd falán, hogy az végül is a saját megsemmisüléséhez, vagy az Oroszország elleni totális háborúhoz vezet!

Infláció.

A fentiek következtében, mint látjuk az európai infláció most kapcsolta be a 2. fokozatú sebességet! Európában a bevallott infláció 11-12% körül jár és az a mesterséges „élelmiszer-válság” miatt, ez csak növekedni fog. (Az USA-ban „csak” 8,5%, de már ez az alacsonybb mérték is kezdi kiütni ott a biztosítékot!) És mit mond erre Frans Timmermans az EB alelnöke, azaz Ursula von der Leyen úgymond helyettese: „Kevesebb fürdés, kevesebb mosás, nyáron kevesebb légkondi, jövő télen hidegebb lakások, iskolák, irodák…” Mintha a földgáz „hiánya” csak ezt jelentené! Pedig nem csak azt! Az EU iparának teljes hanyatlását, ugyanis a földgáz legnagyobb felhasználója az ipar. (Ezen belül közvetve a csomagoló ipar is, mely a közismert polietilén felhasználója! Ennek alapanyaga az etilén, amit elsősorban földgázból-, másodsorban kőolajból krakkolás útján állít elő a vegyipar! A polietilén előállításához a vegyiparnak viszont nagy mennyiségű hőre is szüksége van! A polietilén hiánya pedig azzal jár, hogy a feldolgozott, becsomagolt élelmiszer árak tovább növekednek! ) De növekednek a szállítási költségek is, elsősorban a magasabb költségű üzemanyagok miatt, de közrejátszik ebben – igaz jóval kisebb mértékben - a karbamid hiány is, ami EdBlue néven a korszerű diesel motorok környezeti hatásokat csökkentő adalékanyaga is! (A nagyüzemi mezőgazdasági korszerű erőgépek szintén ezt használják!) Mindezek együttes okán, az EU bevételei csökkennek, mert az export visszaesik a magas energia költségek okán, és elveszti versenyképességét! Ez a fentebbi okok miatt is az életszinvonal oly mérvű visszaesését okozza, ami már elviselhetetlen a jóléthez szokott nyugat-európai ember számára! Szerintem jól mutatja ennek majd egyre felgyorsuló folyamatát, hogy Németországban a tartományi választásokon az SPD alul teljesít, mivel a jelenlegi kancellár Olaf Scholz az SPD volt alelnöke. De a kereszténydemokraták sem szerepelnek fényesen, bár poziciójukat sikerült valamicskét erősíteni, de láthatóan a németek harmadik utat keresnek! Úgy tűnik, ezek a „zöldek”, melyek még majd ráerősítenek az amúgy is kialakult gazdasági problémákra! Rá férne a holland Timmermansra, ha levonná ebből is a konzekvenciát!

Josef Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közben az EU fegyverkezését és fegyverek Ukrajnába küldését szorgalmazza. Igen, fegyvereket lehet gyártani, eladni is, ha lenne elegendő alapanyag pl. acéltermékek, de azok lőszerrel/robbanóanyaggal való ellátásához mondjuk salétromsav is szükséges, amit szintén földgázból állítanak elő! (Ilyenek pl. a lőpor, TNT, semtex, dinamit, stb.) Ez az önkéntesen vállalt földgázhiányos állapotban azt jelenti, hogy sem az unió mezőgazdasága, sem az emberek ne számítsanak semmi jóra, mert az energia kell a fegyverkezésre! Vajon mikor tűnik fel a spanyol matadornak, hogy Zelenszkíj már nem csak fegyvereket, hanem több lőszert követel a németektől, amit azok vagy nem tudnak, vagy már nem is akarnak szállítani?

