20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 október 06, szerda

Ajka, vörösiszap tároló gátszakadása 2010. október 4.

Szerző: Plósz Sándor

„Már hónapok óta Illés Zoltán államtitkár egykori személyi titkára vezeti azt a környezetvédelmi felügyelőséget, amely két héttel a gátszakadás előtt ellenőrizte az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolóját. Az államtitkár júniusban nevezte ki az...

A felelősségről: -

    1. Mindazok felelősek, akik az ilyen típusú tározókat engedélyezték, tervezési irányelveket, szabványokat elfogadták. Egy olajtároló fémtartály körül olyan kör-földgátat kell létesíteni, amely befogadja a tartály, tartályok teljes tartalmát katasztrófa esetén. /Ez egy un. fejlődő ország, Argentina szabványa. / Ennél a tömény lúg és egyéb veszélyes anyag esetén, miért nincs ez a másodlagos védelem? Ez mindent megfogott volna. L. Vésztározók skicce!

    2. Jegyzőkönyvek a 2008. évtől, mi történt a szivárgásokkal? Mi történt a megrepedt gáttal? Évenkénti légifelvételek, szatelit, feltétlenül szükségesek. Felelős a gyár, felelős az ellenőrző szervezet.

    3. Felelős, aki engedélyezte a privatizációt.

    4. Abszolút felelősség terheli a jelenlegi tulajdonosokat, a gyárkomlexum vezérigazgatóit, műszaki vezetői. Még szabadon vannak?

    5. A gyár nem engedi be az összegyűjtött iszapot a lerakóhelyre. Hol van a környezetvédelem?

Ha jól tudom 1999. óta, a „hivatalos” környezetvédelmi ellenőrzést, engedélyezést, Kling István Igazgató végezte ez év áprilisáig, mint a Székesfehérvári Környezetvédelmi Felügyelőség,- aki ma a Vízügyi helyettesállamtitkár. / 1999. július 07.-től 2004. december 31.-ig a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója. 2005. január 01.-től 2009. április 20.-ig a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója. Részlet az önéletrajzból./

Szakadás a tározón. Miből van ez a gát, elég nagy darabokban esik szét. /összecementálódott salak/

Repedés a gáton. A depresszió már 2008-ban látható. A repedés sem tegnap keletkezett!

A széttört gát.

Szivárgások 2008.okt.5.
Az űrfelvételen jól látszik a szivárgás 7 góca. A saroknál, ahol kiszakadt látszik a gát repedése is.

Mi történt 2008 óta?

Index.hu-n olvasható. Nem tudom értékelni a szakmaiságot, bizonyosság nélkül: „Már hónapok óta Illés Zoltán államtitkár egykori személyi titkára vezeti azt a környezetvédelmi felügyelőséget, amely két héttel a gátszakadás előtt ellenőrizte az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolóját. Az államtitkár júniusban nevezte ki az eredetileg általános iskolai tanár végzettségű Zay Andreát, aki korábban a Búbos Banka Kör aktivistájaként került kapcsolatba a környezetvédelemmel, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet élére.” … „Pintér Sándor elmondta, hogy a Kolontárt és Devecsert elárasztó tározót rendszeresen ellenőrizték, „hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni”.
„Kinevezését követően a Népszabadság megtalálta Zay hivatalos életrajzá [2]t, amelyben az állt, hogy egykoron részt vett az andornaktályai Búbos Banka Környezetvédő Kör alapításában, táborokat, élővízfigyelő programokat szervezett, előtte az egri főiskolán szerzett biológia–technika, majd kémia–környezetvédelem szakon diplomát, majd politikai szakértői szakképesítést, és jogi végzettséget is.”

Én ezt ismerem: Zay Andrea
1963. október 22-én születtem egy Heves megyei kisfaluban, Bükkszenterzsébeten. Szüleim nyugdíjasok. Húgom logopédus. Több mint tíz éve Andornaktályán élek családommal. Férjem Tompa Ferenc a közoktatás területén dolgozik. Balázs fiunk gimnáziumi tanuló. 1987-ben biológia-technika szakos, 1994-ben kémia szakos, majd 1996-ban környezetvédelem szakos tanári képesítést szereztem az egri Tanárképző Főiskolán. Elvégeztem a Századvég Politikai Iskola egy éves kurzusát. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem és a Századvég Politikai Iskola közös képzésében 2001-ben kaptam politikai szakértő képesítést. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának hallgatója vagyok. Tanári pályafutásomat Pétervásárán, nevelőotthonban kezdtem (1987-1990), majd Egerbaktán tanítottam négy évig (1990-1994). A Deák Ferenc Római Katolikus Általános Iskola alapítását követően ebben az intézményben neveltem és oktattam diákjaimat (1994-1999). E mellett az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Környezettudományi Tanszékének szakvezető tanára voltam (1997-1999). Fő szakterületeim a környezeti nevelés. Megyei listás szaktanácsadóként és közoktatási szakértőként is segítettem kollégáim környezeti-nevelő munkáját. Környezetvédelem területén végzett munkámért a Junior Chamber International oklevéllel ismerte el tevékenységemet. Jelenleg a magyar Televízió Közalapítványnál dolgozom. 1996-tól veszek részt aktívan a Fidesz Magyar Polgári Párt munkájában. Az Országos Választmány tagja vagyok négy éve. 1998-óta a Heves Megyei Önkormányzat képviselőjeként, a Kulturális és Oktatási Bizottság tagjaként valamint a Közoktatási Közalapítvány kurátoraként segítem megyém és választókörzetem boldogulását. Zay Andrea, 2002.

