20210411
Last updateH, 21 dec. 2020 2am

rovas logo

2014 július 23, szerda

Kullancs elleni (Magyar) találmány

Szerző: Olvasó

Két magyar biológus talált egy olyan rovarpatogén gombafajt, amelyet vizes oldatban kifecskendezve kizárólag a kullancsokat hatástalanítják

Legalább 10 éve kísérletezték ki, hatásos, de mégsem gyártjuk, nem támogatott -nyilván a gyógyszergyáraknak nem érdekük!
Semmiféle vegyszert nem tartalmazó és így környezeti kárt sem okozó kullancsirtó szert hozott létre két magyar kutató: Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál már csak gyártóra vár, hogy minél előbb forgalomba kerüljön a kullancs elleni szer, amellyel egész erdőket, üdülőhelyeket lehet majd mentesíteni a veszélyes parazitáktól. Először laboratóriumban vizsgáltak különféle patogén gombákat, hogy azok milyen hatással vannak a rovarokra, majd izolálták azokat a gombákat, amelyek a kullancsokat pusztítják el. Legnagyobb meglepetésükre ezek egy-két hét alatt végeztek a parazitákkal.

A kutatók által létrehozott szer legnagyobb előnye, hogy nem okoz kárt a környezetben. A ma is alkalmazott rovarirtó szerek között viszont találhatók olyan fajták, amelyek nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem olyan rovarokat is, amelyek a tápláléklánc fontos "alapkövei", és irtásuk más állatfajok - például egyes halfajok - pusztulásához vezethet - mondta Bratek Zoltán, és hozzátette, hogy ezért is tiltottak be az utóbbi időben több rovarirtó szert.
A patogén gombákat tartalmazó rovarirtó szereket külföldön már alkalmazzák, például Angliában, Franciaországban krumplibogarak, sáskák, levéltetvek ellen védekeznek ily módon. Amerikában pedig már elkészült a kullancs elleni irtószer is, s a hipermarketekben bárki megveheti, de az csak az Amerikában elterjedt kullancsfajták ellen hatékony. Még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen, és hány fajta kullancs található Magyarországon, mert a zoológiai kutatások még hiányosak, bár jelenleg is folynak - mondta el a kutató.
Dr. Bratek Zoltán szerint, ha megfelelő gyártót találnak, akkor a szert parkokban, turista útvonalakon, táborokban, és nyaralóhelyeken is lehet majd alkalmazni, hiszen nem lesz káros hatással a környezetre, csak a kullancsokra. (2007-es hír azóta a - itthon természetesen - néma csönd.)

http://www.mfor.hu/cikkek/Kulfoldon_is_kapos_lehet_a_magyar_kullancsgyilkos_gomba.html

Bratek Zoltán: Biológiai védekezés kullancsok ellen

Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék
Számos olyan gombafaj, úgynevezett rovarpatogén gomba létezik, amelyik rovarokat pusztít el, olykor járványszerűen. A tíz éve zajló kutatások során, ilyen rovarpatogén gombák felhasználásával, sikerült kialakítanunk egy olyan technológiát, amellyel lehetséges különböző kullancspopulációkat 7-14 nap alatt kiirtani vagy jelentősen gyéríteni az élőhelyükön - anélkül, hogy a környezetben kárt okoznánk, hiszen az irtás csak kullancsokat pusztító gombafajjal történik. A már kihirdetett magyar szabadalom és a megkért európai szabadalmi oltalom egy egész "hatóanyagcsaládra" érvényes: különféle élőhelyekre és kullancsfajokra különféle termékek készíthetők. További kutatások folynak az ártalmatlanság tesztelésére, a formulázás, tárolhatóság fejlesztésére. Az eddigi eredmények hasznosításához és a további kutatásokhoz még keressük a megfelelő szakmai befektetőt. Az eljárás ugyanakkor alapot adhat a más rovarok (pl. levéltetvek, szúnyogok) elleni biológiai védekezés sikeres kialakítására.

Elhatároztam, hogy elindítok egy mozgalmat annak érdekében, hogy ezt a találmányt végre használhassuk, és ne legyen rémálom és rettegés a gyerekek osztálykirándulása vagy a családi hétvége a hegyekben, vagy csak egy visegrádi túra...
Nem tudom, mi lenne a módja, hogy erre olyanok is felfigyeljenek, akik tenni is tudnak. A hatóságok gondolom már tudnak róla, ők viszont tenni nem akarnak. Az EU ismereteim szerint tiltja a kullancsirtást.
Arra gondoltam, hogy ahogy az akácot is megvédte a közvélemény és az internet ereje, miért ne tehetnénk ugyanezt a kullancsirtó magyar szabadalommal.
Kérlek Titeket, hogy aki szintén nem szeretne a kullancs elleni oltásokra és a szerencsére hagyatkozni -az segítsen, hogy valami módon ebből ÜGY legyen, amit nem lehet asztal alá söpörni, hanem színt kelljen vallani, hogy miért nem történik semmi ennek alkalmazására. Ha közben kiderült, hogy nem jó a szer, azt is jó lenne tudni, de ha már bejegyzésre került, akkor gondolom jónak ítélték....
Nekem van ismerősöm, aki teljesen mozgás és beszédképtelen már egy későn felismert kullancscsípés következtében. Nem szeretném megvárni, míg közelebbről is érintve leszünk hasonló módon, segítsetek, hogy kiderüljön az igazság erről a szerről, és esetleg gyártót is találhassanak hozzá.

Aki facebook-on tudna erről írni, az még hatásosabb lenne, és gyorsabban több emberhez eljutna. Mindenkinek köszönöm

KÉRJÜK - KÜLDJÉTEK TOVÁBB, OSSZÁTOK MEG E LEVELET! SEGÍTSÜK EGYMÁST EZZEL IS!


Külföldön is kapós lehet a magyar kullancsgyilkos gomba

kullancsA világon egyedülálló eljárást dolgoztak ki magyar tudósok a veszélyes betegségeket is terjesztő kullancsok irtására. Az új eljárás nem méreggel, hanem biológiai úton, "gombafertőzéssel" ritkítja a rovarokat. A szabadalmat hamarosan elfogadhatja a magyar hivatal, a befektetők azonban egyelőre óvatosak, tudta meg az mfor.hu.

Halál méreg nélkül

Magyar tudósok munkájának eredményeképpen azonban hamarosan megoldódhat a kullancsirtás problémája. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen ugyanis olyan gombatörzset szelektáltak, amely biológiai úton, méreg nélkül pusztítja el a kullancsokat. Ráadásul a gombás kezelés más rovarokra nem veszélyes, tehát a kutatók két problémát is megoldottak egyszerre.

A módszer a következő: a gombát szétszórják a kullancsoktól fertőzött területen, a por alakú tenyészet pedig megtapad a rovarokon. Ezután olyan enzimeket kezdenek el termelni a gombák, amelyek bejutnak a kullancs kitinpáncélja alá, és a gomba ott tovább szaporodik, terjeszkedik. Addig-addig zajlik ez a folyamat, míg a kullancs egyszerűen felemésztődik - magyarázta az eljárás lényegét lapunknak Dr. Bratek Zoltán, a kutatás vezetője.

"Mikor megnyertük a tudományos munkához szükséges pályázati pénzt, tudatosan fogtunk bele a munkába. Tudtuk, hogy egy ilyen célokra használható gombát szeretnénk szelektálni és szaporítani" - mondta a biológus. - "Gyorsan haladtunk: 1997-ben kezdtük a munkát, és 2001-re lezárult a pályázat. Addigra már meg is volt az új eljárás alapja."

Bejött a mezei teszt

A laboratóriumi munka után jöttek a próbák: a tudósok kivitték a tenyészetet egy kullancsoktól jelentősen fertőzött mezőgazdasági földterületre, ahol tesztelték a gombát. Az eredmény még a terület gazdáját is meglepte: nem sokkal a kezelés után arról számolt be, hogy gyakorlatilag eltűntek az élősködők onnan, ahol korábban szinte nem lehetett tőlük megmaradni - mesélte Bratek Zoltán.

2001 óta azonban sok idő telt el, a szabadalmi eljárás pedig még csak most közeledik a vége felé. "Ebből is látszik, hogy kicsit kényelmesek vagyunk Európában innováció ügyben" - fogalmazott a kutatás vezetője.

Hozzátette ugyanakor, hogy a kényelmességnek egy haszna mégis van: sokkal alaposabbak lehetnek a kutatók. "Az eltelt idő alatt új kihívásokra tudtunk válaszokat találni, volt lehetőség apróbb fejlesztésekre is. Így sokkal tökéletesebb szellemi termékkel állhatunk a befektetők elé" - magyarázta a tudós.

Ausztriából is érdeklődnek

Befektetők pedig lennének, bár egyelőre nagyon óvatosak. Magyar cég is érdeklődik a gombatörzsek iránt, emellett Ausztriából és Németországból is puhatolóznak. Egyelőre azonban mindenki a szabadalmi eljárás végét várja, többek között a tudósok is, hiszen onnantól kezdve egészen más alkupozícióból tárgyalhatnak az üzletemberekkel.

"Az üzleti ügyek intézésébe nekünk, kutatóknak is bele kell folynunk valamennyire, bár ehhez nem feltétlenül értünk" - mondta a kutató

Hogy mikorra lehet eladható, a polcról leemelhető kullancsirtószer a magyar kutatók találmányából, arra Bratek Zoltán nem tudott választ adni. A szabadalmi eljárás várhatóan még idén befejeződik.

A piaci viszonyokat azonban sokféle tényező befolyásolhatja: Magyarországon például már nem kötelező a kullancsirtás, ami piacvesztést, az állami megrendelések elmaradását okozhatja az ezen a területen dolgozó vállalatoknál. Ezért ezek a cégek nyilván átalakították stratégiájukat, ami az innovatív termékek vásárlását is érinthette.

"Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy szerencsénk van: a befektetők érdeklődése nem lankad. Ez akkor is jó hír, ha konkrét időpontokról még mi sem tudunk" - fűzte hozzá Bratek Zoltán.
L. Nagy Gábor

 

Olvasó

Beküldte: Begovits László

 

Megnyitva 12989 alkalommal

Hozzászólás   

#6 Figyelemre méltó értesítés:R Zoltán 2018-04-26 15:24
Kérem aki ott él nézzen utána mennyire idöszerû ez a közlemény: >Zoli<

www.globemarket.eu/.../3633-kullancsgomba----tick-nix--10-liter.html

Kullancsgomba - "Tick-Nix" 20 000 m2
www.redberrytickex.hu

Magánszemélyek, Kutyaiskolák, Állatgazdaságok, Terület és Földbirtokosok figyelem!


2017 - 2018 kiemelkedően kullancsveszélyes évek!


A kullancsgomba – "Tick-Nix" védi a zöldterületeket, ezáltal Önt és Családját a kullancsok által terjesztett betegségektől, fertőzésektől és vírusoktól!


Magyar találmány!


Kapacitásaink korlátozottak, ezért kérjük, hogy mielőbb rendelje elő.


Hamarosan elérhető kiszerelések:

Földterület m2 Ár (HUF)

2 hektár = 20 000 = 63 500

1 hektár = 10 000 = 31 750

2 000 = 9 525 - magánszemélyek számára -

Az árak már tartalmazzák a 27%-os áfát!A termék még nem rendelhető!

Az előrendelés feltétele, a termék 50%-ának megfizetése az előrendelésének visszaigazolát követő 5 munkanapon belül a Globe-Market Kft. Budapest Banknál vezetett 10102440-81201900-01004000 számú számlaszámára.
#5 LYMETóth Ferenc 2018-04-26 14:38
A Lyme-nak nevezett borrelia burdogferi fertőzést egy New Hampshirei laboratóriumi robbanás engedte a szabadba. Mesterségesen létrehozott baktérium!! A kullancsoknak "csak annyi közük van hozzá,hogy szívják a fertőzött állatok vérét,így terjesztik tovább. De ugyan így a szúnyogok,pókok is. Egy fertőzött állatnak (tehén,kecske) a tejét forralás nélkül fogyasztva ugyan úgy megfertőzödik az ember. Ha embernél,vagy állatnál,(kutya,macska) emésztési,ízületi,idegrendszer panaszok egyidejűleg jelen vannak,azt lyme-ként kell kezelni. (Dr Burrascanó) Nagyon fontos,hogy antibiotikumokkal NE kezeltessék,mert a test mélyebb szöveteibe,szívbe,agyba,gerincvelőbe menekülnek. (majmoknak intravénásan adott antibiotikum egy hónap után is pozitív tesztet produkált) Kerülni kell mindenféle cukrot,fehér kenyeret,kolát,kávét,mert szeretik a savas környezetet. Nátrium klorit és citromsav keveréke kipusztítja a lyme-ot. Saját magamon tapasztaltam! MMS- cseppek név alatt a neten megtalálható,Jim Humble könyve,vagy Johann Biacsics osztrák biokémikus. Az utóbbi segített nekem is a gyógyulásban, keressék nyugodtan. Becsületes,tisztességes Ember! Hogy az ÁNTSZ mit ír az MMS-ről,az a kutyát nem érdekli. Ha nincs az MMS ,már nem élek. Ha van kérdés,ha tudok, válaszolok. Jobbulást és kerüljék az orv-osnak nevezett sarlatánokat!
#4 Kullancs ellentrikolor 2018-04-23 21:05
Amíg nem kerül a kullancsgomba forgalomba, addig is egy tipp kullancsok (szaporodása) ellen:
Kiirtani vagy teljesen vissza kell vágni a mogyoróbokrokat, mert az a kedvenc téli hotelük.,
#3 kullancsgombaBódi Ildikó 2018-04-23 10:27
Engem nagyon érdekelne ez a gomba, mert anyukám már lyme kóros lett tőle és folyamatosan kiújul a betegsége.
#2 Válasz a A kullancsgomba – „Tick-Nix”-rőlZoli 2017-10-31 10:47
Levelet írtam az érintettek felé és a következő válasz érkezett számomra és olvasóink számára:

" Magyar Megmaradásért
Raffai Zoltán Úr részére!


Tisztelt Raffai Zoltán Úr!


Megkaptuk levelét, amit Dr. Bratek Zoltánnak írt.

Köszönettel vettük megtisztelő érdeklődését a magyar találmányról, a kullancsgomba –„ Tick-Nix”-ről!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg az engedélyezési eljárás folyamatban van.
Bízunk benne, hogy 2018. tavaszára legalább egy ideiglenes engedéllyel már a birtokunkban, a találmánnyal végre megvédhetjük a családokat és kedvenceinket a kullancsok által terjesztett betegségektől, fertőzésektől és vírusoktól.

A kullancsgomba – „Tick-Nix”-ről, valamint a kullancsokról és a kullancsok által terjesztett betegségekről bővebb információkat a kullancsgomba.hu oldalunkon találhat.

Amennyiben kérdései merülnének fel Önnek vagy az olvasói számára, úgy szívesen állunk a rendelkezésre.

Üdvözlettel:
Seres Attila a koordinátor
www.kullancsgomba.hu

70/251-4976 "
#1 kullancsBotló Kornél 2015-09-16 08:39
Tisztelt szerkesztőség!
Azzal kapcsolatban írnék, hogy a kullancs elleni gombakészítménynek a sorsáról még mind a mai napig nem hallottam semmit sem, semmi jót?
Nem tudnánk elérni a kutatók közül valakit aki részt vett vagy vesz még ebben, hogy mikor várható ennek a szernek a forgalmazása vagy mi lett vele?
Üdvözlettel Botló Kornél.

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások