Print this page
2021 május 31, hétfő

Szálasi és 3 társának kivégzése teljes részletességgel

Szerző: Dobszay Károly

Az interneten történő virtuális sétám alkalmával véletlenül betévedtem valamelyik amerikai holokausztmúzeum rejtett zugába, és amit ott találtam, az elborzasztott. 

Ördögi színjáték: a borzalom, avagy a hősi halál pillanatai

1946. március 12. délutánjának eddig általam még nem látott, nem ismert képsorai, vagyis Szálasi Ferenc és három társának kivégzése minden részletességgel a Markó utcai fogház udvarán, az ünneplő aberrált, bosszúra éhes tömeg üdvrivalgása közepette.

Ezt szeretném most olvasóink elé tárni, de figyelmeztetek: csak erős idegzetűeknek ajánlom

szalasiakasztas1a

Felvonul az ítélkezők társasága, hogy végignézze az ördögi színjátékot. Jobbról a harmadik: dr. Jankó Péter tanácsvezető népbíró-vérbíró. Jankó Péter (Pápa, 1907. augusztus 20. – Budapest, 1955. szeptember 15.) bíró, számos „háborús bűnös” perében, köztük a Szálasi-perben tanácsvezető népbíróként ítélkezett, később a legfőbb koncepciós perekben vezető bíró volt. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát 1930-ban. A budapesti Központi Járásbíróságon kezdett dolgozni, majd 1941-től a Pestvidéki Törvényszéken dolgozott. 1945 májusától a Budapesti Népbíróság tagja, 1946 novemberétől másodelnöke, 1949. szeptember–október között pedig elnöke. 1948 első felében és 1949 novemberétől 1950 decemberéig a Népbíróságok Országos Tanácsa tanácselnöke. Jankó tárgyalta több „háborús bűnös”, többek között Endre László, Szálasi Ferenc és társai ügyét. 1947-től a nagy koncepciós perekben tanácselnök, így például a Magyar Közösség perében, de ő tárgyalta első fokon a Rajk-pert is. Ebben a perben mint kiderült, végig Rákosi Mátyás adta az utasításokat. 1950-től haláláig a Legfelsőbb Bíróság másodelnöke, 1953 nyaráig lényegében vezetője, majd meghatározó szerepe egyre csökkent. 1955-ben öngyilkos lett. (Vajon miért?) 

szalasiakasztas3

Bogár János hóhér vár a nagy munkára. A leghírhedtebb magyar hóhér Bogár János főhadnagy volt, akinek a második világháború után bőven akadt tennivalója: csak az első három évben több mint háromezer embert akasztott fel. A magyar kommunista igazságszolgáltatás állami ítélet-végrehajtóját mindenki felismerte fekete ruhájában és fekete puhakalapjában.

szalasiakasztas4

szalasiakasztas5a

Gera nyakán szorul a hurok... / Gera József korábbi nyilas pártépítés-vezető immár kiszenvedett

szalasiakasztas8a

Gera József a bitófán / Gera még magányosan függ jobbról az első bitófán, de már mellette vár a második...

szalasiakasztas10a

Aztán hozzák Beregfy Károlyt... Beregfy Károly korábbi hadügyminiszter összekulcsolt kézzel hallgatja a halálos ítélet helybenhagyásának kihirdetését.

 szalasiakasztas12b

Beregfy Károly lassú szenvedése / Beregfy Károly kiszenvedett. Az orvos megállapítja a halált.

szalasiakasztas13

A nézőközönség az ablakokból gyönyörködik az eseményekben.

szalasiakasztas15a

Aztán hozzák Vajna Gábort is... / A korábbi belügyminiszter hallgatja a halálos ítélet végrehajtásáról szóló rendelkezést.

szalasiakasztas17a

Vajna Gábor a bitófán / Ropognak a nyakcsigolyák... Immár hárman függenek a bitófákon. / Vajna Gábor is kiszenvedett.

szalasiakasztas19

szalasiakasztas20

szalasiakasztas21

Szálasit odaállítják a bitófához.

szalasiakasztas22

A fiatal pap felnyújtja Szálasi Ferenc ajkához a keresztet...

 

szalasiakasztas24a

Fénykép, amely a világot bejárta: Szálasi Ferenc kivégzése előtt a bitófán megcsókolja a keresztet.

szalasiakasztas30ab

Szálasi Ferenc nyakára Bogár hóhér ráteszi a kötelet. / Aztán megkezdődik a procedúra...

szalasiakasztas31a

A képhez a következő szöveget mellékelték: Bogár hóhér lecsukja Szálasi Ferenc szemeit. Nem, barátaim, nem a szemeit csukja le, hanem egy begyakorlott mozdulattal a nyakcsigolyáját töri el.

szalasiakasztas30

szalasiakasztas30a

A halott Szálasi Ferenc arcát megmutatják a fotóriportereknek. Ezek a szemek még holtukban is vádolnak!

 Forrás: Harcunk infó