És mindeközben áramlik a pénz és paripa (fegyver) az EU-ból Ukrajnába! Ellenőrizetlenűl! Az unióban senkinek nincs fogalma arról, hogy a fegyverek és anyagiak valójában hova vándorolnak! Csak teljesítik Zelenszkij követeléseit! Mára már oda jutottunk, hogy nagyon úgy néz ki, az EU-nak hitelt kell felvenni Ukrajna hadikiadásai-, és ujjáépítése okán, miközben azt sem lehet tudni, mennyi marad egyáltalán Ukrajnából, és a maradék mennyire lesz képes a nyújtott euromilliárdokat bármivel is, valaha visszafizetni? Felmerült az is, hogy az EU összes tagállama vállaljon kezességet az ukránok megsegítése érdekében, a felvenni készült hitel visszafizetésére! Agyrém! Mivel az ukránok soha nem lesznek képesek még a hitel kis részének törlesztésére sem, azt az európai embereknek kellene visszafizetni, ami a nyomor egyenes útja! És mindezt miért? Néhány hozzá nem értő, vagy megvásárolt emberszerű lény miatt! Én azt mondom, semmi akadálya nincs a közös európai hitelfelvételnek csak előbb tessék megszondáztazni Európa lakosságát, hogy ki, milyen összegben hajlandó a saját tulajdonának egészét, vagy egy részét zár alá vetetni Ukrajna érdekében! A felajánlott és zár alá vett vagyon lenne a fedezete a felvett hitelnek! Remélem, a magukra ukrán zászlót kitűzők nem tiltakoznak az ötlet ellen! Ha mégis, az azt jelentené, hogy azok más farkával akarják verni a csallánt! És ez utóbbi nem igazán tetszene nekem sem!

Az inflációhoz hozzájárul pl. a chip hiány is. Nem kis mértékben! Azt tudni kell, hogy ugyan a chip fejlesztéseket Tajvanon, USA-ban, és fejlett európai országokban végzik, de gyártásukat a magas energiaköltségek miatt leginkább Kínában! Sanghaj zárlata viszont azt eredményezte, hogy a részben az ott gyártott chippek termelése meghiúsult, a többi kínai „cucc” meg a világ legnagyobb kikőtőjének, a sanghajinak blokkolása miatt nem jut ki Kínából! (Érdekességként megemlítem, Kína mára már több mint 1,5 éves élelmiszer tartalékkal rendelkezik! Ugyan miért????? Lehet gondolkodni!)

Összegezve a gondolatokat: Az talán egyértelmű, hogy az orosz-ukrán háború csak ok az EU, mint az USA versenytársának, bedöntésére! És ehhez asszisztál az Európai Bizottság, Ursula von der Leyen vezetésével! Ez oda fog vezetni, Oroszország inkább előbb, mint utóbb élelmiszeripari nagyhatalommá IS válik! Önként adódik a kérdés: vajon a háttérben, nem Oroszország és az USA megegyezéséről van szó????

Mivel egyre erősödik az az elgondolás, miszerint a befagyasztott orosz nemzeti és/vagy orosz emberek vagyonát el kell kobozni és Ukrajna újjáépítésére kell fordítani, amihez a buta emberek tömegei lelkesen csatlakoznak, azt feltételezi, a jelenlegi pénzügyi- és demokratikus (-nak látszó) rendszer bedöntéséről van valójában szó! Ugyanis az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának egyik sarkalatos eleme: jog a magántulajdonhoz!!! És ez nem csak személyekre, hanem országokra is értendő, ha valaki értelmezi ezt a nyilatkoztot, amit gyakorlatilag minden ország elfogadott!!! Ha viszont a vagyonelkobzás megvalósul, az azt jelenti: elvész a bizalom a bankrendszerben!!! A továbbiakban senki nem bízik meg a bankokban, a kibocsátott pénzben (valutában), a magántulajdon védelmének szentségében, és menekíti vagyonát, ahogy csak bírja, mert nem tudni, ő mikor kerül sorra, akár valamely szankció megsértése ürügyén, akár más miatt!!! Vagyis: a pénz pusztán a bele vetett bizalom érékével bír! Önálló értéket valójában nem képvisel! És, ha a bizalom megszűnik, a pénz egy értéktelen papirfecnivé válilk! Egyenes út a bankcsődök sokaságához, amit vajon ki fog megfizetni? Az egyszerű, dolgozó emberek, teljes – kézzel fogható – vagyonukkal -, és nem csak pénzbetétjeikkel, hiszen a pénz akkor már semmit nem ér! A papírpénzt megenni a festék és fémszál miatt nem tanácsos, gyufával tábortüzet gyújtani vele - impregnálása miatt - nem lehet, lángok közé dobva hőértéke egyenlő a nullával!

De a sok buta-, a médiák által megtévesztett ember ma még azt szajkózza: Éljen Ukrajna! „Holnap” meg éhségében, átfázva embertársaira ront, mindössze egy szelet száraz, imitt-amott penészes, kenyérért!

Demoklész kardja a fejünk felett lóg!

Kiemelések és külalak Zolitól