Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

K2020Jan28

2011. Április 17., Vasárnap 11:44

A fekete nadály

Írta:  Kósáné K. Mária
Értékelés:
(15 szavazat)
Table of contents
« Prev All Pages Next »
Hasznos része: gyökér és levél. Levele összehúzó és gyulladásgátló tulajdonságú. Csak külsőleg alkalmazzuk. A továbbiakban, a levél alkalmazását külön kiemelem, minden egyéb a gyökérre vonatkozik  

feketenadalySymphytum officinale (Boraginaceae)
Symphyti vagy Consolidae radix, Symphyti folium
Egyéb ismert nevei: Forrasztófű, Fekete gyopár, Sarkosfű.
 
Hasznos része: gyökér és levél. Levele összehúzó és gyulladásgátló tulajdonságú. Csak külsőleg alkalmazzuk. A továbbiakban, a levél alkalmazását külön kiemelem, minden egyéb a gyökérre vonatkozik. A Fekete nadálytő a plazmaszövetekre, a vérre, az izomra, a csontra, a velőre és az idegre hat.Hatását a légzőszerveken (és bőr), az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és az idegrendszeren keresztül fejti ki.
A gyökér, tápláló erősítőszer, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, lágyító, hámosító, sebgyógyító, vérzéscsillapító hatással rendelkezik.
Levele összehúzó és gyulladásgátló hatású.
 
A gyökér használható köhögés, hörghurut, tüdőfertőzések, tüdővérzés, emésztési zavarok, gyomor- bélfekélyek, gyomorvérzés, vérköpés, mellhártyagyulladás, véres vizelet, hasmenés, vérhas, rándulások, törések, sebek, sérülések, kelések esetén.
 
Hatékony erősítő és sebgyógyító szer. A gyökér szövetépítő, további romlást megakadályozó, regeneráló, szövet fiatalító hatású, külsőleg, belsőleg, a test bármely részén. Főleg a tüdő, a plazmaszövetek és a csontszövetek ifjítója.
Allantoin tartalma, kollagén feltöltő és újjáélesztő (regeneráló) hatású. Ezért minden szövetelemre hat.
 
A szájban, gégében, felső légutakban kialakult gyulladások esetén először leveléből készítsünk kivonatot, teát, öblögetőnek, majd utólag fellépő hörghurut esetén, Zilizzel, Papsajttal kombinálva gyökerének hideg kivonatát kortyolgassuk, a nyálkahártya irritációjának csökkentésére.
Nyálkaoldónak Gyömbérrel, Szegfűszeggel és Kardamommal használjuk, önmagában sose. Megnöveli a nyálkák mennyiségét, de hevítő fűszerek nélkül erős pangást okozhat, ami az állapot rosszabbodásához is vezethet.
 
Gyomorvérzés, tüdővérzés esetén külsőleg leveléből a teljes mellkasra pakolás rakható.
 
A gyökér áztatásával előállított hideg kivonatot gyomor- és bélfekély esetén alkalmazhatjuk a nyálkahártyák nyugtatására és regenerálására. Emésztési zavarok, vagy gyomorvérzés felléptekor, 2-4 csésze hidegen áztatott teakeverék fogyasztása javasolt, egész napra elosztva, kortyonként, melybe a napi 1 g Nadályt is beleszámíthatjuk. Gyomor- és bélrendszer vérzéses vagy hurutos megbetegedései, gyomorfekély esetén belsőleges fogyasztásra gyökerét alkalmazhatjuk Zsurlóval, Cickafarkkal, Körömvirággal, Pásztortáskával, Porcsinfű herbájával, Útifűvel együtt.
Cukrosok bélrenyheségére Lenmaggal együtt alkalmazható.
Ha nem ragaszkodunk hozzá, akkor inkább Szezámmagot, Lenmagot, Zsurlót, Papsajtot, Palástfüvet, Cickafark levelet, Pásztortáskát alkalmazzunk helyette.
 
A tüdő és a nyálkahártyák fiatalító erősítőszere. A hártyák gyulladása, pusztulása, vérzése esetén használjuk. Tüdőerősítőnek Peremizs gyökérrel (Inula), Örménygyökérrel vagy Körömvirág gyökerével, ha nincs, akkor virágjával kombinálható.
Tüdővérzésnél, gyökerét teakeverékekben alkalmazhatjuk.
 
Tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás esetén, teát fogyasszunk 2-4 részre osztva 1 csészényit, napközben, kortyonként. Tegyünk pakolást Martilapuból, Zsurlóból, vagy alkalmazzunk Svédcseppes borogatást.
 
Erősítőnek, vérzéscsillapítónak tejben forraljuk fel. Egy csésze tejre 2 kávéskanál porított gyökeret számoljunk. Új szövetek képződésének elősegítésében az egyik legeredményesebb, valódi erősítőszer. Ez a tulajdonsága, felváltható, pl. Szezámmag, Vörhenyes szil, Spárga fogyasztásával.
 
Szívre való hatását a népgyógyászat a Galagonyáéval azonosnak ismerte el. Sok helyen még most is alkalmazzák szívre való hatása miatt. Ha ragaszkodunk hozzá, csak külsőleg tegyünk pakolásokat a mellkasra leveléből vagy gyökeréből, összehúzó, vagy vérpezsdítő tulajdonsága miatt, de belsőlegesen semmilyen népgyógyászatilag ajánlott formában a szív gyógyítására ne alkalmazzuk, mivel vérrögképző hatással is rendelkezik a gyógynövény. Mint köztudott, a szívbetegeknél, pont a vér átáramlási sebességének biztosítására a szívkapukon keresztül (ami 5 l vér/perc), vérhígítót kell szednie a betegnek, az egész test minden szövetének, a megfelelő összetételű vérrel való ellátására. A gyógynövény ilyen jellegű alkalmazása, pont az infarktusveszélyt fokozza, akkor is, ha különben magára a szívszövetre jótékony hatást gyakorolna. Használjuk továbbra is, a veszélytelenebb Galagonyát, ilyen panaszaink esetén.
 
A gyökereket csonterősítőnek alkalmazzák. Főleg rugalmatlan, törésre hajlamos csontszövetek újjáélesztésére, az új szövetek rugalmas kialakulására, folyamatosan, kis mennyiségben (por formájában napi 1 g) kell fogyasztani.
Eltört csontok esetén a mielőbbi hegesedést, összeforrást segíti elő. Főleg nem gipszelhető csonttörések esetében. Farkcsont, medence, bordatörések, porccsontsérülések, váll, térdkalács, medencei álízület törése, repedése esetén alkalmazhatjuk. Az orvosi diagnózis után, és csakis az orvos által helyükre állított csontok esetén, mielőbbi gyógyulásuk elősegítésére, ha lehetséges, külsőleg massza alakjában alkalmazzuk. Amennyiben a kórházi előírások ezt nem teszik lehetővé akkor csak tea formájában, napi 3 alkalommal 1 csészényit, vagy szeszben tartva, a gyökérből napi 5 alkalommal két kicsi karikát fogyasszunk el. Helyette nagyon megfelelő, ha bármely teában Szezámmagot és Lepkeszeg magot áztatunk, vagy porként fogyasztjuk. A Palástfű tea is csonterősítő és gyógyító határú. Ilyenkor nagyobb mennyiségű A- és D-vitaminra van a szervezetnek szüksége, erről külön gondoskodjunk. A gyökér lisztmasszája gipsz helyett használható. A ruhára kent masszát a felületre kell helyezni, majd kötéssel rögzíteni. A massza gipsz-szerűen megkeményedik.
A csontsérülések, vagy műtéti beavatkozások után fellépő csontgennyesedések, csontvelőgyulladások, csonthártyagyulladások, és a gerincvelő bizonyos károsodásai esetén, gyökerének porából készítsünk, meleg pépes pakolást. Mindaddig alkalmazzuk, míg az orvos a gyógyulást meg nem állapítja. Emellett erősebb gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövényekből teakeveréket fogyasszunk.
A fog alatt, az állkapocsban elhelyezkedő, gennyes váladék kiürülését is elősegíti.
Szintén pépes, meleg pakolást alkalmazunk, kézen vagy lábon lévő bütykök esetén. Rendszeres éjszakai használatával, legalább heti 2 alkalommal, és a testrész masszírozgatásával, ezek az elváltozások fél-2 év alatt visszafordíthatók. Egyéb csontkinövések esetén is alkalmazható. Eredménytelenség esetén, a csontkinövést csak műtétileg lehet eltávolíttatni, és általában visszatér.
 
A gerinc csontjaira, porckorongjaira is megújító hatással rendelkezik. Alkalmazható minden gerincet érintő fájdalom, kopás, elváltozás, becsontosodás esetén, és csontritkulásnál kiegészítő kezelésként. Levelét, gyökerét fürdőként és pakolásként használhatjuk.
 
Minden rendszeres csontropogás, már figyelmeztet a csont, és a mellette elhelyezkedő ízületek, kötőszövetek szárazságára. A száraz felületek egymás mellett való elcsúszása kopást eredményez. A lágy szövetekben pedig, elváltozások jönnek létre, amik szintén helyi alakváltozáshoz vezetnek. Az ízületek megnyúlhatnak, vagy szakadhatnak, és veszíthetnek összetartó erejükből, így a csontok, porcok, végleges elcsúszása jön létre.
A rugalmatlan területi elcsúszások idegbecsípődéseket is okozhatnak. Ilyen a lumbágó, és az isiász. Az idegek begyulladnak, és erős fájdalom lép fel, mely mozgásra tovább fokozódik. A gyulladás duzzanata még további helyi szűkületet okoz, mely az idegekre még erősebb nyomást gyakorol. Az idegek, nagy fájdalom kíséretében, el is halhatnak.
A gyulladás belobbanásának megakadályozására, a Fekete nadály gyökerének masszáját, vagy szeszes kivonatát, azonnal, pakolásként alkalmazzuk. Ajánlott még 48 órán belül, csontkovács, vagy „kiropraktör” felkeresése, hogy az elcsúszásokat helyremozdítsa, és az idegszál így kiszabaduljon. Ezekben az esetekben a mielőbbi ellátás kap hangsúlyt. A munkából való kiesést, az eddigi 4-6 hétről, 5-14 napra csökkentheti. Ugyanez a tapasztalat, a térd, a combtő, a boka, a váll, és a csukló esetén is. A helyreigazításokat az ortopédiai szakrendelés orvosa is képes lenne elvégezni, de általános tapasztalat, hogy 48 órán belül, a beteg nem kap időpontot a szakrendelésre.
Amennyiben a gyulladás már beindult, annak, csak végleges megszűnte után szabad a helyreigazítást elvégeztetni. Ha környezetünkben nem található csontkovács, - vagy anyagi hátterünk nem engedi meg, - kemény anyagú ágyban való, kötelező háton fekvés javasolt. A beteget a háziorvos fekvő betegként látja el. A pakolások hatására, a gyulladás megszűnik, ekkor már fürdőket is vehetünk, Nadályból, Cickafarkból, és Kakukkfűből. A fájdalmak megszűnte után, helyreigazító tornagyakorlatok végezhetők.
 
Nemcsak a csontszövetekre, hanem az ín és izomszövetekre is megújító hatású.
Köszvényes, vagy ízületi csomók, reumatikus izom és ízületi elváltozások, izomgörcsök, gyulladások, és maradandó megvastagodások esetén gyógynövényteák alkotórésze, külsőleg pedig pakolásként alkalmazható. Mozgáskorlátozottsággal, ízületi bénulással járó duzzanatok, megkeményedések, a térd, a váll területein, gyorsan gyógyulnak a Nadály tinktúrás bedörzsöléseitől. Külsőleg pedig meleg pakolásként alkalmazzuk mindaddig, míg az alakváltozások meg nem szűnnek. Fürdőket is vehetünk belőle. A duzzanatok mielőbbi eltüntetésére azonban ilyenkor a nyirokrendszerre is szükség van, ezért a felület körül érdemes nyirokmasszázst alkalmazni. A felső nyirokutak a bőr alatt kb. 5 mm-en belül foglalnak helyet, ezért szinte csak felületi simogatások, kisebb csipkedések is alkalmasak nyirokmasszázsnak. Lábduzzanatok esetén az egész lábat kezelni kell és a csípő és hasrészeket is. Alulról felfelé haladva a lábon. Kéz esetén a vállakat, a nyaki részeket, a hónaljat és mellkas oldalsó részeit is kell dresszingelni a masszázskor.
Friss átfázások, fagyások, ficamok, megerőltetések, rándulások után jelentkező végtagfájdalmak, duzzanatok esetén, leforrázott levelét, melegen kössük a testrészre.
A több évtizede történt megfázások, fagyások, rándulások, a testfelületek reumás izommegvastagodását, eldeformálódását, bütykösödését okozhatja. Mozgatása nagy fájdalommal jár. A beteg önállóan nem is tudja ezen tagjait mozgatni. Az izommegvastagodás teljes mozgáskorlátozottságot okoz, végleges diagnózisa reumás izombénulás. Ebben az esetben a Feketenadály porából készült pakolásokat alkalmazzunk. Vegyünk kéz, láb vagy teljes fürdőket, naponta, Csalánból, Kakukkfűből. Kenegessük Pásztortáska tinktúrával és Orbáncfű, vagy Majoranna olajjal.
Íngyulladások esetén is eredményes a levél meleg pakolása. Ínhüvelygyulladás, csukló, és boka hüvelygyulladásai esetén kar és lábfürdők, pakolások alkalmazhatók.
Vannak olyan betegségek, melyekkel mindig együtt jár az ízületek gyulladása, fájdalma, mozgáskorlátozottsága. Ilyen a máj megbetegedések miatt fellépő ekcémák, sömörök (pikkely-, övsömör) után jelentkező váll, térd, csípő, könyök fájdalom. De ide tartozik az immunbetegségek miatt fellépő izmok és porcos csontok megkeményedése, fájdalma, görcsölése, puffadása, sorvadása is. Az alapbetegségek kezelése mellett, bármikor alkalmazhatjuk a Fekete nadály levelét, gyökerét pakolásként, fürdőként.
A vérkeringés felgyorsítása által a fájdalmat gyorsan szünteti. A fájdalomtól való félelem alóli feloldódás, és a duzzanatok lelohadása, segíti a terület mozgékonyságát, ami a további jobb vérellátás és a gyógyulás előfeltétele.
A végtagok ideggyulladásai esetén is így járhatunk el. Ilyenkor Körömvirággal, Orbáncfűvel kombináljuk. 

(1. oldal / 2)
Megjelent: 19193 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. Február 03., Kedd 10:31

Hozzászólások  

 
Kósáné K. Mária
#2 VálaszKósáné K. Mária 2012-12-01 19:11
Kedves Bencze Gyuláné!
Szárított és darabolt formában a gyógynövényboltokban kapható.
Kis langyos vízzel felduzzasztva (kb. egy éjszakára) a szeszes kivonat is elkészíthető belőle, amivel csak kenegetni kell a területet, de pakolásra is alkalmas. Kissé lerakódik a bőrön, ezáltal a ruhát is megfoghatja. Erre érdemes azért figyelni.
Üdvözlettel: Kné K Mária
Idézet
 
 
Bencze Gyuláné
#1 TatabányaBencze Gyuláné 2012-11-08 20:01
Hollehet beszerezni a Fekete Nadályt?Csonttörésre kellene ami rosszul fort össze és nagyon fáj,Hátfályásra kéne.Kérem szives válaszikat.
Üdv: Bencze Gyuláné
2012.non.08.20.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 70%Sweden 1.1%
Romania 5.6%Canada 1%
United States 3.5%Norway 0.8%
Ukraine 3%Switzerland 0.4%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
United Kingdom 2%Netherlands 0.3%
Slovakia 2%Australia 0.2%
Germany 1.9%Kuwait 0.2%
Serbia 1.3%Italy 0.1%
Austria 1.3%Poland 0.1%

Today: 1
This Week: 1303
Last Week: 12137
This Month: 77008
Last Month: 20504
Total: 2290946

Belépés