Print this page
2011 január 31, hétfő

Kisvirágú füzike

Szerző: Kósáné K. Mária

A Füzike a vérre, a szövetre van hatással. - Hatását a vizeletkiválasztó rendszeren, a vesén, a véren, a nemi szerveken keresztül fejti ki.

Epilobia-fajok, (halvány színű, kis virágzatú fajtái)
Epilobia palviflorum, roseum, montanum, lanceolatum, anagallidifolium. - A kisvirágú füzike a ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó növényfaj.
Kép A kisvirágú Füzikék, felső 20 cm-es virágos, leveles szárát használjuk (herba).

A Füzike a vérre, a szövetre van hatással.
Hatását a vizeletkiválasztó rendszeren, a vesén, a véren, a nemi szerveken keresztül fejti ki.

Fertőtlenítő, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, szövet és vértisztító hatással rendelkezik.
Használható vese és hólyagfertőzések, megbetegedések, prosztatagyulladás, prosztata megnagyobbodás (hypertrophia), méh- és petefészek fertőzés, és ezek gennyes, véres, vagy daganatos, rákos megbetegedései, és egyes sugárártalom esetén.
Ezek a növénykék, bár széles hatásfokkal nem rendelkeznek, de ez az egy hatásuk, nagyon eredményes, és fontos lehet számunkra.
Magyarországon a Mátrában biztosan találkozunk vele. Megfigyeléseim szerint az erdei állatok is előszeretettel csipegetik, de nem tépik ki (kivéve a vadmalacokat).

Erős hatású gyógynövény. Használható minden vizeletkiválasztó-rendszeri megbetegedés, de főleg a gennyes vesemedence, vagy hólyag esetén. Veseteák állandó alkotórészévé válhat, főleg vesezsugornál nagy segítség. A vesében elhelyezkedő jóindulatú polipokat, daganatokat is felszámolja. Ezt azért fontos kiemelnem, mert amennyiben a vesét ezek kitöltik, lehet, hogy magát a vesét is el kell távolítani.

Főleg a gyulladások, és a gyulladás következményeként létrejött szövetelváltozások gyógynövénye.
A prosztata, vagy méh és petefészek betegségeire, gyulladásaira hatást gyakorol.
Hatásai miatt az állandó hólyag- és húgyhólyaggyulladásban, hólyaggyengeségben szenvedő nők is sikerrel alkalmazhatják.

Hatásai miatt bizonyos meddőségi zavarokban is, keverékekben ajánlott fogyasztani, mind a két nem részére, bár a meddőségre nem kimutatható egyértelműen a hatása.

Prosztatagyulladás, a prosztata szöveteinek kórós elburjánzása, vizeletürítési nehézségek esetén a legmegbízhatóbban alkalmazható, és gyorsan ható gyógynövény. A műtétet is megelőzhetjük vele, ha időben alkalmazzuk. Teljes vizeletleállás esetén, a műtétet végre kell hajtatni, vagy katétert kell felhelyeztetni, és így még megpróbálkozni a tea fogyasztásával, orvosi ellenőrzés mellett. A műtét utáni kellemetlen tünetek csökkentésében is nagy segítség, így ihatjuk teáját, bekövetkezett műtét után is. A műtét utáni égő fájdalmakat és egyéb fájdalmas tüneteket csökkenti.

Prosztata esetében, Tökmagolajjal alkalmazva hatásosabb.
Rákos megbetegedéseknél, sipolyoknál, daganatoknál, mind a hólyag, mind a prosztata, vagy petefészek esetén alkalmazzuk.
A köztudatba a prosztata megbetegedések gyógynövényeként került be, de ennél egy kicsit többet nyújt számunkra.

A népi megfigyelésekből kiindulva, most kutatásokkal is alátámasztották, hogy a Füzike, a kisebb sugárártalmak okozta szövetelfajulásokra specifikus. A nép száján futó, „rossz vízben fürdés” megbetegedései, szintén sugárfertőzések voltak. A szövetek szaporodását és elhalását idézik elő. A sugarak hatásának legjobban kitett szövetállományok a fejlődő szervezet, az éppen sejtburjánzás alatt lévő szövetállományok, az ivarszervek, a vérképzőszervek, majd később az izmos szövetek és a csont. A sugárkezelést ezért használják, a sejtburjánzások elölésére, rákos daganatok felszámolására. Amennyiben a szervezet nagyobb dózisú sugárfertőzést kap, az ép szövetállományokra is hatást gyakorol. Az ép szövetek fejlődését, osztódását is megakadályozza. Az orvosi kezelések alatt, egyéni érzékenységek is előfordulnak, így a meghatározott kezelési dózisok, egyes egyéneknél, sugárfertőzöttséget hozhatnak létre. A sugárzást kibocsátó anyagokkal dolgozó egyénekre is hatást gyakorol, mégpedig úgy, hogy többszörös kis fertőzés esetén, az ártalom összeadódik.

Röntgensugárzások, rák ellenes sugárkezelések, akár helyi kezelések után is, igyunk teájából 2 kúrát. Az egészséges szervezetet nem befolyásolja, így megelőzésként is fogyaszthatjuk.

Hogy a sugárfertőzöttség mértékét csökkenti-e, befolyásolja-e, erről a tanulmány nem szól, így ilyen jellegű információval most nem szolgálhatok.
Rádium által keletkezett sugárártalom esetén, ne használjunk Korpafű készítményeket.

Fürdőt soha nem veszünk belőle, mivel csak kis mennyiségben szabad alkalmazni. Ha a vizelet mennyiségét növelni szeretnénk a kúra alatt, fürödjünk Zsurlóban. Teljes vizeletleálláskor semmilyen folyadékot ne fogyasszunk, míg a katétert fel nem helyezik, mert a hólyag szétrepedhet. A gyógyteát hosszú távon kell fogyasztani, egészen addig, amíg az orvos a gyógyulást meg nem állapítja. Felfázások esetén 2 hétnél tovább ne használjuk.

Feltételezhető, hogy minden embertípus alkalmazhatja betegség esetén.
Vércsoport szerinti besorolása szerint, mindenkinek semleges, vagyis, minden vércsoport nyugodtan fogyaszthatja.

Erős hatású, de nem mérgező gyógynövény. Kifejezetten ellenjavallata nem ismert, talán szoptató anyák és 12 év alatti gyeremekek óvatosan, vagy ne alkalmazzák! Az ajánlott kúra ideje 4 hét, de 2 két kihagyás után a kúra ismételten elkezdhető, egészen a gyógyulásig. Megelőzésként negyedévente legalább egy 2-4 hetes kúrát érdemes venni belőle. Fehér árvacsalánnal nagyon jól kombinálható.
 

     Tea: 1 teáskanál gyógynövényt számítunk 2,5 dl forró vízhez, mellyel a Füzikét csak leforrázzuk, majd lefedjük. Súlyos esetben, önmagában alkalmazzuk, nem keverékekben.

Napi adagja, még súlyos betegség esetén is, legfeljebb 2 csésze tea legyen. Reggel éhgyomorra és este félórával a vacsora előtt fogyasztjuk.

Kapcsolódó írás:

 AZ EGÉSZSÉG LÉNYEGE A BETEGSÉG, ÉS A GONDOLKODÁS EGYMÁSRA HATÁSA


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról