Print this page
2022 május 18, szerda

Bánmonostori rovásfelirat megfejtése...

Szerző: Friedrich Klára

Dr. Somos Zsuzsannától megkaptam egy olyan rovásemlék friss fényképeit, melyik még nem szerepel a szakirodalomban. A mellékletbe tettem a megfejtésemet, továbbá egy ábrát és Zsuzsa fényképeit is, tehát a rovásírók próbálkozhatnak más megfejtési lehetőségekkel is.

A BÁNMONOSTORI TÖRPE OSZLOP ROVÁSFELIRATÁNAK MEGFEJTÉSI KÍSÉRLET

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum Királyok és Szentek Az Árpádok kora c. kiállításán fényképeket készített Dr. Somos Zsuzsanna a 3. oldalon látható oszlopról, ezeket elküldte nekem megfejtésre, elolvasásra a kiállításon közölt tudnivalókkal együtt, amelyek szerint a törpe oszlop az utólagos rovásírásos felirattal a következő helyről került a kiállításra:

Bánmonostor (Rakovac) Szerbia Muzeum Vojvodine, Novisad (Szerbia). Tehát a történelmi Magyarország területéről. A kiállítás címéből ítélve az oszlop Árpád-kori lehet.

A felirat az oszlop alsó felén helyezkedik el. Az írás kb. az oszlop feléig tart, alulról felfelé és egy betűt kivéve (a 8-as) balról jobbra halad. mellékelt ábra mutatja a magyar rovás szerinti a hangértékeket és a feltételezésem szerinti megfejtést, amely:

CSABA, TAS ROVÓI: P (vagy G), SZ

A megfejtésben a CSABA és TAS valószínűleg a kőfaragók vezetőinek neve, akik alá a P (vagy G) és SZ betűvel kezdődő nevű rovók tartoztak. A felirat nem az oszloppal egy időben készült, és nem is olyan művész színvonalon, mint ami az oszlopfő faragványai alapján elvárható lenne, de fontos és értékes művelődéstörténeti emlék. 

A 8-as betű a rovásábécékben többnyire a J hangot jelzi, de a szintén Árpád-kori botnaptáron az i és J hangot is ugyanezzel a jellel jegyezték le. (A botnaptár hiteles rovásemlékünk, Marsigli tábornok másolta le 1690-ben Gyergyószárhegyen és dr. Sebestyén Gyula állapította meg, hogy Árpád-kori.)Két fénykép és ábra a mellékletben is.

somogyizsuzsa 3

Fényképek: Dr. Somos Zsuzsanna

somogyizsuzsa 1a

somogyizsuzsa 2a

pdf ⇒

 

Megnyitva 602 alkalommal