Print this page
2008 március 31, hétfő

Az utolsó Turul-házi Nagykirályunk, Hunyadi Mátyás

Szerző: Orbán Éva

Utolsó szakrális királyunk, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóját ünnepelhetjük 2008-ban. Igazságos nagy királyunk, szinte minden területen kimagasló értéket hozott létre és hagyott az utódokra és az utókorra, az ország felvirágoztatására úgy az országépítés és ország-védés, mint a kultúra területén. Nyilvánvaló, hogy halálát miért mérgezés – erőszakos halál - okozta.

 Ő az, aki visszaszerezte a Szent Koronát, és különösen nagy becsben tartotta az Árpád-házi sávozott jelképünket. Hivatalos és titkos pecsétjein e jelkép szinte mindenütt jelen van. Műveltsége, a tudomány, a művészetek megbecsülése, szeretete, támogatása szinte egyedül álló történelmünk során.

A kulturális kormányzat 2008-as esztendőt a „Reneszánsz Évének” nyilvánította, és egy éven keresztül mutatja be, a reneszánsz korát és örökségét.

A Magyar Nemzeti Galériában március 29. és július 27. között tekinthető meg a nagyközönség számára „Mátyás király öröksége – Késő reneszánsz művészet Magyarországon a 16-17. században” című kiállítás.

A kiállítás 450 műtárgya több ország múzeumainak összefogásával valósulhatott meg. A kiállításra 400 milliót biztosítottak.

E kiállítás előzményének tekinthetjük az1983-ban már megrendezett „Mátyás király és a magyarországi reneszánsz” tárlatot, melyet 550 ezren tekintettek meg.

A jelenlegi kiállítás, mint címe is jelzi, Mátyás királyunk halálát követő reneszánsz örökséget mutatja be. A kiállítás nyolc főbb egységre tagolódik: Jagelló-kor, - Magyarországi humanisták és a késő reneszánsz művészet, – Vallási megújulás művészeti emlékei, - Síremlékművészet, - Az építészet emlékei, - Néhány konzervatív iparművészeti műfaj, - Festészet és sokszorosított grafika, - Ötvösművészet címek alatt.

A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása szervesen kapcsolódik a napokban megnyílt, Iparművészeti Múzeum Beatrix királyné majolikahozománya Budapesten című kiállításhoz is.

A kiállításhoz ingyenes tárlatvezetések, Szabadegyetem előadás-sorozat és gyerekek számára igen érdekes szombat-vasárnapi családi programok kapcsolódnak.

A kiállítás megtekintését az ifjúság számára az ország minden részéből érkezőknek kedvezményes utazási feltételekkel biztosítják.

A kiállítás megnyitója a zsúfolásig megtelt hallban és emeleten összegyűltek előtt zajlott.

Forrás:

http://www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=10536