Print this page
2013 április 27, szombat

Átverés: ezek a legújabb trükkök a termékbemutatókon

Szerző: Kossuth Rádió

Újabb és újabb trükkökkel verik át a gyanútlan résztvevőket a termékbemutatókon. A fogyasztóvédők óvatosságra intik az ilyen rendezvények látogatóit.

„Igazából ez nem viszi a pénzt, hanem hozza, mert megtakarít” – röviden erről szól egy termékbemutató, mármint az értékesítő szerint. A fogyasztóvédők eközben fokozott óvatosságra intik a termékbemutatók résztvevőit, ugyanis az ilyen rendezvények eladói újabb és újabb, sokszor bűnözésszámba menő trükkökkel verik át a kiszemelt vevőket. 

"Nem gondolja komolyan?!"

Az egyik legfelháborítóbb csel, amikor a rendezvényen sorsolást tartanak, amikor az összegyűltek előtt nagy csinnadrattával győztest vagy győzteseket hirdetnek. Ők úgy tudják, komoly, akár 100 ezer forintos nyereményre számíthatnak, csak később derül ki, hogy ezt a pénzt nem kapják meg, hanem vásárlás esetén az akár félmilliót is meghaladó vételárból vonják le nekik a csaliösszeget. Előfordult olyan is, hogy a „szerencsésnek” a jelenlévők előtt át is nyújtották a nyereményét, majd a folyóson egész egyszerűen elvették tőle mondván, csak nem gondolja komolyan, hogy ezt a pénzt valóban neki adják anélkül, hogy vásárolt volna valamit.

Jöjjön, lásson, nézzen!

Többnyire idősebb, hiszékeny embereket keresnek meg levélben vagy postaládába dobott cetlin: várjuk egy friss ebéddel, ingyen visszük el busszal a rendezvényre, jöjjön, lásson, nézzen! Azt azonban nem teszik, hozzá, hogy vendégüktől elvárják, vásároljon is. A Napközben riportere maga is ellátogatott egy ilyen bemutatóra, amelyre telefonon kapott meghívót. Az ebéddel összekötött úgynevezett egészségnapot reggel 9-től délután 2-ig hirdették meg, az invitálást negyvenen fogadták el, a tudósítót leszámítva mindannyian nyugdíjasok. Egy asszony, aki több ilyen rendezvényen vett már részt, a Napközben riporterének elmondta, a kíváncsiság vitte el a bemutatóra. Korábban több alkalommal vásárolt már hasonló eseményem, például edényeket, takarókat, masszírozófotelt, eddig körülbelül félmillió forintot költött el effélékre.

Már a káposzta sem a régi

Első körben a résztvevőknek ki kellett tölteniük, összes adatukat feltüntetve, egy kérdőívet, aztán azt is megtudták, egész pontosan egy tesztelésre hívták őket. Onnantól kezdve a lehető legelrettentőbb adatok felvonultatása következett: koleszterinszintről, magas vérnyomásról, halálozási statisztikákról. Mindezt a médiából és az internetről összegyűjtött, mindenki által elérhető adatokkal alátámasztva. A bökkenő csak az volt, hogy a kivetítőn megjelent veretes táblázatok hitelességéről semmit nem tudtak meg a résztvevők – például amikor arról van szó, hogy a káposzta vitamintartalma a korábbi 100 százalékkal szemben ma már mindössze 5 százalék.

A tét

Ezután az előadás az egészséges táplálkozás és az ezt segítő eszközök irányába terelődött. Az értékesítő kijelentette, hogy az általa ajánlott edény az egyetlen az országban, amely hétrétegű akkutermikus szendvicsaljjal van ellátva.  Az előadás végén derült ki, hogy nemcsak edényekről van szó, az igazi tét egy félmilliós konyhagép, amelyet mindenféle sorsolás és „csak most, csak itt” engedmények után akár 240 ezerért is el lehet vinni, amiben benne van a hozzá járó edénykészlet ára is. A jelenlévők közül négyen úgy döntöttek, nekik megér ennyit ez az eszköz, vásároltak, majd az áru mellé garancia gyanánt a cég honlapjának címét kapták meg, amely azonban karbantartás miatt épp nem elérhető. Tele van viszont az internet a cég korábbi vevőinek apróhirdetéseivel, akik töredék áron igyekeznek megszabadulni a termékbemutatón méregdrágán beszerzett termékektől.

Érezhető cél

A rendezvényen részt vett Várallai Károly, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Vas megyei és szombathelyi városi szervezetének vezetője is. A Kossuth Rádió műsorában azt mondta, olyan állításokat lehetett hallani a bemutatón, amelyek nem állják meg a helyüket. „Lebecsüli az egészségügyi ellátást, az egész élelmiszer-biztonságot”, az értékesítő érezhető célja az volt, hogy rásózza a jelenlévőkre nem épp olcsó áruját. A hasonló vásárlások után sokan bekopogtatnak a fogyasztóvédelemnél, mert ráeszmélnek, hogy nem azt kapták, amit reméltek.

Fogyasztókat megillető jogok

Óvatosságra intheti a vevőket az is, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége is kiemelt figyelmet fordított tavaly az árubemutatóval egybekötött termékértékesítési tevékenység vizsgálatára. A fő szempontok közé tartozott, hogy elhangzottak-e megtévesztő tájékoztatások a fogyasztóknak szánt termékek tulajdonságairól, valamint kaptak-e információt a kiszemelt vevők az őket megillető eljárási jogokról. 


 Forrás videós részletekkel: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/04/24/18/Atveres_ezek_a_legujabb_trukkokk_a_termekbemutatokon.aspx

Beküldte: kunavar