2008.okt.5. Jól látható a gát sarok a repedéssel és a szivárgási depresszió ahol megrepedt tegnap a gát.

Évente vizsgálják
A MAL Zrt-t évente vizsgálta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Az üzemnek jövőre jár le az öt évre kiadott egységes környezethasználati engedélye, melynek megújításához idén október 30-ig kell benyújtaniuk a teljeskörű felülvizsgálati dokumentációt.
A - nem szúrópróbaszerű - éves ellenőrzést a felügyelőség elvégezte a közelmúltban. Zay Andrea, a felügyelőség igazgatója elmondta, hogy az éves ellenőrzés többek között a működés során keletkezett dokumentációk vizsgálatát és területbejárást is jelent.
A területbejárás műszerek nélkül történik, a tározó állékonyságát külön nem vizsgálják tekintettel arra, hogy az az engedélyezési eljárások során vizsgálandó építésügyi szakkérdés. A repedéseket nem is látták?

A Vésztározók:

A javaslat elküldve Dr. Illés Zoltán államtitkár úrnak, K 2010.10.05. 15:54 emailban.
A vésztározó I.-III. közötti gát feltételes.
Ezeket a vésztározókat a szakadás után néhány-száz földmunkagép napok alatt megépíthette volna.

A gyár: Őr a kémikus a gyárban?
"Hétfőn fél 11-kor még itt volt az őr, és semmilyen fizikai vagy kémiai elváltozást nem tapasztalt. A gát nem szivárgott, a zagy az előírt ph-jú volt. Száz százalék, hogy itt senki nem követett el hibát. A gát minőségét egy hónapja ellenőrizték. Az sem igaz, hogy túltöltöttük. Nézze, milyen vastag a gát az alapjainál. Hatvanöt méter. Ez a gát maga az erő definíciója" – mutat előre, és nem tudunk vitatkozni.
Valóban így van, lenyűgöző méretű a védmű, tisztán látszanak a méretek a lábunk előtt, ahol ötvenméteres mélységbe zuhan le a gát. Alant kis munkagépek takarítják el a hulladékát annak az eseménynek, amely a fizika törvényei szerint nem történhetett meg.
Zavartan hümmögök. Meggyőztek a tudományos bizonyítékok, ugyanakkor nem tudom nem észrevenni a monumentális szakadékot, amelytől kiindulva a táj vörös, kilométerekig. "Itt olyan természeti összejátszásról van szó, amely a tervezésnél még nem állt fenn" – mondja Bakonyi Zoltán, én pedig nem kérdezek vissza.” Index.hu
Cinizmus:
„A vörösiszap-tározó gátja az erő szimbóluma, mondta Bakonyi Zoltán. A cég vezetője megmutatta nekünk a 65 méter vastag falakat, cáfolta, hogy korábban szivárgott volna az átszakadt tározó, és biztos benne, hogy nem követtek el hibát. A helyszínen győződtünk meg arról, hogy ez a katasztrófa nem is történhetett meg.
"Nézze meg, ez a vörösiszap, szilárd anyag, nem folyhat ki – mutat a Magyar Aluminium cégvezetője a a gigantikus, vörös tárolóra. – Alaptalan volt a pánik, mert főleg a víz távozott." Index.hu És ez a Bakonyi Z. még nincs előzetesben?

Fotók az Indexről és a Google-ról és a kapott levelekbôl.

Három településen háromszáz ház sérült meg, négy halott, öt-hét ember eltűnt.
Egy falu meghalt. Kolontár.
Több-száz hektár termőföld semmisült meg évtizedekre.

A MAL Zrt. részére az utóbbi három évben bírságot nem szabott ki a felügyelőség. 2001 és 2006. között éves levegőszennyezési bírságot szabtak ki, melynek legnagyobb összege 2,5 millió forint volt.
Várjuk a döntést! Kik a felelősök?

2010. október 6. /Aradi Vértanúk napja/

Plósz Sándor sk.
tájrendező

JÓ HÍR!
„Most hallom az örömhírt, mondja a hírmondó, az egykori Kossuth hullámhosszán az MR1-en. /kb. 16h hírek/
DR. Bíró Péter az ÁKÁDÉMIa szószólója, a csiborpatkolóktól, azt üzeni, hogy a Marcal élővilága ugyan kipusztult, de tapasztalatunk szerint regenerálódik. Nem kell félni!
A többkilós halaktól az esetleges endemikus férgekig, algákig, parti növényzetig,- minden rendben lesz. Holnap. Nem kell pánikot kelteni!
Ezek a rusnya férgek, tényleg folyton regenerálódnak! Hazudnak, reggel, délben, este, meg ha kérdeznek, akkor is.
Lásd! A Balaton vízminőségéről adott jelentések.

 A VÖRÖS LAVINÁRÓL, KÁRBECSLÉSRÖL ÉS TOVÁBBI KÉPEKRÖL ITT OLVASHATSZ:


 Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások