Print this page
2017 április 25, kedd

VMSZ-es polgármestere kitiltotta az épületből dr. Morvai Krisztináékat

Szerző: Haraszthy Ágoston

Visszaértünk 4 napos délvidéki jogvédő, monitorozó utunkról, ahol döbbenetes állapotokat és jogsértéseket tapasztaltunk. Hamarosan következik a részletes beszámoló, addig azt a határozatot szeretném megosztani Önökkel, amivel „betiltották" a zentai városházára tervezett fórumunkat. Soha nem gondoltam volna, hogy 25 évvel a rendszerváltás után, egy európai uniós csatlakozásra váró országban ilyen kommunista típusú „döntéshozatal" lehetséges.

Hiába tiltották be délvidéki fórumunkat – nagy sikerrel megtartottuk!

A nagyterem használatára érvényes szerződésünk volt a zentai városházával – ez egy tipikus polgári jogi szerződés. Ehhez képest minden érdemi indokolás, tény vagy bizonyíték nélkül, egy „államigazgatási határozattal” tiltották be a rendezvényt.

szerzödés

Ez olyan, mintha valaki befizet az önkormányzat menzáján egy hónapra ebédet, majd a jegyző közigazgatási határozattal megtiltja, hogy desszertet ehessen hivatkozva arra, hogy az illető veszélyes a közbiztonságra, ezért nem maradhat sokáig az épületben.

Természetesen mi csonkaországi jogászok még csak kibírtuk valahogy ezt a dolgot, de a helybelieknek nap, mint nap kell szembesülniük az önkénnyel, a jogfosztással és a pártállami működésmóddal.

Számunkra a „betiltás” csak hasznos volt, így még nagyobb volt az érdeklődés a fórum iránt, amelyet sikeresen megtartottunk egy másik helyen, rengeteg tapasztalatot szerezve (lásd a képen). Hasonló fórumunk volt még Óbecsén és Szabadkán is.
Részletesebb beszámoló hamarosan!


Szeretettel:
Krisztina

fotó: Kürti Zoltán

A fórum


 ELŐZMÉNYEK:

A VMSZ nem engedi be a zentai városházára dr. Morvai Krisztina EP képviselőt

Ahogyan azt a DélHír portál már korábban is megírta, háromnapos délvidéki körútra érkezett  dr. Morvai Krisztina, az Európai Parlament képviselője és dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője.

Az útjuk során több délvidéki települést is felkeresnek, ahol közintézményeket, hivatalokat és közvállalatokat látogatnak meg, megvizsgálva mennyire valósul meg a magyar nyelvhasználathoz való jog vagy a részarányos foglalkoztatottság elve. Mindemellett a délvidéki polgárok panaszait is meghallgatják, annak érdekében, hogy azt tolmácsolni tudják az Európai Parlamentben, ahol május közepén szavaznak majd a szerbiai országjelentés elfogadásáról.

A körút mai, második napja során egy lakossági fórumra került volna sor a zentai városháza dísztermében, azonban a haladó-vmsz-es városvezetés az utolsó pillanatban kitiltotta az épületből dr. Morvai Krisztináékat. 
 
Ceglédi Rudolf, Zenta VMSZ-es polgármestere
← Ceglédi Rudolf, Zenta VMSZ-es polgármestere
 
"A napokban aláírtuk a szerződést a városháza dísztermének bérletéről, megkaptuk a hivatalos végzést is, illetve kifizettük a terem bérlet költségeit, nem is keveset, egy óráért 6500 dinárt. Majd pedig tegnap értesítettek bennünket, hogy visszavonnak mindent, mert Ceglédi Rudolf, Zenta VMSZ-es polgármestere megtiltotta a rendezvény megtartását." - mondta el Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke, aki a zentai lakossági fórum szervezője. 
 
A szervezők egy végzést is kaptak erről az utólagos tiltásról, amely szerint veszélyes a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vagy épp Morvai Krisztina munkája, ezért nem adnak nekik teret. Mint emlékezetes dr. Morvai  és dr. Gaudi-Nagy a korábbiakban többek között jogvédelmet biztosítottak a temerini fiúknak, akikre a VMSZ akkor maximális büntetést kért a szerb bíróságtól, vagy épp a magyarságukért bántalmazott fiatalok perében segédkeztek. Mindemellett a délvidéki autonómia vagy az 1944-45-ös kérdések körére hívták fel az Európai Parlament és az Európa Tanács figyelmét. 
 
Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke elmondta, hogy a történtek után ma reggel a rendezvény helyszínét áthelyezték a zentai Royal hotelba, ahol szintén megegyeztek a tulajdonossal, azonban néhány óra múlva politikai ráhatás következményeként a Royal igazgatója is jelezte, hogy visszalép attól, hogy a rendezvénynek helyet biztosítsanak. 
 
Azonban a fórum így sem marad el, azt 18:00 órakor a Bali Klubban szervezik meg. Az ellehetetlenítés folytán létrejött helyszín-változások miatt a szervezők ingyenes buszt biztosítanak az érdeklődőknek, amely a Royal hotel elől indul a Balihoz. 
 
Pofátlan kettős mérce
 
Mindemellett érdemes megfigyelni azt a pofátlan kettős mércét és szélsőséges kirekesztő politikát, amelyet a VMSZ-es városvezetés képvisel, hiszen mint az emlékezetes Deli Andor, délvidéki származású EP képviselő, aki a VMSZ tagja, néhány hete még februárban tartott előadást Zentán a városháza nagytermében az aktuális európai politikai helyzetről a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugdíjas Fórumának és Női Fórumának szervezésében. Neki megengedték.
Árnyékjelentés a délvidéki magyarok jogfosztottságáról: vétó és önrendelkezés kell! Videó →

2017. április 7-én Budapesten dr. Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő (Függetlenek Csoportja) és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat közös rendezvényén bemutatták Bozóki Antal újvidéki magyar jogász (a Nemzeti Jogvédő Szolgálat tagja) az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentéseiről készített, kötetbe foglalt magyar árnyékjelentését, amely tényekre és bizonyítékokra alapozva szembesít délvidéki magyarok sanyarú valós helyzetével. Az Európai Parlament idén májusban dönt a szerbiai jelentésről.

A könyvbemutató célja a valóság bemutatása volt a hivatalos jelentések által festett rózsaszín képpel szemben az EU csatlakozás folyamat oltárán egyre inkább végveszélybe kerülő délvidéki magyarság helyzetével kapcsolatban és arra figyelmeztessen, hogy a csatlakozási tárgyalások során kemény feltételek kell szabni Szerbiának a délvidéki magyarság egyéni és közösségi jogainak magas szintű biztosítása érdekében.

Almási Lajos videós tudósítása a könyvbemutató legfontosabb pillanatait idézi fel, amelyben többek között a szerző egy interjú keretében is nyilatkozik.

A rendezvényen dr. Morvai Krisztina mellett Tari István költő (Óbecse), Bozóki Antal jogász (Újvidék), Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke (Zenta) és dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője elemezték a délvidéki magyarság helyzetével, jogaival és az önrendelkezéshez vezető úttal kapcsolatos kérdéseket.

Dr. Morvai Krisztina kiemelte, hogy a délvidéki magyarokat saját adójukból nyomják el és Szerbia EU csatlakozásának feltétele kell legyen, hogy biztosítsák a a mintegy háromszázezer fős magyar közösség teljes körű nemzeti önrendelkezését, területi autonómiáját, jogegyenlőségét és nyelv használatát.

Tari István végigtekintette a délvidéki magyarság történelmének fordulópontjait és méltatta a kötet szerzőjét alapossága és munkásságának hiánypótló jellege miatt.

Bozóki Antal szerint kiemelt probléma Délvidéken a magas munkanélküliség, a szegénység, valamint riasztó mértékű a népességfogyás, amely a magyarlakta területeken a legnagyobb arányú és a jogérvényesülés szintje alacsony. Szerinte minden évben helyzetjelentést kellene készíteni az elcsatolt sorban élő magyarokról.

Rácz Szabó László arra mutatott rá, hogy a jelenlegi válságos helyzet a politika bűneiből is fakad és hiába biztosítanak a nemzetiségek számára egyes jogokat a szerb törvények azokat jellemzően nem tartják be, sokkal keményebb fellépést szorgalmazott a magyar kormány irányából.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás kiemelte, hogy az önfeladás zsákutcába vezet, az ellenállás jogával élni kell és délvidéki magyarok egyéni, és közösségi jogainak garantálásáig vétózni kell a szerb EU csatlakozást, mert az önrendelkezés kivívására most történelmi esély kínálkozik, amelyet elszalasztani nem szabad.
A könyv címe: "A délvidéki/vajdasági magyarok helyzete és jogai (Árnyékjelentés 2017)", megrendelhető: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A kötetből angol nyelvű rövid összefoglaló készül, amelyet a döntéshozók megkapnak.

A rendezvényről a Magyar Idők c. napilap kiemelten tudósított: http://magyaridok.hu/belfold/morvai-d...

Dr. Morvai Krisztina és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2017. április 20-23. között jogi monitorozó-körútra indul a Délvidékre.